5 lucruri pe care orice parinte trebuie sa le stie despre creierul copilului sau - Pagina 2 din 2 - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

5 lucruri pe care orice parinte trebuie sa le stie despre creierul copilului sau

despre creierul copilului - sfatulparintilor.ro - pixabay_com - children-1879907_1920
Credit foto: Pixabay.com

4. Crizele de adolescent

Si adolescentii au crize de personalitate, de nervi. Si vin, ca si la copiii mici, din neputinta de a gestiona mai multe emotii. Inca invata sa se obisnuiasca cu noile abilitati, iar in experimentele lor parintii devin ca niste cobai. Parintii trebuie sa inteleaga ca adolescentii se confrunta cu o cantitate uriasa de noi informatii din mediul social, emotional, cognitiv pe care sa le gestioneze intr-un timp scurt. De aici rezulta o coplesire care ii face sa explodeze. De aceea este vital ca parintii sa-i inteleaga si sa le asculte punctul de vedere. 

Cum sa pregatesti creierul copilului ca sa invete sa citeasca mai rapid

5. Parintii sunt inca importanti

Un studiu realizat printre adolescentii din Statele Unite releva faptul ca 84% dintre acestia se gandesc constant la mamele lor, iar 89% la tatii lor. Peste trei sferturi dintre copiii chestionati au recunoscut ca le place foarte mult sa-si petreaca timpul liber impreuna cu parintii. Dintre acestia 79% apreciaza prezenta mamei, iar 76% prezenta tatalui. Desi adolescenta este o perioada de tranzit inspre separarea de parinti, inspre autonomie, asta nu inseamna ca adolescentii nu mai au neovie de parintii lor. Ba dimpotriva. Acum au mai multa nevoie de suportul lor. Copiii au nevoie de o structura pe care sa o foloseasca drept model in dezvoltarea lor. Iar aceasta structura o copiaza de la parinti. Parintii trebuie sa inteleaga ca este putin nedrept sa ceri unui copil de 16-17 ani sa se comporte ca un adult. Astfel impun o presiune mult prea mare asupra copilului si il pot destabiliza, pregantindu-l pentru un esec ulterior.

 

In aceasta perioada a adolescentei este nevoie ca parintele sa fie extrem de calm si intelegator, iubitor si primitor, sa fie un bun ascultator, un model de a gestiona stresul, astfel incat copilul sa-si poata seta propriile strategii pe care sa le aplice atunci cand se confrunta cu diverse dificultati.

Foto: Pixabay.com

Citeste continuarea: 1 2

Data articol: 04/08/2024