Despre plecatul copiilor. Sfaturi pentru parintii care raman “singuri acasa”! - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Despre plecatul copiilor. Sfaturi pentru parintii care raman “singuri acasa”!

Sfatulparintilor » Adolescenți » Comportament și dezvoltare » Despre plecatul copiilor. Sfaturi pentru parintii care raman “singuri acasa”!
Despre plecatul copiilor

Vine un moment in viata fiecarui parinte in care copiii pleaca de-acasa, iar parintii raman “singuri acasa”! Trecerea de la viata de copil la cea de adult este foarte dura pentru parinte care simte ca incepe sa piarda controlul, pe de o parte. Iar pe de alta parte simte ca nu mai poate avea grija de “pui” asa cum ar fi putut avea atunci cand ar fi inca in casa sa.

De ce pleaca de acasa copiii?

Plecatul copiilor din “cuibul” parintesc este ceva firesc. Face parte din dezvoltarea lor si din desfacerea aripilor spre o viata independenta. Alti copii se muta de acasa pentru a fi mai aproape de locul in care studiaza sau in care lucreaza. Sunt cazuri in care copiii vor sa se mute cu partenerii de cuplu, iar altii pleaca, pur si simplu, pentru ca nu mai vor sa stea cu parintii.

Ce sentimente apar cand copiii pleaca?

Parasirea “cuibului” aduce o avalansa de emotii puternice in sufletul parintilor.

  • Grija este primul factor declansator. Cum se vor descurca, cum se vor gospodari, cine le va supraveghea “meniul” sanatos?
  • Tristetea se instaleaza si ea in viata parintilor. Unii dintre ei pot dezvolta chiar “sindromul cuibului gol”. Despre acesta poti citi mai multe aici.
  • Rezistenta se refera la faptul ca, cel mai probabil, ti-ai fi inchipuit ca aceasta situatia a aparut prea devreme. Sau ai fi vrut sa fie ca urmare a unei casatorii. Daca mutatul apare ca urmare a unei situatii tensionate, cu atat mai mult apare rezistenta si nevoia parintilor de a avea tot timpul dreptate.
  • Rusinea este o alta emotie puternica. “Gura lumii” inspaimanta de fiecare data. “Ce vor spune ceilalti?” este una dintre intrebarile pe care si le vor pune parintii, mai ales daca mutatul de acasa este considerat “prematur”, nu are la baza o casatorie sau lasa impresia ca nu ai fost/esti un parinte bun.

Citeste si: Ai copii mari? Iata 3 reguli de care ar trebui sa tii cont

Citeste continuarea: 1 2

Data articol: 06/01/2022