5. Incheie conversatia cu grija
Asigura-te ca cel mic este mai calm, ca nu mai este in situatia de dinainte sau chiar mai rau. Incearca sa ii urmaresti limbajul trupului, tonul vocii, astfel incat sa nu inchei o conversatie pana cand copilul nu a ajuns la un nivel mai redus al grijilor.
6. Verifica-i starea din cand in cand
Vestile despre conflicte vor continua sa vina si sa-i influenteze starea de spirit. Deci intreaba-ti regulat copilul care mai este dispozita lui. Daca are noi intrebari sa-ti spuna sau daca vrea sa vorbeasca despre vreo informatie aflata.
Daca observi ca starea de neliniste escaladeaza, nu te sfii sa ceri sfatul unu profesionist. Pana atunci, invata-ti copilul sa isi gestioneze starea nervoasa prin exercitii de respiratie:
- 5 secunde inspiri pe nas – 5 secunde pauza – 5 secunde expiri pe gura
- cand inspiri se umfla abdomenul ca un balon, cand expiri se goleste balonul
7. Limiteaza accesul la stiri
Expune-ti cat mai putin copilul la stirile de la televizor, la titlurile alarmante si la imaginile cu impact emotional. Ar fi de preferat sa nu uramresti stirile cat copilul se afla prin preajma, mai ales daca este mic de varsta. Cu copiii mai mari, poti rezolva situatia invatandu-l cum sa discearna sursa de informatie. De fiecare data, dupa discutie, muta-i focusul pe ceva pozitiv.
Te mai poate interesa: Esti coplesit de multele nenorociri de la stiri? Iata ce ai de facut
8. Ai grija de tine
Nu poti avea grija de copiii tai, daca nivelul tau de stres este mai mare decat al lor. Asadar, inainte de a-i linisti pe ei, linisteste-te pe tine. Vorbeste cu adultii din familia ta sau chiar cu un terapeut daca nivelul de anxietate este prea mare pentru a te descurca singur. Alege-ti cu atentia sursa de stiri si incearca sa te relaxezi mai mult ca de ob icei.
Sursa: unicef.org
Citeste continuarea: 1 2