Cum sa vobesti cu copiii despre razboi. 8 sfaturi ca sa-i ajuti sa inteleaga ce se petrece! - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Cum sa vobesti cu copiii despre razboi. 8 sfaturi ca sa-i ajuti sa inteleaga ce se petrece!

Sfatulparintilor » Adolescenți » Comportament și dezvoltare » Cum sa vobesti cu copiii despre razboi. 8 sfaturi ca sa-i ajuti sa inteleaga ce se petrece!
Cum sa vobesti cu copiii despre razboi

Conflictul din Ucraina a agitat spiritele si la noi in tara si, cu siguranta, te-ai intrebat cum sa vorbesti cu copiii despre razboi. Dupa doi ani de pandemie in care a trebuit sa ii explici multe, acum o alta situatie care ii pune sub semnul intrebarii siguranta si securitatea familiei.

Asadar, iata cum sa vorbesti cu copiii despre razboi. Aceste 8 sfaturi de vor ajuta sa-i faci sa inteleaga ce se petrece.

1. Afla cum se simt

Alege o perioada de timp care sa para naturala pentru o astfel de intrebare, astfel incat copilul sa se simta confortabil. Nu discuta despre acest subiect inainte de culcare. De preferat ar fi o zi de weekend, poate in timp ce toata familia mananca sau se relaxeaza.

Intreaba-ti copilul ce stie despre aceasta situatie si cum se simte in legatura cu acest subiect. Unii copii pot chiar sa nu aiba nici cea mai mica ingrijorare si atunci, nu are rost sa insisti. Insa sunt altii care “sufera” in tacere. Urmareste desenele copilului care ti-ar putea transmite mesaje in legatura cu sentimentele lui.

Influenta stirilor

Copiii pot descoperi informatiile sub diverse forme. Fie de la scoala, de la colegi sau profesori, fie de pe internet, fie de la televizorul pe care  il urmariti impreuna. De aceea trebuie sa afli cat de multa acuratete se afla in informatiile pe care le are.

Daca obisnuiesti sa te uiti la stiri, iar in preajma se afla un copil mic, este bine sa stii ca el nu va face distinctie intre ceea ce vede pe ecran si realitatea sa. Drept pentru care va percepe pericolul ca fiind aproape de el. Copiii mai mari pot percepe mai usor panica la nivel colectiv, ceea ce-i poate creste anxietatea.

Nu minimiza ingrijorarile

Indiferent care sunt fricile copilului tau, incearca sa nu ii minimizezi ingrijorarile. Reasigura-l insa ca faci tot posibilul ca sa mentii siguranta si securitatea case. De asemenea, arata-ti disponibilitatea de a-l asculta ori de cate ori simte nevoia. 

Citeste si: Covid-19 si copiii. Cum sa ajuti copiii speriati ca pot pierde pe cineva drag

2. Pastreaza-ti calmul

Copiii au dreptul sa stie ce se petrece in lume, dar adultii au responsabililitatea de a-i feri de stres. Tu iti cunosti cel mai bine copilul si stii ce si cum sa-i spui ca sa-l linistesti. Intelege-i nivelul de anxietate, fara sa-i iei in deradere sau sa-i minimizezi fricile. Mai mult, incearca sa nu transmiti copilului din fricile tale. Pastreaza-ti calmul, ai grija la tinuta si la limbajul trupului, astfel incat sa nu iti agiti si mai tare copilul.

Asigura-ti copilul ca multa lume lucreaza pentru a gasi solutii pentru pace si pentru a stopa conflictul. Chiar daca nu ai tot timpul raspunsurile pregatite, ceea ce este perfect normal, promite-i ca veti cauta impreuna informatii si tine-te de cuvant. Urmareste numai surse de incredere, oficiale, organizatii precum UNICEF sau ONU. Aminteste-i ca nu tot ce circula pe internet sunt din surse credibile si bine intentionate.

3. Arata compasiune

Conflictele aduc de multe ori prejudecati si discriminare, indiferent despre cine este vorba intr-un razboi. Evita, atunci cand vorbesti cu copilul tau cuvinte “oameni rai”, “diavolul” etc. Arata compasiune fata de familiile care sunt nevoite sa isi paraseasca locuinta din cauza razboiului. Arata compasiune pentru cei care sunt nevoiti sa lupte in razboi. Urmareste semnele de bullying (atat ca agresor, cat si ca victima) in discutiile de la scoala despre razboi.

Aminteste-i copilului ca toata lumea are dreptul de a se afla in siguranta, la scoala sau in societate, in lume sau oriunde. Bullying-ul si discriminarea nu sunt acceptate.

4. Concentreaza-te pe cei care ajuta

Este foarte important ca cel mic sa stie ca in lume exista oameni gata sa-i ajute pe cei aflati in nevoie. Este un act de bunatate si curaj. Cauta povestile pozitive, in care oamenii se ajuta si se sustin reciproc. Astfel incat si copilul sa vada ca nu toata lumea are interese negative si conflictuale.

Il poti incuraja sa faca desene pentru pace sau poezii. Daca este mai mare, il poti implica in campanii de strangere de fonduri/donatii pentru refugiati. Orice lucru, cat de mic facut de el, ii poate creste stima de sine si mutarea focusului pe ceva pozitiv.

Citeste continuarea: 1 2

Data articol: 06/03/2022