Cum sa ne descurcam cu minciunile adolescentilor - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

Cum sa ne descurcam cu minciunile adolescentilor

Sfatulparintilor » Adolescenți » Comportament și dezvoltare » Cum sa ne descurcam cu minciunile adolescentilor
Cum sa ne descurcam cu minciunile

Majoritatea parintilor cunosc sentimentul acela de furie cand isi dau seama ca adolescentul ii minte in fata si totusi el merge cu minciuna pana in panzele albe. Multi parinti nu stiu insa cum sa reactioneze. Unii adolescenti considera ca daca insista destul de mult si sustin minciuna pana la capat, parintii vor incepe sa ii creada. Daca esti sigur ca incearca sa te minta este important sa stii cum sa pui problema si sa afli ce anume il face sa se simta nevoit sa minta.

Discutati deschis despre importanta increderii si comunicarii sincere intre parinti si copii si explica-i consecintele eventuale in cazul in care vreodata il vei prinde ca te-a mintit.

Puterea exemplului in perioada vulnerabila a adolescentei

In aceasta perioada din viata lui, influenta cea mai probabila o au prietenii si anturajul. Totusi ramane un factor foarte important: viata de familie. El isi va modela comportamentul si personalitatea bazandu-se pe actiunile tale.

Daca ti-ai mintit copilul in trecut, ai de trecut mai multe etape, explicarea consecintelor nefiind de ajuns. Un lucru care ii indeparteaza pe adolescenti de parinti este ipocrizia.

Daca observa ca parintii apeleaza la nsite „scurtaturi” care contravin standardelor pe care ei incearca sa le impuna copiilor, vor retine ca e normal ca actiunile sa fie altfel decat teoria. Nu spune nimeni ca parintii trebuie sa fie perfecti, dar nici nu ii poti spune adolescentului: „Sunt adult, am voie sa mint, tu nu.” Adolescentii nu vor accepta acest argument slab construit.

Citeste si: Top 16 minciuni pe care parintii le spun copiilor lor

Motivatiile minciunii adolescentilor

Inainte sa te apuci sa ii tii morala copilului si sa ii explici ca minciuna este rea (fii sigur ca stiau dinainte ca este o problema), intai intreaba-i calm de ce au crezut ei ca in acea situatie, minciuna a fost cea mai buna solutie. Poti sa ii explici de ce este inacceptabil sa te minta, dar daca copilul tau are un motiv pentru care s-a simtit nevoit sa minta, trebuie sa il stii si tu pentru a evita astfel de situatii pe viitor. Nu inseamna ca il lasi sa isi gaseasca scuze, dar poate au avut un motiv ce poate fi remediat.

Te-a mintit copilul ca a luat nota mare la un test pentru ca ii era frica sa nu il consideri prost, daca ai fi stiut adevarul? S-a dus la o petrecere complet inocenta si totusi te-a mintit pentru ca stia ca ii este absolut interzis sa mearga?

Poate ca e cazul sa mai revizuiesti putin regulile stricte pe care le-ai impus copilului, sa ii explici ca orice regula este menita sa il protejeze si are la baza numai ingrijorarea parinteasca izvorata din dragoste. Deschide caile comunicarii si incurajeaza-l sa iti spuna adevarul.

E posibil ca adolescentul sa fi mintit pur si simplu, pentru a ascunde un fapt care stie ca este gresit si nu vroia sa fie prins. Fii ferm si explica-i clar ca astfel de comportament nu este acceptat si consecintele vor avea loc imediat, nu numai in cazul repetarii greselii.

Nu rata nici: Cum sa iti inveti copilul sa nu minta. 10 trucuri utile pentru parinti

E ok sa iti pacalesti copilul pentru a-l prinde in cazul in care minte din nou?

Nu este cea mai sincera metoda de a trata un adolescent care minte. In sinea ei este tot o forma de a minti. Cea mai indicata este abordarea directa si clara, care include un set de reguli si de consecinte. O solutie este sa ii ceri mai des explicatii copilului si sa stii mereu ce face, cu cine este, unde si cand va sosi acasa.

O supraveghere mai atenta il va face pe adolescent mai atent si mai reticent la a face ceva interzis pentru a-ti recastiga increderea. Daca observi ca incearca din rasputeri sa repare greseala si regreta sincer, poti sa incepi sa o lasi mai moale cu telefoanele. (sursa: byparents-forparents.com)

Data articol: 12/10/2021