Ce ai de facut cand adolescentul tau are prieteni cu influenta proasta - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

Ce ai de facut cand adolescentul tau are prieteni cu influenta proasta

Sfatulparintilor » Adolescenți » Comportament și dezvoltare » Ce ai de facut cand adolescentul tau are prieteni cu influenta proasta
adolescentul tau are prieteni cu influenta proasta

“Fiica mea de 14 ani are aceasta prietena care ii creeaza numai probleme. O incurajeaza sa fie nepoliticosa si sa fie agresiva cu mine si cu tatal ei”; “Fiul meu are un grup de prieteni pe care nu neaparat ca nu-l aprobam, insa ni se pare ca nu e pe drumul cel bun alaturi de ei”. Iata numai doua exemple de framantari pe care parintii de copii ajunsi la varsta adolescentei le au.

In dorinta lor de a fi “independenti”, adolescentilor nu prea le place ca parintii “sa-si bage nasul” in treburile lor, cu atat mai mult sa le aleaga prietenii. Subiectul este delicat, iar parintii ar trebui sa actioneze cu multa diplomatie.

Iata ce ai de facut cand adolescentul tau are prieteni cu influenta proasta.

Evita “NU-mi place X”

Expresia “Nu-mi place” ii irita pe copii si nu mai sunt atenti la explicatiile oferite de parinti. In schimb, ii poti spune ca anumite aspecte din comportamentul prietenului X te ingrijoreaza.

Nu ii critica prietenii si nu folosi cuvinte injositoare, nici la adresa lor, nici la adresa copilului tau. Ii poti spune: “Copilul acesta nu face cele mai potrivite alegeri, iar tu s-ar putea sa ai probleme din cauza lui. Nu cred ca vrei sa intri in belele, nu-i asa?! Ai voie sa ma folosesti ca scuza daca simti ca trebuie sa iesi dintr-o situatie incurcata”.

De asemenea, in discutiile linistite il poti intreba “Ce crezi ca s-ar putea intampla cu X daca va continua acest comportament?”.

Seteaza limite

Nu vrei sa isi inchipuie ca-i alegi prietenii, nu?! In schimb, ii poti seta limite si reguli de comportament pe care, daca le va incalca, va trebui sa suporte consecinte. Ii poti spune: “Daca prietenul X are probleme din cauza comportamentului sau, iar tu esti prin preajma, vei fi pedepsit si tu, iar aceasta regula nu se negociaza!”.

Iti mai poti lasa copilul in compania “anturajului nepotrivit” intr-un mediu pe care il poti controla, cum ar fi la tine acasa.

Te mai poate interesa: Cum sa te comporti cu un adolescent nervos

Convinge-l

Discutiile sincere si deschise cu copilul tau il pot face sa inteleaga care sunt consecintele unei alegeri gresite, cum sa seteze el insusi limite celorlalti prieteni, cum sa isi respecte valorile si credintele.

Masuri extreme

Masura extrema ar fi sa-i interzici copilului tau sa mai stea in compania anturajului nepotrivit. Ii poti interzice sa vina cu el in casa ta, insa exista posibilitatea ca acesta sa continue sa se vada cu prietenii “interzisi”, pe ascuns. Ai incredere in copilul tau ca nu va trece peste cuvantul tau si nu se va mai intalni cu persoane cu care i-ai interzis sa se mai vada? Ii poti explica motivele pentru care nu ai incredere in respectiva persoana, si asigura-l ca ai multa incredere in el ca va face alegerea potrivita: “Nu am incredere in X, din motivele Y,Z. Te rog sa nu ma pui intr-o situatie incomoda si sa nu mai pot avea incredere in tine!”.

Nu rata nici: Ce trebuie sa stii despre creierul adolescentilor

Sursa: popsugar.com

Data articol: 11/10/2021