Violenta la copiii mici
Daca ai un copil care are un comportament violent si distructiv, considera-l un semnal de alarma. In primul rand copiii de 5-6-7 ani care sunt violenti pentru a obtine ceea ce vor au sanse foarte mari sa devina violent si in adolescenta. Violenta la aceasta varsta pot fi considerate bataile, muscaturile si loviturile. Acesti copii au nevoie de alternative pentru a-si rezolva problemele, pentru a capata noi abilitati de rezolvare a problemelor. Un sistem de recompense si consecinte poate fi de ajutor in eliminarea comportamentului violent al copilului.
Joaca sau violenta?
Se mai intampla ca cei mici sa se incaiere, chiar si in joaca din diverse motive. Asta nu inseamna neaparat ca este violent, ci ca nu are o limita. Copiii au nevoie de parinti pentru a le explica diferenta. Ei trebuie sa stie diferenta dintre tachinare si limbaj agresiv si violent. Daca cineva il tachineaza, iar acest lucru il deranjeaza, trebuie sa-i spuna celuilalt ca nu se simte confortabil cu asta. Atunci cand acesta continua cu tachinarea, vorbim de agresare verbala.
Sunt momente cand copiii se lupta in joaca. Daca unul dintre copii vrea sa inceteze, iar celalalt nu, acesta din urma este in violent. Nu mai poate fi vorba de joaca, daca niciunul dintre copii nu stie unde va duce aceasta incaierare. De asemenea, daca unul dintre copii are de suferit sau este ranit, lupta trebuie sa inceteze, chiar daca ambii vor sa continue ceea ce ei numesc joaca. Daca aceasta joaca presupune dominarea unui copil mai mic, ca varsta sau ca inaltime, lupta trebuie oprita. Daca parintele simte ca lupta nu este deloc o joaca, trebuie sa-i opreasca. Chiar si atunci cand copilul spune “N-am vrut sa-l ranesc!”, lupta trebuie sa inceteze si sa-i spui “L-ai lovit, iar acesta lupta trebuie sa inceteze!”. Si aici ar trebui setata o consecinta, in conformitate cu regulile casei. Copilul trebuie “judecat” dupa actiuni si nu dupa motivatie.
Violenta si comportament distructiv la scoala
Atunci cand copilul este violent si are un comportament distructiv la scoala, este importanta colaborarea cu cadrele didactice. Ce anume a determinat acest tip de comportament? Ce trebuie sa-l inveti pe copil? Indiferent de raspunsul la aceste intrebari trebuie setate niste limite si consecinte si acasa. Cel mai bine este sa lasi copilul sa suporte singur consecintele impuse de scoala, iar in functie de gravitatea faptelor, “rasplata” ar trebui impusa si acasa. Atunci cand violenta se manifesta si acasa, si la scoala, interventia unui terapeut din exterior este mai mult decat necesara. Problemele sunt mult mai adanci si trebuie rezolvate.
Sunam la politie?
Desi putini parinti fac acest lucru, in cazurile grave de violenta si distrugere de bunuri, trebuie anuntata politia. Autoritatile pot avea o influenta pozitiva asupra comportamentului copilului, pentru ca il fac sa-si dea seama ca a intercut masura. Din cauza faptului ca se tem ca vor ajunge infractori minori, parintii se tem sa sune la politie. Insa este clar ca atunci cand nu-si pot controla copilul sa nu mai distruga si sa nu mai fie violent, este nevoie de o autoritate mai puternica. Apoi, daca acest comportament nu este rezolvat in acest punct, exista sanse mari sa se transforme in comportament infractional.
Nu trebuie sa-ti pierzi speranta in cazul in care copilul tau are un comportament violent. Schimbarea poate interveni, insa nu peste noapte. Este nevoie de timp, rabdare si multa iubire. Nu te sfii sa ceri ajutor specializat. Un terapeut stie ce are de facut in astfel de cazuri si poate rezolva situatia mai repede decat te-ai fi gandit.
Imagine de Miriam Verheyden de la Pixabay
Citeste continuarea: 1 2
Horoscop 2025. MUTĂRI astrale MAJORE! Previziuni astrologice complete pentru toate zodiile
Venus în Vărsător 7 decembrie 2024 – 2 ianuarie 2025. Cum se transformă prietenia și relațiile?