Vrei sa traiesti cat mai mult? Ok, apa vie din fantana tineretii poate nu exista, insa ai putea sa beneficiezi putin de efectele ei consumand un anumit aliment care traieste in apa.
Un nou studiu realizat de catre Harvard School of Public Health si Universitatea Washington a scos la iveala faptul ca persoanele mature care consuma peste traiesc mai mult decat cei care nu au in meniu acest aliment. Cercetatorii au analizat datele stranse in peste 10 ani ale nivelului de omega 3 din sangele a peste 2700 de adulti sanatosi. Niciunul dintre ei nu lua suplimente de ulei de peste, astfel incat tot omega 3 provenea din dieta.
Rezultatele publicate in Annals of Internal Medicine au scos in evidenta importanta pestelui din dieta. Participantii cu cel mai ridicat nivel de omega 3 in sange traiesc in medie 2,2 ani mai mult decat cei cu un nivel mai scazut. Cei care consuma peste se bucura de un risc cu 27% mai scazut de a muri din orice cauza medicala si un risc cu 35% mai scazut de a dezvolta boli de inima.
Daca nu mananci peste, insa vrei s-o faci, stirile sunt chiar mai bune. Cercetatorii au observat ca cea mai mare crestere se intampla atunci cand oamenii incep sa manance peste gras de doua ori pe saptamana.
„Oamenii au considerat ca grasimile contin multe calorii, insa in realitate, acizi grasi sunt indispensabile multor strcturi si functii ale corpului”, spune Dariush Mozaffarian, conducatorul studiului. Acizii grasi precum omega 3 construiesc membrana celulara, reduc inflamatia si afecteaza in mod direct genele. Alte studii au aratat ca omega 3 scade ritmul cardiac si tensiunea arteriala si ajuta inima sa se relaxeze.
Pesti grasi, precum somonul, heringul, crapul si sardelele contin cel mai ridicat nivel de omega 3. Omega 3 are un rol viatal in corpul tau, asa ca nu trebuie sa manaci peste decat o data sau de doua ori pe saptamana pentru ca organismul sa aiba parte de tot accizii grasi de care are nevoie. Chiar si somonul de cultura, o data pe saptamana, iti este de acelasi ajutor, sustine omul de stiinta.