Sarcina in timpul sau dupa anticonceptionale: 4 intrebari ce framanta femeile
Multe femei folosesc pilulele anticonceptionale ca metoda directa de prevenire a unei sarcini nedorite si in timp ce le utilizeaza decid impreuna cu partenerul de viata ca intentioneaza sa faca un copil. Prima miscare este aceea de a renunta la anticonceptionale si a se pregati sa conceapa copilul.
Insa exista mult folclor cu privire la cat timp este necesar sa “treaca” dupa ce se intrerupe pilula pentru ca trupul femeii sa fie pregatit sa procreeze o sarcina sanatoasa, considerat fiind ca anticonceptionalele aduc in corp anumiti hormoni ce pot fi in opozitie cu ce are nevoie noua sarcina.
In egala masura, sunt femei care folosesc anticonceptionalele pentru o reglare hormonala, la indicatia medicului ginecolog, si isi pun legitima intrebare daca pe durata sarcinii pot continua sa ia aceste pastile sau ele sunt daunatoare fatului.
Iata cele mai frecvente framantari sub forma de intrebari pe care femeile le au legat de legatura intre anticonceptionale si o sarcina, fie ea dorita sau nu, la care raspunsul este oferit de dr Robin Elite Weiss, specialist in fertilitate, obstretica-ginecologie, nastere asistata, autor a zeci de carti de profil si mama la 8 copii.
Citeste si: Cum sa ramai insarcinata. Ghid de fertilitate pentru femei
Intrebare: Cat timp trebuie sa astept ca sa raman gravida dupa ce renunt la anticonceptionale?
Multe femei folosesc pastilele anticonceptionale ca metoda de baza de contraceptie. Este de la sine inteles pentru orice femeie ca atunci cand doresc un copil trebuie sa opreasca aceste pilule intrucat rolul lor este tocmai acela de inhibitor al ovulatiei; practic, pe timpul administrarii anticonceptionalelor, ovarele femeii iau o mica pauza si nu mai au activitatea lunara specifica de eliberare a cate unui nou ovul, care, fecundat, va deveni copilul mult dorit. Asadar, intrebarea este legitima, cat timp este cazul ca o femeie sa continue sa evite o sarcina, altfel decat prin metoda anticonceptionalelor, pana cand corpul este pregatit sa gazduiasca un copil, urmare a perioadei anterioare de folosire a hormonilor de sinteza din anticonceptionale?
Raspunsul specialistului:
Candva, se credea si se vehicula informatia conform careia trebuie sa astepti doua sau trei cicluri menstruale, timp in care sa eviti a ramane gravida, inainte de a trece la conceptia unui copil. Medicii considerau ca, a ramane insarcinata imediat dupa terminarea perioadei de folosire a anticonceptionalelor, ar creste perspectiva pierderii de sarcina, desi nu s-a dovedit stiintific niciodata aceasta teorie.
Dupa ce incetezi sa mai iei pastilele anticonceptionale, ovarele isi vor relua activitatea si vei incepe sa ovulezi intr-un interval cuprins intre doua pana la sase saptamani distanta.
Daca ramai gravida inainte sa ai primul ciclu menstrual dupa pilula, ceea ce este foarte posibil, va fi dificil sa iti dai seama cand ai avut ovulatia si deci se va deduce mai dificil data aproximativa a nasterii.
Alt aspect de retinut este ca desi ai sansa de a ramane gravida la fiecare ovulatie a unui ciclu menstrual, nu inseamna ca de indata ce renunti la pastila apare sarcina imediat. Pentru un cuplu sanatos, poate dura si un an de zile sa conceapa un copil, daca nu sunt probleme de nicio natura. Acest lucru preocupa femeile dupa renunta la pastile. Nu este vina pastilelor, pur si simplu asa este ritmul firesc al corpurilor.
Cel mai bine este sa faci un control ginecologic inainte de a decide ca vrei sa ai un copil, ca sa fii sigura ca totul este in regula. In plus, urmeaza sfaturile pentru a avea o sarcina sanatoasa, pregateste-ti corpul cu grija pentru sarcina, comportandu-te deja ca o gravida, respectiv renuntand la alcool si la toate alimentele interzise in sarcina.
Intrebare: Daca iau pastile anticonceptionale in timp ce sunt gravida va fi afectat copilul?
Unele femei raman gravide in timp ce folosesc pastila anticonceptionala (da, sunt si asemenea erori) si nu stiu ca sunt gravide pana cand simptomele clare nu sunt instalate (mai ales ca, nedorindu-si sarcina, nici nu isi monitorizeaza semne timpurii de graviditate), timp in care iau zilnic pastilele cu pricina. Alte femei iau pilula anticonceptionala pentru hormonii de sinteza pe care acestia ii aduc in corp, la indicatia medicului lor. In ambele cazuri, intrebarea este legitima, ce se intampla cu intersectia dintre fat si pastila anticonceptionala in corpul femeii, daca aceasta ii va dauna copilului in formare.
Raspuns
Daca ai descoperit ca ai ramas gravida in timp ce folosesti pastila anticonceptionala, te poate ajuta informatia ca nu este nicio concluzie stiintifica cu probe care sa indice ca pastila va face vreun rau copilului in vreun fel. Fetusii expusi la pilule anticonceptionale in primul trimestru nu sunt la risc crescut de a face complicatii sau de a avea defecte de nastere.
Hormonii din pastila actioneaza sa previna sarcina prin oprirea ovulatiei sau actioneaza sa ingroase mucusul cervical, deci in niciun caz nu afecteaza un fat in dezvoltare. Exista insa unele pilule bazate mai mult pe progesteron si exista anumite studii care sugereaza ca femeile care folosesc acest tip de pastile si sunt gravide au risc mai mare de a avea o sarcina extrauterina, atunci cand oul fecundat nu se fixeaza in uter, ci in afara lui. Sarcina extrauterina este o urgenta chirurgicala, deseori nu poate fi prevenita insa iata un caz in care se poate preveni prin eliminarea oricarei intersectii intre anticonceptionale si sarcina.
Niciun medic nu recomanda folosirea acestor pastile in timpul sarcinii asa incat, daca banuiesti macar ca ai putea fi gravida, este o idee inteleapta sa opresti de indata pastilele si sa folosesti drept metoda alternativa de contraceptie, metoda prezervativului.
Oricum, cand vine vorba de pastilele luate in timpul unei sarcini, desi anticonceptionalele nu stopeaza o sarcina in evolutie, exista insa unele care o fac. In unele tari se comercializeaza sau se dau pe prescriptie medicala pastile care asta fac, opresc fatul din evolutie si deci din viata. Aspectul trebuie precizat pentru ca sunt femei care afla ca sunt gravide, nu vor sarcina si decid singure sa ia pastile anticonceptionale crezand astfel ca omoara fatul si scapa de sarcina inca din primele saptamani. Nimic mai gresit. Nici asa si nici in alt fel, o sarcina nu se stopeaza astfel, prin pastile oricare ar fi ele. Sigur ca a te trezi cu o sarcina pe care nu ti-o doresti si nu ti-o permiti poate fi o problema mare, dar in acest caz, femeia trebuie sa analizeze in cunostinta de cauza, sa discute cu familia, cu un psiholog daca e cazul si cu medicul ginecolog si apoi sa ia decizia singura cu privire la ce e mai bine pentru ea: sarcina sau nu. Insa trebuie evitate metodele empirice, dupa ureche, prin care se actioneaza anti-sarcina, provocand un mare rau si mamei.
Te mai poate interesa: Ce patesti cand fumezi si iei anticonceptionalele? AVERTISMENTUL medicilor!
Citeste continuarea: 1 2
Solstițiul de iarnă, 21 decembrie 2024. Va aduce minuni și magie odată cu el?
Cum stai cu BANII de Sărbători. Mesajul cărților de TAROT