În perioada rece este important să avem grijă la alimentele pe care le consumăm, deoarece astfel putem evita răcelile şi gripele. Sunt recomandate în special fructele şi legumele care conţin vitamina C, murăturile şi alimentele condimentate sau iuţi. Medicul nutriţionist Corina Zugravu a precizat, pentru RTV.NET că în timpul sezonului rece este bine să se consume cât mai multe alimente care conţin vitamine, în special vitamina C, deoarece aceasta ne ajută cel mai bine împotriva răcelilor. În plus, alimentele mai condimentate şi mai iuţi pot „încălzi” uşor organismul.
„Orice legumă şi/sau fruct sunt bine-venite iarna, când este relativ greu să respectăm regula celor 5 porţii pe zi. Din păcate, nerespectarea acestei reguli conduce uşor la carenţă de vitamina C, cu consecinţele ei, dintre care scăderea imunităţii faţă de viruşi şi bacterii ce dau răceală, gripă, pneumonie. Nu există indicaţii prioritare, dar foarte bogate în vitamina C sunt murăturile pe bază de gogoşari şi varză murată, varză albă crudă, varză roşie, pătrunjelul proaspăt. Fructele autohtone păstrate peste iarnă au puţină vitamina C, însă putem compensa cu citrice. O recomandare aparte: kiwi, accesibil ca preţ şi plin de vitamine. Pentru biciuirea metabolismului (ca să ne încălzim!) nu e rău să mâncăm mai iute, mai condimentat, foarte bun fiind în acest sens hreanul care are, în plus, şi calităţi antimicrobiene, dezinfectante”,
spune Corina Zugravu.
Potrivit medicului, trebuie să avem grijă la alcool, deoarece „el încălzeşte, e drept, prin vasodilataţie periferică, ceea ce înseamnă că nu e voie niciodată să îl bem afară, în frig. Pot să apară probleme foarte mari, diferite afecţiuni „a frigore” sau chiar hipotermia”.
Descoperă mai multe alimente potrivite pentru sezonul rece pe RTV.NET.