Furia este un sentiment care, pana la un punct, poate fi mobilizator si construtiv. Ne poate ambitiona si antrena in rezolvarea cu succes a unor lucruri importante. Cand depaseste aceasta limita, devine un factor autodistructiv. Putine sunt persoanele care nu au experimentat-o in acest fel, macar o data in viata.
In general, furia nu este o emotie care apare brusc, ea se hraneste si prinde putere incetul cu incetul. Furia ne face sa ne pierdem controlul, sa luam decizii pripite si gresite, sa pierdem timp cu niste lucruri care capata dimensiuni nefiresc de mari, sa consumam o energie care mai bine ne-ar servi la gimnastica de dimineata. Pe termen lung, ne poate bloca in niste conflicte care demult si-au pierdut sensul, ne frustreaza si ne scade calitatea vietii relationale si intime.
Citeste si: Provocarea suprema a parintilor. Cum sa gestionezi crizele de furie in public
Uneori ne place sa fim nervosi.
Mai ales cand cineva a gresit fata de noi. Daca am renunta la furie, ar fi ca si cand am sterge cu buretele, chiar noi, respectiva greseala. Iar acest lucru e inacceptabil, pentru ca ea exista! „Ce se va intampla daca tocmai eu nu-mi iau apararea? Vor ajunge toti sa ma calce in picioare!” Dar oare cat de des ne gandim ca avem si alta varianta?
Managementul furiei
Este un proces prin care invatam: sa recunostem acele semnale care ne anunta ca incepem sa ne infuriem; sa actionam pentru a ne calma; sa gestionam situatia intr-un mod pozitiv.
Cu totii stim ca reactiile noastre au la baza atat emotii pozitive precum: bucuria, iubirea, curiozitatea, incantarea; cat si emotii negative: furia, frica, tristetea, dezamagirea. Cu toate astea, tindem sa ne centram pe emotiile negative. De cele mai multe ori, in diverse situatii interpretate de noi intr-un mod care sa ne permita sa raspundem printr-o reactie negativa, ignoram sa cautam alternativele.
Obiectivul urmarit in managementul furiei este de a permite exersarea emotiilor pozitive in locul celor negative. Chiar daca la inceput nu este foarte usor, este important sa nu renuntam si sa mergem mai departe.
Nu rata: Cum sa-ti stapanesti furia
Identificarea semnalelor care ne avertizeaza ca ne infuriem este primul pas.
Din cauza ca furia goleste mintea de orice alt gand in afara de cel care produce iritare, iar asta da nastere la emotii negative, creierul transmite corpului comenzi care sa fie in acord cu informatia procesata: se descarca o cantitate mai mare de adrenalina pentru a pregati corpul sa actioneze fizic, creste ritmul batailor inimii, mainile si picioarele sunt puternic vascularizate, corpul ia pozitia de lupta, respiratia devine suieratoare, muschii maxilarului sunt incordati iar buzele par a semana cu linie dreapta, apare incruntarea fruntii si sparancenele coboara brusc.
Cu toate aceste schimbari care se petrec pe parcursul a 1-2 secunde, parem mai infricosatori si mai decisi sa actionam pentru a ne apara propriul interes, indiferent care ar fi acela. Bineinteles ca nici cel caruia ii adresam aceste semnale nu ramane nepasator. Iar de aici este doar un pas pana la escaladarea conflictului.
Este important sa analizam ce anume declanseaza furia.
De exemplu: critica venita din partea persoanelor de referinta; oboseala – suntem mai refractari la propunerile de joaca ale copiilor iar zbenguielile acestora pot deveni un adevarat calvar; ingrijorarile in privinta propriei stabilitatii financiare; lipsa timpului; dezacordurile constante cu partenerul de viata; pierderea brusca a cuiva drag, consumul de alcoolsi droguri, durerea fizica, traficul etc. Uneori, putem sa fim doar conectati la ceea ce simt cei din jurul noastru si sa preluam de la ei iritarea.
Controlul furiei consta in a alege modul in care reactionam atunci cand am detectat ce anume ne deranjeaza si realizam ca suntem pe punctul de a actiona intr-un fel care ne aduce prejudicii.
Pentru asta trebuie sa separam sentimentul de furie de manifestarea furiei.
Acesta este deja al doilea pas.
Al treilea pas este sa ne gandim cum putem gestiona situatia mai bine.
De exemplu, a-i spune sefului ce nu-ti convine poate produce daune semnificative, dar cautarea unui alt loc de munca poate aduce beneficii. Cu cat ramanem mai mult timp blocati in problema cu atat rezolvarea ni se va parea ceva imposibil.
A aborda pozitiv (cu incredere) si constructiv (centrat pe solutie) o situatie conduce la relatii interindividuale stabile si armonioase.
O metoda care ne ajuta in controlul furiei, si prin urmare in reducerea stresului adus de ea, e sa tinem un jurnal despre lucrurile care ne enerveaza, de ce se intampla acest lucru si ce facem pentru a le invinge.
De exemplu: “ma gandesc la altceva, la ceva frumos”, “imi face bine daca reusesc sa nu intru in jocul furiei celorlalti”, “alerg, fac sport regulat pentru a-mi consuma energia negativa”, “ma simt cu totul alt om, cand reusesc sa evit un conflict in care sunt tentat sa ma implic”, “ma simt mult mai linistit”, “de fapt am invins intr-un mod subtil, nu credeam ca se poate”, “ma simt/sunt mult mai stabil si mai puternic acum”. Sa invatam sa evitam gandirea si energiile negative pentru a ne redirectiona resursele in directii pozitive.
Pesimismul, sedentarismul, consumul de toxice (tigari, cafea in exces etc.), dieta dezechilibrata, lipsa sportului, lipsa de comunicare, conflictele neincheiate sunt intr-un fel sau altul surse de energie negative. Cand ai o multime de indatoriri zilnice, haosul tinde sa se instaleze confortabil in mintea ta. El pare sa creasca precum un organism de sine statator, pana cand aproape ca te inghite. Treptat, renunti la tot felul de lucruri care iti plac si-ti fac bine. Ca si cum, incet, tu contezi tot mai putin in fata treburilor zilnice.
Te mai poate interesa si: 6 emotii rele, dar bune. Afla cum te ajuta furia, tristetea si deziluzia
Ia un creion si o foaie de hartie de marime A3.
Vei folosi doar o fata a ei. Imparte-o in 4 cadrane. In primul cadran, scrie pe puncte, fiecare lucru pe care il ai de facut. In al doilea, rezolvarile lor in rezumat. Completeaza al treilea cadran cu frustrarile tale, cu nevoile, dorintele si placerile tale intime. In al patrulea spatiu vei trece ce vei face de acum inainte pentru tine, de dragul tau. Incearca sa-ti faci loc in program si pentru implicarea in activitati profesionale, dar si pentru universul tau feminin. Nu te apuca de mai multe lucruri deodata, rezolva-le pe rand fara sa trebuiasca sa revii asupra lor.
Vei scapa de ele mai usor si-ti vei face ordine in idei. Evita conflictele frustrante si istovitoare. Fa zilnic sport. Te va ajuta sa consumi energia negativa. Nu vei intelege ce inseamna asta pana nu incerci. Nu lasa sa treaca nici o zi fara sa-ti faci o bucurie, cat de mica. Nu-ti aduce problemele de la serviciu cu tine acasa. Pastreaza-ti timp pentru tine si partenerul tau. Nu e obligatoriu sa fie lung, dar trebuie sa fie de calitate. Nu renunta la umor. Cultiva-ti romantismul si senzualitatea. Cultiva-ti fanteziile si placerea de a face dragoste. Sigur ca schimbarile acestea nu se pot petrece peste noapte, dar pe cele mai marunte dintre ele le poti face chiar de astazi. Practica din cand in cand exercitul pe care ti l-am propus mai devreme. E primul pas pe care-l poti face ca sa-ti cultivi o stare de buna dispozitie permanenta. Si nu uita ca zambetul acesta il ai la tine oriunde ai merge, oricand!
Psihoterapia te ajuta sa te antrenezi , sa iti manageriezi accesele de furie, si sa nu fii singur in procesul de normalizare si de control al emotiilor tale!
Autor: Iuliana Barbu
foto: pixabay.com
Horoscop sezonul Săgetător noiembrie-decembrie 2024. Ce caută sufletul nostru?
3 ZODII CHINEZEȘTI care atrag SUCCESUL financiar în săptămâna 18-24 noiembrie