Exista o legatura intre cancer si stres? Cum contribuie stresul la formarea tumorilor? Conform specialistilor, legatura dintre cancer si stres nu este la fel de evidenta ca cea dintre tutun si cancerul la plamani dar se considera ca anumite tipuri de tumori reprezinta consecinta psihologica a stresului. Mai apar si alte consecinte in corp de la stres: nivel ridicat de hormoni si un mod de viata nesanatos.
Daca reusesti sa intelegi ce este stresul si cum iti afecteaza sanatatea corpului si chiar viata, vei vedea cum a invata sa il stapanesti este un pas eficient in a preveni aparitia cancerului.
Stresul nu iti este intotdeauna dusman – el este felul natural al corpului de a se apara si proteja. Asa ca, pe buna dreptate, poti intreba… cum afecteaza atunci asa de rau stressul intregul corp uman? Cum poate fi asa de daunator incat sa cauzeze sau sa contribuie la cresterea unei tumori?
Nu uita ca tu produci in fiecare zi celule canceroase in corp dar sistemul imunitar este acolo ca sa previna ca ele sa atace celulele sanatoase. Asta daca ai un sistem imunitar sanatos. El este prima ta arma de aparare impotriva celulelor canceroase.
Cum sunt interconectate stresul si cancerul?
Stresul are …
1. Efect semnificativ asupra sistemului imunitar. Insusi Institutul National de Cancer din Statele Unite raporteaza „ Studiile au dovedit faptul ca facoti precum moartea unui partener, izolarea sociala sau examinarile medicale scolare altereaza felul in care sistemul imunitar functioneaza”.
Mutatiile genetice apar in celulele tale in fiecare zi pe masura ce esti expus la multi agenti ce cauzeaza tumori din mediul inconjurator. In mod normal, ADNul este capabil sa repare orice dauna dar sunt si perioade in care nu este in stare.
Sistemul imunitar al corpului tau are capacitatea de a prelua controlul si sa aiba grija de aceste celule anormale inainte ca ele sa devina cancer. Insa stressul poate inhiba sau distruge aceasta functie a sa.
Un sistem imunitar slabit este unul din efectele psihologice negative ale stresului. Un sistem imunitar sarac este solul fertil pentru multe tipuri de cancer, insa in special cele care au grad de raspandire cel mai mare (cancerul de piele si cancerul de plamani).
Cand esti imbibat de stres pana la nivel celular se mai pot intampla si alte neplaceri in corpul tau cum ar fi …
2. Un nivel crescut al hormonilor de stres
Cand traiesti multa presiune, se secreta un nivel mai mare de hormon de stress in sange; este felul corpului de a raspunde factorului agresor numit stres. Se numeste raspuns neuro-endocrin. Pericolul apare atunci cand acest hormon este prezent in corp in cantitate prea mare.
Descoperiri recente ale Institutului National de Cancer din SUA sugereaza ca raspunsul neuro-endocrin poate altera in mod direct procese celulare cum ar fi repararea sau reglarea cresterii corecte celulare de catre ADN.
Aceste procese celulare sunt importante pentru ca ele ajuta la prevenirea si protectia organismului impotriva formarii diverselor tipuri de tumori.
Aceasta este o veste proasta in special pentru unele tipuri de cancere ce au legatura cu hormonii, cum ar fi cel de san sau cancerul colorectal.
In afara de faptul ca adoarme sistemul imunitar si creste hormonul de stress din corp, al efect psihologic negativ al stresului este….
- Depresia
- Nivel crescut al colesterolului si
- Cresterea in greutate
Cresterea in greutate cu mult peste un procent normal este unul din simptomele psihologice ale stresului. Ea nu este benefica pentru sanatatea ta. Cand esti supraponderal cresti sansele cancerului de sani sau de colon.
Asadar, este vital sa stii si sa inveti cum sa eviti stresul cat de mult este posibil.
Daca nu il poti evita, atunci invata tehnici de relaxare si eliberare a stresului din corpul tau sau fii activ fizic zilnic, mergand in fiecare zi 30 minute.
Nu lasa cancerul si stresul sa iti decida viitorul. Ramai in control pentru viata ta si spune-le un NU ferm.
3 ZODII testate de UNIVERS în săptămâna 16-22 decembrie 2024
Faza lunii când te-ai născut. Cum se calculează și ce spune despre viața ta