O vizita la medic cu un copil mic nu se compara cu una a unui adult. Un copil e un copil. Speriat, agitat, plictisit, necooperant si bolnav peste toate acestea. Copilul este insotit de un parinte care la randul lui este speriat, agitat, depasit de situatie, ingrijorat sau iritat de necooperarea copilului. Acest mix de emotii negative din partea celor doi pacienti ce trec pragul cabinetului medical al unui pediatru poate duce la un esec sau la un succes al consultului. Depinde de abilitatea medicului, de cat de bun psiholog este si cat de profesionist reuseste sa isi urmareasca scopul: diagnosticarea si acordarea tratamentului adecvat copilului tau.
La sfarsitul fiecarei consultatii, de regula imi spun fie „Uau! Chiar ca am realizat multe in 15 minute!” fie „Uau… Unde s-a stricat totul?”, marturiseste pediatrul William Sears, tata a opt copii, care in 35 de ani de meserie a consultat peste 175.000 copii.
Unele vizite merg mai bine decat altele iar unele familii stiu sa ajute pediatrul in timp ce altele ii pun bete in roate cu felul lor de a fi, evident, spre dezavantajul copilului lor. Acesti parinti sunt excesiv de ingrijorati si sufoca medicul cu intrebari, iar copilul nu are nici pe departe atatea probleme. In plus, copilul care soarbe ca un burete toate emotiile si expresiile parintilor lor va dezvolta la randul sau o fobie de mers la medic, din moment ce isi vede parintele vesnic frangandu-si mainile si luand pastile de calmare din pricina fricilor ca nu cumva copilul sa fie grav bolnav.
Iata 15 sugestii pe care pediatrul dr Sears le ofera parintilor, ca acestia sa isi ajute copilul sa fie pozitiv si cooperant cand vin la doctor, pentru binele tuturor.
1. Mergi cu bebelusii si cu copiii mai mici la medic dimineata, cand ei de regula se poarta cel mai bine pentru ca sunt odihniti. Nu e cazul copilului tau? Atunci, mergi cu el atunci cand stii tu ca el este proaspat si cooperant, dar evita sa il duci cand e ora somnului de dupa-amiaza (exceptand cazul unei urgente medicale, desigur).
2. Incearca sa programezi la doctor copiii mai mari dupa scoala sau in zilele lor libere.Asta ajuta copilul sa nu isi piarda activitatile preferate din pricina mersului la controlul medical.
3. Alege prima ora de consult la medicul vostru, dimineata sau la programul sau de dupa-amiaza, ca sa eviti sa stai mult sa astepti dupa ceilalti pacienti, daca stii ca ai un copil agitat si nerabdator.
4. Evita sa te programezi la o ora tarzie dupa-amiaza daca ai de gand sa stai mai mult in cabinet si sa discuti diverse probleme mai complexe cu medicul, cum ar fi cele de disciplina sau comportament. Atat tu, cat si medicul, dar si copilul veti fi prea storsi de energie la finalul unei zile.
5. Nu incerca sa inghesui doi copii intr-o singura consultatie dintr-o lista si asa plina de programari. Nu vei obtine nimic bun pentru nimeni. In schimb, programeaza-le vizita la medic fie una dupa alta pe 2 programari fie in zile diferite.
6. Pregateste-ti copilul din timp. Copilul se poate simti mai bine daca ii vorbesti din timp ce urmeaza sa se intample la medic. De exemplu: „domnul doctor o sa iti numere dintisorii, se va uita in urechile tale, iti va apasa burtica si iti va asculta inimioara cum bate…”.
7. Citeste-i copilului o carte despre mersul la doctor. Sunt multe carti frumos ilustrate care redau o atmosfera pozitiva in jurul vizitelor la cabinetul medical cu copiii, iar acestea sunt de un real ajutor pentru psihicul celui mic.
Citeste continuarea: 1 2