Tabel diversificare. Alimentatia copiilor, de la nastere pana la un an, pas cu pas
Tabel diversificare: Fiecare parinte isi hraneste copilul mic, incepand cu momentul nasterii sale, dupa indicatiile medicului pediatru, se stie. Insa ne prinde tare bine sa avem si un ghid clar in care sa stim pe luni de varsta ce are voie copilul sa manance si sa putem urmari ce ne asteapta in etapele urmatoare.
Va prezentam mai jos un ghid realizat de pediatri de la BabyCenter Medical Advisory Board pe fiecare etapa de dezvoltare a copilului de la nastere pana la 12 luni. Nu va ingrijorati daca cel mic mananca mai mult sau mai putin decat in lista indicata; orice cantitate din tabel este orientativa, indiferent de sursa. Fiecare copil are apetitul propriu, preferintele sale alimentare si ritmul specific de crestere.
Tabel diversificare: Cand incepe diversificarea, nu trebuie sa introduceti alimentele intr-o ordine fixa prestabilita.
Multi medici prefera sa astepte pana la 1 an sau in unele cazuri pana la 3 ani inainte de a introduce alimentele considerate alergene, desi ultimele cercetari arata ca intarzierea introducerii lor nu elimina riscul aparitiei efectelor alergice la unii copii predispusi la asa ceva. Insa, pentru mai multa siguranta, mai bine mai tarziu decat mai devreme.
Tabel diversificare – Varsta: de la nastere pana la 4 luni
Obiceiuri de alimentatie: reflexul de a se hrani ajuta copilul sa intoarca capul dupa sfarcul mamei pentru a manca
Ce mananca: NUMAI lapte la san sau formula de lapte indicata de pediatru
Pont pentru hranire: tractul digestiv al copilului este inca in formare, deci nicio alta alimentatie in afara de laptele matern sau formula nu se ia in calcul sub nicio forma
Cum poti sti daca sugarul primeste destul lapte la san?
Aceasta este cea mai comuna intrebare printre mamele care alapteaza si este fireasca totodata. Pana la urma, cea mai mare dorinta a mamicilor noi este sa stie ca isi hranesc bine copii si ca acestia cresc armonios cu nevoile nutritive asigurate, iar de acest lucru nu iti poti da seama cata vreme nu vezi cantitatea de lapte pe care el o bea!
Desi de cele mai multe ori, multe mamici pot livra sugarului lor tot laptele necesar cresterii sale, sunt si situatii in care copilul nu se satura cu laptele matern. Iar cand acest lucru se intampla, copilul poate suferi de dehidratare sa de crestere insuficienta, ambele probleme nefiind comune, dar serioase.
Semne ca laptele tau de la san hraneste suficient copilul:
– dupa ce copilul s-a saturat dupa o portie de supt la san, iti simti sanii mai moi si usori, pentru ca sugarul a golit cea mai mare parte din laptele care ii mentinea fermi.
– Dupa ce suge bine, sugarul este relaxat si satisfacut.
– Dupa ce pierde initial putin din greutatea de la nastere, sugarul continua sa ia in greutate (majoritatea copiilor nascuti cu greutate normala si-o recastiga dupa primele 2 saptamani de viata). Un ghid: In prima luna, bebelusul tau trebuie sa ia in greutate aproximativ intre 140-280 grame pe saptamana; in lunile 2 si 3, intre 140-220 grame pe saptamana; in lunile 3-6, intre 70 si 130 grame pe saptamana, iar intre lunile 6 si 12, copilul ia in greutate aproximativ intre 30 si 90 grame pe saptamana.
– In primele zile dupa nastere, dupa ce copilul primeste colostrul valoros si gros de la tine, el va avea doar 1-2 scutece ude pe zi. Insa dupa ce laptele tau incepe sa vina, un sugar va umple intre 6 si 8 scutece pe zi.
– In prima luna, copilasul va avea cel putin 3 scaune pe zi iar ele se deschid la culoare pana la nuanta mustarului incepand aproximativ cu a 5a zi dupa nastere. El va avea mai putine scaune pe masura ce creste. Nu este neobisnuit sa existe cate o zi fara scaun sau sa nu aiba numarul de scaune din ziua anterioara. Dupa ce incepe alimentatia diversificata, la 6 luni, probabil ca va incepe sa aiba scaun regulat o data pe zi.
Citeste si: 4 reguli privind diversificarea alimentatiei
Tabel diversificare – Varsta: de la 4 la 6 luni
Semne ca incepe sa fie pregatit pentru mancarea solida:
Copilasul tau probabil ca nu face chiar toate cele de mai jos, dar sunt indicii pe care sa le urmaresti:
- Poate tine capul ridicat
- Sta bine in scaunel mai inalt
- Face din gura miscari specifice mestecatului
- Are o crestere semnificativa in greutate (i s-a dublat greutatea de la nastere)
- Manifesta interes pentru mancare
- Poate face gestul de a inchide gura in jurul unei lingurite
- Poate misca mancarea din fata pana in spatele gurii
- Isi poate misca limba in fata sau in spate si isi formeaza tendinta sa impinga mancarea afara cu limba
- Pare ca nu se satura doar cu 8-10 portii de hrana cu lapte de la san pe zi sau cu 1100 grame de lapte formula in 24 de ore
- Incep saii iasa dintisorii
Ce mananca:
lapte la san sau formula de lapte indicata de pediatru PLUS cereale imbogatite cu fier si adaugate in lapte
Pont pentru hranire:daca copilul nu mananca adaosul de cereale de la prima incercare, incearca din nou peste cateva zile.
Cat de mult mananca pe zi:
– incepi cu o lingurita de cereale de orez amestecate cu 4-5 lingurite de lapte de san sau lapte formula (ca sa poata curge).
– Gradat ingrosi consistenta si cresti la cate o lingurita de cereale amestecate in lapte, de doua ori pe zi.
Te mai poate interesa: Alaptarea si problemele ei. Povestea adevarata a unei mame
Citeste continuarea: 1 2
Horoscop sezonul Săgetător noiembrie-decembrie 2024. Ce caută sufletul nostru?
3 ZODII CHINEZEȘTI care atrag SUCCESUL financiar în săptămâna 18-24 noiembrie