Semnele de epuizare la copii. In cate activitati il poti implica, pe varste
Multi parinti isi fac un titlu de mandrie personala daca al lor copil se duce la tot felul de activitati suplimentare celor practicate la gradi sau la scoala: la inot, la dansuri, la karate, la fotbal, la tenis, la cursuri de actorie sau canto si asa mai departe. Le umplem programul cu frenezie dorind, evident, tot ce e mai bine pentru ei, eventual sa faca tot ceea ce noi nu am putut, stiut, vrut sa facem cand eram de varsta lor. Apoi ne laudam ca ne ducem cu ei de 3 ori pe saptamana la inot si de alte 3 ori la tenis.
Sigur ca este foarte bine si sanatos pentru un copil sa isi consume energia constructiv, practicand un sport, facand miscare, ducandu-se in aer liber sau chiar si intr-o sala de sport cu program organizat. Insa este important sa stim cat este potrivit pentru fiecare varsta si sa ne dam seama cand exageram iar copilul este prea obosit de prea multe activitati suplimentare.
De exemplu, este in regula pentru un baiat sa se duca la fotbal de 5 ori pe saptamana? Sau sunt suficiente 3 zile? Este firesc ca parintilor sa le fie putin neclar ce inseamna prea mult pentru activitatile suplimentare ale copiilor. Aceste activitati sunt distractive pentru copii, altfel ei ar refuza sa se duca. Insa chiar si prea multa distractie poate imbolnavi un copil.
Iata un ghid simpu al specialistilor de la childdevelopmentinfo.com care te poate ajuta sa iei aceste decizii cand vine vorba de copilul tau.
Cand copilul este la gradinita
Copilul tau abia invata sa interactioneze cu cei din jur si sa se acomodeze cu disciplina. Viata sa in afara gradinitei ar trebui sa fie cat se poate de simpla si lipsa de alte griji si responsabilitati. Un curs pe saptamana pentru o activitate suplimentara placuta este arhisuficient. Cand copilul se mai obisnuieste cu gradinita si cu tot ce are de facut acolo, care il solicita de cele mai multe ori mintal si emotional foarte mult, poti incerca sa il implici in activitati mai complexe cum ar fi un program muzical, daca este cazul si vezi ca cel mic manifesta inclinatie sau interes.
Cand copilul este in clasa 1
Sunt recomandate ca si activitati suplimentare joaca cu copiii in afara casei, la un loc de joaca in parc sau o activitate sportiva o data sau de doua ori pe saptamana. Evitati activitatile sportive competitive. Copilul este prea mic ca sa mai aiba si grija cine castiga si cine pierde. Dupa rigorile unei zile pline la scoala, unde trebuie sa faca fata (ceva nou pentru el), copilul are nevoie de un mediu linistit unde sa isi refaca energia. Pentru aceasta varsta sunt indicate activitati fizice si activitati non-competitive.
Cand copilul este in clasa a 2-a
Copilul este suficient de mare acum ca sa aiba o opinie clara pe care sa si-o exprime cu privire la ce fel de activitate extra-scolara prefera. Fotbal, role, bicicleta, inot sau computer – indruma-l sa identifice si sa spuna ce ii place. Multi copii incep lectii pentru un instrument muzical la aceasta varsta de 8 ani. Dar e important sa ii acorzi copilului si timp doar pentru el, in care pur si simplu sa stie ca poate face orice doreste.
Citeste si: Copil istet: Tehnici de imbunatatire a memoriei la copii
Cand copilul este in clasa a 3-a
La aceasta varsta capata o importanta foarte mare socializarea cu colegii si prietenii. Sporturile de echipa sunt o alegere buna. Pictura si desenul sunt alte optiuni benefice. Lasa copilul sa exploreze propriile arii de interes. Insa e important sa aloci si suficient timp pentru a-l petrece cu familia, dar si in activitati distractive cum ar fi joaca, pur si simplu, in aer liber.
Citeste continuarea: 1 2
3 ZODII testate de UNIVERS în săptămâna 16-22 decembrie 2024
Faza lunii când te-ai născut. Cum se calculează și ce spune despre viața ta