Cuvantul „a rasfata” este incarcat de semnificatii si are multe niveluri de intelesuri pentru noi, parintii. Poti sa iti imaginezi o soacra carcotasa care isi spune ca ai tai copii sunt rasfatati sau la fel de bine iti poti aminti de bunicul tau care te rasfata sau te poti gandi la un copil prost crescut intr-un magazin alimentar care se arunca la pamant ca sa obtina ceeace doreste. In acest articol, definim cuvantul „rasfatat” drept orice situatie in care copilul detine controlul iar parintele nu.
Inainte de toate, trebuie sa stii ca fiecare dintre noi ne rasfatam copiii pana la un punct.
Daca ai dificultati in a impune limite, sau permiti prea mult ca emotiile sa preia controlul ori ii cumperi copilului prea multe din lucrurile pe care si le doreste, cu totii avem periodic tendinta sa o luam pe calea rezistentei slabite in fata copiilor adorabili.
Daca se intampla cand si cand, nu e o problema pentru copil. Dar stai o clipa si intreaba-te: oare rasfatatul copilului a devenit ceva frecvent la voi in familie? Daca da, poate ca e momentul sa faci ceva in acest sens, pentru bine lui si pentru binele familiei. Solutia sta in a incepe sa setezi limite si sa iti asumi controlul in relatia parinte-copil.
Iti poti rasfata emotional copilul?
O mama a unui copil prescolar intreba doctorul psiholog Joan Simeo Munson cum e posibil sa existe rasfat emotional pentru copil? In definitiv, nu toata lumea ne indeamna pe noi, parintii, sa ne crestem copilul imbibat in cat mai multa iubire cu putinta? Iata ca, procedand asa, fiica prescolatra a mamei in cauza preluase controlul in familie inca de la varsta de 4 ani pentru ca mamei ii era teama sa nu o lase sa simta nicio emotie negativa. Daca vroia bomboane, primea oricand. Daca vroia sa stea treaza pana la 11 noaptea, chiar daca asta ii obosea si imbolnavea pe parinti, ei ii era permis sa faca asa.
Psihologul i-a spus ceea ce ne spune si noua
Sigur ca a ne iubi copiii este obiectivul de baza al parintelui, dar e vital ca un parinte sa admita ca isi poate iubi copilul si altfel decat sa simta nevoia ca cel mic sa fie in permanenta fericit si satisfacut. Multi parinti cred in mod gresit ca perceptia copilului ca este iubit de parinti merge mana in mana cu sentimentul lui de deplina fericire si multumire. Realitatea este ca a-ti creste eficient cu iubire copilul, implica tocmai ca sa ii oferi experientele care il formeaza un adult echilibrat si responsabil, iar asta implica furia, tristetea si frustrarea de a nu obtine ceeace pretinde. A creste copii intr-o maniera prea ingaduitoare din punct de vedere emotional nu este acelasi lucru cu a-i iubi.
Un exemplu comun al acestei probleme este acela de a nu permite copilului experienta de a simti pe pielea lui consecintele naturale ale actiunilor proprii, de teama ca acestia sa nu se izbeasca de emotiile negative ce apar inevitabil. Fie ca micutul de 4 ani e trist pentru ca i s-a luat jucaria preferata ca o consecinta a purtarii proaste sau ca fetita de clasa 1a este necajita ca nu a primit de ziua ei cadoul dorit, este treaba ta sa iti lasi copilul sa isi traiasca si experientele negative ale vietii.
Daca se intampla in casa ta, i-ai putea spune: „Mara, se pare ca ca esti foarte suparata acum, dar sa tipi si sa plangi la mine nu rezolva nimic si nu obtii ceeace vrei. Dupa ce iti trec nervii, poti veni cu noi in camera la joaca”. Apoi permite-i copilului sa stea izolata pana ii trec furiile.
Aceasta nu este o sarcina usoara
Sa ii permiti copilului sa isi gestioneze singur trairile dureroase cauzate de te miri ce comportament al sau este o experienta dificila pentru tine si pentru el. Cu toate acestea, daca cedezi de fiecare data cand copilul traieste emotii negative, afla ca tocmai creezi un viitor adult autosuficient si arogant. Copii din aceasta categorie sunt cei ce nu inteleg notiunea de responsabilitatea propriilor actiuni si devin adulti suficienti care se integreaza foarte greu in societate. Aceasta se datoreaza faptului ca nu au abilitatea sa tolereze nicio situatie in care ei nu primesc exact ce isi doresc.
Citeste si: Esti un parinte prea indulgent? Iata ce trebuie sa stii despre rasfat
Frumusetea de a seta limite
Sa ii setezi limite copilului tau este probabil singurul job dificil pe care il ai de facut. Pana la urma, cine isi doreste sa isi vada copilul mult iubit simtindu-se mizerabil si plin de lacrimi? Copiii de regula reactioneaza de parca se termina lumea ori de cate ori parintii le impun reguli si limite. Drept rezultat, multi parinti evita sa puna piciorul in prag in fata copiilor din pricina uratului a tot ce urmeaza. A-i spune copilului „Nu ai voie la TV pana cand nu iti aduni jucariile” in loc sa strangi in locul lui, lasandu-i sa aiba controlul, are drept efect responsabilizarea lor. Tine minte totusi ceva: Ori de cate ori NU impui limite, copilul – indiferent de varsta sa – va tine o evidenta in minte. Si de cate ori tu cedezi, ei cred ca au castigat o batalie cu tine.
Cel mai important lucru de retinut aici este acela ca mereu copilul e cel ce iti cere sa ii setezi limitele.
Da da, ai citit corect: copilul te forteaza sa ii impui limite pentru ca asta il face sa se simta in siguranta si il ajuta sa invete semnificatia granitelor intre care poate actiona in viata. Cand ii impui limite, este ca si cum ii transmiti ca tii la el suficient de mult incat sa iti pese dupa ce reguli creste. Ca un parinte, daca te gandesti la setatul de limite drept ceva pozitiv si nu negativ, atunci vei putea sa iti impui punctele de vedere cu mult mai mare usurinta.
Incepe sa impui limite cand copiii sunt inca mici si vei vedea ca poti crea o fundatie solida care iti va ajuta familia sa se descurce cu usurinta printre provocarile inevitabile. Daca nu ai fost prea consecvent in a seta limite, nu e niciodata prea tarziu sa incepi! Convoaca o adunare de familie si pune pe hartie la ce te astepti de la fiecare membru al familiei, inclusiv parintii. De exemplu: copiii nu au voie la calculator sau televizor pana cand nu si-au terminat temele. Cand incep plangerile si vociferarile, parintii pot spune: Acestea sunt regulile, stii bine. Termina-ti temele si dupa aceea vei avea parte de timpul tau de joaca.
Daca plangerile continua (asa cum de cele mai multe ori se intampla), i se pot lua copilului privilegiile in acea zi, ca el sa vada ca vaicarelile si protestele nu dau roade.
Citeste continuarea: 1 2
3 ZODII testate de UNIVERS în săptămâna 16-22 decembrie 2024
Faza lunii când te-ai născut. Cum se calculează și ce spune despre viața ta