De ce apar aftele bucale și ce nu e bine să mănânci când le ai - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 15 ani pentru voi

De ce apar aftele bucale și ce nu e bine să mănânci când le ai

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Sanatate fizica si mentala » De ce apar aftele bucale și ce nu e bine să mănânci când le ai
De ce apar aftele bucale
Autor: Redacția Sfatulparintilor.ro , Credit foto: Depositphotos.com

Aftele bucale sunt leziuni dureroase la nivelul mucoaselor bucale, care pot afecta calitatea vieții, privându-ne de micile bucurii din viața de zi cu zi. În afara tratamentelor disponibile în farmacii, un rol important în vindecarea lor rapidă îl joacă și alimentația. Anumite alimente pot agrava simptomele și pot întârzia procesul de vindecare, așa că este esențial să știm ce trebuie evitat. Medicul stomatolog Sorina Stroe, asistent universitar doctor, ne explică care sunt alimentele pe care este bine să le evităm atunci când ne confruntăm cu afte bucale.

Ce sunt aftele și de ce sunt atât de neplăcute?

„Aftele bucale sunt ulcerații mici, rotunde sau ovale, care apar în interiorul cavității bucale și ne provoacă un real disconfort. Ele pot apărea din diverse cauze, cum ar fi stresul, deficiențele nutriționale, traumele locale sau chiar unele alimente pe care le consumăm. Aftele pot diminua considerabil calitatea vieții de zi cu zi, privându-ne de micile plăceri ale alimentației, cum ar fi savurarea unei mese gustoase. Durerea și senzația de arsură pe care ni le provoacă aftele pot face ca orice aliment aparent inofensiv să devină iritant,” declară medicul stomatolog Sorina Stroe.
Tocmai de aceea, pe lângă tratamentele disponibile fără prescripție medicală, este important să ne ajustăm dieta pentru a facilita vindecarea.

Afte bucale. Ce sunt aftele si cum se trateaza. Sfaturi de la dr. Adrian Mina

Alimente de evitat atunci când ai afte bucale

1. Mâncăruri picante

Alimentele picante ar trebui eliminate din dietă când avem afte.
„Capsaicina, substanța responsabilă pentru senzația de arsură pe care o simțim când consuăm alimente picante, irită leziunile și agravează inflamația. Astfel, consumul de alimente picante poate intensifica durerea și poate încetini procesul de vindecare”, adaugă Dr. Sorina Stroe (MG Dental).

2. Citrice și alte fructe acide

Portocalele, lămâile, grapefruitul și alte citrice, deși sunt pline de vitamine, au o aciditate ridicată, care poate agrava aftele.
„De multe ori, citricele pot fi chiar declanșatorul apariției aftelor, așa că este recomandat să le evităm până la vindecarea completă”, mai spune medicul stomatolog Sorina Stroe.

3. Cafea și ceai

„Atât cafeaua, cât și ceaiul au un pH acid, iar aciditatea este unul dintre factorii care pot agrava aftele. În plus, cofeina poate provoca deshidratare, iar hidratarea corespunzătoare este crucială în procesul de vindecare”, explică medicul stomatolog Sorina Stroe.

Citeste continuarea: 1 2

Data articol: 16/05/2025