De ce mâncăm mai mult iarna? Explicația și soluțiile nutriționistului Gianluca Mech!
În sezonul rece avem tendința de a mânca mai mult decât o făceam vara, iar acest comportament este explicat de nutriționistul Gianluca Mech, specialistul oferind și soluții pentru a sta departe de pericolul acumulării de kilograme.
Sunt mai multe explicații pentru faptul că iarna suntem tentați să mâncăm mai mult. Următoarele sunt doar câteva din acestea:
Este frig
Când temperatura internă scade, corpul arde mai multe calorii pentru a combate frigul. Tendința omului în această situație este de a se îmbrăca mai gros, de a consuma băuturi fierbinți și de a se delecta cu alimente bogate în calorii.
SOLUȚIE: Pentru a vă încălzi fără a consuma prea multe calorii, încercați să beți ceaiuri fierbinți ori să mâncați supe de legume. Și cafeaua funcționează, deoarece cofeina stimulează în mod natural metabolismul și încălzește corpul din interior spre exterior. Aveți însă grijă la cantitatea de zahăr și lapte pe care le adăugați în cafea”, recomandă nutriționistul Gianluca Mech.
Suntem mai puțin activi
Frigul ne face să evităm pe cât posibil ieșitul din casă. În plus, se întunecă foarte devreme. Asta ne face automat mai sedentari. Dacă pe timp de vară ne umpleam serile cu plimbări în aer liber, acum asta iese din discuție din cauza temperaturilor scăzute. Cu cât suntem mai puțini activi, cu atât suntem mai predispuși să ne umplem timpul… mâncând.
SOLUȚIE: Cel mai bine ar fi să avem o rutină de mișcare, fie că facem exerciții acasă ori în sala de sport. Dacă însă preferăm să nu facem asta, există totuși și alte câteva metode de a ne umple timpul altfel decât mâncând. Înlocuiți liftul cu mersul pe scări, spre exemplu. Sau, atunci când comandați mâncare de la restaurantul preferat, mergeți să o ridicați în loc să o așteptați acasă. A fi activ înseamnă a avea o stare bună de sănătate atât mentală, cât și fizică. Cât despre alimentele recomandate în această perioadă, orezul brun, ovăzul, orzul sau pâinea integrală ar trebui să înlocuiască carbohidrații clasici”, este de părere nutriționistul Gianluca Mech.
Suntem deshidratați
Vă vine sau nu să credeți, pe timp de iarnă transpirăm la fel de mult ca în alte anotimpuri. Din cauza căldurii caloriferelor și a îmbrăcatului gros, transpirăm și corpul se poate cu ușurință deshidrata. Răspunsul organismului la deshidratare este adesea confundat cu sentimentul de foame, de aici și tendința de a mânca mai mult decât ar fi cazul.
SOLUȚIE: Cel mai bun mod de a evita deshidratarea este să beți minimum opt căni de apă în fiecare zi. De asemenea, ceaiurile și supele calde contribuie la aportul zilnic de lichide și ar putea ajuta la reglarea temperaturii corpului”, explică nutriționistul Gianluca Mech.
Citeste continuarea: 1 2
Horoscop 2025. MUTĂRI astrale MAJORE! Previziuni astrologice complete pentru toate zodiile
Venus în Vărsător 7 decembrie 2024 – 2 ianuarie 2025. Cum se transformă prietenia și relațiile?