Când devine periculoasă apa de gură. Ce explicații are stomatologul Sorina Stroe - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Când devine periculoasă apa de gură. Ce explicații are stomatologul Sorina Stroe

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Sanatate fizica si mentala » Când devine periculoasă apa de gură. Ce explicații are stomatologul Sorina Stroe
Când devine periculoasă apa de gură
Credit foto: YOLO Media

Mulți oameni folosesc zilnic apa de gură pentru a elimina bacteriile periculoase din cavitatea orală și pentru a obține o respirație proaspătă. Deși este parte a unei rutine de îngrijire zilnică, pe care o recomandă orice specialist, apa de gură, folosită în exces, poate deveni periculoasă. Medicul stomatolog Sorina Stroe, asistent universitar doctor, explică ce efect negativ poate avea aceasta asupra dinților noștri.

„Apa de gură conține clorhexidină, un dezinfectant foarte eficient în uzul dentar. Totuși, studii recente arată că aceasta reduce cantitativ diversitatea bacteriană, eliminând și bacteriile bune, utile, din mediul oral”, declară medicul stomatolog Sorina Stroe. 

De ce nu este bine să folosim zilnic apa de gură

„Apa de gură are beneficiile sale pe moment, însă nu este indicat să o folosim zilnic. S-a demonstrat că, dacă folosim apa de gură cu clorhexidină pentru șapte zile consecutiv, pH-ul salivar scade, iar acest lucru are un efect dăunător asupra dinților, ducând la apariția cariilor. Un alt impact negativ al clorhexidinei este și acela că, dacă este folosită constant, stimulează creșterea cantitativă a bacteriilor care produc pH acid”, adaugă medicul stomatolog Sorina Stroe (MG Dental). 

Bacteriile au un rol esențial în cavitatea orală

„Deși bacteriile au fost considerate, mult timp, ca ceva dăunător, în ultima vreme a apărut totuși o conștientizare treptată a faptului că ele au, de fapt, un rol esențial în echilibrul sănătății noastre. Atât atunci cât vine vorba despre sănătatea orală, cât și în ceea ce privește starea noastră generală de sănătate. Orice perturbare a balanței microbiomului poate avea efecte dăunătoare pe termen lung. Atunci când prescriem sau folosim ape de gură, trebuie să fim întotdeauna foarte precauți să nu abuzăm de ele. Nu degeaba se spune că nimic din ceea ce face omul nu poate depăși perfecțiunea naturii”, mai spune medicul stomatolog Sorina Stroe.

Citeste si: Cum sa-ti faci apa de gura cu bicarbonat de sodiu

 Concluzie: Folosim sau nu apa de gură?

„Ca în orice aspect al vieții, echilibrul și măsura sunt deosebit de importante. Este bine să folosim apa de gură, dar cu pauze, nu zilnic, conform unei scheme stabilite împreună cu medicul stomatolog. Evitați apele de gură cu alcool, acestea usucând mucoasele și creând o senzație neplăcută. Și, așa cum spun întotdeauna, pentru o bună sănătate orală este necesară o igienă corectă și vizite regulate la dentist, atât pentru tratamente în fazele incipiente ale afecțiunilor dentare, cât și pentru a preîntâmpina orice   posibilă complicație de ordin stomatologic”, încheie medicul stomatolog Sorina Stroe (MG Dental).

GHID nou: Cum sa fii cu ADEVARAT BINE cu TINE in pielea ta. Sute de idei pentru o viata armonioasa. Il poti cumpara de aici!

foto: YOLOMedia

Data articol: 07/05/2023