În fiecare an, de 6 decembrie, românii îl prăznuiesc pe Sfântul Nicolae. Cu acest prilej, aproximativ 800.000 de români își serbează ziua numelui.
Majoritatea bărbaţilor care îşi sărbătoresc onomastica se numesc Nicolae. Alţii poartă numele Niculai, Neculai, Nicu, Nicuşor sau Niculae. Printre sărbătoriţi se numără şi care poartă numele Nicolăiţă, Niculăiţă, Culae sau Nicholaus. Alte versiuni sunt Nick, Nae sau Nikolas.
Din totalul româncelor care îşi sărbătoresc ziua numelui majoritatea se numesc Nicoleta. Există și românce cu numele: Niculina, Nicolina, Niculiţa, Nicola, Nicole sau Nikole. Mai puține femei se numesc Neculina, Necolina, Nichi, Nico, Nika, Niki sau Niculăiţa.
Ce semnificație are numele Nicolae
Numele „Nicolae” vine din greacă, de la Nikolaos, format din cuvintele „nike” (victorie) și „laos” (popor). Astfel, numele Nicolae se traduce ca „învingătorul oamenilor/poporului”.
Află mai multe despre acest nume aici.
Legenda lui Moș Nicolae
Sunt multe legende in ceea ce-l priveste pe Mos Nicolae, insa toate au un punct comun: generozitatea. Sfantul Nicolae a trait in secolele II-III d.Hr. Data de 6 decembrie este data mortii sale, in anul 352. El a mostenit o mare avere de la parintii sai, insa n-a dorit sa pastreze banii si i-a impartit cu cei mai putin norocosi din acest punct de vedere.
Legenda spune ca Nicolae se deghiza si se strecura in casele celor nevoiasi, lasand bani, haine si merinde. Insa, de departe, cea mai populara poveste este cea a tatalui care, in lipsa banilor, voia sa-si impinga fetele la desfrau. Atunci, Mos Nicolae s-a strecurat in casa barbatului si a pus bani pentru fiecare dintre cele trei fete, in sosetele puse la uscat in fata sobei.
Bunatatea si generozitatea lui Mos Nicolae sunt si acum celebrate, in fiecare decembrie, in noaptea de 5 spre 6, cand copiii primesc cadouri.
Află mai multe aici.
Urari de Sfantul Nicolae. Mesaje de Sfantul Nicolae. Spune-le prietenilor La multi ani!
foto: Depositphotos.com