Ce salarii sunt în Grecia - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Ce salarii sunt în Grecia

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Actualitate » Ce salarii sunt în Grecia

Grecia nu și-a revenit total după criza economică din 2007-2008, care a afectat țara în toate domeniile. În ciuda eforturilor din ultimii ani, rata șomajului a rămas destul de mare în această țară și nici salariile nu sunt printre cele mai bune din Europa. Dar țara este pe o pantă ascendentă, oferind oportunități bune expaților. Așa că LIFE.ro a făcut o analiză despre ce salarii sunt în Grecia. Din 2019, salariul minim este de 683.76, euro, deși în urmă cu câțiva ani era 800.

Ce salarii sunt în Grecia: în ce domenii sunt cele mai multe joburi

Totuși, Grecia atrage în continuare forța de muncă din Europa, românii fiind interesați de joburi mai bine plătite decât la noi în țară. Sectoarele în care se găsesc cele mai multe joburi sunt minerit, energetic, petrolier, textil, turism și alimentar.

Rata șomajului scade în ultimii ani, însă asta datorită zonelor urbane. În cele rurale, lipsa investițiilor are ca urmare și lipsa joburilor.

Pentru expați, este destul de dificil să își găsească un job în Grecia. Legislația îi favorizează pe cetățenii greci: ca angajator, trebuie să dovedești că un loc de muncă nu a putut fi ocupat de un grec înainte de a-l oferi unui expat. Majoritatea expaților care nu au joburi prost plătite sunt de obicei pensionari, profesori de engleză sau trimiși în Grecia cu contract de compania la care lucrează.

Dar, dacă găsești un job bine plătit, viața în Grecia este mult mai ieftină decât în orice țară vestică. Chetuielile pe o lună sunt cam la jumătate față de Londra, de exemplu.

Expatii fluenți în limba engleză au șanse mai mari să își găsească un job în Grecia, nu doar în companii internaționale, dar și grecești, care fac business cu cele din afară.

Ce salarii sunt în Grecia: care e salariul minim și care e cel mediu

Salariul minim în Grecia nu a mai crescut de 12 ani: acesta a fost stabilit la 683.76 sau 8.206 euro pe an, fiind, de exemplu, mai mic decât în Spania sau Slovenia.

Cele mai bune salarii din țară sunt în Atena, capitala Greciei, unde un salariu mediu este în jur de 750 de euro pe lună. Cu toate astea, la nivel european, Atena este în topul de jos al salariilor, cu unele dintre cele mai mici de pe continent.

Citește restul articolului pe LIFE.ro!

Data articol: 24/01/2022