Cartofii sunt în topul listei de preferințe alimentare pentru cei mai mulți dintre noi și acest lucru este perfect justificat. Pe lângă faptul că sunt gustoși, cartofii se prepară repede și sunt hrănitori. Dacă sunt gătiți fără un adaos prea mare de grăsimi și asociați corect cu alte alimente, scapi de grija kilogramelor în plus.
Cartoful este o legumă care are și beneficii în ceea ce privește sănătatea. Conține potasiu și fier, care contribuie la menținerea tensiunii arteriale la valori normale, iar un singur cartof copt asigură 20% din doza zilnică de vitamina B6.
Atunci când vine vorba de cartofi, cei mai mulți dintre noi se duc cu gândul la cei prăjiți. Dar există mai multe moduri în care poți să-i gătești, iar noi îți prezentăm doar câteva dintre ele.
Cartofi la cuptor
Este cel mai simplu mod în care poți să gătești cartofii. Cu sau fără coajă, cartofii la cuptor, rumeniți ușor, sunt delicioși. Poți să-i consumi ca atare sau incluși în diferite preparate. Dacă ai nevoie de idei, găsești aici mai multe rețete cu cartofi la cuptor, gustoase de te lingi pe degete.
Piure de cartofi
Pentru cei mai mulți dintre noi, cartofii piure reprezintă mâncarea copilăriei. Există nenumărate moduri în care poți să prepari un piure. După fierbere poți să-i pasezi cu un pic de unt sau smântână, dar ai și variante mai light, cu lapte sau iaurt. Poți, de asemenea, să-i pasezi doar cu o parte din apa în care au fiert și astfel obții cea mai sănătoasă variantă de piure de cartofi.
Cartofi prăjiți
Este modul în care sunt consumați cel mai frecvent. Dacă sunt prăjiți rapid, într-o cantitate redusă de ulei, elimini grijile legate de siluetă. Când spunem cartofi prăjiți, cei mai mulți dintre noi ne gândim la varianta clasică de cartofi pai gătiți în tigaie sau friteuză, însă există mult mai multe feluri, iar pe delish.com vei descoperi niște preparate spectaculoase cu cartofi prăjiți.
Cartofi gratinați
Cartofii feliați, puși în straturi alternative cu smântână sau brânză sărată, apoi dați la cuptor sunt un deliciu.
Salată de cartofi
Cartofii fierti și apoi tăiați poți fi integrați în diverse salate cu verdeață, cu ou, cu legume, în funcție de preferințe. Rețelete sunt practic nelimitate și poți oricând să încropești o salată cu cartofi cu ceea ce ai în frigider sau cămară. Asezonezi cu puțin ulei de măsline, sare, piper, eventual oțet și masa este gata.
Gnocchi
Gnocchi sunt de fapt găluște de cartofi care se prepară foarte ușor. Fierbi cartofii, apoi faci din ei un aluat cu puțină făină, ou, sare și piper, formezi găluștele și le pui la fiert. Sunt gata în câteva minute, când se ridică la suprafață.
Foto: Pexels