De ce nu e bine sa tai nucul. Cele mai cunoscute superstitii despre nuci
Nucul este un pom care ne aduce o multime de beneficii. Si fructele, si frunzele de nuc pot fi utilizate in zeci de moduri de pe urma carora putem beneficia. Totodata, in jurul acestui pom au aparut fel si fel de superstitii, multe dintre ele avand legatura cu moartea. Una dintre acestea se refera la taierea nucului. Afla, in cele ce urmeaza, de ce nu e bine sa tai nucul, dar si alte mituri celebre legate de acest pom.
De ce nu e bine sa tai nucul
De-a lungul secolelor, s-a impamantenit credinta ca taierea nucului aduce cu sine moartea. Se zice ca acest gest aduce blesteme asupra celui care il taie si asupra familiei acestuia. Fie cineva din familie isi va pierde viata, fie chiar acela care l-a taiat. Se spune ca nucul poate fi taiat doar atunci cand trunchiul sau va fi la fel de gros ca trupul aceluia care l-a sadit.
Potrivit unei alte superstitii, cel care sadeste nucul poate fi ferit de moarte daca ia un cerc de lemn de la butoi si-l ingroapa in pamant. Se zice ca doar atunci omul va muri cand trunchiul nucului va avea acelasi diametru ca cercul ingropat in pamant.
Un alt mit face o alta asociere intre grosimea nucului si moarte. Mai exact, atunci cand trunchiul pomului va ajunge sa aiba aceeasi grosime ca gatul celui care l-a plantat, viata acestuia din urma va ajunge la final.
Pe de alta parte, exista si superstitii pozitive referitoare la acest pom. Spre exemplu, de Rusalii, gospodinele duc la biserica frunze de nuc pentru a fi sfintite, dupa care le pun la stresinile caselor existand credinta ca acestea le vor proteja gospodaria si le vor feri familia de necazuri.
Citeste si: De ce nu e bine sa stai sub nuc. Ce efecte are iodul emanat de frunze asupra sanatatii
De ce nu e bine sa zabovesti la umbra nucului
Acum ca ai aflat de ce nu e bine sa tai nucul, descopera si de ce nu e bine sa zabovesti prea mult la umbra lui. Una dintre cele mai cunoscute informatii care circula referitoare la nuc este aceea potrivit careia nu este bine sa petreci prea mult timp sub nuc. Se zice ca frunzele sale degaja o cantitate mare de iod care poate fi nociv. Asa se explica si de ce nicio planta nu creste la umbra acestui pom.
Un alt pericol pentru sanatate il reprezinta modul in care nucile sunt depozitate. Acestea pot fi infestate cu aflatoxina, o substanta cancerigena si toxica, produsa de mucegai. Prin urmare, este recomandat ca nucile sa fie depozitate in aer liber, in locuri in care nu petrecem foarte mult timp.
In tara noastra, nucul este o specie de pom protejata de lege. Astfel ca, daca ai in curte un nuc pe care vrei sa-l tai, va trebui sa obtii o autorizatie emisa de directiile teritoriale pentru agricultura. In lipsa acestei autorizatii, proprietarul nucului va fi sanctionat cu amenzi de mii de lei.
Imagine de Konevi de la Pixabay
Cum poate fiecare ZODIE sa atragă mai mulți BANI? Iată cel mai eficient mod!