Pozitii alaptare. Cum se face atasarea corecta la san
Daca urmeaza sa devii mamica sau ai deja un nou-nascut si te intereseaza capitolul pozitii alaptare sau atasarea corecta la san, citeste in continuare.
Vei gasi aici cele mai bune sfaturi legate de atasarea corecta si cele mai comode pozitii alaptare.
Cum se face atasarea corecta la san
Inainte de a trece la pozitii alaptare, este important sa stii cum se face atasarea corecta la san. In acest fel, bebelusul va extrage lapte eficient, fara ca tu sa ai si cel mai mic disconfort.
- Cu sanul intr-o mana si cu cealalta mana sustinand capul si spatele bebelusului, adu corpul bebelusului (nu doar capul lui) spre san, astfel incat sa-i cuprinde sfarcul.
- Gadila-l deasupra buzei superioare, astfel incat sa deschida gura larg.
- Adu bebelusul aproape de sfarc (nu invers). Intai barbia bebelusului ar trebui sa atinga sanul si sa cuprinda cu gura cat mai mult tesut sub sfarc. NU doar sfarcul.
- Buzele bebelusului trebuie sa fie astfel pozitionate incat sa inconjoare intreaga areola.
- Poti sustine corpul bebelusului cu perne.
- Fii atenta ca nasul bebelusului sa nu fie blocat de san.
Ingrijirea bebelusului: Cele mai populare 5 intrebari despre alaptare
Cum stii ca bebelusul este atasat corect
Urmareste aceste semne pentru a sti daca bebelusul este sau nu atasat corect la san:
- Buzele bebelusului sunt rasfrante pe san (buze de peste)
- Barbia bebelusului atinge sanul
- Urechile bebelusului se misca atunci cand suge
- Gura bebelusului cuprinde mai mult decat areola sanului
- Limba bebelusului este vizibila daca tragi in jos de buza inferioara
- Il vezi si il auzi inghitind
- Nu-l auzi clampanind.
Daca bebelusului este atasat corect la san, atunci nu vei avea nicio durere sau disconfort in timp ce micutul suge.
Cum stii ca bebelusul suge suficient
Daca ai dubii in ceea ce priveste cantitatea de lapte pe care o inghite bebelusului, cere sfatul unui consultant de lactatie sau medicului pediatru.
In plus, poti urmari aceste semne:
- Bebelusul ia normal in greutate
- Bebelusul uda 5-6 scutece
- Auzi bebelusul cum inghite
- Bebelusul se hraneste regulat (la fiecare 2-3 ore in timpul zilei si 2-4 ore in timpul noptii)
- Bebelusul este alert, activ, nu prezinta semne de boala. Daca este mai tot timpul somnoros si nu mananca regulat, cere sfatul medicului.
Top 5 pozitii alaptare
Aceste pozitii alaptare sunt cel mai des utilizate de catre mame. Insa, depinde de fiecare bebelus in parte, care ii place cel mai mult. De asemenea, si mamica ar trebui sa se simta confortabil. Daca nici tu, nici bebelusul nu va simtiti comod, ar fi mai bine sa incercati alte pozitii alaptare, pana cand o veti gasi pe cea mai buna pentru voi.
Pe spate
Aceasta pozitie este instinctiva si ar trebui incercata imediat dupa nastere. Ea asigura atat contactul piele-piele, cat si stimularea lactatiei.
O poti incerca si dupa nastere, acasa. Asaza-te confortabil pe niste perne, pune bebelusul cu burta pe pieptul tau. Este o pozitie confortabila si odihnitoare pentru mama, iar pentru bebelus poate fi mai usoara atasarea la san.
Pozitia leaganului
Aceasta pozitie este ideala pentru bebelusii de peste 3 luni. De asemenea, este ideala pentru mamicile care vor sa alapteze in public.
Ia bebelusul in brate, pe acelasi brat cu sanul din care vrei sa alaptezi (bratul drept pentru sanul drept, bratul stang pentru sanul stang). Bebelusul este pozitionat intr-o parte, cu capul pe bratul tau (sau pe perna). Poti utiliza perne de alaptare care sa-ti sustina bratul. Pentru nou-nascuti, capul si fundul bebelusului trebuie sa fie aliniate. Pentru bebelusii mai mari, fundul trebuie sa fie putin mai jos decat capul. Cu mana libera poti sustine sanul, daca este nevoie.
Pozitia leaganului incrucisat
Aceasta pozitie este similara cu cea de sus, numai ca se inverseaza bratele: bratul drept pentru sanul stang si bratul stang pentru sanul drept. Pozitia este ideala pentru nou-nascutii prematur sau pentru bebelusii care nu reusesc o atasare corecta la san.
Pozitia fotbal american
Aceasta pozitie este excelenta pentru mamele care au nascut prin cezariana. Ea permite atasarea bebelusului la san fara sa se puna presiune pe incizia abdominala. Este, de asemenea, excelenta pentru mamele care au gemeni sau alapteaza in tandem. Nu este recomandata la somn sau daca vrei mai mult contact piele-piele.
Bebelusul este asezat culcat pe spate, cu picioarele pe langa mama. Utilizeaza perne pentru ca bebelusul sa fie la nivelul sanului. Utilizeaza bratul pentru a-i sustine capul bebelusului (ca la pozitia leaganului incrucisat).
Pozitia intr-o parte culcat
Aceasta pozitie poate fi dificila pentru nou-nascuti, dar, odata ce capatati experienta se va dovedi excelenta. Mama se poate odihni in timp ce bebelusul suge.
Asaza-te pe o parte, cu un brat sub capul bebelusului (sau in jurul sau). Bebelusul trebuie asezat intr-o parte, cu gura aproape de sfarc. Poti folosi cealalta mana ca sa sustii sanul.
Pot sa alaptez bebelusul daca…? 6 situatii in care poti continua alaptarea
Sursa: mamanatural.com
Foto: mamanatural.com, Imagine de Alfonso Cerezo de la Pixabay
Horoscop 2025. MUTĂRI astrale MAJORE! Previziuni astrologice complete pentru toate zodiile
Venus în Vărsător 7 decembrie 2024 – 2 ianuarie 2025. Cum se transformă prietenia și relațiile?