Ceaiul de ceapa (indiferent de culoarea legumei) are o multime de proprietati medicinale. In afara de mirosul specific, gustul unui ceai de ceapa difera in functie de de tipul legumei folosite (rosie, galbena, alba etc).
Istorie si origini
Ceapa este cultivata si folosita inca din antichitate. Ceaiul de ceapa salbatica era folosit de mamele din tribul Blackfeet pentru a transfera proprietatile sale benefice catre bebelusii lor. In schimb, tribul Cheyenne folosea ceaiul de ceapa pentru reduce durerile cauzate de bubele din cap.
Beneficii pentru sanatate
Substantele fitochimice din ceaiul de ceapa precum disulfidele, trisulfidele, cepaene si vinil-ditiina cresc eficacitatea vitaminei C in lupta impotriva toxinelor periculoase din organism. In plus, aminoacizii ajuta la eliminarea metalelor grele din corp, ceea ce inseamna ca sustin detoxifierea.
Ceai de ceapa. Sanatatea inimii
Tiosulfinatele din ceaiul de ceapa impiedica celulele rosii sa formeze cheaguri de sange, ceea ce inseamna reducerea riscului de blocare a unui vas de sange, care este una din cauzele principale ale afectiunilor inimii. Dialil disulfidul din ceapa poate reduce nivelul colesterolului si al trigliceridelor, adica scade riscul de boli cardiovasculare.
Citeste si: Ceai de ghimbir. Beneficii, contraindicatii. Cea mai buna reteta de ceai de ghimbir
Diabet
Prezenta mineralelor si a compusilor sulfurosi din ceapa imbunatatesc activitatea insuline asigura o reducere graduala a nivelului de glucoza din muschi si celule. Pe de alta parte, flavonoidele si quercetina par a reduce nivelul zaharului care se acumuleaza in nervi si celulele rinichilor, la persoanele care au diabet de tip 2. Totusi, in cazul persoanelor sanatoase nivelul zaharului din sange nu este redus de catre ceaiul de ceapa.
Reducerea simptomelor tusei si racelii
Sulful din ceaiul de ceapa ajuta la eliminarea flegmei in cazul persoanelor care se confrunta cu probleme respiratorii, ceea ce inseamna o reducere a tusei din cauza congestiei de la cailor respiratorii.
Astm
Cantitatile importante de flavonoide, quercetina care se gasesc in ceaiul de ceapa au ca efect relaxarea muschilor, ceea ce inseamna o mare eliberarea pentru persoanele care sufera de astm sau bronsite. In plus, compusii de sulf impiedica reachiile biochimice responsabile pentru conditiile astmatice.
Nu rata nici: Ceai de sunatoare. Care sunt beneficiile. Cand sa NU bei ceai de sunatoare!
Cancer
Mai multe studii au demonstrat ca un consum de ceai de ceapa rosie, bogat in querina, reduce semnificativ riscul de diverse tipuri de cancer: la plamani, ovarian, la san, de prostata sau la colon. Acest antioxidant alaturi de vitamina C scad impactul radicalilor liberi asupra organismului prin inhibarea enzimei xantina oxidaza, responsabila pentru producerea radicalilor liberi.
Ceai de ceapa. Imunitate
Prezenta anumitor compusi precum quertina si sulful pot ajuta in lupta impotriva infectiilor. Quertina pare sa reduca reactiile alergice prin impiedicarea organismului sa elibereze histaminele care cauzeaza stranutul, in vreme ce tiosulfatii pot distruge salmonela si E. coli si, prin urmare, stopeaza infectiile bacteriene.
Totodata, o ceasca de ceai de ceapa pe zi poate contribui la mentinerea unei stari generale bune de sanatate.
Citeste continuarea: 1 2
Horoscop sezonul Săgetător noiembrie-decembrie 2024. Ce caută sufletul nostru?
3 ZODII CHINEZEȘTI care atrag SUCCESUL financiar în săptămâna 18-24 noiembrie