Studiu incredibil. Efectele condimentelor asupra sanatatii omului - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

Studiu incredibil. Efectele condimentelor asupra sanatatii omului

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Sanatate fizica si mentala » Studiu incredibil. Efectele condimentelor asupra sanatatii omului
Efectele condimentelor asupra sanatatii
Credit foto: Imagine de Дарья Яковлева de la Pixabay

Potrivit unui studiu publicat recent in jurnalul The BMJ (The British Medical Journal), savurarea unei mancari picante macar o data pe saptamana ti-ar putea slava viata.

Oamenii de stiinta de la Universitatea de Medicina Harvard, Universitatea Oxford, Universitatea din Peking au examinat cu atentie relatia dintre consumul de alimente picante si riscul de deces din cauza unui cancer sau a unui atac cerebral. 

Ierburi aromate si condimente: 12 utilizari surprinzatoare si eficiente in casa

In timpul cercetarii au fost examinati 199.293 barbati si 288.082 femei cu varste intre 30 si 79 de ani care traiau in 10 zone geografice diferite din China. 

Persoanele bolnave de cancer, afectiuni ale inimii si atacuri cerebrale au fost excluse din studiu. Durata analizei: 2004-2013. Cercetatorii au aflat ca daca o persoana mananca cel putin o data pe saptamana o masa picanta scade semnificativ riscul tuturor cauzelor care produc mortalitate. Rezultatele sunt si mai bune in cazul persoanelor care nu consuma alcool. Studiul a mai descoperit ca un consum de alimente picante reduce riscul de a muri din cauza bolilor de inima, cancer si a afectiunilor respiratorii. In plus, persoanele care manaca de 6-7 ori pe saptamana alimente picante scade riscul de mortalitate cu 14% comparativ cu cele care au in meniu doar o data pe saptamana aceste alimente. 

Nu au existat diferente semnificative intre rezultatele femeilor si barbatilor participanti la studiu.

Oamenii de stiinta considera ca efectele pozitive sunt strans legate de capsaicina, unul dintre ingredientele active ce se gasesc in ardeii iuti, s-a folosesit cel mai mult in mancarurile picante utilizate in studiu. Capsaicina a fost legata de reducerea incidentei de cancer intr-o cercetare publicata in Experimental Biology and Medicine. Cea mai evidenta conexiune intre reducerea incidentei cancerului si a altor cauze ale decesului este abilitatea capsaicinei de a reduce inflamatiile. 

Ierburi aromate si condimente: 12 utilizari surprinzatoare si eficiente in casa

Inflamatia este legata de foarte multe afectiuni, inclusiv cancer, boli ale inimii, artrite si obezitate.

Insa suprimarea inflamatiei nu este singura modalitate prin care elimentele picante reduc durata bolii si tin departe moartea. Potrivit studiului publicat in Experimental Biology and Medicine, condimentele precum ardeii iuti pot suprima viata, proliferarea si invazia celulelor cancerigene precum si crearea de noi vase de sange care hranesc tumorile.

In studiul aparut in BMJ, ardeii iuti au impact si asupra microbilor prezenti in guta. Capsaicina poate oferi protectie impotriva mortalitatii prin distrugerea bacteriilor periculoase si favorizarea dezvoltarii probioticelor, cunoscute sub numele de bacterii bune. 

Poti si tu incorpora ardeii iuti proaspeti sau uscati in supe, tocanite, salate si alte feluri de mancare. Foloseste manusi atunci cand toci ardeii iuti proaspeti si spala-te bine pe maini dupa aceea.

 Insa, daca ai ulcer, vorbeste cu medicul de familie inainte sa incepi sa mananci alimente picante.

Iar daca si inainte alimentele picante erau preferatele tale acum ai inca un motiv in plus sa le iubesti.

 

 

Sursa: care2.com

Imagine de Дарья Яковлева de la Pixabay

Data articol: 13/09/2024