Viata virtuala secreta a copilului tau. Ce e de facut cand descoperi ca este "altcineva" in online! - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

Viata virtuala secreta a copilului tau. Ce e de facut cand descoperi ca este „altcineva” in online!

Sfatulparintilor » Preșcolari » Comportament și dezvoltare » Viata virtuala secreta a copilului tau. Ce e de facut cand descoperi ca este „altcineva” in online!
Viata virtuala secreta a copilului tau
Credit foto: Imagine de Gerd Altmann de la Pixabay

In timp ce copiii nostri cresc, traim cu speranta ca sunt protejati intr-un univers paralel al inocentei care se va destrama treptat catre varsta adulta, atunci cand, desigur, vor fi pregatiti sa faca fata realitatii nu tocmai prietenoase. Cand un parinte descopera – intamplator sau nu – mesajele indecente din telefonul copilului sau care adesea nu a implinit nici 10 ani, este profund marcat, avand impresia ca are in fata ochilor expresia virtuala a unei alte persoane. Toti parintii care trec printr-o astfel de situatie traiesc senzatia ca sunt sub un dus rece si sunt cuprinsi de un amalgam de emotii de dezamagire, teama, neliniste, neincredere, furie … Oare unde au gresit? Oare copilul lor este “normal” sau au crescut un mic psihopat in devenire? Cand si-a pierdut copilul pe care “il stiau” inocent? Ce alte surprize ii mai asteapta?

Ce pot dezvalui copiii pe internet si nu ar trebui

Cum ar trebui sa reactioneze?

Este important sa constientizam ca aproape tot ceea ce ii intereseaza pe copiii nostri cand cresc – de la desenele animate si serialele cu adolescenti de la televizor si pana la comentariile din filmuletele de pe YouTube – este “colorat” de expresii verbale nepotrivite. Chiar daca uneori sunt acoperite (inutil!) de beep-uri, aceste expresii genereaza un stil de comunicare on-line la care copiii nostri sunt expusi zilnic. Creierul lor este expus unui bombardament de mizerie verbala chiar din partea personajelor-model pe care le admira cel mai mult: caractere animate, actori sau “youtub-eri”. Este lumea pe care chiar noi, adultii, am creat-o pentru ei ca sursa de inspiratie!

Fascinatia copiilor pentru subiectele si cuvintele “taboo” nu este noua. Dintotdeauna ceea ce este interzis sau secret atrage si incita curiozitatea. Si un creier curios asimileaza foarte repede … Adesea copiii mici (de 4-5 ani) folosesc cuvinte “interzise” al caror inteles nu l-au dobandit numai si numai pentru ca au invatat ca acestea genereaza emotii puternice celor din jur. Toata lumea sare in sus sau chiar se amuza cand micutul scapa cate o “perla” … 

De ce folosesc copiii un limbaj indecent pe retelele de socializare?

Cei mai multi copii adopta pur si simplu din mimetism stilul de comunicare al unor personaje-model, pentru a fi si ei “in trend”. Altii braveaza, asa cum fac mai toti adolescentii, si atat. Unii, insa, gasesc in mediul virtual curajul de a fi “altfel” si de a spune ceea ce nu pot in realitate, de a-si exprima frustrarile acumulate in viata reala. Adesea copiii timizi, nesociabili, victime ale rautatilor colegilor lor, sau ai caror parinti sunt super-critici sau excesiv de autoritari, sau care traiesc in medii familiale conflictuale simt nevoia sa fie altcineva mult mai puternic in lumea virtuala, si apeleaza la un stil de comunicare agresiv. 

Si totusi, ce este de facut cand descoperi ca in lumea virtuala copilul tau este “altcineva”?

Iata cateva sfaturi:

  • Arata-ti dezamagirea si exprima-ti emotiile alegand cuvinte relevante pentru ceea ce simti (ideal, ambii parinti trebuie sa faca acest lucru). Descrie personajul pe care l-ai descoperit in mesaje ca si cum ai vorbi despre alta persoana, nu despre copilul din fata ta. Pentru multi copii, reactia emotionala puternica a parintilor este un motiv suficient pentru a-si constientiza greseala si a-si revizui comportamentul. Traiesc si ei, la randul lor, senzatia unui dus rece.
  • Dupa ce te-ai calmat, stai de vorba cu copilul despre modul in care se exprima in scris pe retelele de socializare. Spune ce anume te-a deranjat din ce ai citit, care cuvinte sunt nepotrivite si de ce. Faceti impreuna un exercitiu de imaginatie: sa zicem ca intr-o buna zi un virus va face ca toate mesajele lui sa devina publice si sa fie accesibile tuturor: parinti, bunici, cadre didactice, prieteni … Cum ar fi? Sau ca parintii unui prieten cu care poarta conversatii virtuale descopera mesajele acestuia si vor face o reclamatie la scoala sau la politie. Sau chiar ca “cineva” de la capatul firului virtual, prieten sau nu, va fi atat de afectat emotional de limbajul nepotrivit incat va face un gest necugetat … Desi mult exagerate, orice scenariu din cele enumerate este perfect posibil. In mediul virtual, niciodata nu putem anticipa corect reactia emotionala a celor cu care purtam o conversatie …
  • Propune-i copilului sa stea de vorba cu un psiholog sau o persoana adulta de incredere pe care sa o aleaga chiar el. Copiii accepta mai usor ideile de la persoane straine familiei si comunica mai usor cu acestea. Fata de cei cunoscuti se simt vinovati sau se rusineaza.
  • Daca nu a implinit inca 14 ani, limiteaza-i accesul la retelele de socializare si instituie un control strict asupra a ceea ce acceseaza pe internet. Gasesi aici mai multe sfaturi utile in acest sens. Chiar daca se spune ca fructul oprit este mai dorit, un copil mai mic de 14 ani nu are capacitatea cognitiva si emotionala de a discerne si de a face fata unor informatii, asa ca ar trebui sa tinem cont de acest lucru. In plus, el nu poate intelege pe deplin consecintele expunerii vietii personale in media, si nici nu poate gestiona corect relatiile virtuale, oricate sfaturi i-am da.

Ce putem face pentru a ne ajuta copiii să navigheze corect și util pe social media? Sfaturile psihologilor!

 

 

Autor: Monica Bolocan, psiholog clinician si educational

0740204020

www.psiholog-pentru-copii.ro

Imagine de Gerd Altmann de la Pixabay

Data articol: 09/08/2024