Ce trebuie sa mananci daca ai GUTA si ce alimente sa EVITI
Credit foto: Imagine de Bruno de la Pixabay
Guta este o forma dureroasa de artrita, care apare atunci cand nivelul acidului uric din sange este mare si se formeaza cristale ce se acumuleaza in jurul incheieturilor.
Desi alimentatia nu este un tratament in sine, daca mananci ceea ce trebuie se poate reduce nivelul acidului uric din sange si se micsoreaza riscul distrugerii incheieturilor. Iata ce trebuie sa mananci daca ai GUTA.
Principii alimentare
Principiile alimentare daca ai guta sunt simple, insa foarte importante.
- Greutatea: Daca esti supraponderal, creste riscul de a dezvolta guta. Cand slabesti, scade riscul dezvoltarii gutei. Specialistii recomanda scaderea numarului de calorii pe care le consumi zilnic.
- Carbohidrati complecsi: Mananca mai multe fructe, legume si cereal integrale, care ofera carbohidrati complecsi. EVITA, insa painea alba, bomboanele, prajiturile, bauturile indulcite si produsele bogate in fructoza sau sirop de porumb.
- Apa: hidrateaza-te corespunzator. Consumul de apa reduce nivelul intensitatii durerilor cauzate de guta. Se recomanda 8 pana la 16 pahare de apa pe zi.
- Grasimi: RENUNTA la grasimile saturate din carne rosie, carne grasa de pasare, lactate bogate in grasimi.
- Proteine: LIMITEAZA consumul de proteine la 110-170 g, din carne slaba, peste si carne de pasare.
Citeste si: Vrei un abdomen plat? Afla ce trebuie sa mananci si la ce trebuie sa renunti
Acum sunt citite aceste articole