Mâncăm multe cereale, însă de obicei este vorba mereu de aceleaşi cereale – faină, porumb orez. Uneori şi fulgi de ovăz diminată în iaurt, dacă avem grijă la silueta noastră.
Însă există mult mai multe cereale. Şi ar trebui să le testăm şi pe acestea. Mai ales dacă ne place să mâncăm cât mai variat si vrem sa incercam variante mai bune pentru sanatatea si silueta noastra. Ce mai putem încerca?
Hrişca
Care era foarte folosită în Moldova şi ar trebui să reinvatam să o introducem în reţetele noastre. Ştiaţi că din hrişca fac sarmalele cei care aleg mâncarea raw, adică nefiarta?
Cum pregăteşti hrişca. Hrişca se spală în câteva ape. Se pune la fiert cu o cantitate dublă de apă. Fierbe în 30-40 de minute la foc mic. Dacă se lasă la înmuiat peste noapte în apa poate să fie consumată şi nefiarta sau fiartă într-un timp mult mai scurt.
Orz
Consumat mai ales sub formă de arpacaş, ceea ce înseamnă ca boabele au fost decorticate. Cel mai des la noi se foloseşte în coliva (arpacaş de grâu), însă ar putea înlocui orezul în multe dintre reţetele pe care le facem.
Cum se prepară arpacaşul. Arpacaşul se pune la înmuiat peste noapte. Se fierbe apoi la foc mic punând de 4 ori cantitatea de apă. Trebuie amestecat, ca să nu se prindă de oală. Boabele de arpacaş se umflă cam de 5 ori la fiert. Fierberea lor este mai îndelungată de o oră.
Sorg
Puteţi folosi boabe de sorg fierte în salate, exact aşa cum folosiţi şi quinoa. Problema este însă durata mare de fierbere. Parcă nu îţi vine să fierbi ceva o oră pentru o salată. Însă ai putea folosi faină de sorg pentru dulciurile pe care le faci în casă.
Cum se prepară sorgul. La o cană de sorg ai nevoie de 3 căni de apă. Sorgul se fierbe la temperatură mică peste o oră.
Citeste continuarea pe GASTROPEDIA.RO