Corpul uman este un mecanism cu adevarat fascinant. Fiecare celula are rolul ei si orice se petrece in corpul uman are un rost.
Corpul femeii gravide este cu atat mai spectaculos. Cercetatorii de la Universitatea Leiden in Olanda au descoperit faptul ca in timpul sarcinii, creierul femeii isi schimba arhitectura, modificare ce se pastreaza aproximativ 2 ani. Potrivit acestora, materia cenusie se micsoreaza in zone implicate in procesul social. Lucrurile au o logica, spun cercetatorii: creierul mamei devine mai activ in zone responsabile cu satisfacerea nevoilor bebelusului sau in zone care detecteaza eventuale pericole pentru ea sau copilul ei. Modificarile din creierul femeii apar indiferent daca fertilizarea a fost una naturala sau in vitro. “Sarcina te cam face sa-ti pierzi capul”, spune mai in gluma, mai in serios, Elseline Hoekzema cercetator in neurologie, ea insasi insarcinata si mama a unui copil de doi ani.
Sarcina este o perioada de modificari semnificative in corpul femeii: sangele isi modifica volumul, nivelul hormonilor fluctueaza, absorbtia nutrientilor se modifica. La rozatoare, de exemplu, femelele gestante sunt mai abile in gasirea hranei.
Hoekzema si colegii ei, impreuna cu o echipa de la Universitatea din Barcelona au examinat creierele a 25 de femei fara copii inainte de sarcina, la trei saptamani de sarcina si la cateva luni dupa ce au nascut. De asemenea, au fost scanate si creierele a 19 tatici, aflati la prima experienta de acest gen, in aceleasi intervale de timp, precum si creierele a alte 20 de femei care n-au ramas insarcinate pe parcursul studiului.
Dupa masurarea materiei cenusii s-a descoperit ca acesta scade in volum in cazul mamelor, in zone responsabile cu abilitatile sociale. Hipocampusul, regiunea asociata cu memoria, a pierdut, de asemenea, din volumul materiei cenusii.
In timpul studiului, s-a mai urmarit activitatea cerebrala a femeilor in timp ce priveau fotografii cu copiii lor sau cu alti copii. Zonele care au pierdut materie cenusie in timpul sarcinii au avut cel mai puternic raspuns neural atunci cand femeile priveau fotografii cu propriii copii.
Dupa doi ani, 11 dintre mamele participante la studiu (care n-au mai ramas insarcinate din nou) au fost chemate la noi masuratori. Scanarea a scos la iveala faptul ca zonele ramase fara materie cenusie s-au pastrat, cu exceptia hicopampusului, unde volumul de materie cenusie se restabilise la cote normale.
Desi n-au putut explica ce anume presupune aceste modificari, cercetatorii spun ca vor aprofunda studiile si vor extinde cercetarile si la parintii adoptivi.
“Se pare ca natura vrea sa ne concentram asupra altor lucruri”, spune Abbe Mabeth, neurocercetator la Noldus Information Technology, ea insasi mama a doi copii, de 6, respectiv 9 ani.
Sursa: sciencemag.org
Foto: pexels.com
3 ZODII testate de UNIVERS în săptămâna 16-22 decembrie 2024
Faza lunii când te-ai născut. Cum se calculează și ce spune despre viața ta