Bucuria nu scade odata cu inaintarea in varsta, ci este o valoare pe care o pierdem, deoarece alegem sa „locuim” mai mult in capul nostru. De cealalta parte, copiii sunt mai fericiti decat adultii, deoarece acestia “locuiesc” in inima si isi ghideaza viata numai dupa momentul prezent.
In opinia psihologului Alexandru Plesea, cunoscut opiniei publice drept Antrenorul Mintii, adultii se supara foarte repede si poarta cu ei mult timp supararile si nemultumirile, in comparatie cu copii, care iarta mai usor, tin supararile doar cateva secunde si se intorc la joaca, acolo unde sunt fericiti. “Adultii tin evidenta lucrurilor, copiii tin evidenta starilor. Asta le aduce multa nefericire adultilor, deoarece se concentreaza mai mult pe obiecte si mai putin pe emotii, pe experiente, pe trairi. Aceste aspecte ii fac pe adulti mai egoisti, mai obsedati de eul lor, mai focusati pe manifestarea personalitatii. Copiii primesc pentru ca rad, zambesc si se bucura. In afara faptelor ca unul sau doi copii sunt ai nostri, toti ceilalti care vor cere de la straini vor primi la fel de neconditionat. Copii au totul, adultii isi inchipuie ca au totul. Copii au momentul, adultii au trecutul si viitorul, tot efemerul inconjurandu-i. In esenta, adultii nu pot sta pentru ca rusinea de a se observa pe ei insisi jucandu-se ca niste copii, e greu de combatut”, explica psihologul Alexandru Plesea.
Copiii poarta masti pentru distractie, adultii le transforma in stil de viata
Totodata, adultii au uitat ce inseamna bucuria deoarece au prea multe masti sociale (persona), pe care le poarta pana cand nu isi mai aduc aminte care este adevarata lor fata. “Copiii poarta masti doar pentru distractie, adultii le iau mult prea in serios. Mai grav este ca, odata cu trecerea timpului, aceste masti sociale – “seriosul”, “suparatul”, “deprimatul”, “frustratul” etc. – se vor lipi atat de mult de noi, astfel incat ne vor transforma radical. Copiii in esenta nu au vanitate, masti, rusine, frustrari. Copiii fac orice le trece prin cap, netinand cont de ce zic ceilalti din jur. Daca m-as apuca in acest moment sa rad si sa ma joc ca un copil in cafeneaua in care sunt, toti ceilalti m-ar filma si ar rade de mine. Egoul meu m-ar face sa rosesc si sa ma opresc, nelasandu-ma sa ma bucur de bucuriile interioare. Personalitatea atrage cu ea seriozitatea, maturitatea, cautarea, nemultumirile, perfectiunea, frustrarile. Esenta atrage cu ea momentul, bucuria, emotiile pozitive, creativitatea, joaca, implinirea, improvizatia”, afirma psihologul.
Citeste continuarea: 1 2