Oamenii se dau in vant dupa carbohidrati. Da le pizza pana la paste si cartofi prajiti – nimeni nu se poate satura de toate aceste alimente gustoase. Multa vreme s-a spus ca oamenii sunt capabili sa simta cu ajutorul receptorilor gustativi de pe limba, cinci gusturi fundamentale: dulce, amar, acru, sarat si umami – insa noi studii sugereaza ca exista si un al saselea gust pe baza de carbohidrati.
Un grup de cercetatori au scris in revista Chemical Senses ca din cele cinci gusturi primare lipseste cel legat de carbohidratii care joaca un rol important in dieta omului modern. „Fiecare cultura are o sursa complexa de carbohidrati. Ideea ca nu putem simti gustul la ce mancam nu are sens”, a punctat coordonatorul echipei, Juyun Lim, profesor in stiinta alimentatiei si tehnologiei la Universitatea de stat Oregon.
Noul gust ar trebui sa fie legat de amidon (un carbohidrat complex care ia forma moleculelor mici de zahar atasate unele de altele intr-un lant mare). Corpul uman are capacitatea de a descompune aceste lanturi lungi in molecule de zahar folosite de celule ca energie. Amidonul este, fara indoiala, vital pentru supravietuire, iar echipa condusa de Lim sugereaza ca il si putem simti la gust.
In trecut, specialistii in alimente credeau ca oamenii detecteaza prezenta amidonului in timpul masticatiei, cand polimerii erau descompusi in zahar, iar oamenii inregistrau gustul dulce. Insa atunci cand voluntarilor la un studiu li s-au oferit o varietate de carbohidrati si apoi li s-a cerut sa descrie ce au gustat – multi dintre ei au spus ca simt un gust de amidon, ceea ce sugereaza ca au putut simti atat gustul de dulce cat si al carbohidratilor.
Sursa: dailyoccupation.com
RETROGRADUL lui MERCUR din 25 NOIEMBRIE poate AGITA aceste 3 ZODII
Lecția DIVINA pe care fiecare ZODIE trebuie să o ÎNVEȚE înainte de 2025