Copiii sunt, din păcate, cei mai expuși, pentru că sistemul lor imunitar este insuficient dezvoltat, iar contactul cu viruși noi îi găsește nepregătiți, din punct de vedere imunologic. Perioada coincide cu intrarea celor mici în colectivitate, lucru care amplifică răspândirea virozelor.
Este foarte important de știut că răcelile și virozele sunt inevitabile. Doar trecând prin experiența bolii, sistemul imunitar dezvoltă capacitatea de a reacționa, ulterior, la atacuri virale asemănătoase și la atacuri virale, în general. Medicii afirmă că este normal să ne confruntăm cu virozele ( în cazul copiilor este vorba de 6-8 viroze pe an ), pentru că în acest fel ne dezvoltăm imunitatea. Fără aceste episoade virale, anticorpii nu se formează. Fiecare episod viral lasă o amprentă în sistemul imunologic, dar mai ales învață organismul să reacționeze.
Virozele sunt boli infecțioase provocate de viruși de intensitate medie. Manifestările pot fi diverse, mai ales că în fiecare an apar noi tulpini de virus. Cele mai răspândite sunt virozele respiratorii. Apar mai ales în sezonul rece, favorizate de frig, umezeală, variații mari de temperatură de la interior la exterior și sensibilitatea căilor respiratorii superioare.
Virozele se manifestă printr-o stare generală proastă, dureri de cap ușoare, rinoree, durere în gât, dureri musculare și articulare, febră. E de ajuns un simplu strănut sau contact apropiat cu o persoană bolnavă ca să iei o viroză.
Peste 90% dintre virozele respiratorii nu răspund la tratamentele cu antibiotic, acestea fiind indicate numai dacă virusul provoacă o suprainfecție, cum ar fi o sinuzita acută sau o tuse productivă.
Cum creștem imunitatea?
Cu cât consumăm mai multe fructe și legume, cât mai apropiate de starea lor naturală, cu atât mai mult reușim să creștem imunitatea organismului, asigurând astfel protecția împtriva virușilor. Morcovii, fasolea verde, portocalele, bananele, merele, fructele de pădure, gutuile, cireșele și toate fructele și legumele de sezon trebuie să facă parte din alimentație. Fitonutrienții pe care toate acestea le contin cresc producția de globule albe și interferon, un anticorp care îmbracă suprafața celulelor, blocând astfel virușii.
Pe lângă o alimentație bogată în nutrienți, este necesar să luăm în calcul câțiva factori externi, care pot favoriza răspândirea virușilor.
Iată câteva măsuri pe care trebuie să le iei pentru a preveni virozele:
1. Spală-te pe mâini de câte ori ai ocazia.
2. Odihnește-te suficient și mănâncă sănătos pentru a-ți întări imunitatea.
3. Consumă alimente ușoare, cât mai naturale. Organismul trebuie să-și concentreze forțele pentru a lupta împotriva virușilor, nu să digere mâncarea.
Citeste continuarea pe ATENASATELOR.RO.