Buna ziua! Sunt mama singura, am un baiat de 7 ani si locuiesc in Bucuresti, iar tatal copilului de care sunt despartita de cand baiatul avea 1 an locuieste in Constanta. Nu am fost casatoriti si nu am impartit in tribunal custodia copilului sau pensie alimentara. Copilul se afla in grija mea de cand s-a nascut, dar el l-a recunoscut si l-a trecut pe numele lui, in rest nu prea isi aduce contributia la cresterea lui.
De jumatate de an nu i-a mai trimis bani. In acest sens am avut un acord verbal sa ii trimita 500 RON lunar, bani pe care de regula ii depunea la OMV. Acum este intr-o relatie si tot s-a plans ca are cheltuieli si nu are de unde sa imi dea bani pentru baiat. Copilul nu il vrea mai ales ca l-a vizitat in decurs de un an o singura data si nici nu isi doreste sa plece la el acasa ori la bunica paterna in Tulcea.
As dori sa stiu daca deschid proces pentru stabilirea pensiei de intretinere ce sanse am sa primesc din urma banii pe care nu mi i-a dat, cat costa cu aproximatie aceasta procedura si cat dureaza?
De asemenea, daca el vrea sa ia copilul la Constanta, iar baiatul nu vrea, poate sa il oblige sa mearga la el? Nu stiu ce salariu are pe cartea de munca, dar stiu sigur ca este angajat. El spune ca are salariu minim, dar minte atat de des incat nu mai cred nimic.
Astept raspunsul dvs, doamna avocat
Cu stima C.G.
Raspuns avocat Paula Alina Lupu
Pensia de intretinere (alimentara) se plateste de la data introducerii actiunii si pana la majorat. Nu este o problema daca nu cunoasteti veniturile acestuia si unde lucreaza, deoarece se vor putea face adrese catre Casa de Pensii pentru a afla daca este angajat si ulterior, catre angajator pentru comunicarea veniturilor sale reale.
Va putea lua copilul in vacante, in conditiile in care va solicita in instanta de judecata si i se va acorda un program de vizita a minorului. In mod evident, aveti posibilitatea sa contestati programul de vizita pe care il va solicita si sa propuneti unul mai restrictiv, cel putin la inceput, daca minorul nu este atasat de tatal sau.
Durata procesului depinde de complexitatea cauzei, avand in vedere ca tatal copilului poate sa formuleze si el alte capete de cerere, solicitand exercitarea autoritatii parintesti, program de vizita, etc, insa, daca va veti judeca doar pentru pensia de intretinere nu ar trebui sa dureze mai mult de 5-6 luni. Daca veti solicita doar pensia de intretinere, actiunea este scutita de taxa de timbru, dar va trebui sa luati in calcul, eventual, onorariul unui avocat.
Paula Alina Lupu, avocat