Odata cu venirea toamnei, anotimpul culorilor contrastante, ne este imposibil sa nu remarcam la tot pasul micii arbusti teposi cu fructe de un rosu aprins care aduc o pata de culoare marginilor de drum.
Probabil nu e chiar o placere sa recoltezi aceste mici fructe, tepii si-ar putea „pune amprenta” pe mainile noastre, dar afla ca merita cu prisosinta, macesele avand o concentratie extrem de mare de vitamina C.
Doar 100 de grame de macese contin aceeasi cantitate de Vitamina C ca si 1 kilogram de citrice. Daca doriti sa profitati din plin de efectele acestor fructe, ideal ar fi consumul lor in stare proaspata. Pot fi de asemenea consumate sub forma de infuzie simpla sau „imbogatita” cu putin ghimbir.
Proprietati curative ale maceselor
In primul rand macesele au un puternic efect vitaminizant. Flavonoidele continute de coaja si pulpa optimizeaza circulatia sanguina, avand un efect benefic si asupra calitatii sangelui.
Avand o actiune antioxidanta si antiinflamatorie, macesele pot fi folosite cu succes pentru calmarea crizelor de astm, fiind deasemenea si un foarte bun tonic general.
Sunt un bun remediu si pentru prevenirea afectiunilor alergice sau pentru reducerea febrei de natura infectioasa.
Modalitati de utilizare ale maceselor
Sirop de macese: se poate administra zilnic pentru vitaminizare, cate 4-6 linguri dizolvate in apa minerala.
Tinctura: cate 45 de picaturi de 3 ori pe zi, pentru a combate raceala si gripa.
Infuzie: Una doua cani pe zi, realizata dintr-o lingura de fructe uscate si zdrobite, lasate la infuzat 10 minute.
Citeste restul articolului pe Demoiselle.ro