Exista parinti perfecti? 6 greseli in educatia copiilor pentru care trebuie sa te ierti - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Exista parinti perfecti? 6 greseli in educatia copiilor pentru care trebuie sa te ierti

Sfatulparintilor » Preșcolari » Comportament și dezvoltare » Exista parinti perfecti? 6 greseli in educatia copiilor pentru care trebuie sa te ierti

Cand esti parinte vrei sa fii cel mai bun parinte pentru copilul tau. Parintele perfect! Dar oare exista parinti perfecti? Cu totii ne pierdem cumpatul, cu totii reactionam gresit, cu totii facem erori in educarea copiilor nostril fara ca macar sa ne dam seama de ele.

Iar daca ti-ai dat seama ca ai gresit, important este sa constientizezi acest lucru si sa incerci sa te schimbi. Daca te lamentezi sau te invinovatesti nu vei reusi sa faci ceea ce trebuie, dimpotriva. Iti vei irosi energia intr-un mod neconstructiv.

 

Iata 6 greseli pe care cei mai multi dintre parinti le fac in educarea copiilor lor. Daca le faci si tu, iarta-te si schimba-te!

 

1. Tipi la copii, de furie sau de frustrare

Sunt momente in viata de parinte in care te vei simti furios, frustrat, dezamagit de comportamentul copilului tau. Sunt momente in care iti va fi de-a dreptul imposibil sa-ti mentii calmul, oricat de mult te-ai stradui. Vei incepe sa ridici usor glasul si vei sfarsi in a tipa si urla de-a dreptul. Trebuie sa o recunoastem, copiii au talentul de a apasa pe suficient de multe butoane pentru a te scoate din sarite si a exploda. Este normal sa te simti vinovat de aceste iesiri, insa este la fel de normal sa-ti asumi responsabilitatea pentru ceea ce ai facut, si sa gasesti solutii pentru rezolvarea problemei. De exemplu, iti poti lua copilul de-o parte si sa-i ceri iertare pentru comportamentul tau, incercand sa gasesti si o cale de a “manageria” criza. “Data viitoare cand voi mai fi furios(furioasa), voi iesi din camera si voi reveni cand m-am calmat!”.

 

2. Nu esti consecvent cu disciplina

Unul din punctele de pe “Fisa postului”de parinte este setarea limitelor. Si ce greu este sa setezi aceste limite si, mai ales, sa fii consecvent cu ele. Poate ca esti obosit, poate ca esti coplesit de anumite evenimente, poate ca pur si simplu nu mai ai chef… si pur si simplu cedezi la insistentele copiilor. Stim cu totii cat de insistenti pot fi cei mici cand isi doresc ceva. Copilul are nevoie de limite. Sunt sanatoase si ii fac bine, chiar daca se supara pe tine din pricina lor. Este de datoria ta ca parinte sa pui aceste limite, iar copilul nu trebuie neaparat sa le imbratiseze cu bucurie, insa va trebui sa le respecte.

Descopera-ti capitolele unde dai foarte usor inapoi si vezi daca sunt atat de importante. Daca nu sunt “vitale”, ii poti acorda copilului tau putina libertate, insa daca sunt foarte importante, atunci, ramai ferm pe pozitii.

Citeste continuarea: 1 2 3

Data articol: 16/11/2017