Luni, 13 septembrie 2021, elevii se vor întoarce la şcoală. Dacă pentru unii părinţi şi copii este un prilej de bucurie, pentru alţii este un coşmar. Părinţii de copii rebeli, în special adolescenţi, se gândesc cu o oarecare teamă la noul an şcolar.
Vor reîncepe problemele de genul trezitului greu dimineaţa, crizelor şi mofturilor, sau a discuţiilor cu profesorii având ca tema încăpăţânarea exagerată a copilului.
În cazul în care vă aflaţi în această situaţie, iată 4 sfaturi oferite de specialiştii site-ului Empoweringparents.
Înapoi la şcoală – sfatul # 1: Comunicarea este cheia
Comunicarea cu copilul, dar mai ales cu profesorii reprezintă cheia. De multe ori, cadrele didactice sunt frustrate atunci când se confruntă cu un astfel de copil şi tind să-l marginalizeze. Însă rolul lor este să educe. Iar împreună cu părinţii trebuie găsite cele mai bune căi de a transforma un copil rebel într-un adult responsabil.
Înapoi la şcoală – sfatul # 2: Responsabilizează copilul
Ca adulţi, părinţii fac tot ce le stă în putinţă pentru a le oferi copiilor lor toate mijloacele de care au nevoie pentru a reuşi. Îi duc la şcoală, le cumpără rechizite, haine, le oferă sprijinul în înţelegerea lecţiilor şi în rezolvarea temelor, însă alegerile le aparţin copiilor. Dacă ei încalcă regulile, responsabilitatea este a lor şi nu a părinţilor. Responsabilitatea părinţilor este să stabilească clar care sunt consecinţele şi recompensele pentru acţiunile copiilor.
Te mai poate interesa si: Cum ajuti copilul timid sa se adapteze la scoala
Înapoi la şcoală – sfatul # 3: Fii un partener educaţional pentru copilul tău
Nu uita, vorbim despre educaţia copilului tău, nu a ta. Tu ai fost la şcoală, ai avut rezultatele pe care le-ai avut, ai trăit experienţele pe care le-ai trăit. Nu încerca să pui în responsabilitatea copilului tău, fapte pe care tu n-ai reuşit să le duci la bun sfârşit. Nevoile tale nu sunt şi nevoile copilului tău. Fii partenerul copilului tău, urmăreşte-i înclinaţiile şi ajută-l să-şi descopere vocaţia.
Înapoi la şcoală – sfatul # 4: Nu încerca să prezici viitorul
Sunt părinţi care prevăd un viitor sumbru şi se gândesc că dacă copilul lor are probleme cu şcoala din clasele a VI-a, a VII-a, a VIII-a, ce se va întâmpla mai târziu? Mai mult ca sigur nici nu vor intra la liceu, darămite să ajungă la BAC. Şi atunci „cerul” lor se întunecă. Dar, totuşi, nu uitaţi că sunt oameni care au devenit celebri fără să aibă o educaţie şcolară aleasă. Sunt meserii care nu necesită pregătire academică, dar care îi pot urca pe copiii voştri pe culmile succesului, mai ales dacă aceştia dovedesc că au reale înclinaţii către respectivele domenii. Dacă nu termini un liceu sau o facultate, asta nu înseamnă că eşti ratat. Iar părinţii care au această atitudine nu fac altceva decât să-şi împingă şi mai mult copiii să se împotrivească şcolii.
Foto: Pixabay.com