Sarcina pe saptamani. Evolutia sarcinii saptamana de saptamana. Ghidul femeii gravide - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

Sarcina pe saptamani. Evolutia sarcinii saptamana de saptamana. Ghidul femeii gravide

Sfatulparintilor » Sarcină » Sarcina pe saptamani. Evolutia sarcinii saptamana de saptamana. Ghidul femeii gravide
Sarcina pe saptamani

Sfatulparintilor.ro a pregatit Sarcina pe saptamani, un ghid amplu, util fiecarei gravide, care prezinta etapele dezvoltarii sarcinii, de la statutul de embrion la bebelus, precum si transformarile post-partum.

Fiecare saptamana in parte trateaza detaliat sarcina din punctul de vedere al transformarilor fizice, atat la bebelus (cat masoara bebelusul, cat are in greutate), dar si la mama (cate kilograme acumuleaza pe parcursul sarcinii, simptome, probleme cu care se poate confrunta, sfaturi). Sunt abordate, de asemenea, problemele de ordin psihologic, determinate de transformarile hormonale.

Chiar daca nu ti-au aparut, inca, primele simptome sarcina, calatoria ta in lumea magica a maternitatii a inceput inca din secunda fecundatiei. Fiecare saptamana a sarcinii va aduce cu sine o multime de transformari, nu numai in cazul fatului, ci si in cazul mamei, chiar si al tatalui.

 

Va prezentam sarcina pe saptamani, ghidul evolutiei sarcinii saptamana cu saptamana, precum si modificarile pe care aceasta le aduce in viata de cuplu.

Nota: Fiecare copil se dezvolta in ritmul lui, chiar si in burtica. Informatiile sunt prezentate cu titlu informativ. Pentru orice nelamurire cere sfatul medicului care iti urmareste sarcina.

 

 

Sarcina pe saptamani: Saptamana 1

 

 Chiar daca nu esti insarcinata, la propriu, considara-te ca esti in prima saptamana de sarcina. Confuza? Nu trebuie sa fii! Vei primi raspunsurile de care ai nevoie in randurile ce urmeaza.

 

 

Cum e copilul

Copilul este la doua saptamani distanta de conceptie, insa corpul tau se pregateste pentru el. Captuseala uterului se ingroasa, in anticiparea primirii ovulului fecundat. Nici nu iti dai seama ca ai ramas gravida. Cand ovolulul se implanteaza in uter, s-ar putea sa simti o scurgere usoara, care de multe ori este confundata cu o menstruatie.

 

 

Cum e mama

Nu uita, fiecare sarcina este diferita, rata de crestere si dezvoltare a fatului este diferita. Pentru orice nelamurire, intreaba-ti medicul care iti urmareste sarcina.

In primele saptamani de sarcini, nici nu stii daca esti sau nu insarcinata. Inca nu apar semnele de sarcina, insa daca iti doresti un copil, corpul tau trebuie sa fie sanatos pentru a-l putea creste sanatos, in burtica ta. Poti incepe sa bei suc de portocale pentru a suplimenta nivelul de acid folic in organism sau poti lua vitamine speciale pentru femeile gravide. Renunta la tigari, alcool, droguri, si incepe sa faci exercitii fizice. Chiar si medicamentele prescrise de medic pot interfera cu sarcina, asa ca, daca intentia ta este sa ramai gravida, anunta-ti medicul curant despre asta.

 

 

Cum e tatal

In momentul in care cuplurile se hotarasc sa faca un copil, sexul nu mai este o placere. El se transforma in presiune. Sexul se transforma din placerea intimitatii alaturi de partenerul de viata, in mijlocul cu care se atinge scopul, si anume copilul.

Aceasta presiune poate duce la probleme precum scaderea libidoului sau chiar disfunctii erectile la barbati. Sunt soti care incep sa perceapa sexul ca pe obligatie casnica si atunci refuza sa mai faca sex.

 

 

Sarcina pe saptamani: VIDEO fertilizare

Nota: Fiecare copil se dezvolta in ritmul lui, chiar si in burtica. Informatiile sunt prezentate cu titlu informativ. Pentru orice nelamurire cere sfatul medicului care iti urmareste sarcina.

 

 

Sarcina pe saptamani: Saptamana 2

 
 
 

In saptamana a doua, inca nu esti insarcinata, dar ovulatia este aproape. Daca vrei sa ai un copil, atunci randurile de mai jos iti sunt de mare folos. Daca nu vrei un copil, este cazul sa te protejezi atunci cand faci sex.

 

Cum e copilul

Conceptia nu s-a produs inca, dar corpul tau se pregateste pentru o potentiala sarcina. Daca ovulul nu este fertilizat, el este absorbit in uter si eliminat prin menstruatie.

Medicii calculeaza „varsta” sarcinii cu doua saptamani inainte de conceptie. Ceea ce inseamna ca ai un bonus. Daca stii exact data conceptiei, iar medicul iti adauga aceste doua saptamani, nu te ingrijora. Amandoi aveti dreptate.

 

Cum e mama

Ultimul ciclu menstrual a trecut de mult si, in dorinta ta de a ramane insarcinata, se intampla sa vezi peste tot mame cu copii. Oriunde intorci capul, sunt mame cu copii. Cu putin noroc, anul viitor si tu vei fi o mamica mandra care-si plimba bebelusul prin parc. In curand vei fi la ovulatie, iar ovulul va astepta in tubul falopian un spermatozoid suficient de puternic ca sa-l cucereasca.

Daca intentionezi sa ramai gravida, daca nu ai facut deja asta, trebuie sa-ti gasesti un medic ginecolog care sa te indrume si sa te supravegheze pe toata perioada sarcinii, informeaza-te despre avantajele si dezavantajele fiecarui tip de natestere in parte.

 

Cum e tatal

Este posibil sa simti o usoara agitatie, dar trebuie sa o recunoastem, nimeni nu este cu adevarat pregatit pentru un bebelus. E in natura umana sa nu fi pregatit pentru ceva ce n-ai mai experimentat pana acum. Chiar si cand este vorba despre al doilea copil, lucrurile nu stau niciodata la fel.

Insa, incepi incet-incet sa te obisnuiesti cu ideea, se vor petrece anumite modificari in a intelege si a accepta ca urmeaza sa deveniti parinti, cu putin noroc. Nimeni nu stie ce sa faca atunci cand copilul plange in timpulnoptii, insa toate se invata.

 

 

Sarcina pe saptamani: Video ovulatie

Nota: Fiecare copil se dezvolta in ritmul lui, chiar si in burtica. Informatiile sunt prezentate cu titlu informativ. Pentru orice nelamurire cere sfatul medicului care iti urmareste sarcina.

 

 

Sarcina pe saptamani: Saptamana 3

 
 

S-a intamplat! Ovulul a fost eliberat si a pornit calatoria spre uter. Daca, in drum, intalneste spermatozoizii tatalui, o noua viata va fi creata.

Cum e copilul

Marime: 0.25 mm

Greutate: prea mica pentru a o putea cantari

Este cat… un bob de sare

 

Dupa ce ovulul este eliberat din ovar, el poate supravietui 12-24 de ore inainte sa fie fecundat. Numai 400 de spermatozoizi din cele peste 250 de milioane (in medie) ejaculate reusesc sa parcurga traseul pana la ovul. Zece ore dureaza „calatoria”, iar din cei 400, unul singur va reusi sa strapunga membrana ovulului. Iar acest proces dureaza 20 de minute.

Daca a fost fertilizat, incepe instantaneu divizarea celulara. In urmatoarele 30 de ore, nucleele spermatozoidului si al ovulului vor combina materialul genetic. Daca sperma este purtatoare de cromozomi Y, bebelusul va fi baiat. Iar daca sunt cromozomi X va fi fata.

Ovului fecundat, acum denumit zigot, va calatori 3-4 zile pana la destinatia finala: uterul. In acest timp el se va divide in 16 celule identice. Ajuns in uter, zigotul se numeste  morula. Din acest moment, bebelusul tau este o „mingiuta” de celule, denumita de specialisti blastocist. Celula centrala se va transforma in embrion, iar celelalte in sacul amniotic si placenta.

Mai sunt cateva zile pana la implantarea sa in captuseala uterina.

Anul viitor, in aceasta perioada: copilul va avea 16 saptamani!

 

 

Cum e mama

Poti simti unele semne premergatoare adevaratelor simptome de sarcina (balonare, crampe, schimbari de dispozitie), asemanatoare oarecum cu simptomele pe care le ai inainte de ciclul menstrual.

Desi unele mame spun ca au simptome de gravida, inca din primele zile de la conceptie, schimbarile sunt mai mult la nivel hormonal si nu se manifesta „vizibil”. Dupa conceptie creste nivelul hormonilor hCG, estrogen si progesteron care pregatesc organismul pentru sarcina. Hormonul hCG este cel care se detecteaza prin testele de sarcina, insa nu este usor de detectat in fazele incipiente ale sarcinii, decat prin analize de sange.

Un alt hormon de sarcina – relaxina – ajuta ligamentele si muschii sa se „relaxeze”, astfel incat sa fie mai maleabile, pliabile si sa permita dezvoltarea fatului.

Tot hormonii sarcinii „lucreaza” in zona sanilor, pe care ii pregatestepentru alaptare. In luna a treia de sarcina, va incepe productia de colostru.

Tensiunea arteriala incepe sa creasca, intrucat organismul tau trebuie sa asigure fluxul optim de oxigen si nutrienti pentru viitorul bebelus. Asa se si explica „stralucirea” gravidelor. De fapt, corpul taul este irigat mai bine cu sange, ceea ce inseamna ca rinichii functioneaza mai bine la filtrarea impuritatilor, iar prin urinarile dese elimini toxinele.

Oboseala incepe si ea sa-si faca simtita prezenta. In primul rand, inima lucreaza mai mult pentru a pompa sange. Starile de greata iti reduc pofta de mancare si astfel energia este mica. Mai mult, progesteronul are efect sedativ.

Cu toate aceste mecanisme declansate in corpul tau, este posibil ca totusi sa nu simti niciun simptom de sarcina.

 

Cat iei in greutate?

Nu ar trebui sa vezi vreo modificare la cantar in aceasta saptamana. Insa este timpul, asta daca n-ai facut-o deja, sa-ti schimbi obiceiurile alimentare nesanatoase. Indreapta-te spre mancarea sanatoasa, fa exercitii fizice. Iti vor fi de folos atat tie, cat si bebelusului. Cere sfatul medicului pentru orice schimbare urmeaza sa faci in alimentatia ta si in programul de exercitii fizice, pentru a te asigura ca tot ce faci este sanatos pentru tine si pentru copil. Cu cat esti mai sanatoasa, cu atat sarcina va decurge fara probleme si cu atat mai sanatos va fi bebelusul tau.

Sfat: Ai rabdare! Chiar daca vrei sa fii insarcinata (sau chiar daca nu vrei sa fii), rabdarea este cuvantul cheie. Este prea devreme ca un test de sarcina sa fie relevant. Abia peste cateva zile, liniutele roz vor da verdictul.

 

 

Cum e tatal

Daca lucrurile au mers cum trebuie, in aceasta saptamana, ADN-urile parintilor s-au combinat. S-ar putea ca inca sa nu stiti ca veti avea un bebelus, asta daca ea nu-si face testul de sarcina de fiecare data cand faceti sex.

Poti fi nerabdator sa aflati sau, dimpotriva, pur si simplu astepti sa se intample si testul de sarcina sa confirme. Pana atunci, poti fi atent la semne precum intarzierea ciclului, greturi dupa anumite alimente sau usoare dureri, sau pofte, sau schimbari emotionale bruste cauzate de „explozia” hormonala.

In curand testul de sarcina va confirma daca sunteti sau nu parinti.

 

Sarcina pe saptamani: Video dezvoltarea 1-3 saptamani

 

Nota: Fiecare copil se dezvolta in ritmul lui, chiar si in burtica. Informatiile sunt prezentate cu titlu informativ. Pentru orice nelamurire cere sfatul medicului care iti urmareste sarcina.

 

 

Sarcina pe saptamani: Saptamana 4

 
 

Aceasta este saptamana in care se produce implantarea. S-ar putea deja sa ai unele simptome, precum crampele si greturile. Este timpul pentru un test de sarcina.

 

 

Cum e copilul

Marime: 1 mm

Greutate: prea mica pentru a o putea cantari

Este cat… un bob de mac

 

Majoritatea femeilor abia peste o saptamna isi dau seama ca sunt insarcinate. Totusi, unele femei, sustin ca au simtit implantarea ovulului in captuseala uterina. Indiferent daca simti sau nu “bebelusul” este extrem ocupat, continuandu-si cresterea si transformarea miraculoasa. Dupa implantarea in uter, blastocistul se divide din nou, incepand diferentierea anumitor parti. Stratul exterior se va transforma in piele, par, ochi si sistemul nervos, zona mediana va deveni inima, organe reproductive, oase, muschi si rinichi, iar interiorul se va transforma in ficat, plamani si sistemul digestiv.

De asemenea, in aceasta saptamana, incep sa-si inceapa activitatea sacul si lichidul amniotic, iar sacul yolk care produce globulele rosii ale viitorului bebelus ajuta la transmiterea oxigenului si nutrientilor catre acesta, pana cand placenta va fi suficient de dezoltata pentru preluarea „prerogativelor”.

Anul viitor, in aceasta perioada: copilul va avea 16 saptamani!

 

 

Cum e mama

Esti sau nu insarcinata? Raspunsul il poti afla sigur cu un test de sarcina obisnuit sau unul de sange. Chiar daca testul este negativ, s-ar putea sa ai simptome de gravida, intrucat mintea ta a lucrat in acest sens si ti-a trimis semnelele gresite. Daca iti doresti cu adevarat un bebelus, mai incearca.

Din aceasta saptamana ar trebui sa experimentezi simptome precum greturile. 90% dintre femei au greturi, insa daca nu le ai, nu inseamna ca e ceva in neregula. De obicei, greturile dispar la finalul trimestrului I de sarcina, insa sunt femei care au greturi si in trimestrul II si chiar mai mult.

Evita mirosurile puternice (ceapa, carne pe gratar, mancaruri puternic aromate, sapunuri, apa de colonie etc.) si mananca putin si des. Scaderea glicemiei accentueaza starile de ameteala. Sunt recomandate biscuitii din cereale integrale, branza sau nucile, semintele, migdalele etc.

Atentie!

Daca starea de voma persista, este posibil sa ai o boala extreme de rara hyperemesis gravidarum. Informeaza-ti medicul despre asta intrucat iti poti in pericol, atat viata ta, cat si pe cea a bebelusului.

 

Cat iei in greutate?

N-ar trebui sa se simta nici un gram in plus la cantar ca urmare a sarcinii. Totusi NU uita sa bei apa. Este foarte important sa te hidratezi in timpul sarcinii. Si, din pacate, multe femei omit acest aspect. Continua dieta sanatoasa si programul regulat de miscare.

 

Sfat: Incearca sa nu te joci cu mintea! Nu intra in panica la fiecare crampa, durere sau dispozitie mai proasta. Pana nu ai confirmarea ca e vorba de sarcina, nu-ti face scenarii in minte.

 

 

Cum e tatal

E o perioada plina de incertitudini. Este sau nu este gravida? Sa-ti faci deja planuri sau e cazul sa mai astepti? Chiar si dupa efectuarea testului de sarcina tot mai pot ramane intrebari fara raspuns. Cheia este rabdarea. Este foarte usor sa visezi la viitor, dar incearca sa ramai in prezent. Cel putin deocamdata. Asigura-te ca ii oferi tot suportul: incurajeaz-o sa ia vitamine, sa faca sport, sa manance sanatos, sa renunte la obiceriule daunatoare. Ai grija si la starea emotionala. Daca este gravida, atunci echilibrul hormonal este dat peste cap si tot ce are nevoie este sprijinul tau.

 

Sarcina pe saptamani: Video fertilizare implantare

 

Nota: Fiecare copil se dezvolta in ritmul lui, chiar si in burtica. Informatiile sunt prezentate cu titlu informativ. Pentru orice nelamurire cere sfatul medicului care iti urmareste sarcina.

 

Sarcina pe saptamani: Saptamana 5

Ai vreun simptom? Este timpul sa consulti medicul pentru a confirma sarcina. Un obstetrician iti va fi de mare folos pentru a-ti lamuri toate intrebarile legate de dezvoltarea fetala si alte amanunte legate de primul trimestru de sarcina.

 

 

Cum e copilul

Marime: 3,3 mm

Greutate: mai putin de 1 g

Este cat… o samanta de susan

 

 

La 5 saptamani, bebelusul este cat un graunte de susan. Este inca un embrion, dar va creste surprinzator de repede. Mult mai rapid decat in orice alta perioada din dezvoltarea lui ulterioara. Copilul are acum forma literei C si seamana cu o macaroana. Este ca un tub care are deja cap, spate, frunte si… coada. Nu te ingrijora, coada va disparea. La inceputul saptamanii 5, embrionul are deja 125.000 de celule, asezate in trei straturi – ectoderm, mezoderm si endoderm. Iti vine greu sa crezi ca un bob atat de mic are deja o inima, nu? Ei bine, inima incepe sa bata. Insa, bataile regulate vor incepe abia peste cateva saptamani.

Din cele trei straturi de celule va incepe formarea corpului bebelusului. Tubul neuronal (creier, maduva spinarii, nervi, coloana vertebrala) se va forma din stratul de deasupra. Tot din acest strat vor aparea pielea, parul, unghiile, ganglionii si smaltul dintilor.

In aceasta perioada incep sa se formeze, de asemenea, sistemul nervos central, muschii, plamanii, ficatul, pancreasul si placenta, care ii va asigura copilului oxigenul si nutrientii de care are nevoie.  Va incepe si dezvoltarea scheletului.

Anul viitor, in aceasta perioada: copilul va avea 17 saptamani!

 

 

Cum e mama

Testul este pozitiv! Nu fii surprinsa daca nu te vei putea concentra la nicio alta activitate. Mintea ta este acum plina de ganduri fericite, dar si de alte mii de intrebari de genul: Sa incep sa pregatesc camera copilului? Dar ce nume sa-i punem? Dar, oare, chiar suntem cu adevarat pregatiti sa fim parinti?

Desi va mai trece o saptamana pana cand hormonii sarcinii vor incepe sa-si faca de cap cu adevarat, pe langa faptul ca te simti un pic aeriana, vei incepe sa te simti si obosita. Atat de obosita incat si trotuarul pare un loc potrivit unde sa te intizi putin si sa tragi un pui de somn. Nivelul HcG, hormonul care joaca un rol esential in sarcina, este in continua crestere (se dubleaza de la fiecare doua-trei zile, pana cand ajunge la apogeu, undeva in jurul saptamanii 16), la fel si cantitatea de sange din organism.

 

PROBLEME: pierderea de sarcina

Avortul spontan nu este tocmai ceva la care ti-ai dori sa te gandesti. Insa avortul spontan este foarte posibil in primul trimestru de sarcina. Iata ce trebuie sa stii despre avortul spontan:

– 15-20% dintre femei sufera un avort spontan. Specialistii spun ca procentul poate fi mult mai mare, insa sunt femei care nu-l raporteaza pentru ca nici nu stiu ca au fost insarcinate si considera avortul spontan drept un ciclu intarziat abundent.

– avortul spontan este o modalitate a naturii prin a incheia o sarcina la capatul careia nu s-ar fi nascut un bebelus sanatos. Embrionii care au malformatii cromozomiale vor inceta sa mai “traiasca”. Vestea proasta este ca NU se poate determina exact care a fost cauza care a dus la pierderea sarcinii.

– ai risc crescut de avort spontan daca fumezi, bei alcool in exces sau consumi droguri. Avortul spontan este, de asemenea, des intalnit in randul femeilor cu varsta inaintata. O infectie vaginala sau o alta problema pe colul uterin sau in uter poate duce, de asemenea, la avort spontan.

– primele semne ale avortului spontan sunt sangerarile.

– dupa ce treci de 12 saptamani de sarcina, riscurile unui avort spontan scad simtitor.

Chiar daca avorturile spontane sunt destul de dese, ai incredere in corpul tau si in Dumnezeu, lasa grijile deoparte si bucura-te de minunea care ti se petrece in pantece.

 

Cat iei in greutate?

Este foarte probabil sa nu fi luat niciun gram in greutate, mai ales daca ai greturi. Este posibil si sa fi “castigat” vreo 400-500 de grame. Insa, pana la finalul primului trimestru vei avea in plus aproximativ 2-3 kilograme.

 

Sfat: Fa-ti testul de sarcina cu  prima urina, de dimineata. Este mai concentrata si pot fi detectati mai usor hormonii de sarcina.

 

 

Cum e tatal

Este un sentiment profund cand afli ca femeia de langa tine iti poarta in pantece copilul. Emotiile sunt un amalgam: bucurie, incantare, soc, lumea ta se schimba. Apoi intri in panica si dintr-o data simti ca ai o responsabilitate de care nu mai poti scapa. Nu te rusina, multi barbati au simtit asta, chiar daca nu vor sa o recunoasca.

Momentul in care primesti vestea cea mare poate fi ceva de genul „Iubito, m-ai facut cel mai fericit barbat de pe pamant!” sau „Esti sigura?!”.

Indiferent care este reactia ta, trebuie sa stii ca de-acum incepe o misiune foarte importanta: sa te implici in sustinerea sotiei tale pe parcursul urmatoarelor saptamani de sarcina.

 

 

Sarcina pe saptamani: Video saptamana 5

 

Nota: Fiecare copil se dezvolta in ritmul lui, chiar si in burtica. Informatiile sunt prezentate cu titlu informativ. Pentru orice nelamurire cere sfatul medicului care iti urmareste sarcina.

 

Sarcina pe saptamani: Saptamana 6

Felicitari! Esti insarcinata! Chiar daca nu experimentezi inca simptome de sarcina, pregateste-te pentru ele. Intreaba-ti medicul ce analize trebuie sa-ti faci ca gravida, ce vitamine sa iei si orice alte lucruri te nelinistesc.

 

 

Cum e copilul

Marime: 6,3 mm

Greutate: mai putin de un gram

Este cat… un bob de linte

 

 

 

Embrionul creste cu viteza luminii, adaugand cate un milimetru in fiecare zi. Daca nu ti se pare mult, imagineaza-ti cum ar fi sa-ti triplezi peste noapte dimensiunile. Pana la sfarsitul saptamanii, capul bebelusului va fi mult mai mare decat corpul. Vor prinde contur umerii, si vor aparea cat de curand mainile, palmele si chiar degetele. De asemenea, pana la sfarsitul saptamanii, picioarele se vor lungi si, in curand, se vor forma segmentele piciorului, talpile. Ritmul inimii devine din ce in ce mai regulat, iar inima este deja impartita in doua camere. Daca faci ecografie, ii vei putea auzi bataile inimii. Inima are 100-180 de batai pe minut (aproape de doua ori mai multe decat inima ta). Prind contur, de asemenea, urechile, nasul si gura. Pe ceea ce va deveni ulterior fruntea, se observa puncte mici care vor forma ochii si narile bebelusului.

Vestea cea mare este ca, pana la sfarsitul saptamanii, bebelusul va avea si cordon ombilical, legatura cu mama si mijlocul prin care isi va „colecta” nutrientii si oxigenul, in urmatoarele 34 de saptamani.

 

Anul viitor, in aceasta perioada: copilul va avea 18 saptamani!

 

 

Cum e mama

Esti probabil extrem de fericita, chiar daca nu esti in cea mai mare forma: ai sanii umflati, esti obosita si simti nevoia sa faci pipi din ce in ce mai des. Esti foarte sensibila din punct de vedere emotional si te poate face sa plangi pana si o reclama la telefoane mobile.

Ar trebui, daca nu ai facut-o pana acum, sa mergi la medicul ginecolog pentru supravegherea sarcinii. Daca este prima vizita, pregateste-te sa oferi un intreg istoric medical al familiei. Vor urma, de asemenea, si cateva teste medicale:

– probe de urina: pentru a identifica probleme precum diabetul gestational sau infectiile.

– probe de sange: pentru determinarea nivelului HcG, anemiei, imunitatii la rubeola, varicela, eventualelor boli cu transmitere sexuala (HIV, hepatita B, sifilis, gonorea, chlamydia), grupei de sange si a RH-ului, nivelului hemoglobinei.

– examenul fizic: cantarire, masurarea tensiunii arteriale, testul Papanicolau, palparea sanilor in eventualitatea unor iregularitati, examinarea pelvisului (unii obstetricieni prefera palparea abdomenului pentru a simti uterul, altii au metoda examinarii interne).

Profita de vizita medicala si pune-i medicului toate intrebarile pe care le ai in minte. Le poti nota de dinainte, ca sa fii sigura ca nu le uiti. Te poti interesa, de asemenea, de metodele de nastere pe care le ai la dispozitie in spitalul respectiv sau in alta parte.

 

Pot, aparea, de asemenea, mici sangerari. Desi acestea sunt ceva, normal, la unele femei, este foarte important sa mentionezi acest lucru medicului care urmareste sarcina deoarece sangerarile sunt primele semne de avort spontan.  In urma examinarii, medicul iti poate spune daca e vorba de avort sau nu.

In aceasta perioada experimentezi o dezvoltare a mirosului, ceea ce duce la aparitia starilor de voma. Daca starile de greata si voma te impiedica sa te hranesti si sa te hidratezi corespunzator, spune asta medicului. El iti va recomanda remediile potrivite pentru tine.

 

Cat iei in greutate?

Daca greturile sunt severe, poti observa chiar o scadere in greutate. Insa, ai grija sa nu fie ceva extrem. Daca pierzi mai mult de 1,3-1,4 kg in primele saptamani de sarcina, mentioneaza acest lucru medicului.

Sfat: Desi esti sigura ca esti insarcinata, nu te duce la medic mai devreme de 6 saptamani pentru o ecografie. Abia dupa 6 saptamani, examenul cu ultrasunete poate spune daca este vorba despre o sarcina viabila. Daca se aud mici batai de inima, pana in acest moment lucrurile sunt perfect normale.

 

 

Cum e tatal

N-ar strica sa incepi sa te documentezi despre ce sa faci cand se va naste bebelusul. Multi tati vor sa se implice mai mult in viata copilului lor, asa ca se pregatesc din timp. Sunt sute de carti care au ca subiect ingrijirea nou nascutului, cum sa relationezi cu copilul tau. Sunt sute de bloguri in care tatii isi impartasesc experientele proprii, care iti pot si tie folositoare. A sosit momentul sa te pregatesti sa fii tatal care visai sa fii.

 

 

Sarcina pe saptamani: Video saptamana 6

 

Nota: Fiecare copil se dezvolta in ritmul lui, chiar si in burtica. Informatiile sunt prezentate cu titlu informativ. Pentru orice nelamurire cere sfatul medicului care iti urmareste sarcina.

 

Sarcina pe saptamani: Saptamana 7

 
 
 

Esti obosita? Acum ca ai 7 saptamani, asigura-te ca te hranesti corespunzator, astfel incat sa ai suficienta energie atat pentru tine, cat si pentru bebelus.

 

 

Cum e copilul

Marime: 1,3 cm

Greutate: mai putin de 1 gram

Este cat… o afina

 

 

 

A mai trecut o saptamana, insa abia spre sfarsitul ei, bebelusul va capata o forma cat de cat “umana”. Corpul lui continua sa se lungeasca, membrele cresc si ele, chiar daca acum arata ca niste “mugurasi”. Inima bate din ce in ce mai ritmic. Pana la finalul saptamanii va fi “gata” si scheletul care, deocamdata, va avea o testura cartilaginoasa (ca cea de rechin). Foarte curand aceste cartilagii vor deveni oase. Copilul are deja sistem digestiv (pancreasul elibereaza insulina), rinichi, ficat, inima, splina, vasele principale de sange, chiar si apendice. Creierul, vezica, limba si esofagul sunt in plina transfromare. Ochii se “muta” spre frunte si incep sa se formeze ploapele. Au aparut si tuberculii genitali, insa nu se poate spune cu exactitate daca bebelusul va fi fata sau baiat. Se formeaza, de asemenea, narile. Placenta isi face datoria trimitand nutrienti si oxigen din sangele tau, in corpul bebelusului.

Copilul incepe deja sa “inoate” in interiorul sacului amniotic si sa loveasca. Totusi, este mult prea mic pentru a-l putea simti in interiorul uterului. Nu este un motiv de ingrijorare, peste cateva luni, il vei simti din plin.

Bebelusul este inca embrion si este inca sensibil. Multe organe si structuri sunt in proces de formare si consolidare, asa ca evita expunerea la toxine si chimicale.

Anul viitor, in aceasta perioada: copilul va avea 19 saptamani!

 

 

 

Cum e mama

In timp ce bebelusul arata ca un mormoloc, tu esti destul de “verde” din pricina greturilor. “Vinovata” este placenta, aflata intr-o dezvoltare rapida, ceea ce determina eliberarea in sangele tau a hormonului hCG. Vei avea o “relatie” de iubire si ura cu acest hormon. Cresterea nivelului de hCG denota ca sarcina decurge cat se poate de normal. Pe de alta mare, nivelul mare al hormonului sensibilizeaza mirosul si te poate apuca starea de voma, chiar si de la un simplu miros de parfum. Nivelul de hCG influenteaza nu numai mirosul, ci si starea de spirit, functionarea vezicii urinare si starea de oboseala. Fiecare femeie resimte sarcina in mod diferit, asa ca daca nu ai aceste simptome, asta nu inseamna ca e vreo problema. Ca te eliberezi de orice indoiala, vorbeste cu medicul tau. Cere-i toate informatiile de care ai nevoie pentru a te simti in siguranta.

O alta problema cauzata de hormonii sarcinii este acneea. Ai grija, totusi, la produsele cosmetice pe care le folosesti.

 

Incep poftele! De-acum pot aparea poftele. Sunt multe teorii in legatura cu poftele, insa niciun studiu nu a reusit sa le lamureasca.

Una dintre teorii este ca poftele reprezinta modalitatea prin care organismul “cere” nutrientii de care are nevoie. Ai pofta de carne – ai nevoie de proteine. Ai pofta de inghetata – ai nevoie de calciu.

Nu mai poti manca! Opusul poftelor este repulsia fata de alimente care iti placeau inainte de sarcina. Specialistii spun ca este tot o modalitate a corpului prin care respinge lucruri care ti-ar face rau tie sau bebelusului. La aceasta repulsie contribuie si mirosul care devine din ce in ce mai sensibil. Poate mirosul de usturoi iti intoarce stomacul pe dos, desi inainte il adorai.

Poti deveni, de asemenea, o mare fana a produselor care contin sare (muraturi, saratele, chipsuri de cartofi), acre (muraturi, lamai etc.). Dupa cum poti capata o aversiune fata de alimentele amare. Oameniii de stiinta pun aceasta repulsie pe seama informatiilor genetice mostenite stramosi, potrivit carora alimentele otravitore sunt amare. Si atunci, organismul respinge din start alimente cu potential de risc.

Cand sa te ingrijorezi? Poftele nu sunt ceva rau, ba chiar pot fi amuzante, mai ales daca iti trimiti sotul in mijlocul noptii dupa cine stie ce aliment de negasit. Insa, sunt cazuri rare in care femeile poftesc la lucruri cel putin bizare daca nu chiar periculoase pentru santate. De exemplu, au fost femei care au poftit la tarana, nisip si chiar clor.  Daca ai asfel de pofte, este bine sa informezi medicul care iti urmareste sarcina. El iti va spune ce ai de facut.

 

Cat iei in greutate?

Nu crede vorba din batrani ca “trebuie sa mananci pentru doi”. Nu trebuie sa-ti dublezi aportul de calorii. Bebelusul tau este la fel de mare cat o afina, deci n-are nevoie de prea multe calorii pentru a se “satura”. Deci n-ar trebui sa consumi mai mult de 100 de calorii decat o faceai inainte de a ramane insarcinata. Daca ai luat mai mult de 2,2 kg, ar trebui sa-ti pui intrebari serioase cu privire la dieta.

Pe de alta parte, daca ai greturi si stari de voma frecvente este posibil sa scazi in greutate. Ai grija sa te mentii bine hidratata, si, daca mancarea solida iti face rau, incearca variant “lichida”. Important este sa o consumi cu inghitituri mici, pentru a preveni aparitia starilor de voma.

 

Sfat: Sa spun sau sa nu spun? Aceasta este intrebarea. Unele femei prefera sa nu dea inca vestea cea mare rudelor si apropiatilor. Altii impartasesc informatia imediat ce o afla. Decizia va apartine, tie si tatalui copilului.

 

 

 

Cum e tatal

Starile de greata si ametelile partenerei iti vor aduce aminte de zilele de mahmureala de dupa o petrecere de pomina. Insa mahmureala trecea pana la pranz. La gravide, starea asta poate dura toata ziua si cateodata pana la finalul primului trimestru de sarcina.

De asemenea, pregateste-te pentru schimbarile bruste de stare. Hormonii sunt de vina, asa ca nu o lua personal.

Rolul tau este simplu: cand are pofte, indeplineste-i-le. Daca ceva ii face rau, arunca-l, chiar daca e vorba de cina ta.

Pregateste-i gustari si ai grija sa ai tot timpul la indemana antidotul pentru greata.

Poti folosi si mantra „Voi trece si peste asta!”.

 

Sarcina pe saptamani: Video saptamana 7

 

Nota: Fiecare copil se dezvolta in ritmul lui, chiar si in burtica. Informatiile sunt prezentate cu titlu informativ. Pentru orice nelamurire cere sfatul medicului care iti urmareste sarcina.

 

Sarcina pe saptamani: Saptamana 8

 
 Ai 8 saptamani de sarcina. Inca nu se vede burtica, dar cel mai probabil te confrunti cu cateva simptome. Daca n-ai facut-o inca, este cazul sa te duci la controlul ginecologic si n-ar fi rau sa-l iei cu tine si pe tatal copilului.

 

 
 

Cum e copilul

Marime: 1,6 cm

Greutate: 1 gram

Este cat… o zmeura

 

 

Esti, probabil, foarte nerabdatoare sa le impartasesti tuturor vestea cea mare. De-acum bebelusul tau nu mai este “o masa de celule”, ci are forma “umana”, doar ca este foarte foarte mic. In aceasta saptamana, fata prinde contur: se evidentiaza pleoapele, nasul devine mai proeminent si incepe sa se formeze buza superioara. Tot in aceasta perioada se formeaza si degetele, desi mainile si picioarele inca arata ca labele de ratusca. Inima bate din ce in ce mai repede si mai puternic.

Poate nu-ti vine sa crezi, dar mititelul tau are deja 20 de muguri dentari. Organele genitale sunt in plina dezvoltare si, peste ceva vreme, medicul va putea sa-si dea seama ca sunt ovare sau testicule. Un alt proces este “osificarea”. Cartilajele se intaresc, transformandu-se in oase, iar bebelusul da semene ca raspunde automat la anumiti stimuli. De asemenea, incepe sa functioneze cordonul ombilical. De fapt, intestinele copilului se formeaza din cordonul ombilical.

In creier se formeaza primele conexiuni neuronale. Uimitor, nu? Mai ales cand corpul lui este cat un bob de fasole.

La ecografie se pot vedea bataile inimii si miscarile bebelusului.

 

Anul viitor, in aceasta perioada: copilul va avea 20 de saptamani!

 

 

Cum e mama

Daca simti ca talia nu-ti mai este chiar de viespe, s-ar putea sa nu ti se para. Desi, inca nu se vede burtica de gravida, daca iti palpezi abdomenul, iti vei putea simti uterul marit, putin mai mare decat o minge de baseball. Probabil simtomele de sarcina au devenit ceva constant in viata ta: greata, stari de voma, crampe.

Este posibil sa simti si dureri usoare in zona ovarelor, insa nu este ceva care sa te sperie. Daca durerile sunt severe, vorbeste cu medicul care urmareste sarcina. Mai pot, aparea, de asemenea, si cateva sangerari. Desi poate fi ceva normal, cere sfatul medicului.

In curand, apropiatii vor afla care este secretul fericirii tale, care se ascunde in spatele starilor de rau.

Daca faci parte din randul mamicilor care nu vor sa anunte pe nimeni pana cand nu trece de primul trimestru sau chiar pana la ecografia de 20 de saptamani, nu este ceva gresit. Fiecare alege cand sa isi instiinteze prietenii. Decizia nu este tocmai usoara.

Unul din miturile impamantenite este sa nu anunti sarcina pana cand nu depasesti 12 saptamani, perioada in care pierderile de sarcina sunt foarte frecvente. Pe de alta parte, atunci cand ai incercat in repetate randuri sa ramai insarcinata, este foarte greu sa tii secretul.

Oricat de mult ai vrea sa nu le spui apropiatilor, ei tot isi pot dea seama dupa anumite semnale subtile pe care le transmiti:

– nu mai bei alcool, si-l refuzi atunci cand ti se ofera

– ai pofte pentru anumite alimente sau, dimpotriva, altele pe care la mancai cu placere pana acum iti fac rau dintr-o data.

– ai renuntat la hainele foarte stramte pentru a nu te “strange” la burta.

– ti-au crescut sanii

– esti mai obosita si mai somnoroasa decat de obicei

– esti “stralucitoare”.

Indiferent cand alegi sa le spui celorlalti ca esti insarcinata, fii pregatita cu aparatul de filmat pentru a le surprinde reactia si cu cateva pachete de servetele pentru momentele emotionante.

 

Cat iei in greutate?

Uterul se dezvolta rapid, dar burtica nu este inca vizibila. Cu toate acestea, perechea ta favorita de jeansi e posibil sa nu te mai incapa. Nu neaparat pentru ca te-ai ingrasat, ci pentru ca esti balonata. Pentru a impiedica acest efect al sarcinii, bea multa apa.

Sfat: Daca nu ai renuntat inca la alcool, tigari sau droguri, inca nu este prea tarziu sa te lasi. Daca obisnuiai sa bei moderat inainte de a afla ca esti insarcinata n-ar trebui sa fie o problema. Bebelusii sunt protejati de corpul mamei de substantele chimice periculoase, pana la varsta intrauterina de 7 saptamani. Nu uita! Copilul tau are nevoie de un start sanatos in viata si depinde de tine ca sa aiba asta.

 

 

Cum e tatal

Este foarte important sa-ti insotesti partenera de viata la vizitele medicale. Nu e nevoie sa mergi la fiecare dintre ele, insa cu cat sunt mai multe, cu atat mai bine va fi pentru tine, pentru sotie si pentru copil. De ce? Iata explicatiile:

– Vei sti la ce sa te astepti. Partenera ta va trece prin multe transformari, iar daca stii despre ele, iti va fi mai usor sa le gestionezi.

– Vei crea o legatura cu bebelusul. Cand il vei vedea la ecografie, vei intelege ce minune se dezvolta in interiorul sotiei tale. Daca mama are avantajul crearii unei legaturi speciale si din „interior”, tu vei avea de lucru „din afara”.

– Ii vei da sotiei o stare de confort. Gravidele sunt instabile emotional, din pricina hormonilor sarcinii. Asa ca prezenta ta ii va da o stare de siguranta. Veti fi o echipa pe acest drum. Chiar daca este corpul ei, este copilul vostru, iar deciziile in privinta lui trebuie sa le luati impreuna.

– Vei afla raspunsuri. Participand la examenele medicale ale sotiei, ai posibilitatea de a vorbi cu medicul despre ingrijorarile tale.

 

Sarcina pe saptamani: Video saptamana 8

 

Nota: Fiecare copil se dezvolta in ritmul lui, chiar si in burtica. Informatiile sunt prezentate cu titlu informativ. Pentru orice nelamurire cere sfatul medicului care iti urmareste sarcina.

 

Sarcina pe saptamani: Saptamana 9

 

 Ai ajuns la saptamana a 9-a de sarcina. Hormonii isi fac de cap si se produc o multime de schimbari in corpul tau. Cere sfatul medicului care urmareste sarcina pentru orice nelamurire ai legata de modificarea sanilor, greturi si dezvoltarea bebelusului.

 

 

 

Cum e copilul

Marime: 2,3 cm

Greutate: 2 grame

Este cat… un bob strugure

 

 

 

Copilul este in continua dezvoltare si este ultima saptamana in care se mai numeste “embrion”. Pe zi ce trece capata din ce in ce mai multe trasaturi “umane”. Ochii sunt formati, insa sunt inchisi (nu se vor deschide pana la 27 de saptamani), are nas, buze, iar urechile incep sa se defineasca. Micutul a inceput deja “exercitiile fizice” care il vor ajuta la dezvoltarea muschilor, in timp ce degetelele de la maini si de la picioare capata aspect de degete si nu de labute. Este inca prea mic sa-i simti miscarile, insa la ecografii il poti vedea cat este de “agitat”. Organele reproductive interne sunt formate (testicule sau ovare), insa nici macar medicii nu-si pot da seama daca vei avea fetita sau baiat. Intestinele au inceput sa “iasa” din cordonul ombilical, unde s-au format, si se indreapta spre abdomen. Bebelusul va “gusta” pentru prima data din lichidul amniotic, asa ca nu uita ca ce bei si ce mananci ajunge intr-un final la copilul tau.

In aceasta perioada se formeaza valvele inimii, retina si ii poti distinge la ecografie varful nasului. In plus, “codita” este absorbita.

Anul viitor, in aceasta perioada: copilul va avea 21 de saptamani!

 

 

Cum e mama

Corpul tau trece prin nenumarate transformari: greturi, acnee, oboseala accentuata. Cu alte cuvinte, HORMONII! Desi greturile sunt considerate principal semnul de avertizare de sarcina, de fapt oboseala este cu adevarat primul semn de sarcina. Corpul trece prin modificari rapide pentru a se pregati pentru „ingrijirea” viitorului bebelus, incat iti consuma toata energia, atat cea fizica, dar si cea mentala. Specialistii spun ca hormonii se declanseaza imediat ce ovulul a fost fecundat, asa ca oboseala este un semn pe care il poti observa inca inainte de intarzierea ciclului menstrual si de aparitia greturilor.

Drept pentru care, tot ce trebuie sa faci este sa te odihnesti ori de cat ori poti. Exercitiile de yoga speciale pentru gravide te pot ajuta sa te relaxezi, sa te eliberezi de stres si, in acelasi timp, sa ai musculatura tonifiata. Dormi mai mult pentru a-ti creste nivelul de energie si pentru a a-ti pastra mintea limpede.

 

Stresul si oboseala

Gandul la bebelus iti aduce si fericire, dar si stres, deopotriva. Iti vor trece prin cap si intrebari despre cat de mult vei mai putea veni la job, cat timp vei sta acasa, cum te vei descurca cu banii pentru analizele si controalele medicale, pentru nastere, pentru cresterea si ingrijirea bebelusului dupa nastere etc. Acestora li se adauga, evident, si grijile legate de evolutia sarcinii.

Pentru a face fata stresului, poti aplica mai multe metode. Fiecare femeie are modalitatile ei de relaxare: poti incerca exercitii de respiratie, poti incarca bai caldute (NU fierbinti), aromaterapie. Cere sfatul medicului inainte de a face o alegere in acest sens. El va sti ce ti se potriveste cel mai bine.

In ceea ce priveste simptomele de sarcina. Acestea vor fi, in mare parte, aceleasi ca si pana acum. In cazul unor femei, simptomele se inrautatesc, iar in cazul altora raman la fel sau chiar se imbunatatesc. Sunt femei care raporteaza accentuarea fenomenului de balonare si gaze pe masura ce sarcina avanseaza. Daca te confrunti cu asta, elimina bauturile carbogazoase, fasolea, mazarea si legumele crucifere din alimentatie.

 

Cat iei in greutate?

N-ar trebui sa iei cine stie ce proportii. Doar ca este foarte posibil sa retii mai multa apa decat de obicei. Daca te-ai ingrasat cu mai mult de 2 kilograme in aceasta perioada, cere sfatul medicului. El te va indruma catre un regim echilibrat.

Sfat: Incearca o combinatie de limonada de citrice cu ceva usor sarat pentru a elimina mai usor gazele.

 

Cand ar trebui sa anunti la serviciu

Sunt persoane care anunta imediat ca sunt insarcinate. Sunt persoane superstitioase care astepta sa treaca “perioada critica” si sunt persoane care spun cand deja sarcina este vizibila, de teama sa nu fie privite cu alti ochi de sefi sau colegii de serviciu.

Totusi, sunt anumite cazuri in care ar trebui sa anunti imediat angajatorul ca esti insarcinata:

– este o sarcina cu probleme si trebuie sa mergi des la doctor

– ai un job cu potential de risc si atunci ar trebui sa fii mutata intr-un alt departament care sa nu puna in pericol sarcina.

Nu toti sefii se bucura de sarcinile angajatelor, insa ai drepturi. Consulta-te, daca este cazul, cu specialisti in domeniu pentru a sti exact ce trebuie sa faci la job.

 

 

Cum e tatal

Rolul tau este sa-ti ajuti cat poti de mult sotia/iubita. Obisnuies-te cu greturile, cu schimbarile bruste de dispozitie. Daca iti dai seama de la ce alimente i se face rau, ii poti fi de un real ajutor daca le ascunzi. Poti, de asemenea, sa o anunti ca trebuie sa manance sau sa bea apa. Sau chiar sa-i pregatesti un pachetel „de urgenta” cu apa, biscuiti,  fructe si guma mentolata (asta in cazul in care ii place si nu-i produce greturi).

Schimbarile emotionale fac parte din noul peisaj timp de 9 luni, asigur-o ca singurul lucru care se schimba este corpul ei si nu sentimentele tale fata de ea.

 

Sarcina pe saptamani: Video saptamana 9

 

Nota: Fiecare copil se dezvolta in ritmul lui, chiar si in burtica. Informatiile sunt prezentate cu titlu informativ. Pentru orice nelamurire cere sfatul medicului care iti urmareste sarcina.

 

Sarcina pe saptamani: Saptamana 10

 

Modificarile prin care continua sa treaca corpul tau te pot face destul de instabila emotional. Perioadele de bucurie, apatie se vor schimba intr-o secunda. Nu te ingrijora, este normal! Daca ai orice nelamurire cu privire la evolutia sarcinii si la starile tale emotionale, cere sfatul medicului care iti urmareste sarcina.

 

Cum e copilul

Marime: 3,1 cm

Greutate: 4 grame

Este cat… un fruct de kumquat

 

Anul viitor, in aceasta perioada: copilul va avea 22 de saptamani!

 

La 10 saptamani, copilul tau este aproape format. Toate celulele sunt directionate la locul lor – creierul este in dezvoltare rapida, muschii se dezvolta, degetele de la maini si de la picioare sunt definite, ba chiar apar si unghiile de la maini. In curand vor aparea si unghiile de la picioare. Urechile (dezvoltate la ceafa) incep deplasarea spre locul lor natural. Incep sa functioneze inima, creierul, ficatul, rinichii si intestinele.

Bebelusul va incepe perioada fetala, timp in care toate tesuturile si organele din corpul sau vor creste si se vor maturiza in ritm alert. In saptamanile ce vor veni, bebelusul isi va dubla marimea.

Capul bebelusului este jumatate din corpul sau, iar prin pielea transparenta se pot zari nervii spinali si vasele de sange. Bebelusul inoata prin lichidul amniotic si exerseaza respiratia. Aceste exercitii ii vor fi de un real folos in viata extrauterina. Mai mult, face si pipi.

Incep sa de defititiveze si organele genitale externe si nu va trece mult pana cand vei sti daca este baiat sau fetita.

Avand in vedere ca aceasta este ultima saptamana de stagiu embrionar, multe cupluri hotarasc sa anunte sarcina.

 

 

 

Cum e mama

Treci printr-o perioada extrem de emotionanta si coplesitoare. Emotiile sunt exagerate si din pricina hormonilor de sarcina. Iar daca la capitolul stare de spirit stai bine, probabil ca nu acelasi lucru se poate spune despre odihna. Multe femei insarcinate au spus ca in primele saptamani abia daca iti puteau tine ochii deschisi. Ce ai de facut? Dormi cat de mult poti, mergi devreme la culcare, deleaga sarcinile, chiar nu trebuie sa le faci tu pe toate.

 

Cum sa fii in forma

Acum ca burtica incepe sa se vada, e bine sa te gandesti cum sa te mentii in forma. Asculta-ti corpul  si fa acele exercitii fizice care iti fac placere, fara sa te extenuezi. Exercitiile fizice iti vor fi de un real folos si in timpul travaliului. Cere sfatul medicului tau cu privire la exercitiile fizice pe care le poti face ca gravida.

Extenuarea continua sa faca parte din simptomele de zi cu zi. Pe langa nivelul crescut de progesteron care are efect sedativ, creste si volumul de sange din organism cu aproximativ 40-50%, ceea ce face ca inima sa lucreze mai intens. De aceea, nu exagera cu exercitiile fizice. S-ar putea ca nici greturile sa nu te lase sa faci prea multa miscare. Deci, nu te astepta sa concurezi la maraton. In timpul sarcinii, corpul elibereaza un hormon – relaxina – care ajuta incheieturile si ligamentele. Pe masura ce bebelusul crestere, este normal ca si corpul sa fie mai flexibil. Muschii si ligamentele vor avea mult de lucru in timpul travaliului si al nasterii. Sanii si abdomenul te pot durea. Echipeaza-te corespunzator pentru a te proteja, in special la sani.

Cu toate impedimentele care se ivesc, este bine sa faci totusi ceva miscare. Pe langa faptul ca exercitiile fizice te elibereaza de stres, acestea te ajuta sa faci fata mai usor schimbarilor bruste de dispozitie. De asemenea, contribuie la tonifierea muschilor. Alege plimbarile usoare, inotul, yoga. Medicul care iti urmareste sarcina iti va spune ce exercitii iti sunt permise, in functie de evolutia sarcinii.

Greturile incep incet-incet sa dispara. La fel si urinarile frecvente. Intrucat uterul se ridica putin, eliberand presiunea supra vezicii urinare. Bucura-te de acest ragaz. In cel de-al treilea trimestru, urinarile dese vor fi din nou la ordinea zilei.

Cat iei in greutate?

Mai sunt cateva saptamani si intri in al doilea trimestru de sarcina, ceea ce inseamna ca vei incepe sa acumulezi kilograme in plus destul de repede. Continua sa ai o dieta echilibrata, concentrata pe fructe si legume proaspete. In aceasta perioada unele femei experimenteaza poftele. Nu uita, insa, ca ceea ce mananci tu, mananca si bebelusul tau. Daca ti-e pofta de inghetata, nu manca o intreaga caserola. Limiteaza-te la cateva lingurite, apoi poti sa te infrupti dintr-un iaurt in care ai adaugat fructe.

Sfat: Odihneste-te cat de mult poti.

 

 

Cum e tatal

Cand iti vei vedea copilul la ecografie, viata ta va capata un nou sens. Ceea ce pana acum era o faptura care se dezvolta in pantecele femeii pe care o iubesti, acum are cap, maini si picioare. Il vezi miscandu-se, si deja incepi sa ti-l imaginezi dupa ce se naste. Dupa prima ecografie, tatii incep sa relationeze cu bebelusii lor. Imaginea copilului lor ii face pe viitorii tatici sa creeze deja o relatie speciala. Ar fi ideal sa participi la fiecare ecografie a partenerei tale. Daca medicul nu-ti da voie, insista. Prezenta ta va insemna foarte mult atat pentru mamica, dar si pentru micutul vostru. Multi dintre barbati au declararat ca ecografiile sunt cele mai remarcabile momente din perioada sarcinii.

Nu te sfii sa ceri fotografii sau inregistrarea pe CD, chiar daca cei mai multi dintre medici o fac. Sunt foarte importante  pentru startul unei relatii puternice intre tatic si bebelus.

 

Sarcina pe saptamani: Video saptamana 10

 

Nota: Fiecare copil se dezvolta in ritmul lui, chiar si in burtica. Informatiile sunt prezentate cu titlu informativ. Pentru orice nelamurire cere sfatul medicului care iti urmareste sarcina.

 

Sarcina pe saptamani: Saptamana 11

 

Bebelusul tau creste, creste creste. Daca n-ai facut-o deja, este timpul sa incepi exercitiile Kegel. Iti vor fi de mare ajutor. Daca ai nelamuriri cu privire la exercitiile fizice pe care ai voie sa le faci ca gravida, despre cate kilograme in plus este normal sa acumulezi si ce alte lucruri se mai intampla in aceasta perioada, nu ezita sa-ti intrebi medicul care urmareste sarcina.

 

 

Cum e copilul

Marime: 4,1 cm

Greutate: 7 grame

Este cat… o smochina

 

 

La 11 saptamani, micutul tau arata inca “ciudat”. Capul este aproape jumatate din totalul corpului, insa n-ar trebui sa-ti faci griji. In urmatoarele saptamani trunchiul va recupera din diferenta. Organele interne functioneaza, iar copilasul are schelet, nervi si circulatie sangvina. Talpile sunt conturate si formate si sunt de marimea unei unghii de adult. Perioada critica din dezvoltarea bebelusului e aproape de final. De-acum vor urma stadii de dezvoltare rapida, maturizare a organelor interne si pregatirea pentru nastere.

Desi pleoapele sunt inca inchise, incepe formarea irisului, se vor dezvolta mugurii dentari, unghiile de la maini si de la picioare si foliculii de par.

Inimioara bebelusului bate puternic, incat poate fi auzita prin intermediul stetoscopului Doppler.

Organele genitale externe se contureaza din ce in ce mai bine, insa este totusi prea devreme pentru a determina sexul cu acuratete la ecografie.

Manutele si picioarele sunt intr-o continua miscare, totusi este prea devreme pentru a-i putea simti loviturile. Nu va mai trece mult pana cand le vei simti pentru prima data.

Anul viitor, in aceasta perioada: copilul va avea 23 de saptamani!

 

 

Cum e mama

Este foarte important sa iti mentii o dieta sanatoasa si o rutina a exercitiilor fizice in timpul sarcinii. Cere sfatul medicului care urmareste evolutia sarcinii pentru a te asigura ca ai o dieta corespunzatoare. Cat despre exercitiile Kegel. Este timpul sa le incepi. Asta daca n-ai facut-o deja. Ce sunt exercitiile Kegel? Contractarea muschilor din jurul vaginului si anusului timp de 10 secunde. Nu le poti face? Pana te obisnuiesti cu miscarea, incearca sa retii jetul urinar. Aceste exercitii sunt foarte pretioase, intrucat intaresc muschii pelvieni (zona vagin si perineu).

Primul trimestru de sarcina este aproape de final. Probabil esti inca obosita, ai stari de greata din cand in cand. Sangele din organismul tau si-a marit cantitatea pentru a oferi si bebelusului oxigenul si nutrientii de care are nevoie. Hormonii de sarcina isi fac datoria, iti relaxeaza muschii si ligamentele astfel incat acestea sa se poata intinde si sa faca loc bebelusului. Alti hormoni tin in „alerta” alte parti ale corpului. Sanii sunt un astfel de exemplu: ei se pregatesc intens pentru alaptarea micutului.

Chiar daca toate aceste miscari se intampla in corpul tau, burtica de gravida este aproape invizibila. Nu peste multa vreme insa, va arata ca si cand ai fi inghitit o minge de baschet.

 

Despre dieta de gravida

Nu-ti face griji daca la cantar incep sa se vada kilogramele. Este ceva normal. Tine cont de faptul ca fiecare femeie este diferita, ca urmare evolutia sarcinii este diferita. Tocmai de aceea medicii se feresc sa incadreze la „normal” un anumit numar de kilograme. Daca ai pornit in sarcina cu un numar de kilograme in plus, n-ar trebui sa te ingrasi la fel de mult ca o persoana subponderala. O femeie de greutate normala ar trebui sa ia in plus in timpul sarcinii in jur de 11-15 kilograme.

Asta nu inseamna insa ca trebuie sa renunti la regimul sanatos de viata. Copilul tau are nevoie de hrana corespunzatoare. In plus, pastrandu-ti stilul de viata echilibrat, iti va fi mult mai usor sa scapi de kilogramele in plus dupa nastere.

 

Cum se distribuie kilogramele?

Daca te intrebi de la ce anume te ingrasi, iata ce spun specialistii despre distribuirea kilogramelor in organism:

– copil – 3,5 kg

– lichid amniotic – 0,90 kg

– placenta – 0,60 kg

– uter – 0,90 kg

– sani  – 0,90 kg

– fluide – 1,81 kg

– sange – 1,81 kg

– “rezerve” maternale (grasime, proteine, nutrienti): 3 kg

Aceste kilograme, insa, se vor acumula treptat.

 

Cum sa nu te ingrasi prea mult?

In ciuda vorbei din batrani ca trebuie sa mananci pentru doi, n-ar trebui sa-ti dublezi aportul caloric in timpul sarcinii. O femeie sanatoasa consuma intre 1.800 si 2.200 de calorii pe zi. Pe timpul sarcinii, n-ar trebui sa adaugi o mie de calorii in plus. Aproximativ 300 de calorii in plus sunt suficiente.

 

Alimente bune si pentru mama, si pentru copil

– Proteine: la bebelus ajuta la dezvoltarea muschilor, la mama la dezvoltarea sanilor. Proteine poti consuma din carne, pui si lapte.

– Calciu: ajuta la dezvoltarea si intarirea oaselor, atat la bebelusi, cat si la mama. Calciu poti acumula din branza, lapte sau sucuri forfiate cu calciu.

– Fier: ajuta la suplimentarea nivelului de sange necesar bebelusului. Fierul il poti lua din alimente precum carne, oua, fasole si legume verzi.

– Acid folic: contribuie la prevenirea aparitiei malformtiilor la bebelus. Acidul folic se gaseste in portocale, legume verzi, fasole.

Sarcina nu este un moment in care sa fii la dieta. Asa ca nu trebuie sa te ingrijorezi pentru kilogramele in plus, ci mai degraba pentru calitatea alimentelor pe care le mananci. Alege alimentele sanatoase care ii vor oferi copilului tau toti nutrientii si vitaminele de care are nevoie pentru a se dezvolta armonios. Pe langa alimente, este posibil ca medicul sa-ti recomande anumite suplimente si vitamine prenatale.

 

Alte simptome cu care vei incepe sa te confrunti de-aici incolo sunt durerile musculare si de ligamente, pe masura ce acestea incep sa se intinda. Sanii incep sa te doara si ei, pentru ca isi maresc volumul. Asa cum corpul se pregateste pentru nastere, sanii se pregatesc pentru alaptare.

 

Vei observa ca parul va arata mai stralucitor decat de obicei, iar unghiile iti cresc mai repede. Tot hormonii de sarcina sunt responsabili de asta.

 

Cat iei in greutate?

Burtica nu este inca vizibila, insa este posibil ca pantalonii preferati sa nu te mai incapa. Este timpul sa incepi achitizionarea de hainute speciale pentru gravida. Simptomele de greturi si varsaturi sunt pe sfarsite, iti revine apetitul, ceea ce te poate determina sa mananci mai mult decat trebuie. In aceasta perioada acumulezi in jur de 500-900 de grame. Daca te ingrijoreaza numarul kilogramelor accumulate, vorbeste cu medicul care iti urmareste sarcina. El iti va spune daca ai sau nu motive de ingrijorare si ce stil de viata ar trebui sa urmezi.

 

Sfat: Atat timp cat medicul tau nu are nimic impotriva, te poti inscrie la cursuri de yoga pentru gravide sau aerobic in apa. Daca erai o persoana sedentara pana sa ramai gravida, ia-o incet. Daca erai o persoana activa, continua-ti rutina zilnica, atat timp cat medicul tau nu ti-a recomandat altceva. Alergarile pot fi o varianta buna cateva luni de-aici incolo, insa daca faceai karate, kickboxing sau gimastica, e timpul sa iei o pauza.

 

 

Cum e tatal

Partenera ta incepe sa se simta din ce in ce mai bine, fara prea multe greturi si alte neplaceri, chiar s-ar putea sa experimenteze si o usoara crestere a nivelului energiei. Este o perioada in care femeia insarcinata se simte mai bine si puteti sa va bucurati impreuna de minune.

Desi traversati o perioada mai putin stresanta, tot iti vor veni in minte tot felul de griji legate de viitorul tau, ca tata. Scrie-ti toate aceste emotii prin care treci intr-un jurnal. Te vor ajuta mai mult decat crezi. Poti incerca chiar un blog. Impartasirea experientelor tale pot fi de un real folos celorlalti tatici.

Fa fotografii, tie si sotiei tale, cat de des. Vei vedea, peste cateva luni sau chiar ani, cand vei reciti jurnalul sau te vei uita peste poze ca toate acele emotii iti vor reveni. Vei avea un puternic sentiment de multumire. Chiar si dupa ce se naste copilul poti continua sa scrii. In acest fel, vei intelege mai bine transformarile prin care ai trecut de cand esti tatic.

 

Sarcina pe saptamani: Video saptamana 11

 

Nota: Fiecare copil se dezvolta in ritmul lui, chiar si in burtica. Informatiile sunt prezentate cu titlu informativ. Pentru orice nelamurire cere sfatul medicului care iti urmareste sarcina.

 

Sarcina pe saptamani: Saptamana 12

 
Ai ajuns la a 12-a saptamana de sarcina. Esti aproape de finalul primul trimestru. Ai deja burtica de gravida? Daca nu, sigur te inchipui cu ea. Nu te stresa, in curand o vei avea!
 

 

Cum e copilul

Marime: 5,4 cm

Greutate: 14 grame

Este cat…o limeta

 

 

Sfarsitul primului trimestru este o borna importanta in sarcina, atat pentru mama, cat si pentru bebelus. Majoritatea sistemelor din organismul lui sunt la locul lor si functioneaza, in mare parte, independent. Riscul unei pierderi de sarcina se micsoreaza considerabil. Aparatul digestiv functioneaza, intestinele nu mai sunt in cordonul ombilical, ci in abdomenul copilasului. Sistemul nervos continua sa se dezvolte, iar structura creierului este complet formata, chiar daca creierul va creste in volum. Un alt aspect important este ca, de la acest moment, bebelusul poate simti diverse tipuri de durere datorita dezvoltarii nervilor si a maduvei spinarii. Tiroida bebelusului incepe sa secrete hormoni. Incepand cu saptmana a 13-a, bebelusul tau nu va mai fi embrion, ci fetus. Arata din ce in ce mai mult a copilul pe care ti-l imaginezi. Are chiar si unghiute, iar mugurii dentari sunt la locul lor. Organele genitale externe si-au definitivat caracteristicile masculine sau feminine. Cu ajutorul unui stetoscop Doppler poti auzi bataile inimii. Sunt destul de rapide si seamana cu tropotul calului.

Anul viitor, in aceasta perioada: copilul va avea 24 de saptamani!

 

 

Cum e mama

Ai trecut printr-o perioada grea (oboseala, schimbari bruste ale starii de spirit, asezonate cu greturi). De-acum vei lua o pauza, cel putin pana in ultima faza a sarcinii cand te vor „dobori” kilogramele in plus. S-ar putea sa experimentezi si diverse vise, cel putin bizare. Sunt femei care viseaza ca nasc animale sau ca sunt rapite de extraterestri. Este ceva normal. Te ajuta sa-ti faci un jurnal in care sa-ti scrii toate trairile.

Ai putea deja, in aceasta perioada, sa afli sexul copilului. Esti curioasa? Tatal ce zice? Daca sunteti nehotarati puteti face o lista de argumente pro si contra aflarii sexului copilului.

De ce ar trebui sa afli sexul copilului:

–          Te ajuta la gasirea numelui

–          Iti va fi mai usor la cumparaturi pentru hainute de baiat sau fata sau pentru amenajarea camerei copilului

–          Relationezi altfel cu copilul

–          Iti pregatesti celalalt copil ca va avea o surioara sau un fratior.

De ce ar trebui sa astepti:

–          Factorul surpriza

–          Incertitudinea te va ajuta sa suporti mai usor ultimele saptmani inainte de nastere

–          Iti poti face scenario daca este baiat sau fata

–          Poti tachina rudele

 

Probabil te-ai obisnuit cu drumurile dese la toaleta. De-acum vor fi si mai dese. Corpul tau are nevoie de mai multe fluide pentru a-l ajuta pe bebelus sa se dezvolte. Iar lichide in plus, inseamna mai multe opriri la WC. In caz ca nu le-ai spus inca celor din jur, in curand corpul te va da de gol.

Placenta produce hormoni, ceea ce inseamna ca vei avea schimbari de dispozitie mai rare si mai putin intense. Apar insa, alte simptome. Ca de exemplu mancarimile. Sunt ceva normal, pentru ca burtica creste, iar pielea se intinde. Aplica-ti cat mai des creme hidratante pentru a-ti proteja pielea si pentru a reduce senzatia de mancarime. Te vei confrunta, de asemenea, cu umflarea gleznelor si a talpilor, in special spre finalul zilei sau vara, la canicula. Corpul tau retine mai multa apa ca de obicei, insa nu trebuie sa-ti faci griji, excesul va fi eliminat dupa nastere. Vei observa ca dupa ce nasti vei transpira foarte mult si te vei duce des la toaleta. Pana atunci, evita statul mult pe scaun sau in picioare, fa miscare pentru a putea creste circulatia sangelui, poarta pantofi confortabili. Nu ceda tentatiei de a bea mai putina apa pentru a evita inflamarea picioarelor. De fapt, hidratarea corezpunzatoare previne acumularea de fluide in organism. Ai grija insa! Daca picioarele se umfla prea tare sau dintr-o data, daca ti se umfla fata si pielea din jurul ochilor, suna de urgent medicul. Poate fi semn de preeclamsie, asa ca suna la urgente.

Tot in aceasta perioada, este posibil ca medicul sa-ti sugereze diverse teste pentru a determina starea de sanatate generala a micutului sau pentru a descoperi eventuale probleme de ordin genetic. Nu este cazul sa te ingrijorezi, poate fi doar ceva de rutina. Nu te sfii, insa, sa-I pui orice intrebare te macina.

 

Sarcina la locul de munca

Desi poate nu ai luat multe kilograme in plus in aceste prime saptamani de sarcina, este posibil sa se intrevada o burtica de gravida. In caz ca n-ai facut-o deja, este timpul sa anunti la serviciu despre data nasterii. Sunt persoane care considera ca este mai bine sa anunti la serviciu dupa ce trece primul trimestru. Complicatiile, in special avorturile, se petrec in prima treime a sarcinii. Alte femei, insa, anunta pe toata lumea, imediat ce afla ca sunt gravide, fie pentru ca vor sa impartaseasca bucuria cu toata lumea, fie ca se simt prea rau pentru a ascunde adevarul. Indiferent in care categorie te afli, decizia iti apartine si trebuie luata in asa fel sa-ti fie bine.

 

La serviciu, pe perioada sarcinii, ai grija sa:

–          bei suficienta apa. Hidratarea este foarte importanta. Corpul tau foloseste apa pentru a suplimenta nivelul de sange necesar bebelusului, dar si pentru alte necesitati proprii. Deshidratarea severa poate duce aparitia contractiilor si chiar la pierderea sarcinii.

–          mergi des la toaleta. Nu este o idee prea buna sa amani. In primul rand vei suporta un disconfort fizic destul de mare. In al doilea rand, vezica urinara va fi supersolicitata, iar acest lucru poate duce la aparitia infectiilor urinare.

–          iei gustari usoare. Poate ca mancarea nu iti face cu ochiul, mai ales daca te-ai confruntat cu greturi. Alege gustari usoare, bogate in proteine, precum branza, migdalele sau laptele.

–          porti haine lejere. Daca n-ai renuntat inca la blugii tai skinny, poate e timpul sa o faci. Evitarea hainelor stramte nu are neaparata legatura cu ascunderea sarcinii, insa corpul tau va fi supus unui stres major de catre hainele prea mulate, iar sangele se va “chinui” sa treaca prin toate vasele de sange “strangulate”de haine.

–          ai grija la pozitie. Daca stai mult timp in acelasi loc, sangele se “scurge” in partea inferioara a corpului. Daca poti, sprijina-ti picioarele, din cand in cand, pe ceva mai inalt, astfel incat sa stai cu ele ridicate pentru o perioada de timp. Sangele va circula ceva mai bine.

 

Cat iei in greutate?

In aceasta saptamana probabil ca ai mai adaugat …. 500-1000 de grame. Ar trebui insa, sa-ti faci probleme daca ai depasit 3,5 kilograme. Ai grija la aspectul alimentatie intrucat, cu cat te ingrasi mai rapid, cu atat ai toate sansele sa ramai cu vergeturi.

Asigura-te ca alimentatia ta este bogata in fibre intrucat te poti confrunta cu constipatia. Foarte comuna la gravide, constipatia este favorizata de hormonii sarcinii, precum si de suplimentele prenatale bogate in fier.

 

Sfat: Ia servetele cu tine la urmatoarea intalnire cu medicul! In aceasta saptamana (sau poate chiar mai devreme) ai auzit pentru prima data bataile inimii copilului tau. Multe femei au declarat ca acest moment a fost mai mult decat emotionant, asa ca asigura-te ca ai servetele la indemana. Daca vine si tatal la control, ia-l si pentru el.

 

 

Cum e tatal

Este timpul sa incepi sa-ti faci planuri: cum iti va influenta nasterea copilului cariera? Ai obiceiul sa stai peste program? Ai vrea ca asta sa continue si dupa venirea pe lume a copilului? In ce relatii este cu seful? Cum trateaza el mamele si tatii din birou? Cum corpul nu te „tradeaza”, poti spune oricand ca astepti un copil, insa nici n-ar fi o solutie sa amani acest moment pana aproape de nasterea copilului. Va trebui, totusi, sa iti poti permite sa lipsesti pentru a insoti mamica la un control sau pentru orice alte situatii neprevazute.

Sunt unii barbati care prefera sa munceasca in aceasta perioada peste program, pentru a putea recupera dupa nasterea bebelusului. Sunt alti barbati care, inca de pe acum, trag o linie ferma si nu mai accepta statul peste program. Alegerea depinde de tine, de mediul in care lucrezi, de cum vezi viata de familie dupa venire ape lume a copilului. Nu e usor sa fii tatic…

 

 

Sarcina pe saptamani: Video saptamana 12

 

Nota: Fiecare copil se dezvolta in ritmul lui, chiar si in burtica. Informatiile sunt prezentate cu titlu informativ. Pentru orice nelamurire cere sfatul medicului care iti urmareste sarcina.

 

Sarcina pe Saptamani: Saptamana 13

 
 

La 13 saptamani, bebelusul a trecut de la „statutul” de embrion, la cel de fetus. Felicitari!

 

 

Cum e copilul

Marime: 7,4 cm

Greutate: 23 g

Este cat… o piersica

 

Saptamana 13 este o borna speciala in viata ta si in dezvoltarea micutului tau. Dincolo de faptul ca de-acum este un fetus, si nu un embrion, bebelusul arata din ce in ce mai mult a om, desi are capul mult mai mare decat restul corpului. Cu toate ca are inca pleoapele lipite, manutele si piciorusele se misca incontinuu, desi probabil ca nu simti. Vrei sa stii un secret: isi suge si degetul. Asta pentru ca degetele de la maini si de la picioare s-au separat. Mai mult, bebelusul are deja amprente.

Organele genitale externe sunt din ce in ce mai vizibile, insa este putin probabil ca medicul sa-ti dea un prognostic exact. Asa ca este mai bine sa astepti putin in a cumpara hainute roz sau albastre. Daca este fetita, ovarele ei au deja doua milioane de ovule.

Intestinele incep sa-si faca datoria, ficatul secreta bila, pancreasul secreta insulina. Bebelusul este in continua dezvoltare iar la finalul saptamanii va fi mai mare cu aproximativ 2,20 cm.

Anul viitor, in aceasta perioada: copilul va avea 25 de saptamani!

 

 

Cum e mama

Motiv de bucurie pentru multe viitoare mamici ajunse in saptamana a 13-a. S-a terminat cu greturile. Motivul? Corpul s-a obisnuit cu nivelul crescut de hormoni care te-au pregatit pentru primirea copilului. Odata cu disparitia greturilor, apare pofta de mancare. Te bucuri din nou de alimente care pana acum iti faceau rau. Mai mult, incep poftele, asa ca nu te mira daca vei incepe sa combini inghetata cu muraturi.

Burtica incepe sa se vada si, pe masura ce creste, organele interne isi schimba pozitia pentru a face loc uterului aflat in expansiune. Faptul ca incepe sa se vada burtica poate fi si o usurare. Nu multa lume te considera gravida pentru a-ti da prioritate pana nu devine evident. Insa apare un inconvenient: pe masura ce uterul se extinde, poti avea probleme de genul: arsuri stomacale, indigestie, flatulenta. Uterul fiind in expansiune, ar trebui sa-ti achizitionezi haine mai lejere, nu de alta dar n-ai avea nevoie de un disconfort in plus.

Sanii, desi se maresc, sunt mai putin durerosi. Vei observa, de asemenea, ce-i drept spre sfarsitul trimestrului, si scurgeri de colostru, semn ca organismul tau se pregateste intens pentru nastere.

Nu te mai stresezi cu dezvoltarea copilului, de-acum riscurile unui avort spontan sunt din ce in ce mai mici, daca sarcina nu este una cu probleme.

La capitolul “plusuri” intra si o crestere a libidoului.

Tocmai de aceea, multe femei au declarat ca trimestrul doi a fost cea mai relaxanta perioada din timpul sarcinii.

Chiar daca unele simptome de sarcina dispar, altele raman pe loc sau chiar se inmultesc. Ca de exemplu vizita la toaleta. Vei fi nevoita de multe ori sa te duci la WC. Cu toate acestea, nu este deloc indicat sa renunti la a mai bea apa. Dimpotriva. Bea cat mai multa. Nici oboseala nu va disparea. De altfel, starea de somnolenta se va pastra pe toata durata sarcinii. Chiar este indicat sa te odihnesti de cate ori ai ocazia.

Daca n-ai facut-o pana acum, este timpul sa ii anunti pe cei dragi ca esti gravida. Rudele si prietenii cu siguranta vor sa se implice. Lasa-i sa te ajute si chiar incurajeaza-i sa te ajute. Desigur, tu stii cel mai bine pe cine sa lasi sa intre mai mult in viata ta si pe cine nu.

Un alt inconvenient care apare in semestrul al doilea sunt visele urate, care par foarte reale.
Cat de mult trebuie sa mananc in fiecare zi?

Vorba din popor ca trebuie sa mananci pentru noi nu este deloc reala. O gravida nu are nevoie decat de 300 de calorii in plus fata de necesarul ei obisnuit. Sari peste junk food si opteaza pentru un pahar de lapte cu o felie de paine integrala. Nu exagera nici cu numaratul caloriilor. Pana la urma este normal sa iei in plus cateva kilograme. Important este sa nu te plasezi in extreme.

 

Care sunt cei mai importanti nutrieni pe care ii poate consuma o gravida?

Proteine, fier, calciu – aceste 3 elemente sunt cele mai importante in mentinerea sanatatii gravidei si dezvoltarea armonioasa a bebelului.

Proteine – 71 g pe zi: carne slaba, oua, produse lactate, nuci, fasole, soia sau derivate din soia, peste. Pentru ca exista mai multe controverse in ceea ce priveste pestele, sfatuieste-te cu medicul tau ce alegeri ar fi mai bune pentru sanatatea ta si a copilului tau.

Fier – 27 mg pe zi: carnea rosie slaba, spanac, linte. Daca organismul tau nu asimileaza suficient fier, medicul iti poate recomanda suplimente alimentare. Citricele, capsunele si ardeiul gras contin multa vitamina C, care ajuta la fixarea fierului in organism.

Calciu – 1.000 mg pe zi (1.300, daca ai sub 18 ani). Bebelusul tau are nevoie de calciu pentru dinti si oase. Daca nu mananci suficient calciu, va lua ce are nevoie din corpul tau, asta insemnand ca iti va consuma din rezerva ta de calciu din oase.

Daca iei suplimente prenatale, chiar daca sunt cu prescriptie medicala, asta nu inseamna ca trebuie sa neglijezi alimentatia sanatoasa. In plus, o dieta bogata in fructe si legume te ajuta la prevenirea unei probleme des intalnite in sarcina – constipatia. Suplimentele nutritive prenatale nu te ajuta in acest sens.

 

Cat iei in greutate?

Odata cu revenirea apetitului, in aceasta perioada ar trebui sa castigi in jur de 0,5-1 kg. Alege fructele si legume bogate in fibre, evita alimentele fast food. Daca ti-e pofta de alimente mai putin sanatoase, moderatia este cuvantul magic.

 

Sfat: Constipatia este preocuparea majora in aceasta perioada. Asadar, fructele si legumele, precum si consumul de lichide sunt extreme de importante pentru tranzitul intestinal.

 

 

Cum e tatal

De-acum, ca pericolul unui avort spontan este din ce in ce mai mic, te gandesti la ce fel de parinti veti fi. Sa fii parinte nu e tocmai usor. Iar ideile tale despre parenting si ideile ei despre parenting s-ar putea sa nu coincida. De aceea, aceasta perioada este numai buna pentru a discuta si pentru a ajunge la un numitor comun in ceea ce priveste principiile, valorile, credintele, educatia, manierele etc.

Iti va fi mai usor sa te gandesti la principii daca iti imaginezi cum va fi copilul tau cand va avea 25-30 de ani. Cum ai vrea sa fie? Odata ce ti-ai stabilit aceasta imagine in minte, iti va fi mai usor sa setezi principiile.

NU e chiar simplu, insa cu siguranta vei face echipa buna cu sotia ta pentru binele copilului vostru.

 

 

Sarcina pe saptamani: Video saptamana 13

 

Nota: Fiecare copil se dezvolta in ritmul lui, chiar si in burtica. Informatiile sunt prezentate cu titlu informativ. Pentru orice nelamurire cere sfatul medicului care iti urmareste sarcina.

 

Sarcina pe saptamani: Saptamana 14

 
 Daca ai mascat pana acum sarcina, in curand iti va fi foarte greu. Burtica va incepe sa se vada.

 

 

 

Cum e copilul

Marime: 8,7 cm

Greutate: 42 g

Este cat.. o lamaie

 

La 14 saptamani, bebelusul este foarte activ, insa este destul de mic pentru a-l putea simti. Fata micutului tau este din ce in ce mai „normala”, ochii se apropie unul de celalalt, la fel si urechile se indreapta in pozitia finala. Un puf incepe sa acopere corpul copilului care va ajuta la dezvoltarea pielii, precum si la formarea scalpului si a sprancenelor. Sistemele organismului lui mic incepe sa se perfectioneze. Sistemul digestiv impinge mancarea in intestine si in sistemul renal si chiar elimina urina. „Exercitiile” de respiratie cu lichid amniotic prin plamani. Copilul incepe sa stranute, chiar daca plamanii sunt umpluti cu apa, nu cu aer.

Gratie impulsurilor din creier, muschii fetei incep sa devina activi, iar bebelusul poate avea expresii faciale, o adevarata splendoare daca le vei surprinde la ecografii.

Un alt lucru miraculos, in aceasta perioada maduva osoasa incepe sa creeze propriul sange, iar vasele de sange incep sa se conecteze la diverse parti ale corpului. De asemenea, ficatul incepe sa produca bila, iar splina incepe sa produca globule rosii. Muschii si incheieturile se dezvolta din ce in ce mai mult si-i ofera bebelusului mai multa mobilitate. Gatul se dezvolta, permitandu-i micutului sa-si ridice barbia din piept. Mainile devin functionale si incep miscarile de „pugilist”. Suptul degetului poate deveni o activitate obisnuita. Hrana vine din placenta, asa ca nu uita: tot ce bei si ce mananci ajunge la bebelusul tau.

Minunea numita lichid amniotic este un spectacol in sine si o necunoscuta, inca, pentru lumea medicala. Se regenereaza total la fiecare trei ore. Se stie ca este partial compus din urina bebelusului, insa nu s-a descoperit cum anume si unde se formeaza lichidul amniotic.

Anul viitor, in aceasta perioada: copilul va avea 26 de saptamani!

 

 

Cum e mama

Oboseala persista, desi cel mai probabil ai scapat de greturi. S-ar putea sa ai oarecare dureri abdominale cauzate de faptul ca uterul in dezvoltare apasa si „muta” organele interne. Stomacul „pierde teren”, iar de aici apar arsurile, indigestia si flatulenta. Vezica biliara are si ea de suferit, iar drumurile la toaleta sunt la fel de dese. O alta problema cauzata de largirea uterului este aparitia constipatiei, activitatea muschilor intestinali fiind incetinita pe de o parte de hormonii de sarcina, iar pe de alta parte de lipsa spatiului. O modalitate excelenta de a combate acest neajuns este o dieta bogata in fibre si consumul de lichide. Daca dupa toate aceste masuri, constipatia persista, vorbeste cu medicul care urmareste sarcina.

De asemenea, somnul incepe sa devina o problema, intrucat burta creste si nu mai ai loc.

O alta modificare in aceasta perioada este linea negra – linia neagra care porneste din zona pleviana, pana in zona ombilicala. Si zona din jurul sfarcurilor – aureola – se innegreste si se mareste, pe masura ce corpul tau se pregateste pentru alaptat.

 

Sfaturi sa-ti alegi hainele de gravida

Daca n-ai facut-o deja, este timpul sa-ti cumperi haine specifice. Pentru ca te vei transforma de la saptamana la saptamana, ca sa nu arunci banii pe fereastra, fa cumparaturile inteligent. Iata cateva sfaturi oferite de experti, versatilitatea fiind cuvantul-cheie in alegerea hainelor:

– jeansii sunt alegere foarte buna. Incearca mai multe perechi pana cand le vei gasi pe cele care ti se potrivesc cu adevarat.

– tricourile merg de minune cu jeansii si le poti purta si dupa nastere, macar prin casa daca nu prin oras.

– pantalonii negri nu trebuie sa lipseasca din garderoba unei femei, nici macar atunci cand este gravida. Alege o pereche care se preteaza la orice eveniment.

– camasa alba se asorteaza la fel de bine si la pantaloni de gala si la jeansi. Accesorizata corespunzator se poate transforma usor intr-o tinuta casual sau de seara.

– pentru ocaziile speciale nu trebuie sa-ti lipseasca din garderoba o rochie.

Ca sa nu iei foarte multe tinute, accesoriile te salveaza. Poti purta un tricou cu diverse coliere sau brose, fara ca cineva sa isi dea seama ca e acelasi. Schimba posetele si vei crea din nou impresia ca este o alta tinuta.

 

Baiat sau fata?

Ce vei avea? Baiat sau fata? Vrei sa stii sau vrei sa fie surpriza? Intr-un sondaj de opinie, 64% dintre femei au declarat ca vor sa stie sexul copilului inainte de nastere. „Fie ca afli la 5 luni, fie ca afli la 9, surpriza e tot surpriza!”, spune o mamica. O alta o contrazice: „Eu vreau sa aflu la nastere. Sa stii de dinainte e ca si cum ai deschide cadoul de Craciun, inainte de Craciun!”. Daca vrei sa pastrezi surpriza pentru nastere, vorbeste din timp cu medicul care iti face ecografiile ca sa nu iti dea planurile peste cap.

Daca esti inca nehotarata, iata cateva beneficii si de o parte si de cealalta.

De ce e bine sa afli sexul inainte de nastere: poti vorbi mai usor cu bebelusul, stiind sexul, i te adresezi ca unui baiat sau ca unei fetite; iti pregatesti celalalt copil pentru venirea pe lume a unui fratior sau a unei surioare; poti sa stabilesti o lista cu nume; poti sa cumperi hainute sau sa pregatesti camera bebelusului intr-o anumita tema.

De ce e bine sa afli sexul dupa de nastere: veti tine toata lumea cu sufletul la gura, te va motiva in timpul travaliului, nu vei fi surprinsa in cazul in care ti s-a spus alt sex la ecografii.

 

Cat iei in greutate?

Odata disparute greturile, iti va fi mai usor sa mananci. Astfel se sesizeaza o usoara crestere a apetitului atat pentru mancare, cat si pentru lichide.

Daca te intrebi de ce nu ti se vede inca burtica de gravida ar trebui sa iei in calcul urmatoarele aspecte:

– daca muschii abdomenului sunt tonifiati, semnele de sarcina vor aparea mai tarziu decat la femeile care nu obisnuiesc sa faca sport

– daca esti la prima sarcina, burtica va aparea mai tarziu decat daca esti la a doua sau chiar la a treia.

– daca esti micuta de inaltime, burtica se va vedea mai repede decat la cele inalte

– daca sarcina este multipla, burtica se va vedea mai repede decat la o sarcina unica.

Atat timp cat medicul este linistit in ceea ce priveste dezvoltarea bebelusului, n-ar trebui sa-ti faci griji cand ti se va vedea burtica.

Acul cantarului n-ar trebui sa te sperie in aceasta perioada, desi este posibil sa acumulezi cateva sute de grame datorita cresterii apetitului. Daca te ingrijoreaza greuatatea pe care o ai in aceasta perioada (fie ca ti se pare prea mica sau prea mare), vorbeste cu medicul care iti urmareste sarcina. El va sti cel mai bine ce sa-ti recomande.

Sfat: Atentie la medicamente. Ce iti facea bine inainte de sarcina, iti poate dauna. NU lua niciun medicament (nici macar sirop de tuse pentru copii) fara sa vorbesti inainte cu medicul.

 

 

Cum e tatal

De-acum partenera ta va incepe sa se simta cu adevarat insarcinata, mai ales ca burtica va prinde contur. Si daca burtica se mareste, inseamna ca trebuie haine noi. Insoteste-o la cumparaturi si incurajeaz-o. Multe femei isi cam pierd increderea de sine pentru ca se simt „grase”.

Aparitia burticii de gravida trezeste sentimente noi si la viitorii tatici. Unii dintre ei abia acum realizeaza ca sunt pe cale sa devina tatici. Sentimentul este profund, unic si chiar socant pentru unii dintre ei.

 

Sarcina pe saptamani: Video saptamana 14

 

Nota: Fiecare copil se dezvolta in ritmul lui, chiar si in burtica. Informatiile sunt prezentate cu titlu informativ. Pentru orice nelamurire cere sfatul medicului care iti urmareste sarcina.

 

Sarcina pe saptamani: Saptamana 15

 
 Hainele iti sunt din ce in ce mai mici? Te simti greoaie si usor amentita? Nu te ingrijora! Cam acestea sunt simptomele pentru aceasta saptamana de sarcina.

 

 

Cum e copilul

Marime: 10,1 cm

Greutate: 70 grame

Este cat… un mar

 

 

 

La aceasta varsta copilul isi poate intinde si indoi membrele. In plus, este suficient de mare pentru a-i simti unele miscari. Oasele sunt in continua dezvoltare si, desi arata ca un bebelus, pielea lui este inca subtire si translucida, iar venele ii sunt vizibile. Perisorul fin care ii acopera corpul creste in continuare si-l protejeaza pe micut pana in saptamana 28. Copilasul are papilele gustative formate si poate simti gustul la fel ca un adult. Astfel, prin lichidul amniotic, micutul va putea simti gustul de curry, usturoi, ceapa sau orice alt ingredient consumat de mamica.

Placenta preia productia de hormoni, “job” detinut pana acum de ovare, asa incat – din acest punct de vedere – te mai linistesti putin.

Anul viitor, in aceasta perioada: copilul va avea 27 de saptamani!

 

 

Cum e mama

Bebelusul creste si odata cu el si burtica ta. Uterul este pozitionat la jumatatea distantei dintre ombilic si osul pubian. In aceasta perioada poti simti si cateva contractii Braxton-Hicks. Nu trebuie sa te ingrijorezi pentru ca ele sunt normale. Ele te pregatesc pentru marele eveniment de la finalul celor 40 de saptamani de sarcina. Atentie insa: daca ai astfel de contractii mai mult de 5 pe ora, daca se intampla cand esti linistita si sunt acompaniate de crampe intense si dureri de spate – suna de urgenta medicul.

Simptome precum indigestia, flatulenta si arsurile te insotesc in continuare. La fel si vizitele dese la toaleta, precum si retentia de apa.

Este foarte posibil ca incepand din aceasta saptamana sa-ti simti bebelusul miscandu-se. Senzatia va fi ca si cand ai niste fluturasi in burtica.

Daca te gandesti la amniocenteza, incepand cu aceasta saptamana si pana in saptamana 18 poti face aceasta analiza care sa identifice potentialii factori de risc din punct de vedere genetic si cromozomial.

 

Sarcina si creierul

Ai observat ca in ultima vreme esti cam neindemanatica si scapi diverse lucruri din mana? Uiti lucruri pe care altfel le-ai fi tinut minte o viata? Iata noi simptome cu care te vei obisnui in aceasta perioada. Desi studiile nu sunt foarte relevante in aceasta privinta, medicii spun ca este ceva normal si se datoreaza schimbarilor prin care intreg organismul tau trece.

 

Schimbarea centrului de greutate

Pe masura ce burtica ta creste, este perfect normal sa ti se schimbe centrul de greutate. De aceea trebuie sa fii foarte atenta cum mergi, urca scarile cu grija. O cazatura este ultimul lucru pe care ti-l doresti. In plus, hormonii sarcinii fac ca incheieturile si muschii sa se relaxeze si sa se extinda. Alege cu atentie incaltarile, evita cat poti de mult tocurile si opteaza pentru pantofi lejeri care iti sustin corect piciorul.

 

Retentia de apa

Ti se umfla degetele, picioarele, iti este greu sa te misti sau sa iti folosesti degetele. Nu este o senzatie tocmai placuta si ar trebui sa vorbesti cu doctorul despre asta, mai ales daca se umfla prea mult.

 

Oboseala

Un simptom cu care esti obisnuita deja. Corpul tau trece printr-o multime de transformari care il oboseste. Este normal sa fie asa si ori de cate ori ai ocazia trage un pui de somn. Iti va prinde foarte bine.

 

Cat iei in greutate?

In acest punct al evolutiei sarcinii, n-ar trebui sa ai mai mult de 3 kilograme in plus. Volumul de sange s-a marit si cel putin 2 kg in plus vin de aici. Ai grija totusi, ca greutatea ta sa nu fie mare din motive nesanatoase care iti pot face si sarcina dificila si pot avea efect negativ in dezvoltarea bebelusului. Poti face exercitii pentru gravide, poti incerca yoga sau poti opta pur si simplu pentru plimbari usoare. Cu cat esti mai activa in timpul sarcinii, cu atat te vei simti mai bine.

 

Sfat: Ai grija la vitaminele prenatale. Cere sfatul medicului daca vitaminele pe care le iei iti provoaca greturi sau constipatie.

 

 

Cum e tatal

In aceasta perioada, partenera ta este foarte neindemanatica si uituca. Haosul hormonal din corpul ei inca produce efecte. Este timpul sa preiei unele sarcini, precum plata facturilor, intrucat s-ar putea sa uite sa le plateasca in timp util.

Perioada este oricum sensibila, iar orice situatie de genul “nu sunt buna de nimic” o pot stresa si mai tare. Ai grija sa previi aparitia acestor momente, iar daca ele apar sa o sustii cat de mult poti.

Odihneste-te si tu. Dupa ce se naste bebelusul va fi o perioada in care amandoi veti fi privati de somn.

 

Sarcina pe saptamani: Video saptamana 15

 

 

Nota: Fiecare copil se dezvolta in ritmul lui, chiar si in burtica. Informatiile sunt prezentate cu titlu informativ. Pentru orice nelamurire cere sfatul medicului care iti urmareste sarcina.

 

Sarcina pe saptamani: Saptamana 16

 
 

Daca planuiesti o calatorie, acum este perioada perfecta, in jurul a 4 luni de sarcina. Nu te confrunti cu greturi, inca nu iti este greu din pricina burtii prea mari. Totusi, nu pleca in calatorie fara sa ceri inainte parerea si sfaturile medicului care iti urmareste sarcina.

 

Cum e copilul

Marime: 11,6 cm

Greutate: 100 g

Este cat… un avocado

 

 

Pregateste-te pentru o explozie de dezvoltare. In curand copilul isi va dubla lungimea si greutatea. La 16 saptamani, corpul bebelsului este aproape independent. Rinichii ii functioneaza si produc urina pe care o elimina prin cordonul ombilical, la fiecare 40-45 de minute. Ficatul secreta bila, insa tot se mai bazeaza pe ajutorul mamei in acest sens. Parul de pe cap incepe sa creasca si sa capete culoare. Se dezvolta muschii faciali si incep “exercitiile” de inchis si deschis gura. Poate chiar sa si zambeasca, insa abia peste cateva luni vei putea sezisa asta la ecografie. In schimb, in aceasta perioada, in timpul examinarii se pot detecta sexul si miscarile musculare. Ochii si urechile sunt din ce in ce mai aproape de pozitia finala. Micuta lui inimioara pompeaza 23 de litri de sange zilnic, iar cantitatea va creste pe masura bebelusul se dezvolta. Micutul este foarte activ, iar acum, ca are manute si picioruse, il vei simti ca pe o fasole saltareata.

 

Anul viitor, in aceasta perioada: copilul va avea 28 de saptamani!

 

 

Cum e mama

De-acum ca te-ai mai linistit in ceea ce priveste dezvoltarea fatului, este timpul sa te gandesti la viitor. Daca nu ai facut-o deja, este timpul sa te hotarasti unde vei naste. Cere informatii cu privire la metodele de nastere care ti se potrivesc cel mai bine.

In cazul in care pana acum nu ai simtit miscarile bebelusului, pregateste-te pentru asta. In curand vei simti niste mici fluturari, insa nu peste multa vreme vei incepe sa simti lovituri. Pe masura ce bebelusul creste, asteapta-te si la dureri in zona abdomenului si de spate. Si sanii te pot durea, pe masura ce sa maresc, iar tesuturile se pregatesc pentru productia de lapte. Hormonii sunt in continuare prezenti si iti pot da, la propriu, dureri de cap, ameteli si schimbari bruste de dispozitie. Aceiasi hormoni te fac mult mai sensibila la imagini cu copii si mame, la versuri despre copii si mame. Orice lucru marunt – in alte conditii – te poate face acum sa plangi in hohote. Fii pregatita intotdeauna cu servetelele, nu se stie niciodata ce te poate impresiona pana la lacrimi! De asemenea, nu te mira daca vei tipa la musafiri sau la cei de-ai casei, doar pentru ca ti-au lasat cateva firimituri pe masa.

Este posibil ca medicul sa-ti faca o amniocenteza sau diverse alte teste pentru a determina potentialele riscuri de malformatii cromozomiale, precum sindromul Down. Daca nu iti recomanda asa ceva atunci este posibil ca varsta ta si istoricul familiei sa fie optime si sa prezinte riscuri foarte mici pentru astfel de malformatii.

 

Inima ta continua sa creasca volumul de sange pompat pentru a oferi suficient oxigen pentru tine si bebelusul tau. In aceasta perioada cantitatea de sange din organismul tau este cu aproximativ 20% mai mare, iar pana la finalul sarcinii va ajunge in jur de 30-50%. Aceasta sporire a cantitatii de sange din organism poate avea ca “efecte secundare” infundarea nasului sau sangerari nazale.

Este posibil sa incepi sa simti unul dintre momentele magice ale sarcinii: miscarea bebelusului. Unele femei le simt mai devreme de 16 saptamani, in timp ce altele abia dupa 20 de saptamani. Asa ca nu ai motive de ingrijorare, mai ales daca n-ai intampinat pana acum probleme in evolutia sarcinii. Senzatiile descrise de femeile insarcinate sunt asemanate cu fluturi burta, bule de gaz sau chiar explozie de popcorn.

 

Sarcina si calatoriile

In trimestrul doi de sarcina ai o “fereastra” in care te simti bine. Ai scapat de greturi, insa nu peste mult timp burta nu-ti va mai permite sa calatoresti pe cat ti-ai fi dorit. Asa ca acum este o perioada propice pentu a-ti programa o escapada in doi. Ginecologii nu recomanda calatoriile in primul semestru de sarcina, tocmai pentru a limita riscul unui avort spontan. Nici in ultimul trimestru nu este recomandat sa calatoresti pentru a nu provoca o nastere inainte de termen.

Inainte de a face orice plan de calatorie, cere sfatul medicului care iti urmareste sarcina. El stie cel mai bine de ce ai nevoie. Alege cateva destinatii si cere-i parerea care dintre ele ar fi cea mai potrivita pentru sarcina ta. De exemplu, daca ai probleme cu retentia de apa, nu este indicat sa alegi o destinatie unde exista multa umiditate. De asemenea, inainte de plecare, roaga medicul sa-ti dea copii dupa dosarul medical, astfel incat daca se intampla sa intampini probleme in timpul calatoriei, sa ai la tine istoricul medical.

Discuta cu medicul si ce medicamente ai voie sa pui in trusa de urgenta si roaga-l sa-ti faca reteta pentru ele.

De asemenea, chiar daca medicul iti da OK-ul, pregateste-te ca in anumite statiuni sa nu fii lasata sa practici diverse activitati. Sunt parcuri tematice in care gravidele au interzis, pentru a preintampina probleme legate de nasteri premature sau complicatii in timpul sarcinii. Ar fi bines a nu te gandesti la activitati de genul calarie, scuba diving sau alte sporturi extreme. Opteaza pentru statiuni cu spa in care te poti relaxa.

Chiar daca este o perioada propice pentru  calatorie, asta nu inseamna ca te poti aventura in calatorii lungi. Mersul mult pe jos te poate extenua si pot aparea din nou inflamatiile. Atunci cand pleci la drum bea multa apa. Deshidratarea poate conduce la contractii si chiar la pierderea sarcinii. Nu ezita sa de duci la baie cat mai des. Daca te abtii, vei supune vezica urinara unui stres extrem si, in plus, pot aparea infectii urinare.

Sa ai intotdeauna pregatit numarul de telefon al medicului care iti urmareste sarcina si, ori de cate ori ai vreo nelamurire, nu te sfii sa-l suni.

Cat de departe sa fie destinatia este o intrebare frecventa si depinde foarte mult de medicul care te ingrijeste. Tine cont, insa, ca o calatorie la o ora distanta cu masina este oricand mai buna decat una de o ora cu avionul, mai ales daca ai intampinat diverse probleme pe parcursul sarcinii.

Evita zonele care, desi frumoase din punct de vedere turistic, nu sunt bine dotate din punct de vedere medical.

 

Cat iei in greutate?

In aceasta perioada este foarte posibil sa nu iei niciun gram in plus ba chiar sa si dai inapoi vreo cateva sute de grame. Potrivit graficelor medii, ar trebui ca in acest moment sa ai 2,5-3 kg. O crestere in greutate mai mare de atat iti pune sanatatea in pericol. Hidrateaza-te corespunzator, in special daca esti gravida pe timpul verii. Deshidratarea poate aduce cu sine complicatii in evolutia sarcinii, precum si crampe muscular la nivelul picioarelor.

 

Sfat: Fa alegeri sanatoase cand vine vorba despre alimentatie si programul de exercitii fizice. In acest fel, medicul care urmareste sarcina nu iti va tine prelegeri despre comportamentul riscant pe care il ai.

 

 

Cum e tatal

Pentru ca toata lumea se concentreaza numai pe femeie atunci cand in familie va aparea un bebelus, barbatii se simt dati la o parte si isi considera rolul de tata mai putin important. Totusi, rolul tatalui este vital in familie. Mai mult decat atat, studiile arata ca barbatii care isi iau in serios rolul de tata sunt mai participativi, sunt activi in viata de familie si, astfel, au copiii mai sanatosi. Lucrurile nu se opresc aici, cand cresc, copiii ai caror tati au fost implicati in viata de familie inca de la inceputul sarcinii, au rezultate mai bune la invatatura, au abilitati sociale ridicate, au mai putine probleme comportamentale, au mai multa incredere in ei decat copiii care nu s-au bucurat de prezenta activa a tatalui in familie. De asemenea, copiii aflati in prima categorie au o viata de adult echilibrata si casnicii trainice. Fetele au cel mai mult de castigat de pe urma prezentei tatalui in viata de familie: au o incredere de sine mai mare si isi incep viata sexuala mult mai tarziu decat fetele cu tati mai pasivi.

Aceste studii nu vin sa umbreasca rolul mamei in familie, ci doar sa iti atraga atentia ca si rolul tau, ca tata, este la fel de important si poate face o diferenta semnificativa atunci cand copilul va creste.

 

Sarcina pe saptamani: Video saptamana 16

 

Nota: Fiecare copil se dezvolta in ritmul lui, chiar si in burtica. Informatiile sunt prezentate cu titlu informativ. Pentru orice nelamurire cere sfatul medicului care iti urmareste sarcina.

 

 

Sarcina pe Saptamani: Saptamana 17

 
 In aceasta perioada, burtica va fi din ce in ce mai vizibila, dar si kilogramele in plus.

 

 

Cum e copilul

Marime: 13 cm

Greutate: 140 g

Este cat… o gulie

 

 

 

Desi are numai 17 saptamani, bebelusul tau sesizeaza zgomotele. Si are o multime de lucruri de auzit: bataile inimii, sunetul sangelui trecand prin vene, miscarile stomacului. Inca de pe acum va putea face diferenta intre sunetele din interior si cele exterioare. Nu se stie inca daca poate face diferenta intre vocea mamei si alte sunete. Este recomandat sa-i vorbesti bebelusului, sa-i pui muzica, pentru a-i antrena auzul.

Cele mai multe dintre mame incep sa simta loviturile bebelusului in burtica in jurul a 17 saptamani. Bebelusul a crescut, exerseaza diverse miscari si vei simti din ce in ce mai puternic suturile de fotbalist sau loviturile de karatist.

Scheletul copilasului tau se modifica din cartilagiu in oase, iar cordonul ombilical se ingroasa si se intareste.

Anul viitor, in aceasta perioada: copilul va avea 29 de saptamani!

 

 

Cum e mama

Este foarte posibil ca la fiecare control medical, doctorul care iti urmareste sarcina sa-ti ceara un test de glicemie. Face asta pentru a se asigura ca nu dezvolti diabet gestational, o afectiune cu care se confrunta 2% din gravide. Atunci cand glicemia este tinuta sub control (prin alimentatie sau dieta), femeile pot duce la bun sfarsit o sarcina si pot naste un copil sanatos.

Simptomele cu care te vei confrunta in aceasta perioada sunt diverse. Mancarimi de piele, intrucat cresc in volum sanii si burta. Prin cresterea burticii, ti se schimba postura, deci pot aprea dureri de spate. Cresterea in volum a bebelusului aduce cu sine modificari in pozitionarea organelor interne, ceea ce va insemna pentru tine crampe ambdominale, arsuri gastrice, indigestie si flatulenta. Hormonii inca iti vor da batai de cap prin faptul ca se joaca cu emotiile tale. Unele femei au nevoie chiar de antidepresive pentru a trece usor peste aceste probleme. Daca simti ca emotiile sunt coplesitoare si nu le mai poti face fata,vorbeste cu medicul care iti urmareste sarcina. Nu trebuie sa-ti fie rusine sa vorbesti despre asta. Dimpotriva, te poate ajuta mai mult decat crezi.

 

Unele modificari din timpul sunt mai usor de suportat, altele mai greu. Nu uita, aceste schimbari se petrec in fiecare zi, pe toata perioada sarcinii, pana la nastere.

Alte simptome cu care te mai poti confrunta in timpul sarcinii:

– sangerarea gingiilor: sunt cauzate de cresterea volumului de sange. Mai mult sange si mai multi hormoni duc la sangerarea gingiilor. Cere sfatului stomatologului daca aceasta sangerare te ingrijoreaza.

– vergeturile: urmele lasate de intinderea pielii sunt influentate genetic. Daca esti predispusa genetic pentru vergeturi, orice cantitate de crema, cu toate vitaminele posibile, nu te va scapa de ele. Cu timpul, insa, aceste semne se estompeaza.

– kilograme in plus: in toata sarcina poti acumula intre 11 si 15 kilograme. Oricat de stresata ai fi de numarul kilogramelor adaugate la silueta ta, nu uita ca ele sunt absolut necesare pentru dezvoltarea armonioasa a bebelusului tau. Kilogramele in plus inseamna – fluide in plus (sange si lichid amniotic), tesuturi (sanii) si greutatea bebelusului. Daca ai grija de alimentatia ta si faci miscare, vei da foarte usor jos kilogramele acumulate, dupa nastere.

– ochi uscati: daca porti de obicei lentile de contact este foarte posibil sa inceapa sa te deranjeze, din pricina faptului ca ochii au tendinta sa fie mai uscati. Cere sfatul medicului pentru a-ti prescrie picaturi speciale sau renunta la lentilele de contact si poarta ochelari pana nasty.

 

Loviturile bebelusilor se simt din ce in ce mai bine, chiar si partenerul il poate simti, daca tine mana pe burtica. Insa nu intotdeauna. Tine cont ca bebelusul vostru este inca mic si nu este inca suficient de  puternic pentru ca loviturile sa se simta bine in exterior.

 

 

Sarcina si visele

Foarte multe femei viseaza si isi aduc aminte ce viseaza, ba mai mult experimenteaza niste vise foarte reale. Explicatia data de specialisti este ca in perioada sarcinii femeile apuca sa doamna foarte putin somnul REM,  de aceea si retin visele.

Cele mai multe dintre femei viseaza fie ca au grija de animale (catelusi, pui de pisica, puisori etc.), fie ca fac sex cu un fost iubit, fie ca sotul face sex cu o fosta iubita.
Cat iei in greutate?

Daca in aceasta perioada se simt cateva sute de grame de cantar, cel mai probabil este de la faptul ca ai mainile si picioarele umflate. Ai grija la stilul de viata, mananca sanatos, bea multa apa, consuma multe fibre si exercitiile fizice aprobate de medicul care iti urmareste sarcina.

Sfat: Din pricina hormonilor si a extinderii pielii este foarte posibil sa iti apara o iritatie a pielii. Pentru a tine aceasta iritatie sub control, evita dusurile fierbinti si sapunurile parfumate. Medicul iti poate recomanda o crema impotriva mancarimilor.

 

 

Cum e tatal

Taticii se simt foarte neajutorati in aceasta perioada. Isi vad partenera confruntandu-se cu schimbari bruste de stare, nu le pot ajuta cu faptul ca se duc din 15 in 15 minute la toaleta sau cu faptul ca nu pot dormi noaptea. Unii tatici intra in panica, ingrijorati fiind de dezoltarea micutului, si, in loc sa-i ajute partenera, mai rau o streseaza.

Alti barbatii prefera sa stea pasivi si  sa-si lase partenera sa se descurce singura. Sunt barbati care isi sicaneaza sotiile pentru faptul ca s-au  ingrasat sau ca au diverse pofte, sau ca sunt dolofane.

Ce ar trebui sa faca un barbat in aceasta perioada?

–         Sa-si sustina sotia, sa-i reduca grijile si responsabilitatile casei.

–         Sa-i aminteasca sa bea apa

–         Sa-i faca masaj.

Petrece cat de mult timp poti alaturi de partenera ta. Aceasta perioada va va apropia si va creste intimitatea dintre voi. Veti avea nevoie de aceasta legatura trainica in perioada in care veti veni cu bebelusul in casa.

 

 

Sarcina pe saptamani: Video saptamana 17

 

Nota: Fiecare copil se dezvolta in ritmul lui, chiar si in burtica. Informatiile sunt prezentate cu titlu informativ. Pentru orice nelamurire cere sfatul medicului care iti urmareste sarcina.

 

Sarcina pe saptamani: Saptamana 18

 

Te ingrijoreaza testele medicale pe care este probabil sa le faci in urmatoarea perioada. Nu-ti face griji. Multe femei sunt supuse mai multor teste medicale, tocmai pentru ca medicul sa se asigure ca nu este nimic in neregula.

 

 

Cum e copilul

Marime: 14,2 cm

Greutate: 190 g

Este cat… un ardei gras

 

 

La 18 saptamani, bebelusul se „maturizeaza”. Este din ce in ce activ si de-acum reactioneaza la zgomotele exterioare. Iti simte miscarile, iti aude vocea si bataile inimii. Se dezvolta pe zi ce trece si se antreneaza. Are suficient loc, deocamdata, sa se „joace”. Copilasul loveste, inghite si doarme. Stomacul, intestinele si colonul „lucreaza”. Intestinele colecteaza meconiu (primul scaun al bebelusului care va fi eliminat dupa nastere). Daca bebelusul este baiat, se dezvolta prostata. Daca este fetita, uterul si tubul falopian se formeaza si se asaza la locul lor. La ecografie ar trebui sa se vada organele genitale externe, desi este posibil sa le „ascunda”. Inima isi intareste muschii si pompeaza 23-28 litri de sange pe zi.

Anul viitor, in aceasta perioada: copilul va avea 30 de saptamani!

 

 

Cum e mama

Daca n-ai simtit deja, de-acum pregateste-te pentru „intalnirea” cu bebelusul. Il vei simti miscandu-se inauntrul tau, reactionand la zgomote si la miscarile tale. Greturile au trecut, insa se intetesc mancarimile de piele cauzate de extinderea acesteia. Durerile de spate, durerile articulare te vor insoti si ele si sunt cauzate de schimbarea centrului de greutate, precum si de extinderea ligamentelor in pregatirea corpului pentru nastere. De asemenea, te poti confrunta cu carcei pe timpul noptii. Vorbeste cu medicul tau despre orice disconfort ai in timpul sarcinii. Chiar daca sunt lucruri normale, el stie cel mai bine ce sa-ti recomande, avand in vedere evolutia sarcinii tale si istoricul tau.

Somnul devine si el din ce in ce mai greu, pe masura ce burtica creste. O solutie ar putea fi pernele speciale de gravide sau pur si simplu perne obisnuite pe care sa te sprijini pentru a te simti mai confortabil. Pentru a evita vizitele dese le toaleta pe timpul noptii, mergi intotdeauna la WC inainte de a te aseza in pat si fa cat de des poti exercitii Kegel.

Un alt simptom comun in aceasta perioada este ameteala (uneori chiar cu lesin). Nu trebuie sa te ingrijorezi, este ceva normal. Totusi, daca starea este persistenta (de mai multe ori pe zi) si severa (iti pierzi cunostinta), este cazul sa mergi de urgenta la doctor. Poate fi vorba despre o afectiune care se numeste “hipotensiune posturala” si care presupune ca sistemul tau cardiovascular nu reactioneaza la fel de repede ca inainte de sarcina. Acest fenomen se petrece atunci cand schimbi brusc o pozitie: daca stai pe scaun si te ridici prea repede. Cel mai bine este ca orice miscare sa o faci lent.

Cum greturile au trecut, pofta de mancre revine si chiar creste. Ai grija sa consumi alimente de calitate, bogate in vitamine si nutrienti, si sa eviti caloriile goale (chipsuri, cartofi prajiti, dulciuri etc.).

 

Testele medicale din timpul sarcinii

N-ar trebui sa privesti aceste teste ca pe ceva rau, ci ca pe o asigurare ca totul va fi bine. Medicii vor sa se asigure ca nu exista risc de probeme genetice. Mai mult, un rezultat „pozitiv” nu inseamna neaparat ca bebelusul tau are o problema, insa ar trebui sa iei in calcul alte teste suplimentare.

 

Teste non-invazive

Motivul pentru care foarte multe analize sunt “fals pozitive” este faptul ca doctorii vor sa recomande ceva care sa fie cat mai putin invaziv. Printre acestea se numara:

– triplul test: O analiza de sange testeaza hormonii si proteinele care pot indica daca bebelusul are sau nu risc de probleme genetice: sindromul Down, spina bifida etc. Acest test are o rata mare de “fals negativ” sau “fals pozitiv”.

– transulcenta nucala: o ecografie care, in combinatie cu triplul test, indica daca bebelusul are sindromul Down. Acest test este extreme de specializat si nu se face in toate orasele.

– fibroza chistica: O analiza de sange care determina existenta acestei boli. Daca testul este pozitiv, si partenerul va trebui sa-si faca acest test. Fiind o gena recesiva, aceasta boala poate fi transmisa bebelsului. Acesta are risc 1 la 4 sa dezvolte boala.

 

Teste invazive

Daca testele de mai sus sunt pozitive (cu toate ca pot fi rezultate “fals pozitiv”), se trece la etapa invaziva, pentru a se sti clar daca sunt sau nu probleme. Aceste teste dau raspunsul clar de “Da” sau “Nu”, insa au  potential de risc in pierderea sarcinii.

– amniocenteza: analiza presupune introducerea unui ac foarte lung prin abdomen, pana in uter pentru a colecta mostre de lichid amniotic. Fluidul este testat pentru tulburari genetice (sindrom Down, defecte ale tubului neuronal si alte probleme genetice si neuronale). Testul se realizeaza intre saptamanile 16 si 20.

– Biopsia trofoblastica (CSV): un ac  este introdus prin abdomen sau prin vagin si se colecteaza o mostra din placenta. Aceasta se testeaza pentru depistarea sindromului Down, fibroza chistica, anemie cu celule in secera. Acest test se efectueaza intre saptamanile 10 si 12.

 

Traversezi o perioada destul de buna in ceea ce priveste energia, asa ca poti face planuri si aranjamente pentru dupa ce nasti. Atunci va fi o perioada atat de agitata si coplesitoare, incat nu-ti va sta mintea la nimic.

 

Cat iei in greutate?

Acul cantarului incepe sa se miste in sus. Daca duci un stil de viata echilbrat, n-ar trebui sa te ingrijorezi. Aceste kilograme in plus sunt datorate greutatii copilului, a lichidului amniotic, a sangelui care si-a marit volumul. Atat timp cat te incadrezi in limitele pe care ti le-a setat medicul care iti urmareste sarcina si faci alegeri sanatoase in ceea ce priveste alimentatia, iti va fi foarte usor sa dai jos kilogramele accumulate in perioada sarcinii.

 

Sfat: Poti incepe sa scrii un jurnal in care sa-ti exprimi sentimentele, trairiile, fricile, emotiile. Poti adauga in el fotografiile de la ecografie, fotografiile impreuna cu sotul, fotografiile cu burtica ta crescand, felicitari de la prieteni. Aceste amintiri vor fi de mare pret cand copilul va creste. In plus, poate fi un cadou genial cand copilul ajunge la majorat sau se casatoreste.

 

 

Cum e tatal

Intre tata si bebelus nu exista acea legatura dintre mama si bebelus. Este si normal, avand in vedere faptul ca mama este cu cel mic de cand era o simpla celula. Insa asta nu inseamna ca nu iti poti construi inca de pe acum o relatie trainica cu micutul tau. Poti vorbi cu el, il poti mangaia, ii poti citi povesti, ii poti canta. Fii sigur ca iti aude vocea. Chiar daca ti se poate parea stanjenitor sa vorbesti cu o burta, nu e deloc asa. Inauntrul acelei burti se afla copilul tau. In plus, aceste momente creeaza o noua forma de intimitate intre tine si mama copilului tau. Cand se va naste, copilul va sti sa faca diferenta intre voci straine si vocea ta, de tatic iubitor.

 

Sarcina pe saptamani: Video saptamana 18

 

Nota: Fiecare copil se dezvolta in ritmul lui, chiar si in burtica. Informatiile sunt prezentate cu titlu informativ. Pentru orice nelamurire cere sfatul medicului care iti urmareste sarcina.

 

Sarcina pe saptamani: Saptamana 19

 
Te apropii de 5 luni de sarcina. Esti la jumatatea drumului. Iti faci planuri, colinzi magazinele pentru a face unele cumparaturi pentru camera copilului. Cu siguranta iti place sa citesti despre vedetele gravide, cat s-au ingrasat, cum au slabit, cum se mentin in forma.
 

 

Cum e copilul

Marime: 15,3 cm

Greutate: 240 g

Este cat… un mango

 

 

Bebelusul tau continua sa creasca. Corpul sau este acoperit de lanugo, un par fin, dar si de vernix, un fel de crema albicioasa, care ii protejeaza pielea bebelusului de lichidul amniotic. Imagineaza-ti cum ai arata dupa 9 luni petrecute intr-un lichid… Probabil ca o pruna uscata. Vernixul se diminueaza pe masura ce se apropie nasterea. Doar la copiii nascuti prematur este intr-o cantitate mai mare. E suficienta, insa, o simpla baita, si micutul tau este curatat.

 

Micutul tau se misca in continuu si fiind destul de mare il poti simti de fiecare data. Medicul ii poate auzi bataile inimii cu stetoscopul lipit de burtica ta.

Creierul cunoaste o dezvoltare exponentiala. Se dezvolta zonele care percep mirosul, gustul, auzul, pipaitul, vederea. Multi specialisti spun ca poate discerne vocile, asa ca nu te feri sa-i citesti, sa-i canti, sa vorbesti cu el.

Rinichii isi fac datoria, produc urina, iar pe scalp apare par. Plancenta are si ea de lucru, oferindu-I bebelusului hrana de care arenevoie. Mugurii dintilor de lapte sunt formati, iar acum incep sa se dezvolte mugurii dintilor permanenti. Bebelusul incepe sa “stocheze” fier pentru productia de globule rosii.

Un alt lucru fenomenal care se petrece incepand cu aceasta saptamana, bebelusul tau viseaza.

Anul viitor, in aceasta perioada: copilul va avea 31 de saptamani!

 

 

Cum e mama

Burtica ta devine din ce in ce mai rotunjoara. Simti nevoia din ce in ce mai mult de odihna. Spatele si abdomenul te pot durea din pricina maririi greutatii si s schimbarii centrului de greutate. Este posibil ca unele dintre simptome sa se accentueze (arsurile si indigestia, in special, precum si mersul des la toaleta).

S-ar putea sa observi cateva modificari ale pielii. Sunt palmele rosii? Nu-ti fa griji, este de la excesul de estrogen. De asemenea, pot aparea fasii mai inchise la culoare pe fata deasupra buzei superioare, pe obraji sau pe frunte. Acestea sunt cauzate de cresterea pigmentilor si poarta denumirea de “masca sarcinii”. Se mai pot innegri sfracurile, vulva, pielea de la axila si de pe zona inferioara a coapselor. Aceste pete negre vor disparea in scurt timp dupa nastere. Pana atunci, insa, fereste-te de soare care intensifica modificarile pigmentilor pielii.

Protejeaza-ti pielea cu crema cu factori de protective UV, lotiuni care sa inlature senzatia de piele uscata si mancarimile. Urmeaza un regim alimentar sanatos si bea apa din plin.

Este posibil sa simti o accentuare a poftei de mancare si, pentru a nu ceda in fata tentatiilor periculoase, ai grija ca frigiderul sa fie plin cu fructe, legume si alte gustari sanatoase.

Un alt inconvenient sunt sangerarile nazale, cauzate de cresterea volumului de sange. De asemenea, ti se poate infunda nasul. Din aceleasi motive. Volumul mare de sange umfla venele care blocheaza narile. Asta inseamna si ca vei incepe sa sforai. Poti sa-ti imbunatatesti somnul cu ajutorul unui umidificator pe care sa-l pui in camera.

S-ar putea, de asemenea, sa ai si ameteli. Aceste lucru se datoreaza faptului ca uterul creste si apasa pe unele vase de sange, reducand fluxul sangvin catre creier. Este ceva normal, insa daca esti foarte ingrijorata in legatura cu acest aspect, cere sfatul medicului. El stie cel mai bine ce este de facut in astfel de cazuri si iti poate recomanda ceva in functie de istoricul tau si evolutia sarcinii.

Si carceii si crampele muscular te vor insoti de-acum pe tot parcursul sarcinii. Nu se stie exact ce anume le cauzeaza, insa unii medici spun ca este posibil sa fie de la lipsa de potasiu si lichide sau de la faptul ca vasele de sange sunt presate pe masura ce sarcina avanseaza. Pentru a calma simptomele este recomandat sa te relaxezi cu picioarele mai ridicate decat restul corpului, sa iei vitamine prenatale (consulta medicul pentru a ti le recomanda pe cele potrivit pentru tine) si consuma multe lichide.

Incepand cu aceasta perioada poti lua in calcul cursurile de nastere, precum Lamaze. Aici vei invata cum sa gestionezi anxietatea, vei invata ce se petrece cu corpul tau si vei invata cum sa te pregatesti pentru travaliu si nastere. Studiile spun ca femeile care urmeaza astfel de cursuri sunt mult mai relaxate la nastere decat cele care nu o fac.

Cel mai probabil, pana acum ai simtit copilul miscandu-se. Insa, daca nu s-a intamplat asta, nu e neaparat un semn rau. Unele femei aflate la prima sarcina nu pot identifica miscarile bebelusului. Ele descriu aceste miscari ca niste bule de gaz in abdomen sau ca niste fluturari. Bebelusul insa se va face din ce in ce mai mare si vei simti aceste miscari. Dar, deocamdata este mic si, in functie de corpul tau si de pozitionarea uterului, poate fi mai dificil sa-i simti miscarile. Daca medicul nu te-a avertizat in legatura cu dezvoltarea micutului tau, nu trebuie sa-ti faci griji, cid doar sa ai putina rabdare.

 

Sarcina in lumea mondena

Cu siguranta ti-ai aruncat  ochii peste revistele mondene in cautarea celor mai celebre dintre gravide. Ai vazut cum si-au aranjat camera bebelusilor, ce haine poarta, unde au nascut, cum s-au intretinut pe perioada sarcinii, ce au mancat, cat au slabit dupa ce au nascut etc.

Burticile de gravida au evoluat si ele in lumea mondena. Daca in anii ’50, sarcina aproape ca era ceva indecent si femeile purtau mai degraba saci decat haine pentru a ascunde burta, acum femeile isi poarta cu mandrie in haine cochete odorul.

Chiar daca iti face placere sa urmaresti evolutia sarcinii vedetelor, nu trebuie neaparat sa te ridici la “standardele” lor, mai ales daca bugetul nu-ti permite. Chiar daca unele dintre ele aleg, de exemplu, sa nasca acasa, fii sigura ca au in spate jumatate de spital care sa ingrijeasca bebelusul. Nici in ceea ce priveste regimul de dupa nastere n-ar trebui sa copiezi intocmai retetele vedetelor. Fiind tot timpul in centrul atentiei, celebritatile trebuie sa arate tot timpul in forma. Asa ca unele dintre ele recurg la metode extreme, de la infometare pana la operatii estetice.

Poate fi dragut sa admiri burtici pe covorul rosu, insa nu te compara cu aceste personaje. Realitatea lor este cu totul alta decat realitatea ta.

 

Cat iei in greutate?

Apetitul in crestere poate aduce un aport de kilograme. De aceea este foarte important sa acorzi o atentie deosebita calitatii mancarii si nu cantitatii ei. In acest fel te asiguri ca kilogramele in plus sunt de la sarcina si nu de la caloriile nesanatoase pe carele consume. In acest punct al sarcinii, in functie de organismul tau, ar trebui sa fi castigat aproximativ 2,5-4,5 kilograme. Mai mult de atat este riscant pentru dezvoltarea sanatoasa a bebelusului. Femeile care sunt subponderale, de asemenea ar trebui sa acorde o atentie sporita acestui aspect. Indiferent in care tabara de afli, cere sfatul medicului si urmeaza instructiunile sale.

 

Sfat: Informeaza-te cu privire la posibilitatile de nastere din orasul tau si viziteaza locurile care ofera si alte tipuri de nastere decat cele clasice (nastere in apa, nastere cu moasa etc.)

 

 

Cum e tatal

Daca te inspaimanta noua ta misiune, n-ar trebui sa te rusinezi. Nu esti singur. Din fericire, insa, societatea le da voie si tatilor sa-si exprime sentimentele si trairile. Daca pana acum, cand era vorba despre copii, toti ochiii erau atintiti asupra mamelor, incet-incet, si tatii incep sa-si faca simtita prezenta in fata lumii. Tatici mondeni precum Brad Pitt, Philip Seymour Hoffman, Tiger Woods etc. au vorbit deschis despre rolul lor de tata. De asemenea, multi tatici si-au facut bloguri pe care impartasesc experientele lor. Citeste-le si, de ce nu, porneste si tu unul. Cu cat mai multe experiente impartasite, cu atat mai multi tatici vor prinde curaj si rolul de tatici isi va capata adevarata stralucire, pusa in umbra de societate.

 

Sarcina pe saptamani: Video saptamana 19

 

Nota: Fiecare copil se dezvolta in ritmul lui, chiar si in burtica. Informatiile sunt prezentate cu titlu informativ. Pentru orice nelamurire cere sfatul medicului care iti urmareste sarcina.

 

Sarcina pe saptamani: Saptamana 20

Baiat sau fata? In jurul a 20 de saptamani, o ecografie iti poate raspunde la intrebare. O perioada extrem de incarcata cu emotii. Scrie-ti pe hartie toate intrebarile care iti vin in minte si adreseaza-i-le medicului care iti urmareste sarcina la urmatoarea intalnire.

 

 

Cum e copilul

Marime: 16,4 cm

Greutate: 300 g

Este cat… o banana

 

 

Ajuns la „varsta” de 20 de saptamani, bebelusul tau se pregateste pentru urmatoarea etapa din dezvoltarea lui. Organele interne se apropie de locul in care ar trebui sa stea, rinichii sunt in pozitia corespunzatoare si au deja forma caracteristica de bob de fasole. Testiculele (ovarele) sunt la locul lor. Creierul continua sa creasca. Dintii incep sa-i apara (este vorba despre mugurii dentari), iar acum bebelusul tau poate inghiti. Daca pana acum nu i-ai simtit miscarile, pregateste-te in viitorul apropiat pentru „marea intalnire”.

In ultimele patru saptamani micutul tau a avut o evolutie fantastica, micutul lui trup qvatruplandu-si greutatea. Este suficient de mare ca sa-i simti miscarile si chiar poti sa-ti dai seama daca doarme sau e treaz. De asemenea, daca pui muzica sau indrepti o lumina puternica spre abdomen, bebelusul va reactiona imediat la acesti stimuli.

Bebelusul exerseaza respiratia, desi plamanii lui nu sunt inca „maturi”. Urechile sunt complet functionale si e bucura de toate zgomotele intrauterine. Toate organele micutului tau sunt formate, iar in urmatoarea perioada copilul doar va creste. Te poti obisnui inca de pe acum si cu ideea ca vei deveni… bunica. Daca bebelusul tau este fetita, uterul este complet format, iar ovarele ei au deja 6 milioane de ovule.

In cazul in care n-ai facut pana acum ecografia morfologica fetala pentru semestrul doi, cel mai probabil urmeaza sa o faci. Medicii recomanda a aceasta ecografie sa fie facuta intre 18 si 22 de saptamani. La aceasta ecografie vei putea vedea si sexul copilului (asta in cazul in care nu se ascunde foarte bine). Daca este baiat, testiculele inca nu au coborat in scrot, se afla inca in abdomen, insa nu trebuie sa te ingrijorezi. Pana la nastere vor cobori.

Pana la “varsta” de 20 de saptamani, piciorusele sunt contorsionate, asa ca medicului ii este destul de greu sa masoare in lungime bebelusul. Asa s-a stabilit standardul de masuratoare de la cap la fund. Dupa 20 de saptamani, insa, bebelusul se masoara de la cap la degetele de la picioare.

Intestinele lui acumuleaza meconiu, substanta ce va deveni primul scaun al bebelusului, imediat dupa nastere. Alti bebelusi il elimina in uter sau in timpul travaliului.

Anul viitor, in aceasta perioada: copilul va avea 32 de saptamani!

 

 

Cum e mama

Felicitari! Ai ajuns la jumatatea drumului! Pentru ca te simti bine si hormonii isi fac si ei meseria, s-ar putea sa simti in aceasta perioada un libido crescut. Daca medicul nu ti-a recomandat contrariul, poti face sex linistita. Pe langa faptul ca te apropie din nou de sotul tau, sexul este un foarte bun calmant. Nu te ingrijora nici daca nu ai chef de sex. La unele femei, hormonii de sarcina reduc libidoul. Cu toate acestea, o mica giugiuleala cu partenerul nu strica. Va va ajuta sa depasiti momentele tensionate din sarcina.

 

Te-ai obisnuit pana acum si cu hainele de gravida, si cu miscarile bebelsului (multe dintre ele produse de stranuturile micutului), si cu durerile de spate. Indigestia, arsurile la stomac si flatulenta te insotesc si ele si se vor accentua pe masura se copilul creste si apasa din ce in ce mai mult pe diverse organe. Mainile, picioarele ti se vor umfla si vei  simti un oarecare disconfort din aceasta pricina. Nimic neobisnuit, insa pentru orice simptom care ti se pare ingrijorator, nu ezita sa ceri sfatul medicului, chiar daca la final se dovedeste a fi o „prostie”. Nu trebuie sa-ti fie rusine sa intrebi ce te nelinisteste.

 

Vei observa, de asemenea, ca parul si unghiile iti cresc mai repede decat pana acum. Tot hormonii sunt implicati si in aceasta poveste. Pentru ca sangele circula mai repede, unghiile nu numai ca se intaresc, dar cresc si mult mai repede. La fel si parul, dar nu numai cel de pe cap, ci si parul de pe maini, picioare, axila, buza superioara si zona pubiana. Toate vor reveni la normal, din fericire, dupa ce nasti.

 

Marea ecografie

Medicii recomanda in jurul saptamanii 20 o ecografie morfologica fetala pentru a urmari dezvoltarea micului. Sarcina fiind destul de mare, ecografia va fi mai clara decat precedentele. Se vor face masuratori ale diverselor parti ale corpului bebelusului. Cel mai probabil ti  se va cere sa ai vezica urinara plina pentru ca micutul sa nu aiba prea mult spatiu de “manevra” si sa poata fi linistit. Aceasta ecografie dureaza cel putin 30 de minute si, in functie de aparat, poate fi inregistrata pe suport digital sau pe hartie, astfel incat mamele sa poata avea amintiri “palpabile” din aceasta perioada. Daca vrei sa ti se inregistreze ecografia vorbeste inainte la laboratorul la care faci ecografia. Medicul iti va spune daca ese baiat sau fata, insa daca nu vrei sa afli si sa pastrezi suspansul pana la nastere, cere-i asta medicului inainte de a face ecografia. Acuratetea determinarii sexului in saptamana 20 este de 80-90%. Insa unii copii nu vor sa-si dezvaluie partile intime, asa ca se mai intalnesc situatii in care medicul nu poate spune nimic cu certitudine in ceea ce priveste sexul.

Este sau nu ecografia de la 20 de saptamani necesara? Unii medici o recomanda, altii spun ca nu neaparat. Mai ales daca rezultatele de pana acum arata ca sarcina se dezvolta normal si fara probleme. In cazul mamelor cu probleme in derularea sarcinii, se pot face ecografii si de doua ori pe saptamana. Un caz particular este Japonia, tara in care gravidelor li se face o ecografie la fiecare vizita la medicul care urmareste sarcina.

 

Nume copii

Daca n-ai ales inca numele pentru copilas, ar fi timpul. Nu de alta, insa pe ultima suta de metri s-ar putea sa fii mult prea emotionala si sa nu faci cea mai inteleapta alegere. Poti cauta in arborele genealogic al familiei un nume interesant sau poti consulta pe Internet nume de copii si semnificatia lor. Daca te hotarasti pentru doua nume, fii atenta si la initiale, astfel incat combinatia lor sa nu genereze cuvinte nepotrivite.

 

Alimentatia in sarcina

Este foarte important ce consumi in perioada sarcinii. Unul dintre cele mai importante elemente de care ai nevoie in aceasta calatorie este fierul. El ajuta la formarea hemoglobinei, partea din globulele rosii care  transportara oxigenul la celule. Carnea rosie este cea mai buna sursa de fier. Daca nu iti place carnea sau esti vegetariana, sursele vegetale de fier sunt cele derivate din soia, spanacul, sucul de prune, stafidele sau cerealele imbogatite cu fier.

 

Sarcina si somnul

Sforaitul, arsurile stomacale si indigestia, crampele musculare, carceii, vizitele dese la toaleta, toate acesta vor contribui la fragmentarea somnului. Pentru o pozitie confortabila in somn, incearca sa dormi pe o parte, cu genunchii indoiti, cu o perna sprijinita de spate, alta sub burta si o alta perna, intre picioare. Poti incerca si pernele speciale pentru gravide.

Un alt simptom cu care te poti confrunta in timpul noptii este transpiratia. Din pricina hormonilor, a schimbarii metabolismului si a greutatii, iti este mai cald decat de obicei. Pastreaza in dormitor o temperatura acceptabila si imbraca-te cat mai lejer posibil. Alege hainele din fibre naturala si evita materialele sintetice care capteaza umezeala si ti se lipesc de piele.

Chiar si ridicatul din pat se va transforma in curand intr-o piatra de moara. Nu te ingrijora si nu te ridica brusc. Poti ameti!

 

Cat iei in greutate?

La jumatatea sarcinii ar trebui sa ai in plus intre 2,5 si 4,5 kg. Asta nu inseamna neaparat ca ai mancat nesanatos. In cea mai mare parte, aceste kilograme sunt reprezentate de volumul crescut al sangelui, greutatea uterului si a lichidului amniotic, greutatea bebelusului. Daca ai urmat un regim alimentar sanatos si echilibrat, mare parte din aceste kilograme le vei pierde la nastere si la cateva saptamani dupa aceea.

 

Sfat: Poti lua in considerare cursurile de nastere. Te pot ajuta sa depasesti anxietatea si temerile legate de nastere.

 

 

Cum e tatal

Desigur, si tu te intrebi: baiat sau fata? In functie de raspunsul la aceasta intrebare poti lua mai multe hotarari. Te poti gandi mai usor la un nume sau poti incepe decorarea camerei bebelusului. Sau, pur si simplu, poti relationa altfel cu el stiind daca este baiat sau fata. Subiectele de „discutie” nu mai sunt generale, ci personalizate, in functie de sex.

Daca te inscrii in randul taticilor care vor sa nu stie sexul bebelusilor este o alegere perfect normala si nu trebuie sa-ti faci griji de ce va zice lumea. Momentul in care vei primi felicitarile de dupa nastere „Felicitari, ai o fetita!” sau „Felicitari, ai un baiat!” este intens si demn de un film.

 

 

Sarcina pe saptamani: Video saptamana 20

 

Nota: Fiecare copil se dezvolta in ritmul lui, chiar si in burtica. Informatiile sunt prezentate cu titlu informativ. Pentru orice nelamurire cere sfatul medicului care iti urmareste sarcina.

 

Sarcina pe saptamani: Saptamana 21

 
 Ai ajuns la jumatatea drumului. Peste cateva luni iti vei strange puiul in brate. Nu trebuie sa astepti pana atunci sa relationezi cu el. Vorbeste-i, canta-i, spune-i povesti.

 

 

Cum e copilul

Marime: 26.7 cm (din crestet pana la calcaie)

Greutate: 360 g

Este cat… un morcov

 

 

Micutul tau se dezvolta, pleoapele sunt inca inchise si ti se poate parea ca doarme daca il vezi la ecografie. Insa este suficient de activ incat sa-ti dai si tu seama prin miscarile lui frecvente. Vei simti, de asemenea, stranuturile care se petrec ca urmare a exercitiilor de respiratie ale bebelusului.

Nu va trece mult si miscarile agitate se vor calma, bebelusul se va pozitiona cu capul in jos si se va pregati de nastere. Pana atunci isi va continua ritualurile. Unul dintre ele este somnul. Asa cum doarme in burtica, asa va dormi si in primele luni de viata, pana cand i se creeaza o noua rutina de somn.

Daca este fetita, incepe sa i se formeze vaginul.

Intreg organismul micutului tau este format, acum se “maturizeaza”, organele incep sa functioneze pe cont propriu, exerseaza, sistemul nervos central este activat, sistemul digestiv la fel.

Bebelusul are unghii la maini si la picioare, insa sunt foarte moi pentru a reduce riscul ca bebelusul sa se raneasca singur in burtica.

 

Anul viitor, in aceasta perioada: copilul va avea 33 de saptamani!

 

 

Cum e mama

Incet-incet te obisnuiesti cu noua situatie si unele dintre simptomele de sarcina dispar total sau se atenueaza. Greturile au disparut de mult, oboseala este suportabila, sanii si spatele te dor mai putin sau te-ai obisnuit cu ideea. Schimbarile de dispozitie sunt mai rare, insa incep anxietatile legate de nastere. Mai ai ceva de furca si cu mancarimile pielii cauzate de marirea burtii. Ca sa nu mai vorbim despre indigestie, flatulenta si arsuri gastrice provocate de „rearanjarea” organelor interne astfel incat bebelusul sa se poata dezvolta.

Te vei confrunta in continuare cu umflarea picioarelor, pe tot parcursul zilei sau, cel putin, spre finalul ei. Pentru a contracara neplacerile, bea multe lichide, iar seara stai cel putin 30 de minute cu picioarele ridicate. Poti purta, de asemenea, sosete speciale. Si nu uita de incaltarile cat mai lejere, atfel incat picioarele sa-ti stea confortabil in ele. Atentie, insa, daca observi ca umflaturile sunt exagerate, suna-ti medicul. Poate fi un semn de preeclamsie, o boala care pune in pericol sarcina.

Somnul este si el tulburat in aceasta perioada. Pentru a reduce neplacerile, fa miscare. Nu exagera, o plimbare zilnica de jumatate de ora este suficienta ca sa poti dormi linistita.

Durerile de spate se mai atenueaza datorita faptului ca centrul de greutate s-a mutat, dar si datorita hormonilor care isi fac treaba si relaxeaza muschii si ligamentele.

Viata sexuala isi poate reveni putin la normal, dupa lunile de greturi si dureri de sani, mai ales ca, in general, femeile experimenteaza in cel de-al doilea trimestru o crestere a libidoului.

 

Incepe sa construiesti relatia cu bebelusul

Iti poate parea ciudat, mai ales daca esti la prima sarcina, sa vorbesti cu burtica. Insa este un pas foarte important in crearea unei relatii cu micutul tau. Iti poti face idee despre personalitatea lui dupa modul in care se misca. Il poti urmari ca sa-ti dai seama ce situatie il agita si ce situatie il calmeaza. Multe din aceste situatii se vor repeta si in viata extrauterina si iti va fi usor sa-l linistesti daca aplici aceleasi metode.

Studiile efectuate in 2005 de Barbara Kisilevsky, profesor la Scoala de Asistente din cadrul Queens University din Ontario, Canada, releva faptul ca bebelusii adora vocea mamei. Cercetatorii au masurat pulsul bebelusilor aflati in burtica si acesta se accelera ori de cate ori mama vorbea. Iti poti ajuta bebelusul sa-ti recunoasca vocea vorbindu-i des, cantandu-i, citindu-i. Si taticul poate vorbi cu burtica.

Poti sa incepi deja sa cumperi carti cu povesti pentru copii, mai ales daca esti la prima sarcina. Nu este nevoie sa astepti sa se nasca pentru a-i citi povesti. Incepe de-acum. El te aude. Si aude si muzica daca-i pui. Cercetatorii nu au descoperit deocamdata cat de clar aude bebelusul in burtica, insa este clar ca aude.

 

Jurnalul sarcinii

Daca ai priteni sau rude departe de tine, iti poti face un blog in care sa tii un jurnal al sarcinii. Astfel, ii vei putea tine pe toti la curent cu ceea ce se intampla. Poti posta poze de la ecografii sau cu burtica ta crescand. In plus, prin comentariile lor, ii vei simti mai aproape de tine si te vei putea bucura de sprijinul lor.

Poti incerca, de asemenea, sa scrii intr-un jurnal “off line”. Situatii vin si trec, mai uiti, dar daca notezi emotiile intr-un jurnal, amintirile vor fi pentru totdeauna. Mai mult, poate fi un cadou excelent pentru copil, cand va creste, sa citeasca acest jurnal.

 

Cat iei in greutate?

Nu trebuie sa-ti faci griji cu privire la acul cantarului, mai ales daca mananci sanatos, echilibrat si faci miscare. Medicul este in masura sa-ti spuna daca esti sau nu in grafic in ceea ce priveste kilogramele. De asemenea, el iti poate recomanda ce exercitii fizice sa faci (daca sarcina nu prezinta risc). Joggingul nu este cea mai comoda modalitate de a te mentine in forma, insa poti incerca yoga pentru gravide sau inotul. Inainte de a te apuca de orice fel de exercitii fizice, cere sfatul medicului.

 

Sfat: Gandeste-te de pe acum ce fel de nastere vrei si vorbeste cu medicul despre optiunile tale.

 

 

Cum e tatal

Te gandesti la sotia ta si la „chinul” pe care il observi zi de zi. Are cateva kilograme in plus, nu poate dormi, nu poate merge, nu se poate misca. I se umfla picioarele, mainile, fata. Urca cu greu scarile, nu mai poate face asa de des cumparaturile. Te ingrijorezi pentru fiecare pas pe care il face si o privesti compatimitor, pe de o parte, si neputincios, pe de alta parte.

Intri in panica pentru fiecare durere, junghi sau crampa. Este normal sa fii asa. Daca iti iubesti sotia, este normal sa fii emotionat si ai toate aceste trairi.

Insa ai grija si de tine. Nu poti avea grija de sotia ta, neglijandu-te pe tine. Odihneste-te, astfel incat sa poti face mai usor fata stresului, mananca sanatos, vorbeste cu prietenii, familia sau chiar poti cere sfat specializat daca simti ca te coplesesc emotiile. Nu te indeparta de prieteni si rude, ramai conectat cu ei. Iti vor fi de mare ajutor cu o vorba buna, cu un sfat, chiar si cu cate o gluma. Petrece cat mai putin timp singur.

 

 

Sarcina pe saptamani: Video saptamana21

 

Nota: Fiecare copil se dezvolta in ritmul lui, chiar si in burtica. Informatiile sunt prezentate cu titlu informativ. Pentru orice nelamurire cere sfatul medicului care iti urmareste sarcina.

 

Sarcina pe saptamani: Saptamana 22

 
 Cel mai probabil, greturile sarcinii au trecut. Te simti foarte bine si este posibil sa ai si un libido crescut.
 

 

Cum e copilul

Marime: 27,8 cm

Greutate: 430 g

Este cat… un dovlecel

 

 

Creierul bebelusului se dezvolta pe zi ce trece. Inca mai trebuie sa i se dezvolte simturile, insa iti poate auzi sunetul inimii si respiratia. Chiar si zgomotele puternice, din exterior, il pot trezi. De asemenea, bebelusul mai reactioneaza la lumina puternica, si iti transmite mesaje prin lovituri. Este un moment prielnic sa-ti aduci partenerul de viata, sa intereactioneze si el cu micutul. Isi poate misca degetele, isi atinge fata si chiar isi poate suge degetul. Plamanii se maturizeaza in continuare, vasele de sange din plamani continua sa se dezvolte si chiar reproduce procesul de respiratie. Poate inghiti, dar prima masa o va avea dupa nastere. Inimioara lui mica se poate auzi prin stetoscop. Nasul este in formare, iar cartilajul se transforma incet-incet in os. Daca bebelusul este baiat, testiculele incep sa coboare din pelvis in scrot.

Desi arata ca un omulet, bebelusul tau mai are cale lunga pana a putea sa se descurce singur dupa nastere. Organele lui interne sunt in plin proces de maturizare: inima, plamanii, creierul, tractul intestinal. Ochii ii sunt formati, are gene si sprancene, irisul este inca decolorat.

Anul viitor, in aceasta perioada: copilul va avea 34 de saptamani!

 

 

Cum e mama

Vei simti din ce in ce mai des miscarile fetale, pe masura ce bebelusul tau se face din ce in ce mai mare si nu va mai „incapea”. Stomacul tau are si el din ce in ce mai putin spatiu, de unde rezulta indigestiile si arsurile, mai ales pe timpul noptii. Flatulenta devine si ea din ce in ce mai problematica. Ca si cand, toate acestea nu erau de ajuns, digestia este incetinita de hormonii sarcinii. Ai grija sa bei suficienta apa si sa mananci suficiente fibre pentru a preveni un fenomen foarte neplacut in sarcina: constipatia. Umflarea picioarelor iti va da batai de cap, precum si durerile de spate care revin din cauza cresterii in greutate. Vezica urinara este intr-un continuu stres, iar vizitele la toaleta vor fi foarte dese.

Pot aparea, de asemenea, vergeturile si venele paianjen, precum si varicele. Acestea sunt cauzate de volumul marit de sange din organism, combinat cu greutatea in plus.  Pentru a reduce mancarimile cauzate de intinderea pielii, cremele hidratante sunt cele mai indicate. Da-ti cu crema nu numai pe burta, ci si pe sani, solduri, coapse si fund. Sistemul circulator este suprasolicitat, asa ca este neaparat necesar sa te mentii in limitele de kilograme recomandate de medicul care urmareste sarcina. Relaxeaza-ti picioarele cat de des poti si cere sfatul medicului cu privire la dresurile medicinale care sa-ti protejeze picioarele.

Burtica vizibila este punct de atractie pentru cunoscuti. Toti vor dori sa o atinga. Unele femei n-au nicio problema in a fi mangaiate, in timp ce altele devin foarte iritate. Daca faci parte din ultima categorie, spune-le frumos celor care au intentia sa-ti atinga burta ca nu te simti confortabil cu asta. Oamenii vor intelege si te vor lasa in pace, mai ales ca acest gest este unul care invadeaza clar spatiul personal. Cele mai intelegatoare vor fi persoanele care au fost gravide.

O alta problema cu care te-ai putea confrunta in aceasta perioada este pierderea capacitatii de a face anumite lucruri precum mersul cu spatele sau mersul in cerc.

Dupa atatea vesti neplacute, sunt si vesti bune. Desi ai burtica ti se pare ca esti foarte sexy, iar asta iti creste apetitul. Sanii sunt mai voluptuosi, ai scapat de presiunea conceptiei si te simti libera. Este timpul sa te bucuri acum de putina intimitate, ca rasplata dupa lungile luni de greturi, varsaturi si oboseala accentuata. Profita de orice moment in care esti singura cu partenerul de viata pentru a spori intimitatea dintre voi. Mai ales ca dupa nastere, va fi o perioada in care trebuie sa faceti o pauza.

Sunt si persoane care inca nu se simt grozav. Continua sa aiba greturi si varsaturi, dureri de sani, de burta, iar relatiile intime pot fi mai degraba o pacoste decat o placere. Unele femei sunt ingrijorate din cauza bebelusului. Daca medicul care urmareste sarcina nu a facut nicio recomandare expresa in acest sens, atunci nu ai de ce sa te temi. Raportul sexual nu va afecta in niciun fel micutul. Chiar si daca simti oarecare contractii dupa actul sexual, este normal. Totusi, daca observi o scurgere de sange dupa sex sau actul iti produce disconfort, vorbeste cu medicul. De asemenea, orice nedumerire ai nu te sfii sa-l intrebi. El stie cel mai bine cum iti avanseaza sarcina si ce anume ar trebui sa faci sau sa eviti.

 

Schimbari in timpul sarcinii

– firul de par se ingroasa si devine mai des si nu pentru ca iti creste altul, ci pentru ca iti cade mai putin. Minunea nu va dura mult. Dupa nastere vei pierde mult par.

– pilozitate in exces: hormonii sarcinii isi fac de cap si iti poate aparea par pe obraz, barbie, buza superioara, burta, brate, picioare si spate. Nu te speria, sunt doar schimbari temporare. O cosmeticiana priceputa stie ce are de facut.

– iti cresc unghiile mai repede.

– iti creste piciorul, chiar si cu un numar.

 

Cat iei in greutate?

Asigura-te ca bei suficienta apa, ca manaci sanatos si ca faci cel putin 30 de minute de miscare zilnic. Aceste alegeri iti vor asigura o greutate incadrata in limitele setate de medicul care urmareste sarcina. Daca observi ca incepi sa slabesti, vorbeste cu medicul. Desi poate fi un semnal de alarma in cazul unora dintre femei, in cazul celor care au pornit in sarcina supraponderale este posibil ca noul stil de viata, mai echilibrat, sa contribuie la reducerea kilogramelor.

 

Sfat: Fii atenta la semnele de nastere prematura. Anunta-ti de urgent doctorul daca ai contractii notabile, dureri de spate intermitente, sangerari vaginale sau scurgeri de lichid.

 

 

Cum e tatal

Va bucurati de o perioada de intimitate. Si nu e vorba numai de sex. Mai mult, unii barbati se simt inconfortabil sa faca sex cu sotia cand burtica este suficient de vizibila. Daca medicul nu are recomandari exprese, bucurati-va de aceste momente. Sunt cam ultimele in care veti avea liniste. Dupa aparitia bebelusului veti avea cu totul alte preocupari.

Plimbati-va, mergeti la film, imbratisati-va, bucurati-va unul de altul. Toate acestea contribuie la intarirea relatiei, la cresterea intimitatii si la “incarcarea bateriilor” pentru perioada cand sexul va fi ultimul lucru pe lista lucrurilor de facut, ca parinte.

 

Sarcina pe saptamani: Video saptamana 22

 

Nota: Fiecare copil se dezvolta in ritmul lui, chiar si in burtica. Informatiile sunt prezentate cu titlu informativ. Pentru orice nelamurire cere sfatul medicului care iti urmareste sarcina.

 

Sarcina pe saptamani: Saptamana 23

 

 La 23 de saptamani, bebelusul este suficient de mare sa supravietuiasca in eventualitatea unei nasteri premature. Totusi, cel mai bine este ca mititelul sa mai stea pana la 40 de saptamani.

 

 
 

Cum e copilul

Marime: 28,9 cm

Greutate: 501 g

Este cat… o ceapa verde la lungime si un mango mare ca greutate

 

 

Bebelusul tau intra intr-o oarecare rutina. Este foarte probabil sa fie mult mai activ noaptea, decat ziua. Sistemele interne functioneaza autonom, insa mai e nevoie de timp pentru a se maturiza complet. Sistemul vestibular, partea a creierului responsabil cu simtul miscarii este prima parte din creier care se maturizeaza si cu siguranta iti simte miscarile. Auzul continua sa se dezvolte. Da drumul la muzica si danseaza usor. Bebelusul te va simti. Specialistii spun ca bebelusul poate auzi latratul unui caine sau zgomotul aspiratorului. Acesta este si motivul pentru care dupa nastere copiii nu se sperie de aceste zgomote, fiind deja obisnuiti cu ele din viata intrauterina.

Vasele de sange din plamani sunt in continua dezvoltare si ele, continua exercitiile de respiratie. Bebelusul tau se pregateste de viata extrauterina. De altfel, saptamana 23 este o borna foarte importanta in dezvoltarea bebelusului. In eventualitatea in care micutul se naste prematur, el are sanse de supravietuire, insa destul de mici. Specialistii spun ca sansele de supravietuire ale unui bebelus nascut in saptamana 23 sunt de 25 pana la 35%, intre saptamana 24 si 25, sansele cresc substantial pana la 50-70%, iar intre 26 si 27 de saptamani – pana la 90%.

La ecografie iti poti da seama de pielea extrem de cutata a micutului tau, dar nu ai motiv de ingrijorare. Asta se intampla pentru ca sub piele nu exista grasime. Spre sfarsitul lunii, insa fatul va incepe sa creeze depozite de grasime care sa netezeasca pielea. Bebelusul bea lichid amniotic si incepe sa simta gustul.

Fata si corpul bebelusului capata tot mai mult imaginea unui copilas, oasele urechii interne incep sa se intareasca, pancreasul se dezvolta si furnizeaza insulina care regleza nivelul zaharului din sange, unghiutele sunt aproape de forma finala, iar lanugo (parul care ii care ii acopera corpul) se face din ce in ce mai negru. Desi a depasit jumatatea calatoriei, mai este cale lunga pana la cunoasterea lumii exterioare.

 

Anul viitor, in aceasta perioada: copilul va avea 35 de saptamani!

 

 

Cum e mama

Incepi sa te intrebi daca nu cumva in burtica ta este un campion de box si nu un bebelus cat o ceapa de lung. Vei simti din plin crosee, uppercut-uri si directe prin toate organele interne. Sunt atat de puternice, incat se vor putea vedea si din exterior cu ochiul liber.

La urmatorul control ginecologic, cel mai probabil medicul iti va examina cervixul pentru a detecta eventuale semne de nastere prematura. Nu trebuie sa te ingrijorezi, este o verificare de rutina, mai complicat de pronuntat decat de realizat. Starile de anxietate, neliniste, bucurie, exaltare se rotesc cu o repeziciune ce te ia si pe tine prin surprindere. Aceste suisuri si coborasuri din starea ta de spirit vor contribui din plin la tulburarea somnului. Asa ca n-ar fi de mirare daca ai citi acest text la 4:30 dimineata.

In aceasta saptamana, uterul este pozitionat la cativa centimetri deasupra ombilicului si este foarte posibil ca acesa sa iasa in afara, ca urmare a presiunii venite de dinauntru. Nu te ingrijora, va reveni la normal, dupa nastere.

Chiar daca simti ca ai energie, este foarte important sa te odihnesti. Chiar daca nu dormi, sa stai in pat 15-20 de minute din cand in cand este mai mult decat indicat.

Tot din cauza hormonilor vei avea de furca si cu memoria, asa ca nu te mira daca nu-ti mai amintesti unde ai parcat masina sau unde ai pus cheile de la casa.

Incepand cu aceasta perioada, medicul te va chema la control din doua in doua saptamani. Nu este cazul sa te ingrijorezi. Sunt doar verificari de rutina pentru a-ti controla tensiunea arteriala si riscul de diabest gestational.

 

A fost o contractie?

Aproximativ 7% dintre gravide nasc prematur in aceasta perioada. Mult mai dese sun nasterile inainte de termen, dar in trimestrul 3. Orice contractie care forteaza cervixul sa se deschida inainte de saptamana 37 se considera nastere prematura.

Contractiile pot fi calmate consumand multa apa si mergand in pat pentru putina odihna. Insa daca durerile sunt severe sau ai si alte complicatii cere sfatul medicului. Desi in multe cazuri este suficient sa te intinzi in pat, cu picioarele putin ridicate astfel incat sa fie cat mai putina presiune pe cervix, unii medici pot recomanda si tratament pentru a preveni o nastere prematura. Daca nici acestea nu-si fac efectul, este nevoie de spitalizare.

Transformarile corpului tau continua. Picioarele, gleznele ti se vor umfla, in special la sfarsitul zilei sau daca este foarte cald. Circulatia proasta a sangelui, combinata cu modificarile chimice din organism cauzate de sarcina contribuie la redentia de apa. Nu trebuie sa te ingrijorezi, imediat dupa nastere, totul va reveni la normal. Vei observa o transpiratie abundenta imediat dupa nastere. Pana atunci, relaxeaza-ti cat de mult poti picioarele, evita statul pe scaun sau statul in picioare pe perioade lungi. Cere sfatul medicului pentru a face exercitii fizice care sa-ti imbunatateasca circulatia sangelui. Suna de urgenta la medic daca observi o umflare brusca a picioarelor, gleznelor, combinata cu umflarea mainilor, fetei si a pielii din jurul ochilor. Este semn de preeclamsie, o complicatie grava care poate aparea in sarcina.

Celulele stem

Din ce in ce mai multi parinti iau in considerare recoltarea de celule stem dupa nastere. O serie de intrebari se nasc legate de acest subiect: Cat sunt de eficiente celulele stem? Cat costa? Sunt scumpe? Merita pretul?

Studiile de ultima ora releva faptul ca celulele stem pot fi folosite pentru tratarea numeroaselor probleme de sanatate: de la diabet, la infarct, atac cerebral, in cazul unor afectiuni  la maduva spinarii.

In ceea ce priveste pretul, acesta difera de companie la companie, iar majoritatea firmelor de profil si-au diversificat oferta pe mai multe pachete, astfel incat sa atinga cat mai multe categorii sociale.

Cereti toate detaliile atunci cand va hotarati sa apelati la o firma sau alta. Sunt boli care nu pot fi acoperite de celulele stem, dupa cum este foarte posibil ca celulele stem recoltate de la bebelusul tau sa nu fie compatibile cu restul familiei, asa incat, daca ai nevoie pentru un frate sau sora sa nu se poata face nimic cu celulele stem recoltate de la micut.

 

Cat iei in greutate?

Daca ai urmat un stil de viata sanatos, cu un regim alimentar echilibrat, n-ar trebui sa acumulezi in aceasta perioada mai mult de 6,8 kg. Cere sfatul medicului care iti urmareste sarcina in cazul in care esti ingrijorata in privinta kilogramelor in plus sau in minus.

 

Sfat: Daca nu ai inceput inca sa scrii un jurnal, poate ca ar fi cazul sa o faci. Multe lucruri le vei uita dupa nastere, iar aceste notite iti vor aminti de perioada magica a sarcinii.

 

 

Cum e tatal

Peste cateva luni iti vei tine bebelusul in brate. Desi stii ca iti iubesti copilul, incepi sa-ti faci griji despre cum va fi… Ce relatie vei avea cu el… Daca vei fi un bun tata… Unii tati incep sa resimta o presiune financiara si cred ca nu vor putea face fata cheltuielilor necesare cresterii unui copil. Te gandesti ca nu vei putea dormi si cum vei putea sa te descurci obosit la birou. Toate aceste ganduri sunt perfect normale, insa toti parintii vor gasi resursele necesare pentru depasirea acestui hop. Discuta cu sotia. Daca iti este frica sa nu o ingrijorezi, vorbeste cu rudele, cu prieteni sau colegi de serviciu, de preferat barbati care au trecut prin aceasta etapa. Daca nici asa nu incepi sa te simti mai bine, nu te sfii sa ceri sfatul unui psiholog avizat. Adu-ti aminte ca micutul tau are nevoie de un tata echilibrat.

 

Sarcina pe saptamani: Video saptamana 23

 

Nota: Fiecare copil se dezvolta in ritmul lui, chiar si in burtica. Informatiile sunt prezentate cu titlu informativ. Pentru orice nelamurire cere sfatul medicului care iti urmareste sarcina.

 

Sarcina pe saptamani: Saptamana 24

 
 Burtica ta e din ce in ce mai rotunda. La 24 de saptamani este important sa ai grija de sanatatea ta, sa faci miscare si sa ai un stil de viata echilibrat. Cere sfatul medicului cu privire la exercitiile fizice pe care le poti face in timpul sarcinii.
 

 

Cum e copilul

Marime: 30 cm (din crestet la calcaie)

Greutate: 600 g

Este cat… un stiulete de porumb

 

 

Bebelusul creste pe zi ce trece, iar parte din greutatea ta este rezultatul dezvoltarii lui. Micutul arata acum foarte aproape de bebelusul pe care il vei tine in brate in ziua nasterii. Fata este formata, urechile sunt la locul lor, ochii sunt formati (insa pleoapele sunt inca inchise). Sunt fomate genele, unghiile, ii creste parul. Bebelusul tau si viseaza.

Organele sunt si ele in proces de maturizare, in plamani se formeaza bronhiile, pentru a permite respiratia. Papilele gustative sunt in formare, creierul continua sa se dezvolte. Pe sub piele se formeaza un strat de grasime care ii va tine de cald bebelusului, pentru ca dupa nastere copiii nu isi pot regla temperatura corpului. Mai ales daca se naste prematur. Daca s-ar naste in aceasta saptamana, sunt sanse de supravietuire, insa va putea avea probleme la plamani si alte dizabilitati. Desigur ar fi nevoie de o lunga sedere la terapie intensiva.

In curand pielea isi va pierde aspectul transparent.

Nu trebuie sa-ti faci griji despre contractiile Braxton-Hicks. De obicei sunt nedureroase si reprezinta o „antrenare” a uterului pentru nastere.

Anul viitor, in aceasta perioada: copilul va avea 36 de saptamani!

 

 

Cum e mama

Faci miscare? Mananci santos? Bei suficient de multa apa? Toate acestea te pot ajuta sa reduci simptomele sarcinii, sa ai energie si sa-i dai bebelusului tau toate elementele de care are nevoie in dezvoltarea sa.

Iti va fi din ce in ce mai greu sa te apleci ca sa te legi la sireturi, asa ca este de dorit sa porti incaltari care iti intra direct pe picior fara sa mai fie nevoie de alte elemente de inchidere. Sau cere ajutorul cuiva! Te vei confrunta in continuare cu probleme legate de intinderea pielii, usturime, mancarime. Incheieturile vor fi din ce in ce mai moi, asa ca atentie cum calci.

Poate fi descurajator sa vezi cum acul cantarului urca din ce in ce mai sus, insa sarcina nu este momentul cel mai potrivit sat ii diete. Insa un program alimentar si de exercitii fizice corect te poate mentine in forma si poti scapa foarte usor de kilogramele in plus dupa nastere.

Cere sfatul medicului cu privire la exercitiile fizice pe care le poti face. Nu incepe niciodata un program de exercitii sau alimentatie fara sa ceri acordul medicului care iti urmareste sarcina.

De exemplu, pentru a contracara durerile de spate sunt indicate plimbarile si exercitiile de yoga pentru gravide. In plus, miscarea contribuie la o mai buna circulatie a sangelui si astfel poti reduce inflamatiile cauzate de retentia de apa. Miscarea te ajuta si sa eliberezi stresul, precum si sa-ti intaresti muschii pentru ziua ce mare: nasterea.

Daca ai fost o persoana sedentara pana acum, nu incepe in forta. Plimbari de cate 20 de minute de mai multe ori pe saptamana pot contribui la intrarea in forma. Nu mai trebuie sa spunem ca orice sport precum schi, tenis sau orice alta activitate care necesita miscari bruste ar trebui evitate. Nu te astepta sa slabesti, scopul tau este sa fii in forma si pregatita pentru nastere.

Miscarile bebelusului sunt resimtite foarte bine, asa incat iti poti da seama cand doarme si cand e treaz. Nu trebuie sa te ingrijoreze nici micile contractii ale uterului – numite contractii Braxton Hicks. Ele se petrec de mai multe ori in timpul vietii unei femei, insa numai in sarcina sunt perceptibile. Intre saptamana 24 si 28 doctorul iti poate recomanda teste care sa urmeasca riscul aparitiei diabetului gestational. Simptomele sunt oboseala cronica, greturi, sete excesiva si urinare frecventa. Foarte putine femei dezvolta diabet gestational (2-5%). Netratat, diabetul creste riscul de a avea o nastere normala dificila sau sa a suferi o nastere prin cezariana.

Vederea blurata este o problema de care se plang multe gravida. Acest lucru se intampla tot din cauza hormonilor care “usuca” ochiul. Este nevoie de picaturi speciale pentru a umezi ochiul, iar daca obisnuiesti sa porti ochelarii doar din cand in cand, este timpul sa nu ti-i mai scoti.

 

Nasterea prematura

Peste 12% dintre copiii se nasc prematur (inainte de saptamana 37). Un sfert din acestea sunt intentionate (echipa decide sa forteze nasterea pentru a preveni probleme medicale serioase precum preeclamsia sau pentru ca s-a constatat oprirea dezvoltarii bebelusului). Restul sunt nasteri spontane. Nu se stie cu exactitate ce factori determina nasterile premature, insa sunt si anumiti factori siguri de risc precum infectii ale tractului genital, probleme placentare sau insuficienta cervical.

Suna imediat la Salvare daca prezinti urmatoarele semne:

– scurgeri vaginale semnificative

– modificari ale scurgerilor vaginale – devin apoase, mucilaginoase sau contin urme sange

– sangerare vaginala

– dureri abdominale asemanatoare celor de ciclu menstrual

– mai mult de 4 contractii pe ora (chiar daca nu dor)

– presiune puternica in zona pelviana (simti ca bebelusul impinge sa iasa afara)

– dureri puternice de spate.

Chiar daca nu esti sigura ca simti aceste simptime, insa ai indoieli, suna-ti medicul. Chiar daca este o alarma falsa, nu te sfii sa ii ceri ajutorul.

Daca, insa, banuielile tale se confirma, vei avea nevoie urgenta de asistenta medicala. Iti vor fi monitorizate contractiile, se va urmari rata batailor inimii bebelusului, iti vor fi facute teste pentru detectarea infectiilor, ti se vor verifica membranele daca au fost distruse. De asemenea, ti se pot lua mostre din cervix si vagin pentru a fi verificate la laborator. Acestea pot determina daca ti se scurge lichid amniotic din uter. Daca rezultatul este negativ inseamna ca sunt sanse reduse sa nasti in urmatoarele una-doua saptamani.

In situatia in care esti nevoita sa nasti, gratie noilor tehnologii, bebelusii nascuti la 24 de saptamani au sanse de supravietuire. Cu toate acestea, e nevoie de o atenta supraveghere medicala, iar sechelele pot fi grave si pe termen lung.

 

Cat iei in greutate?

Acul cantarului urca in continuare, insa in mare parte greutate este a bebelusului si a lichidului amniotic. Cere sfatul medicului cu privire la exercitiile fizice pe care le poti face pentru a te mentine in forma. Nu incepe niciodata un program de exercitii sau de alimentatie fara sa ceri acordul medicului care iti urmareste sarcina.

 

Sfat: Alcatuieste o lista cu lucrurile pe care trebuie sa le faci in urmatoarea perioada. Daca pregatesti camera bebelusului, cere sfatul medicului cu privire la substantele care ti-ar putea face rau.

 

 

Cum e tatal

Desi ti se va parea o nebunie, foarte multi barbati experimenteaza, prin simpatie, simptome ale sarcinii sotiei: greturi, dureri de spate, surplus de kilograme. Se numeste Sindromul Couvade. Dupa nasterea copilului, barbatii se ingrasa si mai mult. Explicatia data de specialisti se bazeaza pe faptul ca tatii dorm din ce in ce mai putin, sunt stresati, nu au o alimentatie corecta si nu mai fac sport.

Pentru a te mentine in forma, insoteste-ti sotia in plimbarile de seara. Mananca mai multe legume si fructe si mai putina carne. Cu cat esti mai atent, cu atat bebelusul tau va avea un tata in perfecta forma fizica.

 

Sarcina pe saptamani: Video saptamana 24

 

Nota: Fiecare copil se dezvolta in ritmul lui, chiar si in burtica. Informatiile sunt prezentate cu titlu informativ. Pentru orice nelamurire cere sfatul medicului care iti urmareste sarcina.

 

Sarcina pe saptamani: Saptamana 25

 

 Te apropii de finalul trimestrului doi de sarcina. Nu uita sa-ti rezervi cateva clipe doar pentru tine, dar nu-ti neglija partenerul. Si el are nevoie de atentia ta.
 

 

Cum e copilul

Marime: 34,6 cm (crestet-calcaie)
Greutate: 660 g

Este cat… o vanata

 

 

Bebelusul se dezvolta rapid. Structurile maduvei spinarii sunt in formare, vasele de sange din plamani se dezvolta, oasele i se intaresc. Desi daca s-ar naste in acest moment ar avea nevoie de sustinere pentru a putea respire si ar sta la incubator pentru cateva luni bune, sistemul respirator al micutului se maturizeaza pe zi ce trece. Narile sunt deschise, insa prima respiratie adevarata o va avea abia dupa nastere. Organele genitale sunt perfect formate, daca este baiat, testiculele au coborat. Iar daca este fetita, ovarele produs ovule.

Bebelusul iti poate auzi stomacul miscandu-se si vocea cand canti. De asemenea, micutul devine din ce in ce mai constient de faptul ca se poate misca si exerseaza asta din plin. Isi misca inclusiv degetele de la maini si de la picioare.

Papilele gustative in formare pot detecta deja gusturi, iar bebelusului va incepe sa-i placa “dulcele”.

Pe masura ce stratul de grasime se formeaza sub piele, aceasta se netezeste si nu mai este cutata. Parul creste si el si daca l-ai putea vedea in realitate, i-ai putea distinge culoarea.

Anul viitor, in aceasta perioada: copilul va avea 37 de saptamani!

 

 

Cum e mama

Daca n-ai inceput deja, este timpul sa faci exercitii Kegel. Incordeaza muschii pelvieni si relaxeaza-i. Ca sa te obisnuiesti cu miscarile, poti incepe atunci cand urinezi cu retinerea jetului. Aceste exercitii iti vor intari muschii.

Vei putea experimenta si dureri bizare in diverse locuri ale corpului. Pot aparea carcei la picioare. Specialistii nu au o explicatie exacta a fenomenului, insa spun ca o cauza pot fi modificarile din sistemul circulator care forteaza vasele de sange. Poti resimti unele dureri si in zona pelviana, cauzate de bebelus care preseaza din interior pe zone sensibile.

Somnul devine din ce in ce mai dificil. Burta este mare si nu poti gasi o pozitie optima de somn. Specialistii recomanda sa dormi intr-o parte, de preferat pe stanga. Ei spun ca aceast este pozitia optima pentru ca sangele sa circule coespunzator prin organismul tau si al bebelusului. Burtica nu iti afecteaza doar somnul, ci si respiratia. Uterul se extinde si iti apasa pe organele interne, inclusiv pe plamani, iar asta va duce le tulburari ale respiratiei, precum si la sforait pe timpul noptii. Somnul va fi intrerupt si de vizitele dese la toaleta, dar si de arsuri. Uterul impinge stomacul spre esofag, iar hormonii sarcinii ingreuneaza digestia, ceea ce presupune ca alimentele vor sta si mai mult timp in stomac.

Cauzelor de ordin fizic se adauga probleme de ordin psihic. Stresul nasterii, stresul de la birou, stresul de a deveni mama, responsabilitatea sunt doar putine elemente care pot da peste cap viata de gravid. Visele sunt si ele o pacoste. Probabil tot de la hormoni, spun specialistii, visele din semestrul doi sunt bizarre si par foarte reale. Pernele te pot scapa din impas. Poti achizitiona perne speciale sau le poti folosi pe cele obisnuite pe care sa le asezi pe langa tine: una in spate pentru sustinere, iar alta intre picioare.

Ca sa te asiguri ca mergi linistita la culcare, incearca niste tehnici de relaxare, de respiratie. Ai grija sa nu bei prea multa apa inainte de culcare, astfel incat sa fii nevoita sa te duci foarte des peste noapte la toaleta. Nu manca alimente acide seara (rosii, citrice) care sa-ti inrautateasca arsurile. ATENTIE: Nu lua niciun medicament pentru somn fara sa ceri in prealabil sfatul medicului care iti urmareste sarcina!

Bebelusul este mare, iar miscarile lui le poti resimti foarte bine. Chiar si sotul sau prietenii pot simti loviturile care pun mana pe burtica. Este un moment foarte emotionant sa simti minunea din pantecele unei femei.

Alte aspecte de care ar trebui sa te ocupi incepand cu aceasta saptamana (in cazul in care n-ai facut-o deja) sunt aranjarea camerei bebelusului, vizionarea si chiar achizitionarea unor accesorii necesare (patut, masa de schimbat, carucior, cadita etc.), alegerea numelui bebelusului, pregatirea bagajului pentru maternitate. Nu le lasa pe ultima suta de metri pentru ca sunt multe de facut si daca anumite aspecte sunt nerezolvate iti vor crea un stres in plus.

Fii atenta in continuare la simptome ale nasterii premature si suna la Salvare daca: ai contractii regulate, durere constanta de spate, sangerari vaginale sau scurgeri de fluide de orice fel.

Pe masura ce data nasterii se apropie, medicul te poate chema mai des la control pentru a urmari starea de sanatate. Este posibil un test pentru determinarea tolerantei la glucoza sau pentru depistarea anemiei. In cazul in care nivelul de fier in organism este mic, medicul iti poate recomanda cateva suplimente de fier.

 

Cat iei in greutate

Daca ai inceput sarcina cu un index al masei corporale incadrat in limite normale, incepand din aceasta perioada ar trebui sa te ingrasi cu 450 g pe saptamana. Nu trebuie sa-ti faci griji cu privire la revenirea in forma dupa ce nasti, daca ai un regim de viata echilibrat, mananci sanatos si faci multa miscare.
Sfat

Te apropii de finalul semestrului doi, insa mai e pana la ziua cea mare. Desi toata atentia se indreapta spre bebelusul din burtica, nu uita de momentele de intimitate. Mergeti impreuna in oras, planuiti o iesire la aer curat, un weekend in doi. Orice activitate care va apropie si care sporeste intimitatea dintre voi este buna, atat pentru relatia de cuplu, cat si pentru bebelus, care se va naste intr-o atmosfera plina de iubire.

 

 

Cum e tatal

Viata ta si a sotiei se va da putin peste cap dupa aparitia micutului, asa ca ar fi momentul prielnic pentru iesiri in doi sau pentru a merge in locuri in care sa reusiti sa va alungati putin stresul. Puteti merge impreuna la spa sau la piscine, sedinte de masaj sau cosmetic. Este binevenita orice actiune menita sa va faca sa va relaxati, sa va simtiti bine impreuna si sa va pregatiti pentru zilele in care micutul vostru va fi singurul lucru la care va veti gandi. In plus, cu cat sunteti mai calmi, cu atat ii asigurati micutului vostru un mediu familial armonios.

 

Sarcina pe saptamani: Video saptamana 25

 

Nota: Fiecare copil se dezvolta in ritmul lui, chiar si in burtica. Informatiile sunt prezentate cu titlu informativ. Pentru orice nelamurire cere sfatul medicului care iti urmareste sarcina.

 

Sarcina pe saptamani: Saptamana 26

 
 Te poti simti in culmea fericirii, iar peste cateva minute sa te cuprinda o copleseala de neinchipuit. Toate acestea sunt stari normale, trebuie doar sa te pregatesti pentru ele si sa inveti sa faci fata emotiilor.
 

 

Cum e copilul

Marime: 35,6 cm (crestet-calcaie)

Greutate: 760 g

Este cat… un castravete

 

 

In aceasta saptamana bebelusul deschide pentru prima data ochii. Ii va inchide si ii va deschide pana cand se va obisnui cu aceasta noua abilitate a lui. Corpul bebelusului este in mare parte format, insa vor urma noi etape care vor definitiva constructia. Mai sunt multe elemente care necesita o maturizare deplina, precum plamanii si creierul.

Sistemul nervos al micutului este din ce in ce mai sensibil la stimuli. Pana la nastere, bebelusul va continua sa experimenteze miscarea manutelor si picioruselor, respiratia, clipitul, isi va “ascuti” simturile. Desi se presupunea ca uterul este “antifonat”, in realitate bebelusul aude o multime de zgomote atat din mediul interior (miscarile stomacului mamei, bataile inimii, circulatia sangelui), dar si din exterior (masini, claxoane, latratul cainilor, zgomotul aspiratorului). Mai mult, bebelusul isi poate da seama daca afara este intuneric sau lumina, intrucat lumina puternica poate strabate prin pielea mamei.

Pielea bebelusului este inca translucida si se pot vedea vasele de sange, insa nu peste multa vreme ea va deveni opaca. Stratul de grasime de sub piele continua sa se formeze. Patru din 10 bebelusi care se nasc in aceasta perioada au sanse de supravietuire, insa necesita o terapie intensiva.

Culoarea irisului incepe sa se formeze, desi multi bebelusi se nasc cu cohii albastri-gri. Insa, pana la un an, culoarea ochilor se poate schimba.

Placenta este la fel de grea ca si bebelusul si “munceste” de zor pentru a-i oferi acestuia toate substantele de care are nevoie, pentru a strange si elimina reziduurile, precum si pentru a-l feripe cel mic de substante periculoase pe care mama le-ar putea lua.

 

Anul viitor, in aceasta perioada: copilul va avea 38 de saptamani!

 

 

Cum e mama

Trimestrul doi este spre final. Te vei confrunta cu dureri de spate si mult stres. Daca vrei sa te mai linistesti poti incerca o miscare foarte simpla: stai cu spatele lipit de perete. Cu genunchii apropiati si usor indoiti. In timp ce inspiri, impinge cu spatele peretele. Expira, apoi relaxeaza-te. Repeta miscarea de 10 ori. Acest exercitiu te ajuta si sa calmezi durerea de spate, dar si sa intaresti zona pelviana. Cere sfatul medicului inainte de a face orice exercitii fizice. El stie cel mai bine ce ti se potriveste.

Te vei confrunta in continuare cu umflarea fetei, picioarelor, mainilor, din cauza retentiei de lichide. Mai poti observa, de asemenea, o sangerare a gingiilor cand te speli pe dinti. Acestea sunt cauzate de volumul mare de sange care circula prin corpul tau. Bea multa apa si fa miscare regulat pentru a imbunatati circulatia sangelui si pentru a reduce inflamatiile.

Elibereaza-te de stres prin sedinte de masaj special pentru gravide. Atentie, nu toate persoanele care stiu sa faca masaj au experienta cu gravidele, iar unele miscari ii pot face rau bebelusului. Daca nu iti place sa ti se faca masaj, poti incerca sedinte de manichiura, pedichiura sau coafat. Iti vor ridica starea de spirit, cel putin pentru o vreme.

Exercitiile prenatale pot fi si ele foarte bune. Pe langa faptul ca te intalnesti acolo cu alte femei aflate in aceeasi situatie si puteti face schimb de experienta, exercitiile fizice te vor ajuta sa te relaxezi, sa te mentii in forma si sa nasti mai usor.

Daca nu ai facut-o deja, este timpul sa mai renunti la responsabilitati. Fa-ti o agenda in care sa-ti prioritizezi actiunile. Opreste pentru tine ce poti face si restul paseaza-le la partenerul de viata, rude, prieteni etc. Daca mai ai un copil, lasa-l mai des sa se duca in vizite la prietenii de scoala sau la bunici. In acest fel iti mai faci timp si pentru tine, sa te odihnesti si sa te linistesti. Mai ales ca in aceasta perioada incepe sa fluctueze tensiunea arteriala. Unele gravide, care la inceputul sarcinii aveau tensiunea mica, se confrunta spre finalul semestrului doi cu o tensiune arterial mare. In timp ce o crestere moderata a tensiunii arteriale nu este periculoasa, cresterea brusca a acesteia poate fi semn de preeclampsie.

Preeclamsia este o afectiune caracterizata prin tesiune arterial foarte mare. De obicei apare dupa saptamana 37, insa in ultima vreme s-a constatat ca apare si mult mai devreme. Suna-ti de urgent medicul daca observi ca ti se umfla brusc fata, ochii, mainile si picioarele. De asemenea, suna-ti de urgenta medicul daca ai durere persistenta de cap, tulburari de vedere (vedere dubla sau blurata, pete de lumina, senibilitate la lumina, pierderea temporara a vederii), stari de voma, durere intensa in zona abdomenului superior.

Mergi regulat la medic pentru  a-ti fi urmarita tensiunea arteriala.
Printre neplacerile cu care te mai confrunti in aceasta perioada sunt durerile de spate, cauzate de marirea uterului si de schimbarea centrului de greutate. In plus, muschii abdominali se intind si se slabesc, presand anumiti nervi, iar kilogramele in plus inseamna o greutate mai mare pe care incheieturile trebuie sa o suporte. Statul pe scaun, statul in picioare, mersul pe jos perioada indelungate favorizeaza aparitia duerilor, la fel si aplecatul sau ridicatul unor obiecte mai grele. Problema se poate remedia usor cu o baie calduta sau comprese calde. Unor femei le fac mult mai bine compresele reci. Incearca sa pastrezi o postura optima pe timpul zilei, sa eviti activitatile care necesita aplecarea, rasucirea (separat sau in acelasi timp), fa pauze dese, fie ca stai in picioare sau asezata, dormi pe o parte cu genunchii indoiti si cu o perna intre picioare, folosind o alta perna pentru sustinerea spatelui si a abdomenului.

Aceste neplaceri contribuie din plin la acumularea oboselii. Starea se accentueaza si din cauza lipsei somnului. Greutatea mai mare, burtica in extensie fac somnul dificil.

 

Planul de nastere

Unii specialisti recomanda sa-ti faci un plan de nastere. Unde vrei sa nasti, pentru ce tip de nastere optezi. Ia in calcul si ca nasterea este ceva imprevizibil si socoteala de acasa s-ar putea sa nu se potriveasca cu cea din targ. Asa ca, incearca sa fii flexibila in alegeri. Intr-un sondaj realizat pe site-ul BabyCenter.com, 54 la suta dintre mamicile care au completat chestionarul au raspuns ca planul lor de nastere a fost complet irelevant in momentul in care a inceput travaliul. Pe de alta parte, 46% dintre mamici au spus ca acest plan le-a ajutat sa-si formeze o idee despre ceva fi si cum va decurge nasterea.

La ce intrebari ar trebui sa-ti raspunzi in planul de nastere:

– vrei nastere naturala fara anestezie sau cu epidurala?

– vrei ca la nastere sa participe doar personalul medical sau si alti membri ai familiei?

– esti de acord ca la nastere sa vina si studenti sau rezidenti?

– vrei sa ceri o oglinda ca sa vezi cum se naste bebelusul?

– vrei sa asculti o anumita melodie in timpul nasterii?

– vrei sa se filmeze nasterea?

– vrei sa fie o lumina difuza?

– vrei sa taie partenerul cordonul ombilical?

– vrei sa alaptezi?

– vrei ca bebelusul sa stea in salon cu tine?

– vrei sa stai intr-o rezerva private?

 

Cat iei in greutate?

In mod ideal ar trebui sa ai in plus 9-10 kg. Desigur, sunt numeroase exceptii de la regula. Nu uita insa ca un numar mai mare de kilograme in plus poate insemna probleme la nastere. Un numar mai mic de kilograme decat normal ar putea creste riscul unei nasteri inainte de termen sau a unui copilas mai mic.

Sfat: Hidrateaza-te. Pe masura ce uterul se dilata, ai nevoie de apa pentru a preveni contractiile. Nu uita ca uterul este un muschi care are spasme cand este deshidratat.

 

 

Cum e tatal

Cum veti fi ca parinti? Trebuie sa faci aranjamente prin casa pentru camera bebelusului? E suficient de mare casa sau trebuie sa cautati alta, mai spatioasa? Cu cat partenera e mai stresata de aceste intrebari, cu atat mai mult va fi si tatal bebelusului. De ce? Pentru ca societatea considera barbatul stalpul familiei si daca el nu o poate sustine financiar, aceasta se va narui. La stresul financiar se adauga si un stres emotional. Este partenera sanatoasa? Este bebelusul in regula?

Este absolut normal sa ai toate aceste trairi. Iar aceste temeni se vor accentua dupa ce bebelusul se naste. Insa trebuie sa te relaxezi. Totul va fi in regula, chiar daca vei avea parte de haos si noi provocari. Invata sa manageriezi aceste sentimente. Asculta muzica de relaxare, fa miscare, angajeaza-te in activitati care te relaxeaza. In acest fel le vei putea fi de un mare ajutor sotiei si bebelusului tau.

 

Sarcina pe saptamani: Video 26 saptamani

 

Nota: Fiecare copil se dezvolta in ritmul lui, chiar si in burtica. Informatiile sunt prezentate cu titlu informativ. Pentru orice nelamurire cere sfatul medicului care iti urmareste sarcina.

 

Sarcina pe saptamani: Saptamana 27

 
 In curand vei intra in ultimul trimestru de sarcina, iar temerile tale legate de nastere se vor accentua. Este perfect normal si singura modalitate de a-ti calma nelinistile este sa vorbesti cu medicul care iti urmareste sarcina.

 

 

Cum e copilul

Marime: 36,6 cm (crestet-calcaie)

Greutate: 875 grame

Este cat… o conopida

 

 

 

Plamanii si creierul micutului incep sa se maturizeze. Desi ar avea sanse reale de supravietuire daca se naste in aceasta perioada, cateva saptamani in plus nu strica. Cu cat trece mai mult timp, cu atat bebelusul va fi mai viabil pentru viata extrauterina. Mai ales ca plamanii nu sunt suficient de dezvoltati. Se vor adauga straturi de grasime pe sub piele. Acestea il vor ajuta sa-si regleze temperatura corpului dupa ce paraseste uterul mamei. Urmareste miscarile bebelusului. Acesta ar trebui sa se miste de 10 ori intr-o ora. Daca nu a iesit socoteala, bea niste apa si urmareste din nou miscarile pentru alte 60 de minute. Ar trebui sa-ti contactezi medicul daca nu ai numarat cel putin 10 miscari intr-un interval de doua ore consecutive.

Retina se desvolta si ea si va ajuta copilul sa vada lumina si sa transmita mesaje corespunzatoare catre creier. De altfel creierul este mult mai activ in aceasta perioada pentru ca primeste tot felul de impulsuri de interiorul uterului, dar si din exteriorul lui.

Se poate ca din cand in cand sa simti ca-ti salta burtica. Nu trebuie sa te ingrijorezi. De fapt, bebelusul sughite. Diferenta este ca unii bebelusi sughit mai des, iar altii mai rar, insa tuturor li se intampla.

Anul viitor, in aceasta perioada: copilul va avea 39 de saptamani!

 

 

Cum e mama

Temerile tale se vor inmulti pe masura ce apropii de linia de finish. Cum va fi nasterea, va fi dureroasa, cat de bine te vei descurca, cum ti se va schimba viata, cum va fi viata de cuplu, cum ti se vor schimba finantele? Toate aceste ganduri iti vor trece prin cap. Sa le scrii intr-un jurnal sau sa iti impartasesti sentimentele cu cineva apropiat (partenerul, rude, prieteni) te pot ajuta sa treci mai usor prin ele.

 

Teama de nastere

Daca esti terifiata de ideea ca vei naste, nu trebuie sa te sperii. Toate viitoarele mamici trec prin asta. Probabil ca iti este frica si de faptul ca nu-ti vei da seama cand vei intra in travaliu. Sau ca durerea va fi mult prea mare ca sa o poti suporta. Sau poate ca vei avea nevoie de cezariana. Sau ca vei naste mai devreme decat termenul prevazut.

Multe femei intra in panica atunci cand simt contractiile Braxton Hicks. Aceste contractii care incordeaza abdomenul nu sunt decat unele care pregatesc uterul pentru nastere, il “antreneaza”. Cand le simti linisteste-te, asazate in pat, ridica picioarele mai sus, bea un pahar cu apa si vei vedea ca dispar. Noteaza-ti de fiecare daca cand le ai si spune-i medicului care iti umareste sarcina. In acest fel el isi poate da seama de eventualitatea unei nasteri premature. Daca pana acum vizitele la medic erau lunare, cel mai probabil de aici inainte vei merge de doua ori pe luna, iar mai tarziu o data pe saptamana.

Cat priveste durerile facerii, toate femeile sunt ingrijorate de acest aspect. Sunt foarte multe modalitati prin care poti inmuia durerile din timpul travaliului. Vorbeste cu medicul care iti urmareste sarcina care sunt optiunile pe care le ai la indemna.

 

Teama ca bebelusul va avea probleme

Una dintre nelinistile care dau batai de cap viitoarelor mamici este aceea ca bebelusul va avea probleme la nastere. Ca vor aparea complicatii care vor afecta bebelusul. Desi nu este nicio garantie ca daca totul a decurs cu bine pana la nastere, nu se pot intampla si lucruri neplacute, acestea sunt totusi, o exceptie si nu o regula.

 

Nici fizic lucrurile nu sunt prea roz: durerile vor continua, pielea in extensie iti va da mancarimi si usturimi. Stomacul va avea din ce in ce mai putin loc, asa ca este indicat sa mananci putin si des. Arsurile si indigestia te vor insoti pana la nastere. Cateodata vei simti ca ai stomacul in gat. De asemenea, vezica este sub o presiune greu de suportat.

La aceste simptome vechi, se adauga si unele noi. Ca de exemplu – crampele musculare. Faptul ca ai o greutate mai mare decat erau obisnuite oasele si muschii tai sa poarte, plus uterul care apasa pe vasele de sange, fac ca sangele sa nu mai circule cum trebuie, iar muschii nu sunt irigati corespunzator si se contracta. Carceii apar indeosebi pe timpul noptii, insa si ziua te poti trezi cu ei cand iti este lumea mai draga. Cand ti se pune un carcel iti poti calma durerea indoind si indreptand degetele de la picioare. De asemenea, un masaj lejer pe gamba sau o plimbarica iti fac bine.

In aceasta perioada a sarcinii multe femei s-au plans de: dureri de sani, constipatie, dureri de cap, mancarimi ale pielii, dureri de ligamente, hemoroizi. De asemenea, proasta circulatie a sangelui poate contribui la aparitia varicelor pe parcursul sarcinii.

 

Simptome pe care n-ar trebui sa le ignori

Cu atatea dureri mari si mici, intinderi musculare crampe si alte simptome, este destul de dificil sa faci deosebirea intre ceva normal si ceva care poate pune sarcina in pericol. Oricum, indiferent de situatie, daca ai suspiciuni, suna medicul. El este singurul in masura sa iti spuna daca sunt sau nu motive de ingrijorare.

Iata care sunt situatiile in care ar trebui sa-ti suni imediat medicul.

Pana in 37 de saptamani

–        Presiune in zona pelviana, ca si cand bebelusul impinge in jos, asociata de durere a spatelui inferior si crampe sau dureri abdominale asemanatoare cele din timpul ciclului menstrual, sau contractii mai mult de 4 pe ora (chiar daca nu dor);

–        O scurgere vaginala substantiala sau orice modificare a secretiilor vaginale obisnuite, in special daca devin mucilaginoase spre apoase si care au firisoare de sange.

 

Oricand:

–        Simti ca bebelusul se misca mai putin decat de obicei

–        Ai durere abdominale persistente

–        Sangerari vaginale sau pete mici de sange

–        Dureri si arsuri la urinare, iese doar putina urina sau nu poti urina

–        Voma persistent asociata cu febra sau dureri

–        Frisoare sau febra mai mare de 38 grade Celsius

–        Vedere blurata sau dubla sau vezi puncte sau vinisoare

–        Durere severa si persistent de cap (asociata cu vedere blurata si vorbire incoerenta)

–        Umflarea brusca fetei, a ochilor, a mainilor si picioarelor sau daca te ingrasi cu mai mult de 2 kg pe saptamana.

–        Dureri persistente de picioare sau in zona gambelor care nu trec indiferent ce ai face sau daca un picior pare mai umflat decat celalalt

–        Orice trauma in zona abdomenului

–        Stari frecvente de lesin, ameteala, palpitatii, puls rapid

–        Dificultate in respiratie, tuse cu sange sau dureri in piept

–        Constipatie severa asociata cu dureri persistente de burta sau diaree severa (mai mult de 24 de ore)

–        Mancarimi persistente pe intreg corpul

–        Orice problema de sanatate apare si care te ingrijoreaza, chiar daca nu are legatura cu sarcina (raceala, criza de astm etc.)

Cat iei in greutate?

La finalul sarcinii ar trebui sa ai undeva intre 11 si 15 kg in plus fata de greutatea normala. De obicei, daca ai pornit in sarcina cu o greutate mai mare decat media, ai putea lua mai putine kilograme in plus, iar daca ai avut o greutate mai mica este posibil sa iei mai multe kilograme in plus. Nu este insa o regula. Medicul care iti urmareste sarcina iti va spune cu siguranta daca este cazul sa te ingrijorezi sau nu in ceea ce priveste kilogramele in plus.

 

Sfat: Pentru ca urmeaza o perioada agitata dupa ce nasti este cazul sa iei unele decizii acum. Probleme precum numele copilului, vaccinarile, planning familial ulterior pot fi rezolvate de pe acum. Mai ales ca dupa ce micutul va veni pe lume vor fi si mai multe decizii de luat.

 

 

Cum e tatal

Este destul de important sa participi la cursurile de puericultura organizate in spitale sau in alte centre specializate. Stiinta inseamna putere si cu cat stii mai multe cu atat mai bine. Aceste cursuri te pot ajuta sa intelegi ce se petrece in timpul travaliului si nasterii, in asa fel incat sa o poti ajuta, la randul tau, pe mama copilului tau. Mai mult, vei putea sa-ti faci o idee despre cum va fi viata alaturi de un nou-nascut. Care sunt necesitatile lui in primele zile de la nastere, cum iti poti ajuta sotia sa treaca peste diverse anxietati sunt doar cateva din lucrurile pe care le mai poti invata in cadrul cursurilor de puericultura.

Atunci cand esti acasa, vorbeste cu sotia ta despre nelinistile voastre in ceea ce priveste sarcina, nasterea si cresterea copilului. In acest fel, amandoi veti putea sa va mai eliberati din stresul si anxietatile acumulate. Mai mult, aceste discutii cresc intimitatea dintre voi si va vor cimenta relatia. Viata de parinte nu este usoara, insa este plina de satisfactii.

 

Sarcina pe saptamani: Video saptamana 27

 

Nota: Fiecare copil se dezvolta in ritmul lui, chiar si in burtica. Informatiile sunt prezentate cu titlu informativ. Pentru orice nelamurire cere sfatul medicului care iti urmareste sarcina.

 

Sarcina pe saptamani: Saptamana 28

 
Felicitari! Ai intrat in ultimul trimestru de sarcina. Ai ales numele bebelusului? Vrei ceva „la moda” sau un nume traditional? Nume de sfant? Posibilitatile sunt nenumarate.
 

 

Cum e copilul

Marime: 37,6 cm (crestet-calcaie)

Greutate: 1005 g

Este cat… o varza chinezeasca

 

 

Sansele de supravietuire ale micutului tau cresc pe masura ce avanseaza sarcina. Noua din 10 copii care se nasc in aceasta perioada supravietuiesc cu ajutorul medicinii moderne. Daca nu s-a intamplat deja, bebelusul va deschide pentru prima data ochii. Daca ai indrepta o lumina puternica spre burtica, ar putea-o vedea. Scheletul si muschii lui se maturizeaza rapid. In aceasta saptamana va putea sa-si intoarca capul dintr-o parte intr-alta. Incepand cu aceasta saptamana ii va disparea perisorul care ii acoperea corpul pentru a-l proteja – lanugo. Stratul de grasime de sub piele continua sa se formeze si il pregateste pentru viata de dupa nastere. De asemenea, plamanii exerseaza respiratia.

Creierul formeaza miliarde de neuroni si transmite mesaje pentru restul corpului care sa-l faca din ce in ce mai constient de realitatea inconjuratoare si de abilitatile sale.

 

Anul viitor, in aceasta perioada: copilul va avea 40 de saptamani!

 

 

Cum e mama

Desi nu este ideal ca bebelusul sa se nasca in aceasta luna, daca, totusi, se intampla, sansele de supravietuire sunt pozitive daca este ingrijit corespunzator la terapie intensiva.

De-acum vizitele la medicul care supravegheaza sarcina se vor indesi, si vei merge la control o data la doua saptamani. Dupa saptamana 36, vei merge saptamanal. Daca ai RH negativ cel mai probabil vei primi o injectie cu imunoglubulina, care sa previna formarea de anticorpi care sa puna in pericol sarcina. De asemenea, dupa nastere, in cazul in care copilul are RH pozitiv, vei primi o alta injectie cu imunoglubulina.

S-ar putea sa-ti fie facute teste pentru depistarea diabetului gestational. Daca rezultatele nu sunt multumitoare, medicul poate recomanda teste suplimentare.

De asemenea, in functie de starea de sanatate, medicul poate cere periodic teste pentru depistarea HIV, sifilis, gonoreea sau chlamydia.

Inainte de analize, nu manca si nu bea nimic. De altfel, inainte de fiecare test care urmeaza sa-ti fie facut cere medicului informatii cu ce ai voie si ce nu ai voie sa faci in orele premergatoare prelevarii.

Avand in vedere greutatea crescuta, s-ar putea sa ai probleme cu hemoroizii, venele varicoase si crampe musculare. Oricare dintre aceste simptome iti produce neplaceri majore, cere sfatul medicului pentru gasirea unor solutii.  Un alt inconvenient este faptul ca uterul apasa pe diafragma, facand ca respiratia sa fie scurta si gafaitoare. Cand observi ca pufai si gafai cand respiri, fa o pauza, asaza-te si relaxeaza-te. In aceasta perioada, unele gravide au raportat senzatia neplacuta de a misca intr-una picioarele, atat in timpul zilei, cat si in timpul noptii. Afectiunea se numeste Sindromul picioarelor neobosite. Nu se stie exact ce anume determina aparitia acestei boli, destul de comune in randul gravidelor. Daca te confrunti cu asa ceva este indicat sa reduci consumul de cafeina, sa faci masaj la picioare. Intreaba medicul care urmareste sarcina daca ar trebui sau nu sa iei suplimente de fier.

Celelalte simptome te vor insoti si ele: incontinenta urinara, constipatie, arsuri, mancarimi si usturimi ale pielii. Sanii cresc si incep sa produca colostru, ba chiar este posibil sa te confrunti cu scurgere de lichid din sani, insa nu trebuie sa te ingrijorezi.

 

Ce trebuie sa stii despre preeclampsie

Preeclampsia este o boala care afecteaza 3-8% dintre gravide. O femeie poate fi diagnosticata cu preeclampsie daca are tensiunea ridicata si proteina in urina dupa saptamana 20 de sarcina. Majoritatea femeilor insarcinate dezvolta o forma usoara de preeclampsie inainte de nastere, fara repercusiuni majore asupra mamei si fatului. Insa, atunci cand boala este severa, ea poate afecta organele interne si poate pune in pericol viata mamei si bebelusului. Singura forma de rezolvare a problemei este nasterea.

Preeclampsia se produce brusc, asa ca este foarte important sa urmaresti semnele de avertizare. Suna de urgenta la medic daca ti se umfla fata si ochii, daca ti se umfla brusc mainile, gleznele si talpile, cresti rapid in greutate – 2 kg intr-o saptamana. Alte simptome sunt: durere persistenta si severa de cap, vedere blurata, dublata, sensibilitate la lumina, pierderea temporara a vedererii, durere intensa in zona abdomenului superior, stari de greata si voma.

Simptomele preeclampsiei pot fi confundate destul de usor cu simptomele normale ale sarcinii, multe dintre cazuri fiind depistate la controalele de rutina. De aceea este vital sa nu ratezi nicio intalnire cu medicul care iti urmareste sarcina.

Cel mai des preeclamsia se face la prima sarcina. Totusi, daca ai avut preeclamsie la prima sarcina, vei avea si la cele care urmeaza. Alti factori de risc sunt: hipertensiune arteriala cronica, boli de cuagulare a sangelui, boli renale, boli autoimune, diabet, lupus, mostenirea genetica (mama, sora, bunica, matusa care au avut preeclampsie), obezitatea (indexul masei corporale mai mare de 30), sarcina multipla, varsta (mai mica de 20 si mai mare de 40).

Din pacate nimeni nu stie daca poate fi prevenita preeclampsia. Desi se fac nenumarate studii in domeniu, rezultatele nu sunt deloc clare. Cel mai bun lucru pe care il poti face pentru a preveni preeclampsia este sa te ingrijesti si sa nu lipsesti de la nicio intalnire cu medicul care urmareste sarcina. La fiecare vizita ar trebui sa-ti fie urmarita tensiunea arteriala si urina. Alerteaza medicul la fiecare simptom care ti se pare suspect.

 

Numele copilului

Mai sunt cateva saptamani pana la ziua cea mare. Te-ai gandit ce nume ii vei pute copilului? Cu siguranta rudele si prietenii iti sugereaza (uneori prea insistent) diverse nume. Poti cauta care sunt cele mai populare nume sau care, dimpotriva, sunt cele mai rar folosite. Poti consulta arborele genealogic al familiei pentru a gasi ceva care sa te inspire sau poate ai un personaj preferat dintr-o carte, dintr-un film, un show TV, o formatie rock etc.

Sa alegi numele copilului poate fi dificil, mai ales daca tatal nu este de acord cu anumite propuneri, iar tie nu-ti plac sugestiile lui. Faceti o lista cu preferintele voastre si confruntati-le. Cu siguranta veti ajunge la un compromis.

 

Cat iei in greutate?

In acest moment, ar trebui sa ai in plus intre 7 si 10 kilograme in plus. Insa acest lucru depinde de la femeie la femeie. Unele au mai mult, altele mai putin. Riscurile sunt si de o parte si de alta. Daca la femeile care au acumulat mai putine kilograme riscul este ca bebelusul sa fie mai mic decat normal, la femeile care au cu mult peste medie exista riscul unei nasteri dificile.

 

Sfat: Este timpul sa cauti un medic pediatru pentru bebelus, dupa ce se naste. El va urmari apoi evolutia micutului, va veni acasa pentru consultatii si iti va da sfaturi in legatura cu ingrijirea bebelusului.

 

 

Cum e tatal

Este un moment prielnic sa discutati despre numele bebelusului. Poti opta pentru numele cuiva drag din familie, de care te leaga sentimente placute. Si pentru copil poate fi un lucru bun sa duca mai departe numele cuiva drag din familie. Mai tarziu va constientiza legatura ancestrala cu istoria familiei.

Chiar daca esti de parere ca numele sunt doar nume, ele au un inteles si il va ajuta pe copil sa-si creeze o identitate pornid de aici. Asa ca, ai grija ce alegi!

 

Sarcina pe saptamani: Video saptamana 28

 

Nota: Fiecare copil se dezvolta in ritmul lui, chiar si in burtica. Informatiile sunt prezentate cu titlu informativ. Pentru orice nelamurire cere sfatul medicului care iti urmareste sarcina.

 

Sarcina pe saptamani: Saptamana 29

 
Ziua cea mare se apropie. Este timpul sa iei niste decizii legate de alaptare. Ce lapte formula este cel mai bun? Care ar fi indicat pentru bebelusul tau? Cere sfatul medicului pentru toate nelamuririle tale legate de nastere, alaptare etc.
 

 

Cum e copilul

Marime: 38,6 cm (crestet-calcaie)

Greutate: 1153 g

Este cat… un dovleac placintar

 

 

Bebelusul tau “se ingrasa”. Stratul de grasime de sub piele continua sa se formeze. Vor continua exercitiile de respiratie, de miscare. Desi cresterea mai incetineste ca ritm, din acest moment si pana la finalul sarcinii mai poti castiga aproximativ 2 kg. Organele senzoriale sunt dezvoltate. Unghiile de la maini si de la picioare cresc. Corpul incepe sa-si regleze singur temperatura. Maduva produce singura globulele rosii. Bebelusul chiar urineaza, cantitatea de urina eliminata zilnic in lichidul amniotic este de jumatate de litru. Muschii si plamanii sunt in continuu proces de maturizare, capul se dezvolta pentru a face loc creierului sa creasca. Pentru a-i asigura copilului nutrientii de care are nevoie, ar trebui sa consumi proteine, vitamina C, acid folic si fier. De asemenea, nu uita de calciu. In aceasta perioada 250 miligrame de calciu se vor depozita zilnic in oasele copilului, intarindu-le. Cere sfatul medicului cu privire la vitaminele prenatale.

Daca s-ar naste in acest moment, bebelusul ar putea sa respire singur, insa ar obosi repede si are nevoie de terapie intensiva. De asemenea, ochii ar fi sensibili la lumina.

 

Anul viitor, in aceasta perioada: copilul va avea 41 de saptamani!

 

 

Cum e mama

Iritatiile pielii, senzatiile de usturime si mancarime, hemoroizii, incontinent urinara, venele varicoase, crampele musculare, carceii, respiratia greoaie te vor insoti in continure. Vestea buna e ca vor inceta dupa nastere. Cele mai bune metode de a usura aceste simptome este sa ai grija la alimentatie, sa bei suficiente lichide, sa iti mentii o postura corecta, sa faci miscare si sa te odihnesti de fiecare data cand poti.

Cere sfatul medicului pentru orice medicamente esti tentata sa iei. Fie ca vrei sa combati constipatia sau mancarimile pielii, nu lua niciun medicament dupa ureche, nici macar din cele care se elibereaza fara reteta. Anunta-ti medicul daca ai sangerari rectale.

Pentru a lupta cu constipatia, mananca alimente care contin fibre, bea multa apa si fa miscari usoare.

Te mai poti confrunta, de asemenea, cu ameteli atunci cand faci miscari bruste. Incearca sa nu te ridici brusc sau sa te misti lent de pe o parte pe alta. Este indicat sa nu stai culcata pe spate, pentru a impiedica opturararea nervilor spatelui, pe de o parte, dar si pentru a asigura un flux optim de oxigen pentru bebelus, pe de alta parte.

Unele femei pot resimti, totodata, dureri acute din sold pana in calcaie. Acestea se datoreaza suprasolicitarii nervului sciatic. Pentru a limita problemele de acest gen este indicat sa faci exercitii de stretching. Inainte de a le incepe, cere sfatul medicului pentru a-ti recomanda ceva anume pentru femei gravide. De asemenea, atunci cand dormi, te poate ajuta daca pui o perna intre genunchi.

O alta problema este slabirea sistemului imunitar. Ai grija sa-ti iei toate masurile de precautie pentru a nu te imbolnavi. Spala-te des pe maini si stai departe de persoanele bolnave.

 

Decizii importante

Alaptare sau lapte formula? Nastere normala sau cezariana? Cat stai in concediu crestere copil?

Inca din primele saptamani de sarcina, hormonii trimit mesaje catre tesuturile din sani sa se pregateasca pentru alaptat. Intre luna a cincea si luna a sasea de sarcina poti observa scurgeri de lichid galbui. Este colostrul, prima forma a laptelui matern, care contine anticorpi. Dupa nastere, colostrul va mai fi produs doua-trei zile, dupa care laptele va capata o alta concentratie si consistenta, specifica nevoilor bebelusului.

Laptele matern este cel mai bun aliment pentru bebelus – un cocktail perfect de grasimi, proteine si anticorpi care ajuta la cresterea copilului. La inceputul fiecarei alaptari, laptele are o consistenta apoasa, dar totusi bogat in grasimi, apoi acesta devine mai gros, pentru ca spre finalul alaptarii, acesta sa aiba fie mai subtire. Bebelusii digera foarte usor laptele mamei, de aceea este recomandat ca in primele saptamani de viata sa alaptezi bebelusul la fiecare doua ore.

Alaptatul nu este benefic doar pentru bebelus, ci si pentru mame. In tipul alaptarii, corpul elibereaza un hormon numit oxitocina, care transmite uterului sa se contracte. Aceste contractii forteaza uterul sa revina la pozitia presarcina. Pentru a readuce uterul si burta “la locul lor” se consuma calorii. De asemenea, laptele se formeaza din depozitele de grasime, ceea ce inseamna ca alaptatul te ajuta sa scazi in greutate.

Pe de alta parte, alaptatul contribuie la crearea unei relatii puternice intre mama si copil. Privirile ochi in ochi nu le vei uita niciodata. In plus, alaptatul iti va da o “scuza” sa o lasi mai moale cu treburile casnice si sa va bucurati impreuna de momente de liniste si relaxare.

Un alt beneficiu al alaptarii este ca bebelusul isi ia exact cat are nevoie, nu mai esti stresata cu masurarea cantitatii de lapte, cu sterilizarea si incalzirea biberoanelor. Laptele matern vine la temperatura optima, gata de baut si… e gratis.
Cere sfatul medicului care iti urmareste sarcina cu privire la alaptare. Afla daca sanii tai sunt in regula si daca pot interveni probleme cu laptele. Poti participa si la cursuri de alaptare in care poti invata care sunt cele mai bune pozitii in care sa tii bebelusul.

Daca, din diferite motive de sanatate, nu vei putea alapta, cere sfatul medicului cu privire la cele mai potrivite formule de lapte pentru bebelusi. Iti poti face si niste calcule in ceea ce priveste costurile, astfel incat sa iti construiesti noul buget de familie in conformitate cu noile cerinte.

Cat timp mai stai la birou este o alta decizie pe care trebuie sa o iei? Unele femei renunta la serviciu in luna a7-a sau a 8-a, altele prefera sa vina la serviciu pana aproape de nastere. Consulta medicul care iti urmareste sarcina pentru a lua cea mai buna decizie in acest sens.

 

Cat iei in greutate?

Per total, pana acum ar trebui sa ai in plus fata de greutatea cu care ai pornit “la drum” intre 9 si 11 kg.

 

Sfat: Daca dupa nastere vrei sa stai acasa, in concediu de crestere copil, iata ce trebuie sa stii.

 

 

Cum e tatal

Partenera ta are nevoie de ajutor. Discutati impreuna despre alaptare. In cazul in care se dovedeste ca nu va putea alapta, ea are nevoie de suportul tau. In primul rand moral, intrucat majoritatea femeilor care nu pot alapta se invinovatesc si intra in depresie. Iar in al doilea rand o poti ajuta cu pregatirea laptelui formula.

De asemenea, pe timpul sarcinii, asigura-te ca partenera ta mananca suficient de bine, ca bea suficient de multe lichide si usureaza-i pe cat poti sarcina. Preia-i din sarcini, ajut-o la treburile casnice. Elibereaz-o de stres, pentru ca stresul poate contribuie la pierderea laptelui.

 

Sarcina pe saptamani: Video saptamana 29

 

Nota: Fiecare copil se dezvolta in ritmul lui, chiar si in burtica. Informatiile sunt prezentate cu titlu informativ. Pentru orice nelamurire cere sfatul medicului care iti urmareste sarcina.

 

Sarcina pe saptamani: Saptamana 30

 
 Oboseala, dureri, somnolenta… la care se adauga o instabilitate emotionala. Acestea sunt simptomele principale cu care te vei confrunta in aceasta saptamana.
 

 

Cum e copilul

Marime: 39,9 cm (crestet-calcaie)

Greutate: 1319 g

Este cat… o varza

 

Bebelusul tau capata din ce in ce mai mult forma pe care o va avea la nastere. Pana atunci insa, obrajorii i se vor mai “umple”, va creste in greutate, iar lichidul amniotic va fi din ce in ce mai putin. Tocmai de aceea si loviturile se resimt mai puternic. Micutul isi poate roti capul, deschide ochii, respira prin nari (desi nu intra aer). De asemenea isi suge degetul si se antreneaza pentru alaptare. Cum spatiul “de manevra” este din ce in ce mai mic, vei simti presiune si disconfort la fiecare micare pe care micutul tau o face. Creierul bebelusului este in continua crestere, ajutandu-l in “activitatile” zilnice. Este foarte constient de ceea ce se intampla in jurul lui si chiar poate detecta lumina. Pana acum se credea ca uterul este un mediu intunecat, insa cercetarile de ultima ora dezvaluie faptul in uter poate fi lumina sau intuneric, in functie de mediul exterior. Daca s-ar naste in aceasta perioada, cu ajutorul supravegherii medicale sustinute are sanse mari de supravietuire. Potrivit statisticilor, 9 din 10 copii nascuti in aceasta saptamana supravietuiesc in conditiile unor ingrijiri medicale sustinute.

In aceasta perioada bebelusului i se formeaza in gingii mugurii dentari pentru dintii permanenti. Incet-incet micutul isi formeaza si o rutina somn-veghe, desi ciclurile lui par a fi pe dos fata de ale tale (e treaz cand tu vrei sa dormi si invers).

La 30 de saptamani bebelusul este suficient de mare nu doar sa-ti auda vocea, ci si sa ti-o recunoasca. Este si puternic. Daca ar fi afara, ti-ar putea strange degetul.
Anul viitor, in aceasta perioada: copilul va avea 42 de saptamani!

 

 

Cum e mama

Esti din ce in ce mai… mare. Insa asta nu ar trebui sa te impiedice sa faci miscare. Cele mai bune exercitii fizice pentru gravid sunt plimbarile si inotul. Multe sali de sport au programe speciale de gimnastica pentru femeile in sarcinate (sau pentru cele care au nascut de curand). Mai sunt doar cateva saptamani pana la marele final, iar tu trebuie sa fii in forma atat pentru ca nasterea sa fie mai usoara, cat si pentru a te recupera mai usor dupa nastere.

Pe masura ce bebelusul creste, unele activitati de rutina ti se vor parea imposibile. De exemplu nu te mai poti apleca, iar de legat la sireturi nici nu mai poate fi vorba. Flatulenta, indigestia si arsurile gastrice sunt deja la ordinea zilei. Evita mancarurile grase, grele sau picante. Nu lua medicamente pentru arsurile gastrice fara sa ceri sfatul medicului, chiar daca sunt din cele fara reteta.

Acum apar si problemele legate de respiratie, intrucat plamanii au mai putin loc pentru a se extinde.

Burtica mare te va impiedica sa gasesti o pozitie confortabila pentru somn. Nu mai mai putea dormi cum trebuie, oboseala fiind accentuata si de hormoni, si de oxigenarea incompleta, avand in vedere faptul ca nu mai respiri corect. Pe masura ce bebelusul se va pregati de nastere si se va indrepta spre zona pelvisului, plamanii se vor elibera de sub presiune si vei putea respire normal.

Ca si cand acestea n-ar fi fost de ajuns, mersul la toaleta s-a indesit. Principala preocupare cand te duci undeva este unde e WC-ul. Cu cat copilul creste mai mult, cu atat pune presiune mai mare pe vezica. Nu te abtine! Mergi la toaleta de cate ori simti nevoia, altfel risti sa faci infectie urinara.

Pentru a suplimenta productia de sange, corpul tau retine apa, iar tu iti vei simti umflate picioarele, degetele si fata. Pantofii de vor strange, iar bijuteriile nu-ti vor mai incapea pe degete. Nu te retine! Bea multa apa, pentru a diminua umflaturile. De asemenea, nu petrece mult timp in aceeasi pozitie (in picioare, in sezut sau culcat). De cate ori poti stai cu picioarele mai ridicate pentru a imbunatati circulatia sangelui. Cere sfatul medicului daca umflaturile sunt severe.

Tot din pricina hormonilor care relaxeaza articulatiile vei fi destul de neindemanatica, iti vor scapa lucruri din mana, nu vei putea apuca cu putere obiectele. De asemenea, mersul si echilibrul vor fi ingreunate din pricina schimbarii centrului de greutate. Daca nu ai inceput deja, in curand vei avea mersul tipic leganat al gravidelor. Ai grija mare la incaltari pentru ca orice cazatura poate fi riscanta. In plus, ar trebui sa alegi pantofi cu un numai mai mare decat luai de obicei, intrucat este foarte posibil sa ti se lateasca laba piciorului. Hormonii vor contribui si la accentuarea schimbarii de stare pe care le aveai la inceputul sarcinii. Vei avea din nou suisuri si coborasuri din punct de vedere emotional. Daca nu le poti face fata cu ajutorul familiei si prietenilor, cere sfatul medicului.

Vizitele la medic ar trebui sa fie de doua ori pe luna, pentru a monitoriza semnele vitale ale bebelusului si pentru a preintampina orice complicatie ar putea surveni. Daca bebelusul nu s-a asezat inca in pozitia de nastere, nu trebuie sa-ti faci griji. Mai este suficient timp sa o faca.  Suna-ti medicul pentru orice semn ar putea indica o nastere prematura (sangerare vaginala sau nazala, tensiune arterial mare, dureri abdominal, dureri de cap, dureri in piept).

Cateodata, iti spui ca ai obosit sa fii gravida. Nu te descuraja! Peste doar cateva saptamani, durerile, disconfortul, toate vor fi istorie. Cand ii vei vedea fetisoara micutului nu te vei mai gandi nicio clipa cat de rau ti-a fost pe durata sarcinii, travaliului, nasterii…

 

Cat iei in greutate?

In aceasta perioada n-ar trebui sa iei mai mult de 500-900 g pe saptamana. Orice crestere in greutate mai mare de atat ar trebui raportata medicului care urmareste evolutia sarcinii. Ea poate fi cauzata de retentia de apa care poate creste tensiunea arteriala.

 

Sfat: Fa o lista cu lucrurile pe care trebuie sa le ai gata inainte de nastere. Nu cumpara multe hainute intrucat vei primi destul de multe cadouri. Poti cumpara doar acele produse absolut necesare de care esti sigura ca nu le vei primi de la altcineva.

 

 

Cum e tatal

Familiile vorbesc foarte rar despre impactul pe care il va avea bebelusul asupra familiei largite. Parintii tai si parintii sotiei vor deveni BUNICI si isi vor lua rolul foarte in serios. Sunt incantati, relaxati si abia asteapta venirea pe lume a nepotului (nepoatei).

In aceasta perioada este indicat sa stai de vorba atat cu parintii tai, cat si cu socri, pentru a va ajuta cu bebelusul. Dupa nastere, sotia ta va avea nevoie de sprijin si bunicii sunt incantati sa va fi alaturi. Puteti stabili impreuna un program astfel incat toata lumea sa fie multumita, iar micutul sa se bucure de dragostea tuturor. Cu cat veti forma o echipa mai buna, cu atat mai fericit va fi bebelusul.

 

Sarcina pe saptamani: Video saptamana 30

 

Nota: Fiecare copil se dezvolta in ritmul lui, chiar si in burtica. Informatiile sunt prezentate cu titlu informativ. Pentru orice nelamurire cere sfatul medicului care iti urmareste sarcina.

 

Sarcina pe saptamani: Saptamana 31

 
Lucrurile se cam aglomereaza. Ti-ai facut un plan? Unde nasti, la stat, la privat, ai pregatit traseul, in cazul in care te apuca durerile facerii? Stii ce trebuie sa pui in bagajul de gravida?
 

 

Cum e copilul

Marime: 41,1cm (crestet-calcaie)

Greutate: 1502 g

Este cat… o nuca de cocos mare

 

Plamanii micutului continua sa se maturizeze. Cu cat sunt mai dezvoltati, cu atat bebelusul are sanse de supravietuire daca s-ar naste prematur. Pielea incretita incepe sa se intinda usor-usor. Datorita celulelor de grasime, pielea nu mai este rosie, ci roz, asa cum va fi si la nastere.

 

Ochii bebelusului raspund la lumina si pupilele dilata sau se contracta in functie de luminozitate.

Micutul iti stie vocea, ii poti canta, ii poti vorbi, ii poti povesti despre mediul inconjurator, ce-l asteapta acasa, ce bucurie inseamna pentru tine si pentru taticul lui sa fiti parinti. Auzul lui este 100% complet si este perfect constient de zgomotele din jurul sau.

In aceasta perioada bebelusul va acumula kilograme in plus, asa ca pregateste-te ca si tu sa cresti odata cu el, facandu-ti mai dificila respiratia, mersul, somnul. In oasele lui continua sa se depoziteze calciu, iar in lichidul amniotic sunt “livrate” zilnic 500 ml de urina de la bebelus.

Cum bebelusul se face destul de mare si poate face multe (intoarce capul dintr-o parte in alta, da din maini, din picioare etc.), rezultatul este un numar mare de lovituri. Vestea buna este ca acesta este un semn clar ca bebelusul tau este activ si sanatos.

Anul viitor, in aceasta perioada: copilul va avea 43 de saptamani!

 

 

Cum e mama

Te-ai obisnuit deja: ingidestii, arsuri, flatulenta. Mersul leganat de rata face si el parte din noul “stil de viata”. Pe masura ce bebelusul creste, te vor mai insoti durerile de spate si de solduri, in special la finalul zilei. Ii poti cere sotului sa-ti faca un masaj care sa te relaxeze. De asemenea, poti face cateva exercitii speciale pentru gravide care sa mai reduca din dureri si pe tot parcursul zilei sa incerci sa iti mentii o postura corecta.

Vei putea respira din ce in ce mai greu, si vei merge si mai des la toaleta.

Sanii vor creste si ar fi recomandat sa iti iei un sutien mai mare. Unele femei au raportat scurgeri de colostru in aceasta perioada de sarcina, in timp ce altele nu au avut deloc asa ceva. Depinde de organismul fiecarei femei in parte si nu este cazul sa te ingrijorezi. In cazul in care te confrunti cu scurgerea de fluide din sani, iti poti pune pe sutien absorbante speciale.

Aceasta perioada este una buna in care sa te informezi despre nastere. Vei opta pentru medicamente care sa diminueze durerile facerii, vei opta pentru anestezie totala, pentru una partiala, vei naste normal, prin cezariana?

Discuta fiecare optiune cu medicul care va supraveghea nasterea. Este mai bine sa stii dinainte care sunt avantajele si dezavantajele, decat sa fii pusa sa alegi cand esti deja in travaliu.

Contractiile Braxton-Hicks isi vor face si ele simtita prezenta. Multe femei sunt pacalite de aceste contractii, crezand ca urmeaza sa nasca. De fiecare data cand simti ca ai contractii, suna-ti medicul si urmeaza-i sfaturile intocmai. Contractiile Braxton-Hicks sunt de obicei nedureroase si neregulate. Daca ai contractii dureroase si la intervale regulate, daca ai dureri ale spatelui inferior, asociate cu sangerari vaginale sau scurgeri de mucus, suna-ti medicul. Poate fi vorba de o nastere prematura.

 

Cat iei in greutate?

Pana acum ar fi trebuit sa acumulezi intre 9 si 12 kg. Daca ai o sarcina multipla, cu siguranta vei fi foarte mare. Ar trebui sa te astepti la 11-13 kg in plus. Aceasta greutate inseamna kilogramele copilului, placenta, sangele in volum marit, uterul, lichidul amniotic.

 

Sfat: Profita de timpul ramas si termina de facut lucruri importante (cumpara-ti lucrurile necesare pentru bagajul de nastere, pune-ti in ordine actele necesare), daca ai cumparat hainute pentru copil, spala-le si pune-le in ordine ca sa le ai gata pregatite cand te vei intoarce cu bebelusul de la maternitate.

 

 

Cum e tatal

Ti se poate parea ca in acest „film” sotia are rolul principal, iar tu faci parte din figuratie. Cu toate acestea, si tu ai un rol foarte important. Nu-ti fie teama sa-ti impartasesti sentimentele si ingrijorarile.

Este timpul sa vorbesti cu seful tau despre ce vei face dupa nastere, cate zile libere iti vei putea lua. Este foarte important sa stai acasa cu bebelusul si sotia dupa nastere. Ea va avea nevoie de tot suportul tau in cazul in care va suferi de o depresie post-natala sau daca va naste prin cezariana.

Nu trebuie sa te simti vinovat daca nu reusesti sa iei cateva saptamani libere, iar timpul petrecut acasa se rezuma la doar cateva zile. Important este ca in aceste zile sa fii cat mai aproape de sotie si bebelus. Se vor crea niste legaturi greu de desfacut in acele zile.

 

Sarcina pe saptamani: Video saptamana 31

 

Nota: Fiecare copil se dezvolta in ritmul lui, chiar si in burtica. Informatiile sunt prezentate cu titlu informativ. Pentru orice nelamurire cere sfatul medicului care iti urmareste sarcina.

 

Sarcina pe saptamani: Saptamana 32

 
 Daca nu ai facut-o deja, este timpul sa te informezi cu privire la modalitatea prin care vei naste. Vei naste natural? Cezariana? Cu anestezie? Fara?
 

 

Cum e copilul

Marime: 42,4cm (crestet-calcaie)

Greutate: 1702 g

Este cat… un dovleac

 

 

Ca si tine, bebelusul si-a format o rutina zilnica. Vei observa perioade in care micutul este activ si agitat, si perioade in care nu-i poti sesiza nicio miscare. De altfel, bebelusul doarme aproximativ 90-95% din timp. Tocmai de aceea vei simti mai rar miscarile, insa mai intens. Totusi, suna-ti medicul de fiecare data cand simti ca s-a schimbat ceva in rutina bebelusului sau se misca mult mai rar decat o facea inainte.

Pielea va continua sa se intinda si sa capete aspectul rozaliu. Pe masura ce ii vor disparea cutele de pe fata, caputul i se va umple de par.

Incepand cu 20 de saptamani, corpul micutului a secretat o solutie albicioasa si ceroasa – vernix, care a protejat pielea de mediul lichid in care a stat. La nastere este posibil sa mai ramana urme de vernix, insa va disparea dupa prima baie.

Pana la nastere, bebelusul va acumula cel putin 900 de grame. In urmatoarele 7 saptamani, micutul va „castiga” intre o treime sau chiar jumatate din greutatea totala pe care o va avea la nastere. Creierul sau continua sa construiasca neuroni si conexiuni neuronale, esentiale pentru supravietuirea in mediul exterior.

Dupa ce se va naste, acest model va continua. Bebelusii nenascuti inca au si o pozitie preferata, cu capul in jos si fundul in sus, spre coastele tale. De altfel, aceasta este si pozitia care il pregateste pentru nastere.

Anul viitor, in aceasta perioada: copilul va avea 44 de saptamani!

 

 

Cum e mama

Mai sunt doar cateva saptmani pana la ziua cea mare si, cu siguranta, numeri zilele care au mai ramas. Nici nu e de mirare avand in vedere „chinurile”: dureri, arsuri stomacale, indigestie, glezne umflate etc.

In aceasta perioada te poti confrunta cu scurgeri de colostru si cu niste scurgeri vaginale albicioase (leucoree). Ambele fenomene sunt normale si pe masura ce te apropii de nastere, este posibil sa creasca in cantitate.

Te poti documenta cu privire la modalitatile de ocolire a durerilor facerii. Poti opta pentru cursurile Lamaze, care invata gravidele sa se miste in timpul travaliului si sa foloseasca diverste tehnici de respiratie pentru a combate durererea, fara sa foloseasca medicamente. Metoda Bradley, foarte asemanatoare cu Lamaze, se bazeaza tot pe tehnici de respiratie. La ambele metode este nevoie de suportul sotului pentru a te ajuta sa te concentrezi pe aceste tehnici.

Terapia cu apa ajuta la relaxarea corpului si poate face nasterea mai usoara. Poti cere sfatul medicului cu privire la nasterea in apa. Si chiar daca nu nasti in apa, poti beneficia de efectele pozitive ale apei in timpul dusului.

In aceasta perioada trebuie sa fii atenta si la semnele de preeclampsie: picioare umflate brusc si foarte mult, fata tumefiata, durere severa de cap, durere abdominala, greturi. Contacteaza imediat medicul daca ai aceste simptome.

Cu siguranta disconfortul se accentueaza in aceste ultime saptamani, insa poti contracara neplacerile prin masaj, tehnici de relaxare, miscari usoare de stretching, exercitii fizice usoare, o postura corecta si o dieta sanatoasa si echilibrat. Nu lua niciun medicament fara sa ceri sfatul medicului. De asemenea, daca durerile de spate se inrautatesc, cere sfatul medicului, pentru a te asigura ca nu e vorba de o nastere prematura.

Se pot accentua, de asemenea, starile de nervozitate, anxietate. Nu te sfii sa ceri ajutorul persoanelor din jurul tau, sot, familie, prieteni, si chiar autor specializat in cazul in care nu poti face fata acesto provocari din viata ta.

Circulatia in zona inferioara a corpului poate avea de suferit din pricina greutatii si a hormonilor, ca urmare pot aparea venele varicoase, hemoroizii si carceii. Daca disconfortul creat de aceste elemente este prea mare, cere sfatul medicului.

 

Cat iei in greutate?

Desi te simti, probabil, de 5 tone, n-ar trebui sa ai mai mult de 9 kilograme in plus fata de greutatea cu care ai inceput sarcina, in conditiile in care nu ai sarcina multipla.

 

Sfat: Redu activitatile care te obosesc sau chiar renunta la ele. Fa miscare, plimba-te, inoata si evita toate activitatile care necesita un effort sustinut.

 

 

Cum e tatal

Daca nu te-ai ocupat pana acum, este timpul sa pregatesti camera bebelusului. Daca nu aveti unde pregati camera bebelusului, tot trebuie amenajat un coltisor numai al lui. Dulapior de haine, masa de schimbat scutece, patutul etc.

Pregateste-te pentru nastere. Incepand cu saptamana 32 orice este posibil si daca se naste oricand de aici inainte, daca are o greutate corespunzatoare si este sanatos, nu va avea deloc probleme. Chiar va petrece destul de putin timp in spital, daca nu apar complicatii.

Inainte de a cumpara orice, intreaba in cercul de prieteni sau printre rude ce obiecte ar putea sa-ti dea (sau sa-ti imprumute) de la copiii lor. Lumini de veghe, carucioare, parasolare pentru masina, scaune auto, monitoare de supraveghere etc… toate sunt necesare si le poti folosi cu incredere. Vei economisi astfel, o suma frumusica de bani.

 

Sarcina pe saptamani: Video saptamana 32

 

Nota: Fiecare copil se dezvolta in ritmul lui, chiar si in burtica. Informatiile sunt prezentate cu titlu informativ. Pentru orice nelamurire cere sfatul medicului care iti urmareste sarcina.

 

Sarcina pe saptamani: Saptamana 33

 
 Bebelusul va veni in curand. Ai stabilit ruta cea mai rapida spre spital? Ai hotarat cum nasti? Ai cumparat hainute? Ai pregatit camera? Acestea sunt „framantarile” din perioada curenta.
 

 

Cum e copilul

Marime: 43.7 cm (crestet-calcaie)

Greutate: 1918 g

Este cat… un ananas

 

Simturile bebelusului se perfectioneaza. Daca ii vorbesti, te poate auzi. De fapt, lumea lui este plina de sunete. Iti poate auzi nu numai vocea, ci si inima batand, sau stomacul miscandu-se, sau plamanii umplandu-se cu aer. Micutul se pregateste pentru viata extrauterina si a inceput sa acumuleze fier in ficat.

Lichidul amniotic a ajuns la cote maxime si pana la nastere nu va creste mai mult de atat. Creierul bebelusului se dezvolta si va creste si marimea capului. Depozitele de grasime de sub piele continua sa se formeze, pielea transformandu-se la culoare. Daca vei avea baiat, testiculele au ajuns in scrot. Daca ai fetita, clitorisul ei este destul de vizibil.

Oasele scheletului se intaresc, de aceea este indicat sa continui sa iei vitamine prenatale. Oasele capului, insa, nu sunt intarite complet, pentru a permite trecerea mai usoara prin colul uterin. De multe ori, presiunea de la nastere ii face pe cei mici sa aiba capul tuguiat. Abia inspre adolescenta oasele capului se intaresc mai mult, pana atunci ele sunt inca maleabile pentru a permite creierului sa mai creasca in volum in timpul copilariei.

Micutul „imprumuta” anticorpi de la mama, care il vor ajuta sa supravietuiasca imediat dupa nastere, insa isi va dezvolta propriul sistem imunitar la cateva luni dupa nastere.

Plamanii sunt maturi si daca s-ar naste acum ar putea supravietui daca este tinut la incubator. Daca ai sarcina multipla este foarte probabil sa nasti in aceasta perioada, insa cu cat micutii stau in uter mai mult timp, cu atat mai bine.

In aceasta saptamana bebelusul ar trebui sa fie deja in pozitia de nastere, cu capul in jos. Daca nu s-a intamplat asta, nu trebuie sa-ti faci griji, este suficient timp sa se intoarca.

 

Anul viitor, in aceasta perioada: copilul va avea 45 de saptamani!

 

 

Cum e mama

E timpul sa te pregatesti pentru nastere, sa ai cat mai multe lucruri pregatite inainte de marele eveniment. Fii tot timpul cu ochii pe telefonul tau si al sotului, sa fie incarcate. Poti cumpara cate un acumulator de rezerva, astfel incat sa stii ca, in cazul in care cel din telefon cedeaza, il poti folosi pe celalalt. Asigura-te ca partenerul are in agenda telefonica numarul de telefon al doctorului care iti supravegheaza sarcina, sa-l sune in caz de urgenta.

Vei continua sa ai contractiile Braxton Hicks. Cand le simti, tot ce trebuie sa faci este sa te relaxezi si sa te asezi intr-o pozitie comoda, cu picioarele mai sus. Odihneste-te ori de cate ori ai ocazia.

Celelalte simptome de pana acum te vor insoti si ele pe parcursul celei de-a 33-a saptamani de sarcina. Pe masura ce uterul se mareste iti va apasa pe diafragma, facand respiratia o adevarata provocare. De asemenea, cu cat se apropie data nasterii, cu atat vei simti o presiune mai mare in jurul pelvisului, vestea buna fiind ca ti se vor elibera plamanii si vei putea respire mai bine.

Mersul iti va fi din ce in ce mai greoi, la fel ca si aplecatul, statul jos si, in general, orice fel de miscare.

Durerile de orice fel te vor insoti si ele, la fel ca si retentia de apa si probleme cu incheieturile.  Atentie, insa, la orice semn care ar putea prevesti o nastere prematura. Nu te sfii sa ceri sfatul medicului cu privire la orice neliniste a ta, chiar daca, in cele din urma, se poate dovedi o alarma falsa.

Viata sexuala a cuplului poate continua normal in aceasta perioada, daca medicul nu v-a sfatuit contrariul.

 

Cumparaturi inainte si dupa nastere

Daca vrei sa cumperi diverse lucruri pentru bebelus, limiteaza-te doar la strictul necesar. Oricum vei primi multe cadouri in urmatoarea perioada. Ce trebuie sa cumperi neaparat sunt: scaun de masina, scutece, servetele umede, body-uri.

Dupa ce se naste, in functie de cum decurge alaptarea, poti cumpara biberoane, pompa de san, lapte praf. Cere sfatul medicului cu privire la laptele praf pe care ti-l recomanda pentru micutul tau dupa ce se naste. Patutul, caruciorul si accesoriile de purtat copilul le poti cumpara dupa nastere, in cazul in care nu ti le-a facut cineva cadou sau nu le-ai putut imprumuta de la cineva cunoscut.

 

Cat iei in greutate?

In ultimele 6-7 saptamani de sarcina, bebelusul va acumula pana la jumatate din greutatea pe care o va avea la nastere. In consecinta si greutatea ta se va modifica. Per total ar trebui sa ai intre 11 si 13 kg in plus in aceasta perioada. Insa jumatate din aceasta va insemna greutatea micutului, restul distribuindu-se spre placenta, sange, tesutul marit al sanilor etc.

 

Sfat: Atat timp cat nu exista semne de nastere prematura, sexul in timpul sarcinii nu afecteaza in niciun fel bebelusul. Daca medicul nu v-a interzis puteti sa va bucurati impreuna de momente de intimitate. Atentie, insa, ca la orgasm pot aparea cateva mici contractii, iar cervixul poate sangera usor dupa actul sexual.

 

 

Cum e tatal

E timpul sa te pregatesti pentru nastere. De multe ori, momentul te ia prin surprindere, la ore nepotrivite, asa ca e bine sa fii pregatit. Sa-ti stabilesti ruta spre spital, sa afli care este programul de vizite la maternitate, sa stii ce acte iti trebuie pentru declararea copilului, unde trebuie sa te duci sa-l declari etc.

Daca nu are cine sa va ajute, ar fi bine sa aveti pregatite cateva recipiente cu alimente pe care sa le stocati la congelator si pe care sa le scoti in zilele in care sotia este la maternitate, precum si pentru zilele de dupa nastere cand, cu siguranta, numai la gatit nu-i va sta capul.

Iti mai poti face in avans planul telefoanelor. Pe cine urmeaza sa suni imediat dupa nastere, iar acele persoane sa anunte mai departe, astfel incat sa nu suni tu pe toti din agenda.

 

Sarcina pe saptamani: Video saptamana 33

 

Nota: Fiecare copil se dezvolta in ritmul lui, chiar si in burtica. Informatiile sunt prezentate cu titlu informativ. Pentru orice nelamurire cere sfatul medicului care iti urmareste sarcina.

 

Sarcina pe saptamani: Saptamana 34

 
 Iti vine sa crezi ca ai ajuns pana aici? 34 de saptamani! Cu siguranta, abia astepti clipa cea mare, insa mai e ceva de asteptat. Pe cat esti de nerabdatoare, pe atat esti de emotionata si iti faci in minte scenarii cu privire la nastere.
 

 

Cum e copilul

Marime: 45 cm (crestet-calcaie)

Greutate: 2.146 g

Este cat un… pepene galben

 

 

Muschii bebelusului tau se maturizeaza, la fel si restul corpului. Isi poate intoarce capul dintr-o parte in alta si isi tonifica musculatura, facant „exercitii”. Isi intinde mainile, picioarele, iar tu resimti din plin asta. Daca vei avea baiat, testiculele sunt acolo unde trebuie. Ochii i se deschid si ii tine deschisi cand e treaz si ii inchide cand doarme. Perisorul lanugo a disparut, fiind inlocuit cu un strat gros de vernix. Stratul de grasime continua sa se formeze pe sub piele, iar bebelusul capata din ce in ce mai mult imaginea dulce si roz pe care ti-o imaginai cand ai ramas insarcinata.

 

In rest, se comporta ca un copil obisnuit: deschide ochii, ii inchide, doarme, se joaca, respira.

Daca s-ar naste acum, sansele de supravietuire sunt de 95%. Desi sunt sanse mari sa se dezvolte fara probleme, pot aparea si situatii in care va fi nevoit sa lupte pentru viata lui. Maturizarea plamanilor variaza de la copil la copil. Sunt copii care, la 34 de saptamani, nu-si pot regla singuri temperatura corpului, iar altii care inca au nevoie de asistenta in respiratie.  Insa acestea sunt probleme de scurta durata, care se vor rezolva cu asistenta medicala specializata, iar pe termen lung, bebelusul va putea ajunge din urma un copilas nascut la termen.

Micutul tau este cam cat un pepene si poti avea senzatia ca porti in pantece o bila de bowling. Daca este baiat, testiculele sunt la locul lor. In cazul in care, la nastere, acestea nu sunt coborate nu este neaparat un motiv de panica. Un sfert dintre baietei a “pierdut” unul pe drum. Acesta va ajunge la destinatie in cateva luni. Totusi, pentru a te linisti, cere sfatul medicului in orice problema.

Este timpul ca bebelusul sa se fi intors cu capul in jos, pregatit pentru nastere. Daca nu a facut-o, nu te ingrijora. Este suficient timp pana la nastere, insa este la fel de posibil ca doctorul sa ia in calcul, in aceasta situatie, nasterea prin cezariana.

 

Anul viitor, in aceasta perioada: copilul va avea 46 de saptamani!

 

 

Cum e mama

Ca sa nu suni pe toata lumea sa le dai marea veste, poti face o schema a telefoanelor. Tu iti anunti sotul, iar el anunta inca unu-doi oameni, iar apoi ceilalti raspandesc vestea intre ei. Pregateste-te sa pui la punct toate detaliile legate de nastere.

Fii atenta la semnele de nastere prematura: crampe asemanatoare cu cele menstruale, uneori insotie de diaree, indigestie sau greturi; scurgeri apoase, de culoare roz sau maroniu, cateodata precedate de un dop mucilaginous dens; scurgeri de lichid amniotic.

Cat priveste simptomele, le stii deja: dureri de spate, de picioare, umflarea gleznelor, a picioarelor, a fetei si a mainilor. Aceaste inflamatii sunt cauzate de hormonii sarcinii care incurajeaza corpul sa retina apa pentru a acoperi nevoile de dezvoltare ale bebelusului. Hidrateaza-te corespunzator si stai ori de cate ori poti cu picioarele ridicate, pentru a usura senzatiile. Nu ignora aceste umflaturi, totusi, si urmareste semnele de preeclamsie. Pentru orice neplacere, suna-ti medicul.

Vestea buna este ca, pe masura ce copilul se “aranjeaza” cu capul in jos, vei putea respira mai bine, intrucat nu mai apasa pe plamani.

Vei fi, insa, la fel de obosita. Comparabil, oboseala este asemanatoare cu cea din primul trimestru de sarcina. Oboseala este ceva normal. In ultima vreme corpul tau a trecut prin transformari extraordinare care ti-au consumat energia, nu ai putut dormi noptile, nu ai putut manca, nu ai putut merge, ai facut dese vizite la toaleta. Este timpul sa te odihnesti cat de mult poti si sa-ti pastrezi energia pentru travaliu. Dupa ce stai mai mult timp intinsa in pat, nu te ridica brusc. Exista riscul sa ametesti pentru ca iti scade tensiunea arteriala cand te ridici.
Si chiar daca vrei sa “scapi”, ar fi bine sa nu grabesti nasterea. Sunt femei care fac efort intentionat, pentru a naste. Tine cont, insa, ca bebelusul are nevoie de fiecare zi in plus pentru a se pregati pentru viata extrauterina.

Este posibil sa te mai confrunti in aceasta perioada cu o urticarie care sa-ti apara pe burtica, pe coapse si pe fese. Se numeste prurit de sarcina si dispare la fel de repede cum a aparut. Cere sfatul medicului daca te confrunti cu aceasta problema. De asemenea, daca simti mancarimi pe tot corpul, desi nu ai nicio iritatie, cere sfatul medicului intrucat pot fi semne ca sunt probleme la ficat.

 

Pregateste-te pentru nastere

In filme, scenele nasterii sunt dramatice, dar rapide. In viata reala, poti petrece ore in sala de nasteri pana cand vei auzi “Felicitari! E baiat!” sau “E fata”. Mai mult, daca nu este o situatie de urgenta, nu vei fi dusa imediat in sala de nastere. Asa ca, n-ar fi rau sa te gandesti cam ce-ai putea sa faci in spital inainte de nastere, pentru ca asteptarea sa nu ti se para o corvoada.

Pare o prostie, insa ar trebui sa faci un drum pana la spital, ca si cand ai naste. Esti sigura ca stii pe unde se intra, ca stii unde poti parca masina, ca stii care este cel mai scurt drum? Vei naste la privat sau la stat? Vei sta in rezerva sau in salon? Cat te costa?

Alege-ti medicul pediatru. Cere sfatul medicului tau de familie  sau cere recomandari prietenilor tai. Il poti contacta inainte de nastere, asfel incat sa stabilesti cu el programul vizitelor de dupa, precum si calendarul vaccinarilor.

Corpul tau se pregateste si el pentru nastere.  Iata care sunt stadiile intrarii in travaliu:

Stadiul 1: Incepi sa ai contractii regulate, care cresc in frecventa si in intensitate. Apoi se opresc o vreme, pentru ca apoi sa inceapa din nou si mai intense, si mai dese. In acest rastimp ar trebui sa ajungi la spital. La finalul stadiului 1 esti complet dilatata.

Stadiul 2: Incepi impingerea copilului. Contractiile vor fi puternice si, daca nu ai luat niciun medicament care sa atenueze durerea, vei simti nevoia sa impingi. Personalul medical iti va spune ce ai de facut. Este posibil ca medicul sa iti faca si o epiziotomie (taierea zonei musculare dintre vagin si perineu) pentru a facilita expulzarea bebelusului. Stadiul 2 se incheie in momentul in care copilul s-a nascut.

Stadiul 3: Poate dura intre 5 minute si o ora dupa nastere, timp in care trebuie sa elimini si placenta.

 

Cat iei in greutate?

Cu totul, pana acum, ar trebui sa ai in plus in jur de 9-12 kilograme, poate chiar mai mult.

 

Sfat: Este timpul sa-ti faci bagajul pentru maternitate si chiar sa pregatesti mancaruri pe care sa le tii la congelator. Daca nu are cine te ajuta cu treburile casnice in primele zile de dupa nastere, iti vor fi de folos.

 

 

Cum e tatal

Multi tati nu prea stiu cum sa relationeze cu copiii lor. Important nu este insa ce faci, ci sa faci ceva, indiferent ce. Iata cateva sfaturi cu care sa incepi:

1. Tine-l in brate. Peste putin timp copilul tau va veni pe lume. Nu trebuie sa faci nimic special, e suficient sa-l tii in brate, sa-ti simta caldura, sa-ti simta respiratia, sa-ti auda inima. Asa cum pentru mame este recomandat sa tina bebelusul direct pe piele, si tu poti face la fel. Poti sa-ti scoti tricoul sau sa-ti desfaci nasturii de la camasa, astfel incat contactul sa fie direct. Daca este mai frig, acopera-l cu o paturica. Ii poti vorbi, canta, ii poti citi. Ii poti citi orice, de la povesti la biografia lui Abraham Lincoln. Totusi, nu-i citi rapoartele de la birou. Important este sa-ti auda vocea. Se va simti confortabil si va adormi, cu siguranta. Probabil ca la un moment dat vei atipi si tu.

2. Hraneste-l. Desi este putin mai greu in cazul in care partenera alapteaza, poti sta alaturi de ei in timpul “mesei”. Daca mamica nu alapteaza, profita de asta si petreceti impreuna momente memorabile.

3. Plimba-l. Fie ca il iei in carucior, in brate, in sling, este important sa te plimbi alaturi de bebelusul tau.

4. Tine-ti partenera in brate, in timp ce ea tine bebelusul in brate. Aceasta imbratisare colectiva va spori intimitatea si apropierea dintre membrii familiei.

5. Schimba-i scutecele si hainutele. Bebelusul trebuie sa stie ca si tatal sau are grija ca el sa fie hranit, schimbat si primenit. De fiecare data cand ii schimbi scutecele sau il imbraci, este un timp unu-la-unu pe care il petreceti impreuna si care contribuie la crearea unei legaturi speciale intre voi. In plus, in acest fel o mai ajuti si pe mamica sa se odihneasca putin si sa se recupereze dupa nastere.

6. Taie-i unghiile. Bebelusului ii cresc foarte repede unghiile. Pentru a preveni zgarieturile, taie-i unghiile. I le mai poti pili. Aceasta activitate este o alta posibilitate de a petrece timp impreuna.

 

Sarcina pe saptamani: Video saptamana 34

 

Nota: Fiecare copil se dezvolta in ritmul lui, chiar si in burtica. Informatiile sunt prezentate cu titlu informativ. Pentru orice nelamurire cere sfatul medicului care iti urmareste sarcina.

 

Sarcina pe saptamani: Saptamana 35

 

Vrei sa alaptezi? Daca da e timpul sa te pui la punct cu toate informatiile legate de alaptare. Este cel mai minunat dar pe care il poti da copilului tau inca din primele ore de viata: laptele matern.

 

 

Cum e copilul

Marime: 46,2 cm (crestet-calcaie)

Greutate: 2383 g

Este cat… un pepenas

 

La 35 de saptamani, bebelusul este considerat gata de nastere. Cu toate acestea, daca vine pe lume in aceasta perioada ar putea fi vorba de o nastere prematura. Inainte de 38 de saptamani, bebelusii ar putea avea dificultati in hranire si alte complicatii. Totusi, sansele de supravietuire sunt de 99%.

Perisorul moale care ii acoperea pana acum incepe sa dispara, iar straturile de grasime care ii vor tine de cald dupa nastere continua sa se formeze.

Bebelusul este din ce in ce mai mare si nu mai are loc. De aceea ii vei simti fiecare miscare si o vei percepe ca pe o lovitura. Vei simti fiecare rotire, fiecare gest facut de copil. Spatiul fiind din ce in ce mai mic, e clar ca nu mai are loc pentru „acrobatii”.

Plamanii ii sunt dezvoltati complet si produc – surfactant – o substanta care il ajuta sa faca schimb de oxigen in plamani. Ficatul si rinicii filtreaza reziduurile. In aceasta perioada cea mai rapida dezvoltare o cunoaste creierul. Noi conexiuni se formeaza in creier si pregatesc bebelusul pentru lumea exterioara. Bebelusul isi poate folosi toate cele cinci simturi, detecteaza lumina, exerseaza respiratia,  isi misca ochii, isi suge degetul.

In acest moment bebelusul ar trebui sa fie asezat cu capul in jos. Daca nu a facut-o, este foarte posibil ca medicul care iti urmareasca sarcina sa discute cu tine si alte optiuni legate de nastere. Exista si proceduri medicale prin care doctorul intoarce manual copilul printr-o serie de miscari exterioare care sa-l determine sa se intoarca. Pentru ca procedura implica si cateva riscuri, pune cat mai multe intrebari legate de ea si hotaraste in consecinta. Pana la urma, cel mai important lucru este sa iti aduci copilul pe lume in maxima siguranta, indiferent de pozitia in care este asezat.

 

Anul viitor, in aceasta perioada: copilul va avea 47 de saptamani!

 

 

Cum e mama

Vizitele la medic se vor indesi. Medicul te va chema saptamanal si poate cere teste vaginale si rectal pentru depistarea unor streptococi din clasa B. De asemenea, se va face examen ginecologic pentru urmarirea dilatatiei.

Neprevazutul se poate intampla, asa ca n-ar fi rau sa ai pregatite cateva portii de mancare, la congelator in cazul in care intri in travaliu. De asemenea, poti ruga pe cineva apropiat sa vina sa aiba grija de casa cat lipsesti, si dupa ce intorci. Un mic ajutor iti va prinde bine pe perioada recuperarii dupa nastere.

Bebelusul creste si pana si hainele de gravida ti se vor parea mici. Odata cu coborarea micutului, in pozitia de nastere, ti se elibereaza plamanii si poti respira putin mai bine. Reversul este ca de-acum intestinele nu mai “au loc”. Pentru a evita disconfortul abdominal, mananca mai putin si des.

Somnul va fi destul de fragmentat, mai ales ca bebelusul apasa pe vizica urinara si va trebui sa mergi la baie la fiecare 45 de minute. La unele femei pot aparea scapari involuntare de urina, pentru ca bebelusul apasa pe vezica. Nu incerca sa reduci consumul de apa pentru a urina mai rar. Deshidratarea nu este benefica in timpul sarcinii.  Durerile de spate sunt si ele la ordinea zilei, precum si picioarele umflate. Iti va fi din ce in ce mai greu sa gasesti o pozitie confortabila, de aceea se va accentua starea de oboseala.

Schimbarea centrului de greutate iti face si mersul dificil si mai degraba ti-ai dori sa te rostogolesti decat sa pasesti. Daca ai scapat de ele, este foarte posibil sa-ti apara simptome precum constipatia si/sau arsurile gastrice.

Ai putea intra in travaliu oricand, asa ca fii atenta la semnele care prevestesc nasterea: scaparea unui “dop” de mucus din vagin (acest mucus previne patrunderea bacteriilor in cervix si uter), sangerari, scurgeri de lichid limpede sau verzui, contractii regulate care sporesc in intensitate. Oricare ar fi semnele pe care le traiesti, suna-ti medicul sau mergi la maternitate.

 

Despre alaptare

Laptele matern este cel mai pretios dar pe care il poti da copilului tau. Nutrieni si anticorpi veniti la temperatura ideala si fara sa fie nevoie sa cantaresti. Bebelusilor le place sa suga si isi exerseaza acest reflex inca din burtica. In plus, isi va suge degetul sau va plescai usor din buze, chiar si daca nu ii este foame. Cu timpul vei reusi sa faci diferenta intre foame si “exercitii”. Pregateste-te si pentru a alapta la fiecare doua-trei ore, intrucat laptele se digera foarte repede.

Inainte de a naste, poti cere medicului cateva sfaturi legate de alaptare. El iti poate examina sanii pentru a vedea daca sunt pregatiti. Unele femei au sfarcurile plate sau inverte, ceea ce va face mai dificila alaptarea. Insa, cu putin ajutor, poti depasi aceste probleme. Corpul tau se pregateste pentru alaptat, cantitatea de lapte creste si deja pot aparea primele semne ale lactatiei – colostrul – care se scurge din sani.

In procesul alaptarii pot interveni si complicatii: blocarea canalelor, iritatia sfarcurilor, infectii. Nu trebuie sa te invinovatesti daca apar astfel de probleme. Nu esti nici prima, nici ultima femeie care poate suferi astfel de complicatii. Pentru ca alaptarea sa nu fie dureroasa, sfarcul si aureola trebuie sa fie in gura micutului tau.

Sunt o multime de pozitii in care sa-ti tii bebelusul pentru a face alaptarea cat mai confortabila, atat pentru tine, cat si pentru micutul tau.  – link ca tre pozitii alaptare.

 

Cat iei in greutate?

Ar trebui sa te apropii de greutatea maxima, intre 11 si 15 kilograme in plus fata de greutatea cu care ai pornit “la drum”. In urmatoarele saptamani ar trebui sa mai iei aproximativ 400 de grame/saptamana.

 

Sfat: Fa-ti bagajele pentru spital. Evita efortul pentru a nu intra in travaliu. De asemenea, nu pleca in afara localitatii. In cazul in care intri in travaliu, vei fi departe de medicul care ti-a urmarit sarcina.

 

 

Cum e tatal

Sa devii tatic este o experienta extraordinara, chiar daca esti la primul sau la al doilea, sau la al treilea copil. Fiecare nastere este unica, atat pentru mama, cat si pentru tatic.

Daca mai ai copii, este foarte posibil sa te intrebe lucruri legate de iubirea ta, de atentia ta si de viitorul fratior sau surioara. Le poti explica rolul lor de frati/surori mai mari si cat de binecuvantati sunteti sa intampinati un nou bebelus in familie. Explica-le ca, desi familia se va mari, dragostea ta fata de ei nu se va schimba. Petreceti timp de calitate impreuna atat inainte de venirea pe lume a bebelusului, cat si dupa, pentru a intari relatia parinti-copii.

 

Sarcina pe saptamani: Video saptamana 35

 

Nota: Fiecare copil se dezvolta in ritmul lui, chiar si in burtica. Informatiile sunt prezentate cu titlu informativ. Pentru orice nelamurire cere sfatul medicului care iti urmareste sarcina.

 

Sarcina pe saptamani: Saptamana 36

 
 Stii care sunt semnele care prevestesc nasterea? Intreaba-ti medicul la ce ar trebui sa te astepti.

 

 
 

Cum e copilul

Marime: 47,4 cm (crestet-calcaie)

Greutate: 2622 g

Este cat… un pepene galben Casaba

 

 

Felicitari! Ai intrat in ultima luna de sarcina. De-acum bebelusul se poate “descurca” singur in mediul extrauterin, sub atenta supraveghere medicala intensiva. Din acest moment, medicii pot induce nasterea, daca este necesar. Chiar daca s-ar naste in aceasta saptamana, bebelusul s-ar dezvolta normal si fara complicatii majore si cu putin ajutor. Totusi, cu cat bebelusii se apropie mai mult de saptamana 39, cu atat se vor adapta mai repede la mediul extern decat bebelusii nascuti in saptamana 36.

Micutul acumuleaza straturi de grasime care il vor ajuta sa-si regleze temperatura corpului dupa nastere. Bebelusul tau va “aluneca” pe colul uterin, pregatindu-se de nastere. De aceea, il vei simti din ce in ce mai “jos”. Pentru ca are din ce in ce mai putin loc, micutul nu va mai fi la fel de “jucaus”.

Orice nastere dupa aceasta saptamana va fi considerata la termen. Nasterile intre 37 si 42 de saptamani sunt la termen, iar orice nastere inainte de saptamana 37 este considerata prematura. Lichidul amniotic inghit de bebelus impreuna cu celelalte secretii se vor transforma in meconiu, primul scaun al bebelusului.

Cel mai probabil, bebelusul tau s-a intors cu capul in jos, fiind pregatit pentru nastere. Daca nu a facut asta, medicul va lua in considerare si alte optiuni privind nasterea. Mai poate incerca, de asemenea, o procedura denumita versiunea cefalica externa. Aceasta presupune manipularea bebelusului din exterior, astfel incat sa se aseze cu capul in jos.

Anul viitor, in aceasta perioada: copilul va avea 48 de saptamani!

 

 

Cum e mama

Ai vise ciudate? E normal! La fel si dorinta “bizara” de a pregati casa pentru venirea bebelusului. Brusc simti nevoia sa cureti peste tot. Asta inseamna ca nu mai e mult. In curand vei fi in sala de nasteri. Ai intrat in ultima luna de sarcina, cu siguranta esti foarte nerabdatoare sa iti intalnesti bebelusul, dar si sa scapi de “chinurile” celor noua luni de sarcina.

Arsurile gastrice sunt la ordinea zilei. Stomacul este impins in sus, iar acidul din el se poate scurge pe esofag. De asemenea, digestia incetinita duce la aparitia arsurilor. Vei putea manca mai putin decat de obicei, de aceea este recomandat sa mananci cate putin si mai des. Arsurile se vor “linisti” pe masura ce bebelusul coboara, insa va creste disconfortul vaginal si urinar. Unele femei au descris senzatia ca si cand ar purta o bila de bowling intre picioare.

Alte simptome cu care te vei confrunta: neindemanare, scapari de memorie, schimbari de dispozitie, dureri de spate, dureri de cap, constipatii, urinari frecvente.

 

Pana vei naste, vei fi chemata saptamanal, poate chiar mai des, in functie de starea ta, pentru control ginecologic. Daca bebelusul tau nu s-a intors inca, nu iti face griji. Sunt o multime de lucruri care il pot face sa se “razganeasca”, chiar si unele exercitii pe care le poti afla de la medicul tau.

Suna-ti medicul imediat, chiar daca nu s-a rupt apa, daca: ai contractii, care dureaza cel putin un minut fiecare si se repeta din cinci in minute, timp de o ora; ti se pare ca activitatea bebelusului este mai redusa decat de obicei; ai scurgeri de lichid amniotic; ai sangerari vaginale; febra, durere severa si persistent de cap; dureri abdominale constante si tulburari de vedere.

In aceasta perioada, chiar daca sarcina a evoluat fara probleme, este indicat sa nu calatoresti cu avionul si sa eviti calatoriile de orice fel (mai ales daca sunt departe de casa). Poti intra in travaliu in orice moment.

Daca nu ti s-a recoltat pana acum, cu siguranta vei fi testata pentru depistarea streptococului din clasa B. Chiar daca este localizata in tractul digestiv, aceasta bacterie poate migra usor spre col, fara sa genereze simptome. Desi la adulti poate fi inofensiva, transmisa copilului poate duce la pneumonii, infectii ale sangelui si chiar decesul micutului. Daca rezultatul este pozitiv, iti vor fi administrate antibiotice inainte de nastere pentru a preveni infestarea bebelusului.

 

Am intrat in travaliu?

Cu siguranta pana sa ajungi in aceasta etapa, te-ai informat si stii la ce sa te astepti daca intri in travaliu. Asta doar daca esti norocoasa si ti se rupe apa. Insa pentru multe femei, sa-si dea seama daca sunt sau nu in travaliu nu este o misiune usoara. Uneori, chiar si pentru medici este greu sa isi dea seama ce a declansat travaliul. Ei stiu ca in creierul femeii se elibereaza hormoni – oxitocina – pentru a stimula contractile uterului, insa nu au idee cand. De vreme ce nu poti simti cand creierul incepe sa elibereze oxitocina, poti urmari semne care sa-ti indice ce “momentul zero” se apropie. S-ar putea sa simti copilul foarte jos si sa ai senzatia ca va “cadea”. La un moment dat inainte de nastere, copilul va avansa spre zona pelviana.

Desi nici aceasta senzatie nu o poti simti, colul se extinde. De aceea, la fiecare control, medicul va masura dilatatia. Aceasta poate fi de unu, doi, trei centimetri, inainte ca organismul tau sa inceapa adevaratul travaliu. Atunci cand s-a ajuns la 10 cm, fii pregatita pentru micut. Pe masura ce se intinde, colul se subtiaza, aparand sangerarile. Nu intotdeauna insa, iar unele femei nu-si dau seama daca acest sange vine de la subtierea cervixului sau de la altceva. Este bine, insa, sa ceri sfatul medicului daca apar aceste sangerari.

Piederea dopului de mucus de la intrarea in uter este un alt semn al apropierii nasterii. Insa acesta poate iesi tot odata sau, gradat. Insa, chiar daca il pierzi asta nu inseamna ca vei naste imediat. Pot trece ore sau zile pana sa intri in travaliu.

Explozia de energie poate fi un alt semn al apropierii nasterii. Unele femei au declarat ca inainte de nastere au simtit nevoia stringenta de a face curatenie, de a gati sau de pregati camera bebelusului.

 

Cat iei in greutate?

Cu fiecare saptamana care trece, vei mai lua cateva sute de grame in plus, iar acul cantarului va intra intr-o zona in care nu credeai sa ajungi vreodata. Greutatea medie acumulata pana in prezent ar trebui sa se incadreze intre 11 si 15 kilograme. Insa, in functie de inaltime si forma corpului, precum si de cati bebelusi ai in burtica, aceste masuratori pot sa difere. Nu trebuie insa sa-ti faci griji. Cand vei iesi din spital vei avea cu siguranta mult mai putine. Numarul de calorii ingerate ar trebui sa se incadreze intre 2400 si 2500, insa ai grija sa fie alimente sanatoase, hranitoare, care sa-ti alimenteze organismul cu vitamine si minerale si sa-l pregateasca pentru o sarcina fara probleme.

 

Sfat: Este un moment prielnic sa-ti faci bagajul pentru maternitate. Tine la indemana toate numerele de telefon importante pentru momentul in care intri in travaliu. De asemenea, asigura-te ca – in cazul in care ai masina – rezervorul este tot timpul plin. Din bagajul pentru maternitate nu trebuie sa-ti lipseasca doua camasi de noapte, o pereche de papuci, un schimb de haine, gustari si produsele de igiena intima.

 

 

Cum e tatal

Daca ai avut petrecerea burlacilor si ti-a placut, poti incerca si petrecerea taticilor. Invita-ti prietenii in oras si distreaza-te. Va trece ceva vreme pana cand vei mai putea iesi din nou “ca baietii”.

 

Sarcina pe saptamani: Video saptamana 36

 

 

Cum se misca bebelusul ?

 

Nota: Fiecare copil se dezvolta in ritmul lui, chiar si in burtica. Informatiile sunt prezentate cu titlu informativ. Pentru orice nelamurire cere sfatul medicului care iti urmareste sarcina.

 

Sarcina pe saptamani: Saptamana 37

 
 La 37 de saptamani, bebelusul este aproape „gata”. Ai putea naste oricand. Te-ai gandit la recoltarea de celule stem?

 

 

Cum e copilul

Marime: 48,6 cm (crestet-calcaie)

Greutate: 2859 g

Este cat… un manunchi de sfecla elvetiana

 

Bebelusul este pregatit pentru lumea exterioara. Plamanii lui (acum plini cu lichid amniotic) sunt gata pentru prima respiratie. Pleoapele sunt in functiune, iar ochisorii sunt pregatiti pentru prima privire. Orice nastere de-aici in colo este considerata „la termen”, chiar daca, teoretic, ar mai fi 3 saptamani pana la momentul final. Sunt totusi unii copii care mai au nevoie de o atentie speciala la nastere. Daca ti-a fost recomandata cezariana, medicul va face programarea dupa saptamana 39. Inainte se va face cezariana doar in caz de urgenta.

Desi este considerat „la termen”, totusi, bebelusului i-ar prii inca niste saptamani petrecute in uter. In acest rastimp va mai acumula cateva grame si milimetri in plus. Chiar daca nu mai are spatiu de prea multa miscare, vei simti loviturile, impunsaturile, rotirile foarte clar.

La nastere, multi bebelusi au foarte mult par pe cap si lung. N-ar trebui sa te mire nici daca are alta culoare a parului decat a ta sau a sotului. Multi parinti bruneti au adus pe lume copii blonzi sau roscati, in timp ce altii – cu parul deschis – au intampinat un micut cu parul negru. Alti bebelusi se pot naste fara par, ci doar cu un pufulet roz.

La aceasta „varsta”, bebelusul poate roti capul dintr-o parte in alta, si chiar isi indreapta privirea spre partea unde intrezareste lumina sau aude un zgomot.

 

Anul viitor, in aceasta perioada: copilul va avea 49 de saptamani!

 

 

Cum e mama

Daca n-ai facut-o pana acum, este timpul sa discuti aspecte legate de nastere. Cum vei naste? Ce fel de medicamente ti se vor administra? Esti alergica la vreun medicament? Discuta orice problema cu medicul care iti urmareste sarcina si cu care vei naste.

Pregateste-ti familia pentru marele moment. Nu trebuie sa te consideri super-mama. Vei avea nevoie de mai mult ajutor decat crezi in primele zile, chiar saptamani dupa nastere. Nasterea este un moment coplesitor si extenuant si nu vei avea prea multa putere nici fizica, nici psihica. Daca vei naste prin cezariana, o mana de ajutor este cu atat mai necesara.

Burta ta arata, cu siguranta, cel putin la fel de mare cat o minge de baschet. Inchipuie-ti ce se intampla cu organele tale interne. Asa ca nu e de mirare ca te vei confrunta cu arsuri, flatulenta, indigestie. Iti va fi greu sa te misti, sa te plimbi, sa dormi. Te mai poti confrunta cu contractiile Braxton Hicks, care sunt mai dese si mai lungi. Mai poti constata, de asemenea, scurgeri vaginale, unele dintre ele mucilaginoase cu firisoare de sange. Cel mai probabil, nasterea este la cateva zile distanta. Insa daca apar pete de sange sau sangerari masive, suna la urgente. In multe cazuri, unele femei, alertate de prezenta mucusului au dat fuga la medic, crezand ca vor naste, insa au fost trimise acasa. Nu trebuie sa-ti para rau daca asta ti se va intampla si tie. Ca intotdeauna, paza buna trece primejdia rea.

Testul pentru depistarea streptococilor din clasa B este foarte important. In cazul unui rezultat pozitiv, vei primi tratament corespunzator la nastere pentru a reduce riscul infestarii bebelusului.

Somnul va deveni din ce in ce mai greu si chiar este recomandat sa incerci sa dormi ziua, daca iti este mai usor. Monitorizeaza miscarile bebelusului si suna-ti medicul daca ai constatat o reducere semnificativa a acestora. Desi spatiul este mic, bebelusul ar trebui sa fie cel putin la fel de activ.

In timpul somnului, poti avea vise intense si bizare, cauzate de anxietatea legata de nastere, noul statut de mama etc.

 

Inducerea travaliului

Medicii nu stiu cu exactitate ce anume determina declansarea travaliului. Potrivit teoriei care are cei mai multi sustinatori, hormonii sarcinii sunt de vina. Mai exact, nivelul lor creste brusc in momentul in care vine sorocul. Creierul elibereaza oxitocina, iar oxitocina transmite organismului sa inceapa contractiile, iar cervixului sa se dilate. In unele cazuri, insa, este nevoie de inducerea travaliului.

–           Sanatatea bebelusului: In cazul in care medicul care urmareste sarcina suspecteaza anumite pericole pentru sanatatea si integritatea micutului (de exemplu, placenta nu ii mai ofera suficiente elemente nutritive), poate cere inducerea travaliului.

–           Sanatatea mamei: Riscuri precum diabetul gestational sau preeclampsia pot fi motive serioase pentru inducerea travaliului. Daca tensiunea mamei creste, scade fluxul sangvin din uter. Daca nu exista un flux sangvin corespunzator la bebelus, oxigenarea acestuia scade dramatic.

–           A trecut termenul: Unii bebelusi sunt mai “timizi” si refuza sa vina pe lume, depasindu-se data probabila a nasterii.

–           Travaliul nu avanseaza: Daca travaliul a inceput, insa nu progreseaza, medicul poate cere anumite medicamente care sa activeze organismul. De exemplu, daca s-a rupt apa, insa nu s-a produs dilatatia suficienta, este recomandata inducerea.

Inducerea travaliului se poate face medical, prin ruperea membranelor si administrarea de medicamente, sub supraveghere medicala, sau prin metode homeopate. Cere sfatul medicului in legatura cu ambele variante.
Cat iei in greutate?

Esti aproape la greutatea maxima acumulata. Daca mai urmeaza trei-patru saptamani de sarcina, de-aici incolo, este posibil sa iei inca 500-1000 de grame. Unele femei au declarat ca au slabit in ultimele saptamani de sarcina.

 

Sfat: Daca simti presiune pe vezica, si ai scapi urina ori de cate ori stranuti, tusesti sau razi, este timpul sa faci exercitii Kegel care sa-ti intareasca musculatura pelviana.

 

 

Cum e tatal

Este crucial daca iti dai seama ca partenera ta a intrat in travaliu. O poti ajuta mai mult decat ti-ai inchipuit.

Ajut-o sa respire  si pastreaza un suport fizic si moral pentru ea. Distrage-i atentia cum poti intre contractii, cu muzica, cu bancuri, cu povesti.

Asigura-te ca este totul pregatit pentru spital. E indicat sa ai pregatit in bagaje si ceva pentru tine. Nu se stie cat timp va dura travaliul, asa ca poate vei avea nevoie de un baton energizant sau de un fruct.

 

Sarcina pe saptamani: Video saptamana 37

 

Nota: Fiecare copil se dezvolta in ritmul lui, chiar si in burtica. Informatiile sunt prezentate cu titlu informativ. Pentru orice nelamurire cere sfatul medicului care iti urmareste sarcina.

 

Sarcina pe saptamani: Saptamana 38

 

Daca nu ti-ai facut bagajul pentru maternitate, fa-ti-l si tine-l langa usa. Din clipa in clipa iti vei tine in brate bebelusul, pe care l-ai asteptat 38 de saptamani. Orice nastere de-aici incolo va fi considerata la termen.

 

Cum e copilul

Marime: 49,8 cm (crestet-calcaie)

Greutate: 3083 g

Este cat… un praz

 

Toate organele interne si sistemele bebelusului tau sunt formate complet si mature. Este pregatit sa intalneasca lumea cea mare. Spatiul din burtica ta e din ce in ce mai mic si abia isi mai poate misca mainile sau picioarele. Chiar daca e mic, dupa nastere, vei vedea ca are destul de multa putere cand te va apuca cu manutele lui micute.

Pana la nastere, micutul va mai acumula cateva grame pe zi, va exersa respiratia, va urina si va acumula in intestine meconiu, primul scaun al bebelusului. Majoritatea bebelusilor nascuti acum nu necesita o ingrijire medicala intensiva.

Te intrebi ce culoarea vor avea ochisorii lui? Daca se va naste cu ochii caprui, vor ramane catrui sau negri. Daca se naste cu ochii gri otel sau albstru inchis, pana la 9 lunii ochii vor putea deveni fie gri, albastri, verzi sau aurii, chiar si caprui in unele cazuri. Aceste transformari se petrec datorita faptului ca irisul bebelusilor poate acumula mai mult pigment dupa nastere. Ochii nu se deschid la culoare dupa nastere.

 

Anul viitor, in aceasta perioada: copilul va avea 50 de saptamani!

 

 

Cum e mama

E timpul sa-ti faci bagajele si sa le lasi langa usa. Ziua cea mare se apropie. Cu toate acestea, ultimele zile pot fi foarte grele. Contractii false mai dese si mai intense, te simti “imensa”, ai dureri de spate, crampe musculare, picioarele sunt umflate. Toate acestea vor disparea peste cateva zile sau saptamani, in functie de cat de dornic este micutul tau sa vina pe lume. Daca nu ai alte contraindicatii, este in regula si sa faci sex. De altfel, multi apeleaza la sex sau la stimularea sfarcurilor, pentru a declansa nasterea naturala.

La 38 de saptamani, sarcina este considerate la termen, organismul se pregateste pentru nastere. Poti observa scurgeri vaginale, cateodata insotite de mici firisoare de sange. Sun-ti de urgenta medicul daca ti se umfla brusc mainile, picioarele, fata si ochii, daca ai dureri severe si persistente de cap si daca ai tulburari de vedere (vedere in ceata sau dubla, vezi puncte sau flash-uri de lumina, daca iti pierzi temporar vederea), daca ai dureri severe in zona abomenului superior, daca ai greturi si varsaturi. Toate acestea pot fi semne de preeclampsie.

In cazul in care nu poti face deosebirea intre contractiile Braxton-Hicks si contractiile de nastere, nu ezita sa-ti suni medicul. Totusi, in incredere in instinctele tale. Corpul tau va stii sa-ti dea raspunsurile la intrebari.

Zilele de sarcina se apropie de sfarsit. Mamele traiesc in aceste zile sentimente confuze. Pe de o parte sunt nerabdatoare sa isi tina pruncul in brate, pe de alta parte sunt triste ca nu isi vor mai simti bebelusul in burtica. Profita de timpul ramas pana la nastere si odihnestete, petrece timp alaturi de sot, relaxeaza-te. In primele saptamani de viata ale bebelusului vei fi destul de agitata si orice moment de liniste va fi binevenit.

 

Ce inseamna travaliu?

Travaliul este o notiune foarte complexa. La televizor totul este pe repede inainte. Femeia spune “Mi-a venit sorocul!”, alearga spre spital si in cateva minute o vezi cu pruncul in brate. In realitate insa, travaliul este un intreg proces. Iata care sunt stadiile travaliului.

 

Stadiul 1

Poate dura cateva ore sau cateva zile, iar contractiile resimtite sunt scurte si suportabile. In acest punct te poti ocupa inca de treburi casnice (spalat vase, adunat rufe, privit la televizor). Suna-ti medicul daca contractiile sunt intense si dese. Este semn ca te apropii de Stadiul 2. Colul uterin se extinde si se largeste, ca raspuns al acestor contractii, ajungand la o dilatatie de 3 centimetri. Suna-ti imediat medicul daca ti se rupe apa. Daca ai fost depistata cu streptococ din grupa B, va trebui sa ajungi de urgenta la spital pentru a-ti fi administrate cateva antibiotice inainte de nastere.

Stadiul 2

Contractiile sunt regulate si intense, la o distanta de 3-5 minute intre ele si dureaza aproximativ 30 de secunde. Acest stadiu dureaza doar cateva ore. De indata ce ai inceput sa simti aceste contractii regulate si puternice, e timpul sa mergi la spital (daca nu esti deja acolo). Cervixul se largeste la fiecare contractie, pregatindu-se pentru expulzarea bebelusului. Este posibil ca apa sa ti se fi rupt. In caz contrar, pentru a grabi lucrurile, iti poate rupe membranele doctorul la spital. Dilatatia la sfarsitul acestui stadiu ar trebui sa fie intre 4 si 7 cm. La spital rata batailor inimii bebelusului vor fi monitorizate, iar tu va trebui sa incepi procedurile si tehnicile de respiratie invatate la cursuri. De asemenea, daca ai optat pentru o nastere cu anestezie, medicii se vor ocupa de acest lucru.

 

Stadiul 3

Numita si faza de tranzitie, acest stadiu presupune ca esti gata sa impinge si sa nasti. Contractiile vor fi dese si lungi. Dilatatia va ajunge intre 7 si 10 cm, iar bebelusul va avea loc. Spre sfarsitul acestei faze vei simti nevoia sa impingi, insa este indicat sa astepti instructiunile medicului. Daca cervixul nu este complet dilatat, impingerea poate cauza inflamarea zonei si astfel se va intarzia nasterea.

 

Nasterea

Odata dilatat colul uterin, poti incepe sa impingi, iar medicul te va ghida. Peste putin timp, iti vei tine micutul in brate.

In anumite cazuri, daca in unul din stadiile prezentate se intampina probleme, se va recomanda nasterea prin cezariana.

Nasterea prin cezariana presupune o recuperare mai indelungata decat in cazul nasterii vaginale. Nu ai voie sa cari greutati, inclusiv bebelusul. Alaptarea o poti face doar culcata, nu in picioare sau in sezun, pentru a nu pune presiune pe incizie.

 

Cat iei in greutate?

Bebelusul mai ia 100 de grame pe saptamana, asa ca ar trebui sa te astepti ca si tu sa mai pui cateva sute de grame de la vizita la vizita. In total, ar trebui sa ai peste greutatea cu care ai inceput aceasta calatorie intre 11 si 15 kilograme.

 

Sfat: Pregateste cateva portii de mancare pe care sa le poti pastra la congelator. Vei vedea ca nu este foarte comod sa tii bebelusul intr-o mana si sa mesteci in oala cu cealalta.

 

 

Cum e tatal

Una dintre framantarile viitorilor tatici este cum isi vor da seama daca bebelusul are nevoie de ceva. Mamele isi dau seama imediat ce inseamna fiecare planse, insa cum vor reusi si taticii sa faca acest lucru? Raspunsul este simplu: un tatic grijuliu va invata mai repede decat crede daca e vorba de un plans de foame sau de durere, sau de plictiseala. Petrece cat mai mult timp alaturi de micutul tau si iti vei da seama foarte usor din mimica fetei micutului de ce anume are nevoie. Si odata aflata cauza, poti indeparta foarte usor efectul. Daca ii este foame, fie ii dai tu biberonul, fie o chemi pe mamica (in cazul in care aceasta alapteaza). Daca ii este frica, il poti lua in brate si ii poti oferi caldura ta. Daca este plictisit, te poti juca cu el in voie. Iar toate aceste interactiuni vor contribui la intarirea relatiei dintre voi, iar tu te vei bucura din plin de noua misiune de tatic.

Chiar daca acum te gandesti ca n-o sa stii ce-o sa faci, dupa ce vei tine bebelusul in brate, vei sti exact ce ai de facut!

 

Sarcina pe saptamani: Video saptamana 38

 

Nota: Fiecare copil se dezvolta in ritmul lui, chiar si in burtica. Informatiile sunt prezentate cu titlu informativ. Pentru orice nelamurire cere sfatul medicului care iti urmareste sarcina.

 

Sarcina pe saptamani: Saptamana 39

 
 La 39 de saptamani, esti aproape de linia de sosire. In curand iti vei cunoaste bebelusul. Afla la ce sa te astepti in aceasta perioada.

 

 

Cum e copilul

Marime: 50,7cm (crestet-calcaie)

Greutate: 3.288 g

Este cat… un pepene mare

 

 

Cel mai probabil, copilul este pozitionat corespunzator. Daca esti la prima nastere, vei simti ca “iti cade” cu cateva zile, uneori chiar cateva saptamani inainte de nastere. “A cadea”, inseamna ca bebelusul inainteaza spre zona pelviana, fiind gata de nastere. Unii copii prefera, totusi, “sa stea in picioare”, ceea ce presupune ca sunt pozitionati cu picioarele inainte si cu capul in sus. Desi este riscanta, nasterea normala poate fi o optiune si in aceste conditii, insa medicii recomanda, totusi, nasterea prin cezariana.

Lanugo, perisorul fin care ii acoperea corpul, a disparut in mare parte, iar pana la nastere, bebelusul va continua sa se “ingrase”. Nu mai are spatiu aproape deloc, asa ca poti resimiti miscarile foarte lente. Cele mai multe dintre lovituri le vei simti in zona coastelor.

In acest moment, toate organele lui interne sunt dezvoltate complet si la locul lor. Doar stratul de grasime continua sa se acumuleze pentru a-i regla temperatura corpului dupa nastere, dar si nivelul glicemiei. Ultima parte a dezvoltarii unui bebelus sunt maturizarea plamanilor, precum si dezvoltarea unor conexiuni neuronale la nivelul creierului.

Desi este cat un pepene, cel mai probabil il simti greu ca o bila de bowling. Bebelusul este din ce in ce mai mult constient de lumea din jurul lui, isi deschide si isi misca ochii, respira si tresare la zgomote puternice.

In orice moment, bebelusul tau este pregatit pentru lumea extrauterina.

Anul viitor, in aceasta perioada: copilul va avea 51 de saptamani!

 

 

Cum e mama

Multe femei pierd “dopul” mucilaginous cu o saptamana-doua inainte de nastere. La alte femei, acesta rezista pana inainte de nastere. Acest “dop” a avut rolul de a “sigila” intrarea in uter si de a feri bebelusul de bacterii. Pe masura ce colul intepe sa se dilate, dopul fie se pierde putin cate putin, fie tot odata. Daca mucusul este de culoare roz sau are firisoare de sange, este semn ca travaliul este pe aproape, in cel mult o zi, trebuie sa te pregatesti de nastere.

Mai este o saptamana, pana la “borna” 40, totusi, medicii considera orice nastere la 39 de saptamani – la termen. Pentru ca nu mai are suficient loc sa se miste, vei observa ca micutul nu mai este chiar atat de activ. Daca bebelusul nu mai are loc, inchipuie-ti cum sunt organele tale interne. Stomacul va fi “chinuit”, asa incat este recomandat sa mananci doar cate putin si des. Vezica va fi presata, drept pentru care vei merge si mai des la toaleta. Poti respire insa usurata si la propriu, si la figurat, intrucat diafragma se mai elibereaza, odata ce bebelusul a coborat spre zona pelviana.

La fiecare control, medicul iti va examina abdomenul, dimensiunile si pozitia bebelusului. Este posibil sa ti se faca si un control intern pentru masurarea dilatatiei. Chiar si asa, este foarte greu pentru medic sa prezica cu precizie cand vei naste. Daca ai trecut “termenul”, medicul va face cateva examinari pentru a-si da seama daca sarcina poate continua si dupa cele 40 de saptamani. Daca nu intri in travaliu, cei mai multi dintre medici prefera provocarea nasterii, la o saptamana, maximum doua, de la depasirea termenului, chiar si mai devreme, pentru a elimina orice risc.

Pana nasti, monitorizeaza in continuare miscarile bebelusului si anunta-ti medicul imediat daca observi o scadere brusca a lor. Bebelusul trebuie sa fie activ pana la nastere. Suna-ti imediat medicul si daca ti s-a rupt apa. Ruperea membranelor inainte de nastere se petrece in 8% dintr nasterile la termen. In unele cazuri poate fi vorba despre o scurge masiva de lichid, una moderata sau doar cateva picaturi. Daca membranele au fost rupte, insa n-au aparut contractiile, acestea iti vor fi induse.

Pentru a declansa nasterea, unii medici recomanda sa te plimbi in fiecare zi. Evita sfaturile “babesti” de a bea ulei de ricin (ulei de castor), pentru ca are un puternic efect laxativ si te poti deshidrata.

 

Prima intalnire cu bebelusul

Cu siguranta te gandesti foarte des la ziua in care iti vei vedea copilul. Pana si noaptea il visezi. Ti-l inchipui ca un ingeras, perfect, asa cum sunt majoritatea bebelusilor din cartile de specialitate sau din reviste. Nu trebuie sa te surprinda faptul ca in realitate, lucrurile nu sunt chiar asa. Nasterea nu este floare la ureche nici pentru tine, dar nici pentru bebelusi. Iar fata lui iti va arata clar cum e sa treci printr-un “canal”.

Iata ce lucruri trebuie sa ai in vedere atunci cand iti vei tine prima data copilul in brate:

–          Fata: Dupa ce a fost “strans” in timp ce a trecut prin colul uterin, este posibil ca fata bebelusului sa fie umflata, chiar cu vanatai. De asemenea, vanatai pot fi si pe alte parti ale corpului.

–          Capul: Scalpul bebelusului este maleabil, tocmai pentru a putea trece mai usor din uter in lumea de afara. Capul ar putea fi tuguiat, insa isi va reveni la normal in una-doua saptamani de la nastere.

–          Pielea: Bebelusul a trait 9 luni in lichid. Este normal ca pielea sa-i fie putin zbarcita, dupa cum este la fel de posibil sa mai aiba inca vernix (un strat de grasime, cu aspect branzos, care i-a protejat pielea de lichidul amniotic). La bebelusii nascuti prematur, stratul de vernix este mai consistent decat la cei nascuti la termen.

–          Parul: Perisorul fin care ii acoperea trupul pentru a-l proteja (lanugo), cel mai probabil a disparut, insa sunt copii care inca il mai au la nastere. Parul de pe cap difera de la copil, la copil. Unii pot avea foarte mult, altii foarte putin. Nu baga in seama culoarea parului cu care s-a nascut. Se va modifica pe parcurs.

–          Ochii: Culoarea ochilor se modifica si ea. Poti spune ce culoare vor avea ochii copilului tau, dupa cel putin doua luni, uneori chiar si dupa 6 luni.

Indiferent cum arata copilul tau la nastere, in inima si sufletul tau va fi cel mai frumos lucru pe care l-ai vazut vreodata.

Dupa nastere, atat tu, cat si bebelusul tau aveti nevoie de odihna.

 

Cum se schimba corpul dupa nastere

Chiar daca ai avut o nastere usoara si rapida, tot vei avea nevoie de timp sa te recuperezi. Nu uita ca ti-a luat noua luni sa ajungi la acest stadiu, cu siguranta nu poti reveni la ce-ai fost inainte de cele doua luni imediat dupa ce ai nascut. Iata ce modificari vor surveni in corpul tau imediat dupa nastere:

– vei slabi imediat. Totusi, nu vei ajunge instantaneu la greutate de dinainte de sarcina. In general, dupa ce au nascut un bebelus de 3-4 kg, femeile au dat jos imediat ce au nascut aproximativ 5 kilograme. La acestea se mai adauga aproximativ 2 kilograme, greutatea placentei, a lichidului amniotic si a sangelui. Vei mai avea de “lucrat” si cu burtica de gravida, care te va insoti mai mult decat te-ai astepta. Pana la sfarsitul primei saptamani de la nastere, vei mai pierde aproximativ 2 kilograme datorita faptului ca nu mai retii apa, asa cum se intampla pe timpul sarcinii.

– lohiile (sangerare vaginala). Imediat dupa nastere, celule care au format captuseala uterului se vor desprinde si vor cadea, rezultatul numindu-se lohii. La inceput, aceste scurgeri vor fi amestecate cu singe si vor avea culoarea rosie deschis (asemenatoare ciclului menstrual), apoi, pe masura ce trece timpul, culoarea se va estompa, pana va ajunge alba sau galbena, apoi se va opri.

– depresia post natala. Schimbarile hormonale te vor face sa fii epuizata, nu vei putea dormi, vei fi anxioasa, depresiva. Vei manca mai putin sau mai mult. Aceste dispozitii vor trece in doua-trei saptamani. Cere sfatul medicului daca te ingrijoreaza acest aspect.

Suna-ti de urgenta medicul daca:

–          Ai scurgeri vaginale anormale (schimbi mai mult de un tampon pe ora, sunt cheaguri de sange mai mare decat o minge de golf, sau sangerarea de un rosu puternic dureaza mai mult de 4 zile de la nastere). Este posibil sa fie vorba despre hemoragie post-partum. De asemenea, trebuie sa suni la urgent daca sangerari masiv sau daca ai palpitatii, puls rapid, respiratie rapida, piele umeda, ameteli.

–          Ai semne de infectie: febra, dureri in zona abdomenului inferior, scurgeri vaginale urat mirositoare (posibil endometrita); dureri/jena la urinare, urina tulbure sau cu sange (posibil infectie urinara); roseata, sensibilitate, scurgeri, inflamarea unei taieturi (cezariana, epiziotomie); zona rosie inflamata, dureroasa, tare pe san, febra, frisoare, dureri muscular, extenuare, dureri de cap (posibil mastita, infectie la san).

–          Ai semne de depresie post natala: nu poti dormi, ai ganduri de a rani copilul, plangi toata ziua, timp de mai multe zile in sir, ai atacuri de panica.

 

Cum sa te recuperezi mai repede

–          Odihneste-te cat de mult poti. Dormi cand doarme si bebelusul. Lasa treburile casnice pentru altcineva sau pentru mai tarziu.

–          Limiteaza vizitele si timpul petrecut cu musafirii. Inchide-ti telefonul ca sa nu fii deranjata in timp ce te odihnesti.

–          Mananca sanatos.

–          Bea multe lichide (evita cafeina, alcoolul si sucurile).

–          Accepta ajutor din partea tuturor in ceea ce priveste gatitul, curatenia, supravegherea copilului. Iar daca nu ti se ofera ajutor, nu te sfii sa ceri. Prietenii, rudele vor fi incantate sa te ajute. Daca nu ai la cine apela, ia in calcul angajarea cuiva care sa te ajute pana cand te pui pe picioare.

–          Nu te izola, vorbeste cu prietenii, rudele, prietenii sau alte proaspete mamici. Te pot ajuta sa treci peste emotiile cauzate de noua experienta.
Cat iei in greutate?

Ideal ar fi sa nu fi acumulat prea multe kilograme in plus fata de limita stabilita de medicul care ti-a urmarit sarcina, dupa cum nici sa ai mai putine nu e foarte bine. Femeile care au acumulat mai multe kilograme decat le-a fost recomandat este posibil sa aiba o nastere mai dificila, cu mai multe sanse sa nasca prin cezariana, in timp ce femeile care au mai putine kilograme sunt predispuse nasterilor premature, precum si riscului ca cei mici sa se nasca cu o greutate mai mica decat normal.

 

Sfat: Daca vrei sa alaptezi, nu uita ca in bagajul de maternitate sa pui si cele trebuincioase alaptarii: permute speciale, sutiene pentru alaptat, crema cu lanolina pentru sfarcuri.

 

 

Cum e tatal

Momentul Zero se apropie. Fie ca este programata la cezariana, fie ca va naste natural, este foarte important sa-i fii si tu alaturi. Unele maternitati permit tatilor sa asiste la nastere, altele nu. Insa, chiar daca esti prezent, trebuie sa intelegi ca personalul medical nu iti va acorda prea multa atentie. Prioritatea lor sunt bebelusul si mamica lui.

 

Sarcina pe saptamani: Video saptamana 39

 

Nota: Fiecare copil se dezvolta in ritmul lui, chiar si in burtica. Informatiile sunt prezentate cu titlu informativ. Pentru orice nelamurire cere sfatul medicului care iti urmareste sarcina.

 

Sarcina pe saptamani: Saptamana 40

 
 Ai ajuns la saptamana 40 si nu dai semne de nastere?! Ai rabdare! Vei avea, in curand. Abia peste doua saptamani se pune problema depasirii termenului.
 
 

Cum e copilul

Marime: 51,2 cm (crestet-calcaie)

Greutate: 3462 g

Este cat… un dovleac mare

 

 

Bebelusul tau a crescut si e gata sa te cunoasca. Pe masura ce timpul trece, intregul sau organism se maturizeaza si se pregateste sa supravietuiasca lumii din afara uterului. Celule de grasime de sub piele continua sa se formeze si micutul tau va avea la nastere, obrajorii irezistibili pe care ii vei saruta non-stop.

Este ultima saptamana de sarcina, insa daca nu nasti in aceasta saptamana nu trebuie sa-ti faci griji. Micutii vor veni cand vor fi cu adevarat pregatiti. Abia inspre saptamana 42-43 se poate considera ca s-a depasit termenul maxim de sarcina. Relaxeaza-te si ia lucrurile asa cum sunt, fara sa-ti faci ganduri negre. Potrivit statisticilor, jumatate din sarcini ajung la saptamana 42.

Singurele parti ale corpului care nu sunt “complete” sunt oasele capului, care vor ramane mobile astfel incat sa faciliteze “traversarea” colului uterin. De altfel, cateva zile dupa nastere este posibil ca bebelusul sa aiba “cap de con”, tuguierea fiind specifica bebelusilor la nastere.

 

Anul viitor, in aceasta perioada: copilul va avea 52 de saptamani!

 

 

Cum e mama

Pe masura ce corpul tau se pregateste pentru nastere, vei observa cresterea numarului de contractii Braxton Hicks, precum si aparitia altor contractii regulate sau nu. In timpul vizitelor la medicul care urmareste sarcina, iti va fi controlata dilatatia.

Cel mai probabil vei naste in aceasta saptamana, insa poti lua in calcul si varianta in care bebelusul nu este pregatit inca pentru asta. Potrivit statisticilor, numai 5% dintre bebelusi se nasc in apropierea datei probabile. Restul se nasc intre saptamanile 38 si 42.

Simptomele sunt aceleasi cu care te-ai obisnuit deja: diaree sau constipatie, extenuare, lipsa somnului. La acestea se adauga acum si starea de nervozitate si pierderea rabdarii. Cu toate acestea, femeile se considera mult mai pregatite pentru nastere in aceste momente decat in oricare moment de dinaintea celor 40 de saptamani. Fii atenta la fiecare miscare a bebelusului. Chiar daca nu mai are loc, miscarile nu trebuie sa inceteze brusc. Suna-ti medicul care observi ca micutul nu mai misca deloc.

Ti se poate parea frustrant ca dupa toate asteptarile, saptamana 40 sa nu-ti aduca „eliberarea”. Medicul este cel care hotaraste daca sarcina poate evolua normal si dupa aceasta saptamana sau cere inducerea travaliului. Vor fi monitorizate miscarile bebelusului, respiratia, tonusul muscular, cantitatea de lichid amniotic ramasa, rata batailor inimii. Daca, unul dintre aceste elemente nu este multumitor pentru medicul care urmarit sarcina, el poate cere inducerea travaliului sau nasterea prin cezariana, in functie de gravitatea problemelor depistate.

 

Aducerea bebelusului acasa

In functie de nasterea pe care ai avut-o si de starea de sanatate a bebelusului, il vei putea aduce acasa in doua-trei zile de la nsatere. Sunt cateva lucruri pe care ar trebui sa le pregatesti inainte sa pleci la spital, si un lucru esential dupa ce ajungi din nou acasa: odihiniti-va.

 

Ce ai nevoie pentru bebelus:

– scaunelul de masina in care sa-l asezi pe cel mic dupa ce il scoti din spital. In statele occidentale, nu ai voie sa parasesti spitalul daca nu ai il aduci.

– numele. Va trebui sa completezi multe hartii si in valtoarea evenimentelor, poti gresi.

– numele doctorului pediatru care il va lua in evidenta. Maternitatile cer datele de contact ale medicului de familie si/sau al medicului pediatru care va lua in evidenta pe cel mic.

– scutece, servetele umede, cateva hainute. Fie ca le ai deja la tine, in gentuta de maternitate, fie ca ti le aduce apoi cineva, acestea sunt esentiale la plecarea acasa.

 

Ce e nevoie pentru mama:

– lista „ajutoarelor”. Fa-ti din timp o lista cu cei care te pot ajuta in primele zile/saptamani de dupa nastere, precum si o mica programare a zilelor in care te poate ajuta fiecare. In cazul in care ai nascut natural, recuperarea poate fi mai usoara si mai rapida, decat in cazul nasterii prin cezariana. Insa, indiferent cum ai nascut, este foarte probabil sa ai nevoie de ajutor pentru a lua copilul in brate si a-l alapta.

Este foarte important ca in perioada de dupa nastere sa te odihnesti. A fost o perioada extenuanta si pentru tine si pentru bebelus, asa ca profita de toate momentele lui de somn, ca sa dormi si tu. Nu te preocupa prea tare de mese si treburi casnice. Ai nevoie de odihna pentru a te recupera dupa cele 40 de saptamani de greturi, dureri, indigestie, arsuri gastrice si tulburari emotionale.

 

Inducerea naturala a travaliului – argumente pro si contra

Sunt persoane care apeleaza le metode „babesti” de inducere a travaliului. Nu intotdeauna, insa, metodele alese sunt si eficace. Cel mai bine ar fi sa urmezi intocmai sfaturile medicului care urmareste sarcina si sa nu faci nimic „dupa ureche”.

Iata cateva argumente pro si contra in ceea ce priveste inducerea naturala a travaliului:

–          Sexul: sperma contine prostaglandina, iar orgasmul stimuleaza contractiile. Unele studii au demonstrat ca sexul poate reduce nevoia inducerii medicale a nasterii, insa altele au aratat ca nu exista nicio dovada clara a eficacitatii metodei.

–          Stimularea sfarcurilor: se elibereaza oxitocina care, la randul ei, stimuleaza intrarea in travaliu. Totusi, specialistii spun ca prin aceasta metoda poate aparea stimularea in exces a uterului, iar acest lucru este de evitat intrucat, acasa, nu se poate monitoriza raspunsul bebelusului la contractii.

–          Ulei de ricin: este un laxativ puternic care nu si-a demonstrat stiintific eficacitatea. Doar ca, prin aparitia crampelor intestinale, se crede ca se stimuleaza si aparitia contractiilor. Femeiele care l-au incercat pot garanta, insa, ca este un bun purgativ.

–          Diverse plante: desi pot induce contractiile, acestea pot fi prea lungi si prea puternice, ceea ce ar putea ameninta sanatatea bebelusului.

 

Cat iei in greutate?

Pentru ca micutul nu s-a nascut inca si el continua sa acumuleze 200 de grame pe saptamana, greutatea ta se modifica si ea cu 400-800 de grame. S

 

Sfat: Fotografiaza-te. Chiar daca ai facut asta cu siguranta de multe ori pana acum, pozele din ultimele zile de sarcina sunt de-a dreptul emotionante. Fa-ti un jurnal foto al sarcinii si sigur vei avea ce sa-i povestesti micutului tau cand va creste.

 

 

Cum e tatal

In curand iti vei aduce odorul acasa. Si tu esti la fel de nerabdator ca si mamica, sa-l vezi, sa-l simti, sa-l tii in brate. Abia dupa ce il treci pragul casei iti dai seama cu adevarat cat de mult se va schimba viata ta de-aici in colo. Vei trai sentimente contrarii, de la frica, la bucurii extraordinare. Tu si mamica veti fi responsabili de dezvoltarea armonioasa a bebelusului care depinde de voi din toate punctele de vedere: hrana, haine, alinare, alintare, plimbare, somn.

Pregateste-te pentru nopti nedormite, pentru greseli pe care le vei face, pentru stangacii si neindemanarea la schimbatul scutecelor. Toate sunt perfect normale si pe toate le vei depasi cu brio.

 

Sarcina pe saptamani: Video saptamana 40

 

 

Simulare 3 D nastere vaginala

 

Nota: Fiecare copil se dezvolta in ritmul lui, chiar si in burtica. Informatiile sunt prezentate cu titlu informativ. Pentru orice nelamurire cere sfatul medicului care iti urmareste sarcina.

 

Sarcina pe saptamani: Saptamanile 41-42-43

 
 

Cum e copilul

Marime: >50, 8cm (crestet-calcaie)

Greutate: ~ 4000 g

Anul viitor, in aceasta perioada: copilul va avea 53 de saptamani!

 

Daca nu ai nascut pana acum, medicul iti va supune atentiei chestiuni legate de inducerea nasterii. Chiar daca nu esti de acord cu procedurile, trebuie sa iei in calcul ca bebelusul nu poate sta in pantecul tau toata viata. Mai mult decat atat, de la un punct incolo viata ta si a bebelusului sunt puse in pericol. Dupa varsta de 42 de saptamani, bebelusii sunt mult mai mari, iar la nastere exista pericolul dezvoltariiunor infectii.

De asemenea, travaliul poate fi mai lung, cu cresterea riscului unor traume fizice pentru copil, in timpul nasterii vaginale. De aceea, in multe cazuri este recomandata nasterea prin cezariana.

Termenl maxim admis de medici pentru o nastere este la 43 de saptamani. Totusi, multi dintre ei incep recomandarea nasterii induse incepand cu saptamana 41.

 

Mediul bebelusului

Mediul din uterul tau, construit in asa fel incat micutului sa-i fie bine, sa creasca si sa se dezvolte, “simte” ca bebelusul ar trebui sa fie pregatit pentru nastere si, din acel moment, incepe sa-si limiteze functiile. Placenta, de exemplu, responsabila cu furnizarea oxigenului si nutrientilor, isi incetineste functiile. Medicii spun ca placenta “imbatraneste”, fiind vizibile la ecografii puncte de calcifiere. Riscul nasterii unui copil mort este crescut in cazul sarcinilor care depasesc termenul.

De asemenea, substanta ceroasa cunoscuta sub denumirea de Vernix dispare, lasand pielea copilului expusa la mediul umed. Acest lucru nu pune in pericol viata, insa pielea micutului va arata ca si cum ar fi stat foarte mult timp in baie, iar dupa un timp se va usca si va cadea.

 

Greutatea bebelusului

Cat cantareste bebelusul nu este un aspect de evitat. Dupa aproape 10 luni de sarcina, s-ar putea sa crezi ca in burtica ta e deja un junior, nu un bebelus. Greutatea lui poate depasi 4000 g. Inchipuie-ti daca nasterea unui bebelus de 3,100 kg este dificila, cum este cea a unui bebelus de peste 4 kg. In cazul unor bebelusi mari, riscul ranirii in timpul nasterii naturale este destul de mare (fractura de clavicula, distrofie humerala). De asemenea, se poate impune utilizarea forcepsului sau a vacuumului.

Rupturile musculare ale peretelui pelvic sunt si ele incluse pe lista riscurilor.

 

 

Cum e mama

Este destul de greu sa stai calma cand vezi ca timpul trece si tu esti tot „uriasa”. Nu-ti face griji, insa. Nu vei fi gravida pentru tot restul vietii. Sunt sanse foarte mari ca momentul culminat sa se petreaca in zilele ce vor urma. Cel mai probabil, medicii iti vor recomanda inducerea nasterii in saptamana 42, daca nu chiar mai devreme.

Metodele de inducere a travaliului sunt diverse si depind de starea de sanatatea a gravidei, precum si de starea cervixului. Daca colul nu a inceput sa se „inmoaie” sau sa se dilate, se recomanda fie injectarea unor hormoni, fie ruperea membranelor. Daca in urma acestor metode nu apar contractiile, se va trece la cezariana.

Pana sa se ajunga aici, urmareste cu atentie miscarile bebelusului si mergi de urgenta la spital daca simti ca acestea s-au rarit sau daca apar scurgeri de lichid.

 

Post partum

Post partum este termenul medical pentru perioada de cateva saptamani de dupa nastere. Post partum este perioada de recuperare din punct de vedere fizic, emotional si mental.

 

Fizic

Epiziotomie si cusaturi: Corpul tau a trecut prin multe transformari in ultima perioada. Daca ai nascut normal, cel mai probabil ti s-a facut epiziotomie sau, in cel mai rau caz, ai suferit rupturi de perineu care au trebuit cusute. Ata chirurgicala se va absorbi, insa corpul tau va avea nevoie de cateva saptamani pana cand se va vindeca complet. Una dintre cele mai mari frici ale femeii care a suferit o astfel de interventie chirurgicala este mersul la baie. Sunt recomandate alimentele bogate in fibre si consumul de lichide, astfel incat scaunul sa fie suficient de moale pentru ca mersul la toaleta sa nu se transforme intr-un cosmar. Important este sa nu te abtii daca „te trece”, intrucat poate aparea constipatia, iar acest fenomen este intr-adevar periculos pentru ca exista riscul redeschiderii ranii.

Ai grija la igiena intima si pastreaza incizia curata, astfel incat sa nu se suprainfecteze. Semnele unei infectii sunt miros neplacut, inflamarea zonei si dureri. Pentru oricare din simptomele prezentate mai sus, cere sfatul medicului.

 

Hemoroizi: Daca ai scapat de hemoroizi in timpul sarcinii, te gandesti ca n-ai cum sa faci dupa. In realitate insa, acestia apar in timpul travaliului, atunci cand trebuie sa impingi. Acestia se manifesta prin mancarimi, usturime, durere si ocazional sangerare. Desi nu sunt o problema grava, totusi cere sfatul medicului daca prezinti oricare din simptomele de mai sus.

 

Controlul medical: Dupa 6 saptamani de la nastere trebuie sa te programezi la un control vaginal. In cazul in care ai nascut prin cezariana, controlul este la o saptamana-doua de la nastere. Intalnirea cu medicul cu care ai nascut poate fi si mai devreme in cazul in care apar complicatii. Un amanunt foarte important de care trebuie sa tii cont dupa nastere: contactul sexual este interzis timp de 6 saptamani (indiferent daca ai nascut prin cezariana sau natural), intrucat muschii pelvieni au nevoie de repaos pentru a se vindeca. De asemenea, actul sexual trebuie sa fie protejat, intrucat poti ramane gravida imediat.

 

Cezariana: Daca ai nascut prin cezariana, cea mai importanta grija a ta este sa depasesti durerea si sa iti recapeti independenta si mobilitatea. Nu vei avea voie sa ridici nimic – inclusiv bebelusul – si poate fi foarte stresant sa te descurci cu activitatile zilnice, in special daca mai ai unul sau mai multi copii. Cere ajutorul celorlalti, fara sa te sfiesti. Ai grija sa te plimbi, intrucat mersul poate calma durerile, insa nu exagera. Medicul te va chema la control in una-doua saptamani pentru a-ti fi scoase firele sau copcile. De asemenea, urmareste semne de infectie precum scurgeri de lichid din rana, miros neplacut, roseata. In cazul nasterii prin cezariana, sangerarile vaginale de dupa sunt mai rozalii decat cele de la nasterea naturala si dureaza numai una-doua saptamani.

Intrucat riscul aparitiei cheagurilor de sange este mai mare dupa o operatie de cezariana, suna-ti imediat medicul daca ti se umfla picioarele (sau doar unul), ai dureri in zona picioarelor, se inrosesc sau sunt fierbinti.

 

Sangerare: Dureaza intre doua-trei saptamani si sase saptamani. La inceput sangerarile vor fi rosu aprins, apoi maronii, apoi albicioase. Aceste sangerari pot avea un miros diferit fata de cele din timpul ciclului menstrual, insa nu ar trebui sa aiba un miros intepator. Orice modificare a sangerarilor ca miros sau ca si cantitate (umpli un absorbant in mai putin de o ora), trebuie anuntata medicului. De asemenea, este normal sa elimini si cheaguri de sange, insa de marimea unei monede si nu mai mult de unu-doua. In schimb, daca elimini cheaguri mari (cat mingea de tenis) sau mai mult de unu-doua, suna-ti medicul.

 

Sanii: Modificarile sanilor sunt semnificative. Daca alaptezi, sanii se vor ingreuna, se vor incalzi si este posibil sa iti curga pur si simplu lapte in urmatoarele 48-72 de ore dupa nastere. Daca bebelusul nu suge corespunzator, sanii se pot inflama, se intaresc, dor si par grei ca niste pietre. Sunt femei care dupa acest episod renunta la alaptare, insa nu este nevoie. Cere sfatul medicului daca faci febra din pricina sanilor.El iti poate recomanda ce medicamente sa iei pentru a remedia problema, fara sa afecteze bebelusul. Pentru a inmuia sfarcurile, iar cel mic sa poata suge mai bine, strange sanul ca sa iasa putin lapte cu care sa te freci pe sani. In cateva zile vei reusi sa scapi de problema.

Mamele care din diverse motive nu alapteaza au si ele de suferit din princina inflamarii sanilor, dupa 4-5 zile de la nastere. Pentru a diminua simptomele, ai grija sa le oferi sanilor tai suport si sa nu-i stimulezi in niciun fel. Cand faci dus, nu iti da cu apa pe sani. De asemenea, nu te mulge intrucat vei stimula productia de lapte.

O alta problema a sanilor este mastita, o infectie cauzata de blocarea unor canale. Sanii devin grei, tari, durerosi, fierbinti si se umfla. De asemenea, poti face febra. Daca prezinti oricare din aceste simptome, suna medicul imediat.  Chiar daca faci mastita, nu este interzis sa iti alaptezi bebelusul.

 

Mental

Hormonii isi fac inca de cap si vei avea schimbari de dispozitie. Poti sa plangi cu naduf la o reclama banala sau poti sa plangi si sa razi in acelasi timp, fara sa-ti dai seama de ce. Aceste stari, denumite “baby blues” – tristetea nasterii -, debuteaza in urmatoarele 24 de ore dupa nastere si pot dura o saptamana. Orice alta tulburare care dureaza mai mult de una-doua saptamani este acompaniata de simptome mai puternice care pot insemna depresie postnatala.

Depresia postnatala afecteaza aproximativ 25% dintre femeile care au nascut. Cele mai mari riscuri pentru depresie postnatala o au femeile care fie nu se bucura de suportul familiei/prietenilor, femei care nu au un statut financiar satisfacator sau femeile care au un istoric depresiv.

Printre simptomele depresiei postpartum se numara:

–         Prea mult sau prea putin somn

–         Nu se ocupa de copil

–         Plange necontrolat fara motiv

–         Anxietate si nervozitate

–         Ganduri de a face rau siesi sau copilului

–         Extenuare

–         Sentimente de neputinta

 

Este normal sa simti anumite sentimente de vinovatie fata de aceste simptome. Unele femei se feresc sa-si recunoasca simptomele. Nu trebuie sa-ti fie rusine sa accepti. Depresia postnatala este o boala, asa cum este si diabetul. Ca urmare, este imperios necesar tratamentul.

Cele mai multe cazuri de depresie postpartum sunt tratate rapid, majoritatea mamelor reusind sa intrerupa tratamentul fara probleme ulterioare.

Daca la o sarcina anterioara ai suferit de depresie postnatala, este foarte posibil sa urmeze si la a doua. Nu uita sa iti informezi medicul ca ai suferit de depresie postpartum pentru a sti sa pregateasca din timp terenul.

Vorbeste cu sotul, cu o ruda sau cu un prieten, mai ales in momentele in care simti ca vrei sa-ti faci rau tie sau copilului. Fii onesta cu sentimentele tale si cere ajutor specializat.

Si nu uita: Nu poti avea grija de familia ta daca nu ai grija mai intai de tine!

 

 

 

Sarcina pe saptamani: Video saptamana 41

 

 

Inducere travaliu

 

 

Post partum

 

 

Nota: Fiecare copil se dezvolta in ritmul lui, chiar si in burtica. Informatiile sunt prezentate cu titlu informativ. Pentru orice nelamurire cere sfatul medicului care iti urmareste sarcina.

Imagine de Vicki Nunn de la Pixabay

Data articol: 14/01/2018