Semnal de alarmă! Atenţie la varicelă în grădiniţe şi şcoli - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Semnal de alarmă! Atenţie la varicelă în grădiniţe şi şcoli

Sfatulparintilor » Preșcolari » Sănătate prescolari » Semnal de alarmă! Atenţie la varicelă în grădiniţe şi şcoli

Odată cu începerea grădiniţelor şi a şcolii, Societatea Română de Pediatrie atrage atenţia asupra pericolului bolilor infecţioase, cu atât mai mult cu cât s-a înregistrat în ultimul an o creştere a incidenţei bolilor contagioase răspândite la intrarea copiilor în colectivitate.

 

 

Unul dintre pericole este varicela, o boală extrem de contagioasă care a avut o creştere semnificativă în anul 2011, faţă de 2010. Astfel, numărul cazurilor noi de varicelă înregistrată în 2011 a fost cu 44% mai mare decât în 2010, în contextul în care în ultimii 4 ani s-a înregistrat o scădere constantă. În urma bolii pot rămâne cicatrici severe la nivelul pielii, care pot afecta pe termen lung încrederea în sine a copilului. De asemenea, varicela poate produce complicații precum meningită, encefalită (inflamarea creierului) sau pneumonie. Acesta este şi motivul pentru care Societatea Română de Pediatrie recomană vaccinarea împotriva varicelei.

 

Imunizarea copiilor prin vaccinare, înainte de introducerea lor în colectivitate, este importantă și programul de vaccinare obligatoriu este construit în jurul bolilor cu grad mare de risc. Astfel, copilul care merge la grădiniță trebuie să fi trecut printr-o serie de vaccinare antidifterie, antitetanos, anti-tuse convulsivă, antipoliomielită, anti-haemophilus influenzae B la vârsta de un an. Pentru cei care merg la școală, vaccinarea la 6 ani urmărește imunizarea antidifterie, antitetanos, anti-tuse convulsivă și antipoliomielită.

 

Semnalul de alarmă tras de Societatea Română de Pediatrie vine în contextul în care imunizarea prin vaccinare este aleasă de 21% dintre mame ca metodă de imunizare, conform unui studiu al Societății Române de Pediatrie realizat în cadrul campaniei  “Să protejăm împreună copilăria” de către Cult Market Research. Pe de altă parte, 20% dintre mame aleg nutriția ca metodă de imunizare a copilului. Studiul Societății Române de Pediatrie mai arată că aproape 70% dintre mame își protejează deja copiii prin vaccinare împotriva bolilor pentru care statul asigură vaccinuri gratuite.

 

Studiul Societății Române de Pediatrie arată că 42% dintre mame au declarat că atât copilul lor, cât și cei ai prietenilor s-au îmbolnăvit de varicelă. Conform studiului, majoritatea copiilor afectați de varicelă au în jur de 3 ani, vârstă la care boala poate apărea cu complicații.

 

Printre ţările care au inclus vaccinul varicelic în programele naționale de imunizare se află Canada, Statele Unite ale Americii, Luxemburg, Grecia, Germania, Italia, Australia, Israel, Arabia Saudită, Koreea etc.

 

În completarea gamei de vaccinuri din programul național de imunizare, părinții pot achiziționa vaccinuri cu care își pot proteja copilului și împotriva altor boli infecțioase care pot fi periculoase, precum: varicela (de la 9 luni), infecția cu rotavirus (între 6 săptămâni și 6 luni), împotriva bolilor pneumococice invazive și otitei medii pneumococice (2 luni – 5 ani) sau împotriva hepatitei A (1 – 15 ani).

 

 

Citeşte şi  Varicela la copii: Top 10 informatii importante despre varicela. Sfaturi utile pentru ingrijirea copilului bolnav.


Data articol: 03/09/2012