Magazinele de jucarii au oferte care mai de care mai imbietoare, care ii fac chiar si pe adulti sa redevina pentru un moment copii. Stii insa care dintre ele sunt sigure pentru bebelusul tau? Cum jucariile au un rol important in dezvoltarea celor mici, trebuie sa ai intotdeauna grija ce anume ii cumperi si cum il inveti sa se joace, ca sa eviti potentialele pericole. An de an, zeci de copii sunt dusi la spital dupa ce inghit parti mici si detasabile de la jucarii. Si pentru ca puiul tau nu va putea rezista tentatiei de a pune jucariile in gura, asigura-te ca dai banii pe ceea ce trebuie.
Cu siguranta stii ca producatorii de jucarii trebuie sa respecte niste standarde foarte stricte pentru produsele lor si eticheteaza fiecare jucarie in functie de grupa de varsta pentru care este recomandata. Cateodata insa nu e suficient sa consulti cifra de pe eticheta inainte de a-i cumpara jucarii micutului tau. Poate cea mai importanta sarcina a parintelui este sa supravegheze modul in care copilul sau se joaca. Asta inseamna sa stai langa el, ca sa te asiguri ca nu inghite jucariile si nu se raneste cu ele. In niciun caz nu lasa juniorul singur in camera cu jucariile, in timp ce tu iti rezolvi alte probleme.
Reguli de cumparare a jucariilor
Inainte de a cumpara o jucarie sau alta, citeste cu atentie tot ce scrie pe eticheta. Te intereseaza in mod special materialele din care este facuta si daca acestea au fost tratate cu substante ce pot fi daunatoare. Ca sa te poti ghida mai usor, asigura-te ca pe eticheta sunt trecute urmatoarele informatii:
– daca e o jucarie din material textil, pe eticheta trebuie specificat ca e rezistenta la foc sau e confectionata din material ingnifug;
– jucariile de plus trebuie sa poata fi spalate;
– jucariile pictate trebuie sa contina vopsea fara plumb;
– materialele de pictat sau de modelat trebuie sa fie netoxice, iar creioanele si acuarelele trebuie sa aiba o stampila de inspectie.
Daca nu iti poti permite sa dai bani pe jucarii scumpe, cauta totusi unele care sa se incadreze in bugetul tau, pentru ca nu e indicat sa-i dai copilului jucarii vechi, primite de la altii. Oricat ai fi de legata sentimental de ursuletul tau de plus din copilarie, nu il pastra pentru micutul tau, pentru ca, indiferent de cat de temeinic l-ai curata, e posibil sa nu se incadreze in noile norme de siguranta si, deci, sa fie o jucarie periculoasa. In plus, jucariile uzate se strica mai repede, iar puiul tau ar putea inghiti din greseala bucati de material sau piese mici.
Un alt lucru la care trebuie sa fii atenta este ca jucaria nou cumparata sa nu fie prea zgomotoasa. Si nu, nu e vorba doar sa nu deranjeze vecinii. Unele jucarii muzicale, electronice, sunatorile pentru bebelusi sau jucariile care chitcaie pot emite mai multi decibeli decat pot suporta urechile unui copilas. Aceste jucarii zgomotoase pot scoate sunete comparabile in intensitate cu claxonul unei masini, mai ales daca cel mic le tine in dreptul urechii. Asadar, testeaza-le in magazin inainte de a le aduce acasa, ca sa previi eventualele probleme de auz ce pot aparea din neglijenta. Oricat ai fi de grabita sa termini cumparaturile si sa te intorci acasa, aminteste-ti ca jumatate de ora din timpul tau e usor de sacrificat cand vine vorba de cel mic.
Jucariile potrivite in functie de varsta
Totii copiii iubesc jucariile, indiferent de tipul lor, insa unele dintre ele sunt mai potrivite pentru puiul tau decat altele. Pe langa grupa de varsta inscriptionata pe eticheta, inainte de a cumpara o jucarie trebuie sa mai tii cont si de temperamentul micutului tau, de preferintele lui si de obiceiurile pe care si le-a format deja. Un copil retras se poate speria de o jucarie zgomotoasa si cu jocuri de lumini, in timp ce micutii mai expansivi se vor plictisi repede daca jucariile nu sunt interactive. Asa ca bazeaza-te pe intuitie – tu stii cel mai bine ce anume ii place copilului tau.
O greseala pe care o fac adesea parintii din prea mult entuziasm este sa cumpere jucarii mai avansate, destinate copiilor mai mari, pentru a stimula spiritul cognitiv al juniorului. Desi e mai istet decat altii de seama lui, nu e indicat sa-i dai copilului tau jucarii pentru alte grupe de varsta. Aceste limite de varsta pentru jucarii sunt stabilite in functie de niste factori de siguranta, si nu masoara nicidecum gradul de inteligenta sau de maturitate al copilului.
Citeste continuarea: 1 2
Horoscop 2025. MUTĂRI astrale MAJORE! Previziuni astrologice complete pentru toate zodiile
Venus în Vărsător 7 decembrie 2024 – 2 ianuarie 2025. Cum se transformă prietenia și relațiile?