Cum alegi jucariile pentru puiul tau - Pagina 2 din 2 - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Cum alegi jucariile pentru puiul tau

Ce jucarii cumperi pentru bebelusi si copiii de gradinita

Dimensiunea jucariilor este foarte importanta atunci cand vine vorba de cei mici si foarte mici. Jucariile pentru bebelusi si prescolari trebuie sa fie suficient de mari incat sa nu existe pericolul de inghitire. Ca sa inlaturi orice risc si sa fii sigura ca nu ii vor ramane blocate in trahee daca le baga totusi in gura, verifica sa aiba macar 3 centimetri in diametru si 6 in lungime.

In marile magazine exista tuburi de testare, de dimensiunea traheei unui copil, pe care le poti folosi ca sa vezi daca jucaria prezinta sau nu vreun pericol in acest sens. Prin urmare, daca incape in tubul respectiv, jucaria nu e potrivita pentru un copil mic. (In cazul in care nu gasesti nicaieri tuburi de testare, poti folosi acelasi principiu pe un sul de hartie igienica). De asemenea, e bine sa eviti mingiutele, bilutele sau jucariile cu monede care au sub 5 centimetri in diametru.

Printre preferatele copiilor sunt jucariile cu baterii, care scot sunete si executa diverse miscari. Distractive si educative, acestea sunt nelipsite de pe lista cadourilor pentru cei mici, insa trebuie sa ai mare atentie cu ele. Verifica daca suportul pentru baterii este bine inchis cu suruburi si ca juniorul nu poate deschide capacul. Asta deoarece bateriile pot fi deosebit de periculoase pentru copii, la fel si fluidul de baterie, existand ricul de inghitire (si, totodata, hemoragie interna) si arsuri.

Jucariile pentru bebelusi trebuie sa fie suficient de rezistente incat sa nu se rupa in bucati mici si sa nu se strice atunci cand sunt „rontaite“ de micut. De asemenea, ai grija sa nu aiba:
– colturi ascutite sau parti mici, care sa poata fi smulse usor, ca de pilda ochi, roti sau butoane;
– spatii in care micutul isi poate prinde degetelele;
– corzi sau fire mai lungi de 18 centrimetri;
– bucati mici care se pot extinde odata ce au fost bagate in gura.

Daca puiul tau isi doreste un calut cu arc, pe care sa se poata urca, sau o masinuta cu care sa se plimbe, ai grija ca jucaria sa aiba un ham de protectie si ca e suficient de stabila ca sa nu se rastoarne. Cat priveste animalele de plus, cumpara-le intotdeauna de la producatori specializati, deoarece jucariile din automate, cele de la targuri si carnavaluri sau cele castigate la tombole nu trebuie sa respecte reguli de siguranta. Verifica intotdeauna sa nu aiba parti condondente sau care se desprind usor inainte de a da jucariile copilului tau.

 

 

Mediul de joaca de acasa

Misiunea ta in ce priveste jucariile nu se incheie odata ce acestea au fost cumparate. E foarte important sa-ti inveti micutul cum anume sa se joace cu ele, si ce modalitate mai buna de a face asta decat sa te joci impreuna cu el! Supravegheaza intotdeauna joaca puiului tau si distrati-va impreuna descoperind diversele functii ale jucariilor.

Ca parinte, este esential sa-l inveti pe cel mic sa-si stranga singur jucariile dupa ce a terminat joaca si sa le verifici periodic, ca sa descoperi la timp daca s-au stricat sau sunt inutilizabile. Ai grija in special la jucariile din lemn: nu trebuie sa aiba aschii care iti pot rani micutul. Cele din plus nu trebuie sa aiba margini rupte, prin care sa iasa continutul, pentru ca va fi primul lucru pe care juniorul il va baga in gura. Asadar, repara pe loc jucariile stricate sau inlocuieste-le cu unele noi.

Jucariile de exterior, cum sunt bicicletele sau masinutele mari, nu trebuie in niciun caz lasate afara peste noapte (asta daca stai la casa), ci trebuie depozitate in spatii inchise, unde sa nu ajunga ploaia sau ninsoarea. De asemenea, curata periodic partile metalice ca sa nu rugineasca. De altfel, curatenia este importanta indiferent de tipul jucariei. Spala intotdeauna jucariile din plastic, cauciuc sau material textil si, daca nu le poti pune in masina de spalat, prepara o solutie de curatat din sapun lichid antibacterian si apa fierbinte, pe care s-o pui intr-un pulverizator (evident, nu uita sa clatesti bine jucariile dupa ce le-ai curatat).

Autor: Alexandra NEDELCU

Citeste continuarea: 1 2

Data articol: 11/11/2013