Bolile copilariei. Ce trebuie sa stii despre rujeola, varsat de vant, tuse magareasca si alte boli transmisibile in colectivitate
Bolile copilariei. Cand incep scoala si gradinita, copiii sunt nevoiti sa-si petreaca mare parte din zi alaturi de colegi, la orele de clasa. Astfel, este de ajuns ca unul dintre zecile de copii sa sufere de o afectiune transmisibila pentru a-i infecta si pe ceilalti. Insa, daca micutii vor respecta cateva reguli de igiena, acestia pot sa tina la distanta microbii, bacteriile si virusurile.
Daca si tu te numeri printre parintii ai caror copii abia au inceput sa mearga la gradinita sau la scoala, nu este cazul sa intri in panica!
Trebuie sa stii ca, de cele mai multe ori, bolile copilariei sunt de natura infectioasa. Acestea se transmit prin virusuri, bacterii si alte microorganisme, de la un copil bolnav la celalalt.
Insa atat tu, ca parinte, cat si personalul specializat al scolilor si gradinitelor puteti preveni sau ajuta la vindecare pentru bolile copilariei.
In continuare iti prezentam bolile copilariei, precum si cateva sfaturi utile referitoare la preventie si tratament pentru bolile copilariei.
Bolile copilariei. Cele mai comune afectiuni
1. Rujeola
Copiii care au rujeola (pojar) vor avea febra ridicata vreme de trei zile. Apoi, febra va scadea, iar bolnavul va avea iritatii constand in puncte rosii cu capete mici. Rujeola afecteaza intregul corp, raspandindu-se catre maini si picioare. Fiecare dintre aceste puncte apare si dispare in aproximativ 14 ore. In general, rujeola apare la copiii de sub trei ani.
Ca tratament, trebuie administrate medicamente care sa reduca starea de febra pentru a-i regla temperatura corpului, apoi este indicat sa-i dai multe lichide, ca sa eviti deshidratarea. Perioada de incubatie dureaza intre zece si 15 zile.
2. Rubeola
Rubeola este una din bolile copilariei cu manifestari clinice asemanatoare pojarului, dar la un nivel mai scazut. Asadar, modalitatea de transmitere e similara cu cea a rujeolei, prin tuse ori stranut. In general, eruptiile in cazul acestei afectiuni sunt blande, cu o nuanta rozalie, aparand initial la nivelul fetei si raspandindu-se apoi pe tot corpul.
3. Varicela/Varsat de vant
Unele dintre bolile copilariei, precum varicela, confera imunitate organismului pentru tot restul vietii, motiv pentru care numai copiii fac aceasta boala, in general. Puncte sau vezicule rosii si care declanseaza mancarime se intind de obicei pe tot corpul.
Afectiunea, cauzata de virusul varicela zoster, apare mai ales in prima decada a vietii copilului tau. Astfel, copilul va face febra si va avea simptome similare cu cele din cazul unei gripe, inainte de aparitia iritatiilor de pe piele.
La unii copii este posibil sa nu apara deloc sau aproape deloc acele iritati ale pielii. Ca regula, cu cat este mai mare copilul, cu atat este mai grava afectiunea. Varicela poate fi tratata cu antihistamincie si/sau lotiune cu calamina. Pentru a reduce febra, ii poti administra copilului tau paracetamol, dar numai dupa ce ai consultat un medic in acest sens.
Daca punctele aparute vor fi infectate cu bacterii, ar trebui administrat un antibiotic, la fel, dupa consultarea unui specialist. Boala poate dura intre zece si 20 de zile.
4. Boala gura-mana-picior
Acest gen de afectiune nu trebuie confundat cu boala picioarelor-si-mainii, care influenteaza doar animalele. Fiind o boala obisnuita a copilariei, aceasta provoaca febra, cu producerea de vezicule sau inflamatii in cavitatea bucala, in palme sau pe talpi. Asemenea vezicule pot aparea si pe fesele micutului.
Afectiunea mainilor-gura-picior este provocata de o multitudine de virusuri, denumite enterovirusuri, ce apar de obicei in timpul verii sau la inceputul toamnei. Trebuie retinut faptul ca aceasta afectiune creeaza un disconfort considerabil, dar, pentru multi copii, nu este o boala grava, disparand dupa aproximativ zece zile.
5. A cincea boala
A cincea boala a fost denumita popular „afectiunea palmei peste obraz“, deoarece provoaca o urticarie rosie care arata precum un semn de dupa palmuirea cuiva. De asemenea, o iritare rosie dantelata poate aparea pe pieptul sau pe membrele copilului. A cincea boala nu face intotdeauna copilul sa se simta rau, dar, inaintea aparitiei urticariilor, micutul o poate resimti ca o raceala.
Denumirea afectiunii provine de la un medic francez, care, in urma cu aproximativ un secol, a numerotat bolile obisnuite ale copilariei caracterizate prin urticarii. Astfel, pojarul a fost definita drept „prima boala“, scarlatina a fost „a doua boala“ etc.
A cincea boala este provocata de un virus denumit parvorisul uman B19. In general, aproximativ 20% dintre copii pot avea aceasta boala pana la implinirea varstei de cinci ani, iar 60% o au pana la 19 ani.
In aceste cazuri, infectiile nu sunt grave si dispar in 7-10 zile. De remarcat este faptul ca multi copii care au aceasta boala nu prezinta simptome, fiind vorba despre o afectiune destul de simpla si lipsita de pericole reale. Totusi, uneori, infectiile cu parvovirusul uman B19 pot duce la dureri ale incheieturilor ce pot fi confundate cu artrita reumatoida. Si aceste dureri dispar in aproximativ trei saptamani. Este indicat sa ii dai copilului multe lichide in aceasta perioada, pentru a regla temperatura corpului si a evita deshidratarea.
Horoscop 2025. MUTĂRI astrale MAJORE! Previziuni astrologice complete pentru toate zodiile
Venus în Vărsător 7 decembrie 2024 – 2 ianuarie 2025. Cum se transformă prietenia și relațiile?