Balbaiala la copii, numita si balbism, este o tulburare de vorbire in care fluenta nu este normala. Aceasta tulburare este caracterizata de repetitia si prelungirea involuntara a unor cuvinte sau sunete, pauze sau unele blocaje involuntare. Gradul de balbism difera de la persoana la persoana, la unii fiind usor de mascat, pe cand la altii pot impiedica aproape in totalitate vorbirea.
Specialistii considera ca balbaiala la copii nu este un motiv de ingrijorare pentru parinti.
Frecvent apare la copiii cu varsta intre 2 si 6 ani, atunci cand acestia sunt in plin proces de dezvoltare a limbajului. Balbaiala este de regula temporara, tinand intre 2 luni si 5 ani, existand doar un procent de 1% din persoane care raman cu aceasta tulburare de vorbire si la maturitate.
Odata ce ati identificat balbismul, este foarte important sa consultati un specialist pentru a determina cauzele aparitiei si totodata, sa identificati tratamentul cel mai potrivit.
Exista o serie de cauze, incepand de la mostenirea genetica, tulburarile neurologice care apar din cauz problemelor de semnalizare intre creier si nervi sau musculatura, si incheind cu probleme emotionale cum ar fi teama de a vorbi la telefon, de a cunoaste persoane noi etc.
Logopedia este stiinta care se ocupa cu educarea vorbirii. In acest sens, are un rol deosebit in prevenirea balbismului de dezvoltare sau in stoparea acestuia pentru a nu deveni o problema pe viata. De aceea, este recomandat un consult pentru copiii care se balbaie mai mult de 6 luni.
Mai apoi, parintii sunt invatati in a urma cateva indicatii pentru a-si ajuta copiii sa depaseasca aceasta dificultate verbala.
Cauzele spirituale ale bolilor. Pentru cine crede sau accepta…
Iata cateva sugestii oferite de medicii specialisti:
– Exerseaza respiratia toracica cu copilul tau. Respiratia incorecta afecteaza direct vorbirea, fapt pentru care aceste exercitii vor fi de mare folos. Exercitiile pot fi facute in joaca, pentru a stimula mai mult copilul sa se implice activ. Aceste exercitii pot fi facute in orice context, fie ca acesta se joaca, se plimba cu bicicleta sau chiar cand sta in scaunul auto;
– Ofera un mediu relaxant copilului pentru a vorbi, pentru a se exprima;
– Atunci cand vorbesti cu el, fa-o clar si relaxat;
– Evita sa critici, sa pedepsesti sau sa corectezi felul in care acesta vorbeste;
– Incurajeaza copilul sa ia o pauza in timpul vorbirii ori de cate ori are nevoie;
– Nu obliga copilul sa vorbeasca cu alte persoane daca acesta nu vrea. Balbaiala provine si din anxietate si de aceaa este bine sa-i lasi copilului tau timpul necesar pentru a se deschide si fata de alte persoane;
– Realizeaza exercitii de de pronuntie cu el: despartiti in silabe diferite cuvinte, alungind vocalele.
– Vorbeste deschis cu copilul despre balbism, daca acesta deschide subiectul.
Cu rabdare, calm si putina implicare vei vedea ca orice provocare poate fi depasita. Fii alaturi de copilul tau, sustine-l si acorda-i atentia de care are nevoie!
Vrei doi copii? 12 sfaturi ca sa ajuti primul copil sa accepte si astepte pe bebe 2
Imagine de Pexels de la Pixabay
Horoscop 2025. MUTĂRI astrale MAJORE! Previziuni astrologice complete pentru toate zodiile
Venus în Vărsător 7 decembrie 2024 – 2 ianuarie 2025. Cum se transformă prietenia și relațiile?