Din pacate, numarul copiilor care sufera de ADHD creste pe zi ce trece. Acesta este un sindrom hiperkinetic care presupune un deficit de atentie si hiperactivitate care se manifesta de regula in copilarie. Una dintre principalele probleme pe care le determina aceasta afectiune este insomnia. Asadar, in cazul in care copilasul tau sufera de ADHD, iti vom prezenta principalele probleme de somn la care ai putea sa te astepti.
Cele mai frecvente probleme de somn pentru cei cu ADHD sunt:
Insomnia
Multe persoane cu ADHD pot fi descrise ca pasari de noapte, diminuarea luminii solare cauzandu-le o energie ridicata, chiar daca pe parcursul zilei s-au confruntat cu stari de somnolenta. 10 – 15% din copiii cu ADHD au probleme cand e timpul sa adoarma seara, procentul fiind dublu fata de copiii si adolescentii care nu sufera de aceasta conditie. O data cu trecerea timpului, aceasta problema se intensifica simtitor. Incepand de la varsta 12 – 13 ani, 50% dintre copii cu ADHD se confrunta cu aceasta problema chiar seara de seara.
Somn agitat
De regula copii care sufera de ADHD nu se odihnesc bine in timpul somnului, de multe ori chiar trezindu-se mai obositi decat s-au culcat. Din aceasta cauza este indicat sa te asiguri ca somnul copilului nu este deranjat de zgomot sau lumina.
Se trezesc foarte greu
Desi adorm greu si se trezesc in timpul noptii de mai multe ori, copii cu ADHD au probleme in a se trezi de dimineata. Se poate foarte bine intampla sa nu auda alarma de la ceas sau de la telefon si chiar ca membrii familiei care incearca sa ii trezeasca sa aiba mare dificultate in a reusi. In general, cand se trezesc, copii sunt iritati si foarte suparaciosi. Din aceasta cauza este indicat sa il trezesti pe copil cu rabdare si intelegere.
Somn intruziv
Se prea poate ca un copil cu ADHD sa se simta foarte obosit, sa atipeasca sau chiar sa adoarma in mijlocul orei la scoala, mai ales atunci cand este plictisit de stilul de predat sau materia respectiva nu il atrage. Asadar, noi te sfatuim sa discuti cu profesorii cu privire la problema cu care se confrunta copilasul tau.
Din pacate, medicamentatia administrata in cazul ADHD poate agrava tulburarile de somn, care, la randul lor, pot agrava simptomele ADHD-ului. Un efect secundar al medicamentelor mentionat in instructiuni este chiar insomnia. Din aceasta cauza unii parinti aleg chiar sa renunte la tratamentul medicamentos si apeleaza la terapii naturiste.
Nu rata nici: Doctor in psihologie: “Agresivitatea nu este un simptom al ADHD-ului”
Citeste continuarea: 1 2
Horoscop 2025. MUTĂRI astrale MAJORE! Previziuni astrologice complete pentru toate zodiile
Venus în Vărsător 7 decembrie 2024 – 2 ianuarie 2025. Cum se transformă prietenia și relațiile?