8 pasi sa adormi un copil care nu vrea sa mearga la culcare
“Razboiul” mersului la culcare poate da multe batai de cap parintilor. Sunt copii care pur si simplu refuza sa mearga la culcare si prefera sa se joace pana la epuizare, adormind pe canapea sau pe unde se joaca. Cheia incetarii acestor batalii este stabilirea unei rutine de somn la copii. Cu cat mai devreme, cu atat mai bine.
Iata cateva sfaturi care te pot ajuta sa-i creezi un program de somn copilului tau, astfel incat si el sa fie odihnit, si nervii tai sa fie protejati.
1. Stabileste o ora de culcare
Niciun copil nu va crede ca ora 20:00 este cea mai potrivita pentru a merge la culcare si vor incepe din nou discutiile si isteriile pe aceasta tema. Stabileste o ora mai rezonabila pentru somn, nici prea devreme, nici prea tarziu: 21:30 ar putea fi o varianta de inceput.
7 mituri false despre somnul bebelusului. Atentie sa nu cazi in capcana!
2. Momentul de liniste
Odata stabilita ora de culcare, creeaza o perioada de “linistire”, cu aproximativ o ora inainte de culcare. Poate fi o activitate lejera, precum desenatul, in liniste, fara stimuli care sa tina creierul in priza. Apoi baita de seara si povestea preferata. La cititul povestii este de preferat ca cel mic sa fie bagat in pat, gata de somn.
3. Povestea de seara
Povestea de seara are mai multe avantaje. Pe langa faptul ca se formeaza o puternica legatura emotionala intre parinte si copil, lectura imbogateste vocabularul copilului, ii sporeste imaginatia, incurajeaza cititul cand va creste si, mai ales, va adormi copilul. Asta daca nu adoarme mai intai parintele.
3 ZODII testate de UNIVERS în săptămâna 16-22 decembrie 2024
Faza lunii când te-ai născut. Cum se calculează și ce spune despre viața ta