Si tu tipi la copilul tau? Afla cum ii faci rau - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Si tu tipi la copilul tau? Afla cum ii faci rau

Sfatulparintilor » Preșcolari » Comportament și dezvoltare » Si tu tipi la copilul tau? Afla cum ii faci rau
tipi la copilul tau
Credit foto: Imagine de Gerd Altmann de la Pixabay

Sa o recunoastem, nu e parinte – cat de calm ar fi el – sa nu ajunga, la un moment dat, sa tipe la copilul lui. In definitiv, oameni suntem!

Un studiu realizat la Universitatea din Pittsburgh si la Universitatea din Michigan, publicat in revista Child Development, a aratat ca tipatul la copii este departe de a fi o metoda de educatie.

Daca si tu tipi la copilul tau, afla in continuare cum ii faci rau.

Cercul vicios

Cand tipa parintele la copil? De obicei cand acesta din urma nu se comporta corespunzator, iar parintele a ajuns la limita rabdarii si nu se mai poate controla. Ce se intampla cand parintele tipa? Copilul face “prostii” si mai mari, iar parintele tipa si mai tare! Iata-ne intr-un cerc vicios.

Tipatul la copii este o forma de violenta si poate fi definita ca o fortare psihologica care creeaza disconfort emotional cu scopul de a corecta sau controla un comportament. Cu alte cuvinte, tipam la copiii nostri cu scopul de a-i opri sa faca lucrurile care nu ne plac noua. Aceasta actiune, insa, ii face pe copii sa se simta prost.

Violenta verbala are multe forme. Pe langa tipat, injuraturile, blestemele, umilirea fac parte din aceasta categorie. O parte din parintii care au renuntat la “educatia prin bataie” recurge acum la una din metodele enumerate mai sus.

Statisticile spun ca micutii care se confrunta cu oricare din formele de mai sus au un nivel crescut al agresivitatii si probleme in adaptarea in colectivitate.

Cand parintii tipa la copil, acesta se simte respins, crede ca parintii nu-l iubesc, iar imaginea lui despre sine scade considerabil.

Tu stii cum ii faci rau copilului tau fara sa vrei? Comanda si tu ghidul Sfatulparintilor.ro pe care orice parinte responsabil ar trebui sa-l aiba! Detalii aici.

Caderea emotionala

Cand parintii reactioneaza cu ostilitate, copilul are tendinta de a deveni si mai furios, si mai iritat, si mai beligerant. Incepe sa devina suspicios si, in loc sa se simta protejat de parintii sai, intra in defensiva si ajunge sa se comporte urat.

Tipatul la copii poate sa atraga depresia, copiii se simt “inutili”, “inferiori”, “neimportanti”, iar acest lucru duce la scaderea respectului de sine si dezvolta sentimentul de autocritica.

Aceasta forma de educatie coexista in unele familii cu educatia pozitiva. Parintii sunt calzi, ofera dragoste, iubire, afectiune, raspund la nevoile fizice si emotionale ale copilului. Cu toate acestea, efectele educatiei aspre sunt mult dure, iar beneficiile educatiei pozitive nu reusesc sa scada impactul negativ al primeia.

Pierderea increderii

Concluziile studiului sunt foarte clare. Tipatul la copii nu ajuta deloc. Pe langa faptul ca nu este eficient, creeaza mediul propice pentru insalarea unor probleme psihologice cu efect indelungat.

Chiar daca dupa ce ai tipat, devii un parinte cald si bun, nu poti vindeca complet ranile emotionale, iar copilul isi pierde, incet-incet, increderea in parintele sau.

Parintele care vrea sa schimbe comportamentul copilului sau trebuie sa comunice cu acesta de la egal la egal, explicandu-i grijile pe care si le face. Nu te sfii sa ceri ajutor specializat daca simti ca nu poti manageria singur aceasta situatie. Sunt o multime de psihologi si terapeuti de familie gata oricand sa te ajute cu aceasta problema.

Asa iti ranesti copilul fara sa stii? Afla cuvintele pe care n-ar trebui sa le folosesti vreodata! Comanda si tu ghidul Sfatulparintilor.ro pe care orice parinte responsabil ar trebui sa-l aiba! Detalii aici.

Sursa: parents.com

Imagine de Gerd Altmann de la Pixabay

Data articol: 21/06/2023