Preșcolari/Comportament și dezvoltare

Întrebări încuietoare ale copiilor despre corpul uman şi ce să răspunzi

30 mai 2012, , Vizualizări: ...
sfatulparintilor.ro-Întrebări încuietoare ale copiilor despre corpul uman şi ce să răspunzi

Copiii sunt renumiţi în a pune părinţii în încurcătură cu întrebări despre corpul uman şi nu numai. Dacă la celelalte se mai găsesc răspunsuri inventive, despre corpul uman nu poţi „înflori” nimic. Iată câteva întrebări despre corpul uman pe care copilul tău ţi le poate pune şi ce răspunsuri ar putea fi pe înţelesul lui.

 

 

Despre corpul uman – întrebarea #1: De ce unii copii au buricul înăuntru şi alţii în afară?

Buricul sau ombilicul este de fapt o cicatrice pe abdomen, creată atunci când  copiii vin pe lume şi este tăiat cordonul ombilical care îl unea de mămica lor. Majoritatea oamenilor au ombilicul înăuntru, pe măsură ce pereţii abdominali se întăresc. Însă în cazul unor copii, aceşti pereţi nu se întăresc până la capăt, iar buricul lor rămâne afară, chiar şi la maturitate.

Tu ştiai că… Unu din 10 oameni are buricul afară, iar majoritatea dintre aceştia sunt născuţi prematur.

 

 

Despre corpul uman – întrebarea #2: De ce are tati păr pe piept?

Strămoşii noştri aveau păr pe corp pentru a putea supravieţui. Un corp păros era înfricoşător pentru prădători, dar atractiv pentru femei. Şi este posibil să le fi ţinut de cald.

Tu ştiai că… bărbaţii care provin din familii care locuiesc în zone nordice au mai mult păr pe corp decât cei care provin din zone calde.

 

 

 Vino acum să vezi oferta noastră specială de produse din care poţi cumpăra copilului tău cadou de 1 iunie aici.

 

 

Despre corpul uman – întrebarea # 3: De ce copiilor le cad dinţii?

Dinţii de beluşi cad (în jurul vârstei de 6-7 ani) pentru a le face loc celorlalţi permanenţi, care sunt şi mai mari. Dinţii de lapte au şi ei rolul lor. Sunt hotărâtori pentru o formă corectă a maxilarului, ajută la buna creştere şi dezvoltare a oaselor feţei, ajută la dezvoltarea vorbirii. Ca să nu mai vorbim de rolul în masticaţie.

Tu ştiai că… dinţii de lapte cad, de obicei, în aceeaşi ordine în care au apărut. Incisivii de sus, incisivii de jos, premolarii şi apoi caninii.

 

 

Despre corpul uman – întrebarea # 4: De ce poartă oamenii ochelari?

Ochii sunt perfect rotunzi, ca o mărgică, însă nu toţi oamenii au ochii la fel. Sunt oameni care au forma ochiului alungită astfel încât distanţa dintre spate şi faţă este mai mică şi atunci aceste persoane văd lucruri aflate la distanţă mare, dar în ceaţă lucrurile aflate la distanţă mică. În timp ce alţi oameni au ochiul alungit astfel încât distanţa dintre faţă şi spate este mare, şi aceste persoane văd bine de aproape, însă nu văd de la distanţă.

Tu ştiai că… pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, lentila ochiului (cristalinul) devine rigidă, ceea ce împiedică ochiul să focalizeze imaginea. De aceea, mai mulţi adulţi decât copii au nevoie de ochelari.

 

 

Despre corpul uman – întrebarea # 5: De ce unii oameni au pielea albă şi alţii mai închisă la culoare?

Culoarea pielii este determinată de nivelul unui pigment (melanină). Pielea închisă la culoare are mai multă melanină. Acest tip de piele este mai puţin sensibil la soare.

Tu ştiai că… persoanele care au tenul închis produc mai greu vitamina D când sunt expuse la soare şi au nevoie de suplimente.

 

Despre corpul uman – întrebarea # 6: De ce e nevoie uneori de aparat dentar?

Strămoşii noştri aveau fălcile puternice pentru a mesteca. Însă în timp, odată cu apariţia mâncării gătite, corpul uman a evoluat, iar fălcile de acum nu mai sunt atât de mari. Totuşi, numărul dinţilor a rămas la fel (32), iar la unii oameni dinţii se încalecă şi au nevoie de un aparat care să-i îndrepte.

Tu ştiai că… până acum se credea că aparatele dentare sunt eficace dacă sunt purtate după apariţia dinţilor permanenţi (12-13 ani). Totuşi, ultimele cercetări relevă faptul că aparatele sunt mai eficace dacă sunt puse mai devreme.

 

 

Cuvinte cheie: ,

Scrie și tu
Nu necesită conectare click aici pentru toate intrebarile
Aboneaza-te
la Newsletter-ul zilnic
Primeste pe mail noutatile Sfatulparintilor.ro

Recomandări

Cele mai noi

Vezi cele mai noi 100 de articole

Cele mai citite din categorie

Comentarii (12)

  1. 27ralu spune:

    Cred ca astea sunt unele dintre cele mai „usoare” si simple intrebari pe care le poate pune un copil.

  2. ludovica spune:

    da, sunt intrebari si mai dificil de explicat

  3. elena.nalbaru spune:

    O sa fie multi „DE CE” :))

  4. nadia chiric spune:

    cred ca acestea sunt celemai simple intrebari si usor de explicat.sunt alteleeeeeeee

  5. Kassandra_2010 spune:

    Interesant articol, insa ma asteptam la atfel de curiozitati ale copiilor!…:) „DE CE pe unii copii ii aduce barza iar pe altii ii naste mamica lor?”, „DE CE fetitele sunt diferite de baietei?” etc, cam asta credeam ca voi regasi in acest articol, 😀 insa m-a surprins, intr-un mod destul de placut. 🙂

  6. lorela02 spune:

    Sunt multe DE CE care ne lasa fara replica… ideea e sa le raspundem orice, ei sunt dornici sa afle orice. Interesante raspunsurile..

  7. mari spune:

    Trebuie sa ne documentam,ca sa stim ce le raspundem

  8. marianaion spune:

    In parc un baiat o intreba pe mama lui: Mami, Enia de ce nu face pipi din picioare ca si mine? … si s-a apucat mamica de explicat si baietelul insista ca poate sa faca din picioare… era simpatic

  9. Cam spune:

    Este impresionant spiritul de observatie al copilului si logica lor , ce este greu, este de a putea explica anumite lucruri numai cu notiunile cunoscute de ei, de exemplu cum pricepe un copil timpul istoric, sau notiunea de era glaciala si totusi pot face niste conexiuni geniale.

  10. mamicadepuiut spune:

    interesante sfaturi

  11. lyana8520 spune:

    f interesant, va veni si vremea acestor intrebari.

  12. lyana8520 spune:

    intrebari incuietoare….ce sa mai? :))

Comenteaza

Meniu