Cum sa dezveti copilul de suptul degetului - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

Cum sa dezveti copilul de suptul degetului

Sfatulparintilor » Preșcolari » Comportament și dezvoltare » Cum sa dezveti copilul de suptul degetului
Cum sa dezveti copilul de suptul degetului
Credit foto: Imagine de Simona Robová de la Pixabay

Vrei sa stii Cum sa dezveti copilul de suptul degetului? Citeste in continuare! Desi este linistitor pentru bebelusi, suptul degetului se poate transforma intr-un adevarat cosmar. In mod normal, acest obicei ar trebui sa dispara de la sine inainte de implinirea varstei de 5 ani.

Nu trebuie sa va ingrijorati sau sa va simtiti jenati daca cel mic isi suge degetul in public. Aproximativ 18 la suta dintre copiii intre 2 si 6 ani, obisnuiesc sa faca acest lucru. Totusi, daca suptul degetului continua si dupa varsta de 6 ani, parintii trebuie sa ia masuri, intrucat poate afecta atat dentitia permanenta, cat si vorbirea.

Suzete sau supt deget? Argumente pro si contra

Pericole

Suptul degetului poate deforma maxilarul. Trebuie sa luati in calcul trei factori: durata, intensitatea si frecventa obiceiului. Cu cat aceastea trei sunt mai accentuate, cu atat riscul de a deforma dintii este mai mare. Un copil care isi suge degetul cu intensitate mare isi poate deforma maxilarul: dintii de sus ies in afara, iar dintii de jos se duc inauntru.

De asemenea, exista riscul deformarii boltei palatine. Odata cu aceasta vor aparea necazuri de natura fizica precum: probleme la mestecare, la inghitire si la vorbire (din cauza asezarii improprii a limbii).  Iar un copil cu astfel de defecte va deveni imediat tinta ironiilor celorlalti colegi, de aici rezultand o alta serie de griji: timiditate, complex de inferioritate, interiorizare etc.

Cum sa dezveti copilul de suptul degetului – Sfaturi pentru parinti:

NU-l pedepsiti!

NU tipati! Pentru cel mic suptul degetului inseamna calmare, relaxare, siguranta.

NU folositi plasturi, bandaje sau alte „accesorii” care sa-l impiedice sa-si bage degetul in gura.

Acest lucru il va agita si mai tare pentru ca il considera tot o pedeapsa.

Oferiti-i alternative.

Daca isi suge degetul ca sa se simta in siguranta, dati-i o paturica moale cu care sa se inveleasca sau o jucarie. Daca isi suge degetul cand este obosit, atunci oferiti-i mai multe reprize de somn si mai putine activitati consumatoare de energie. Daca isi suge degetul cand se plictiseste, dati-i ceva care  sa-i distraga atentia si sa-i tina mainile ocupate.

Pentru copiii mai mari incercati un sistem de recompense.

Puneti pe frigider un calendar si marcati cum va este mai comod zilele in care nu si-a supt degetul. Stabiliti un numar de zile pe care trebuie sa-l cumuleze pentru a primi recompensa. Cresteti progresiv perioada. NU puneti niciodata un semn care sa marcheze esecul copilului. Acest lucru ii crea un sentiment de neputinta, de inferioritate.

Folositi psihologia inversa.

Spuneti-i copilului ca atunci cand isi suge degetul mare, celelalte degete se vor simti dezavantajate. Incurati copilul sa suga fiecare deget perioade egale de timp, ca sa nu se supere celelalte. De multe ori aceasta tactica a dat roade, tocmai pentru ca devine obositoare pentru copii.

Incercati substante urat mirositoare.

Desi unii medici o considera o metoda barbara, altii sunt de parere ca poate avea efecte benefice. Totusi, nu o folositi ca pedeapsa. Spuneti-i copilului ca aceasta substanta il va ajuta sa-i infranga pornirile de a-si suge degetul.

Consultati medicul stomatolog.

El va poate oferi alte solutii specializate.

Umilinta suptului degetului la copii. Ce spun psihologii despre acest obicei

Imagine de Simona Robová de la Pixabay

Data articol: 06/08/2024