6 experimente stiintifice pe care le poti face acasa, cu copiii - Pagina 2 din 2 - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

6 experimente stiintifice pe care le poti face acasa, cu copiii

Cristale de „gheata”

experimente stiintifice

Ai nevoie de: sare, apa, o sarma

Experiment: Prepara o solutie suprasaturata de sare. Trebuie pusa atat de multa sare incat daca mai adaugi sa nu se mai dizolve. Aceasta solutie trebuie sa ramana calduta. Foloseste apa distilata daca vrei ca experimentul sa fie si mai reusit. Strecoara solutia intr-un alt recipient pentru a fi sigur ca scapi de eventualele impuritati din sare. Din sarma, fa un cerc la un capat si introdu-l in solutia sarata. Pune recipientul intr-un loc cald, astfel incat lichidul sa nu se raceasca imediat. Dupa cateva zile, cristale frumoase de sare asemanatoare cu gheata vor „creste” pe sarma.

Explicatia stiintifica: Pe masura ce apa se raceste, sarea incepe sa se precipite si sa formeze cristale pe peretii containerului si pe sarma.

Lapte colorat

experimente stiintifice

Ai nevoie de: lapte integral, colorant alimentar, detergent lichid, betigase de urechi, o farfurie

Experiment: Pune lapte intr-o farfurie si adauga cateva picaturi de colorant alimentar. Ia un betigas de ureche si introdu-l in sapunul lichid. Pune-l apoi in mijlocul farfuriei cu lapte. Laptele va incepe sa se „miste” si sa formeze frumoase modele colorate.

Explicatia stiintifica: Detergentul reactioneaza cu particulele de grasime din lapte si le pune in miscare. De aceea experimentul nu va functiona daca utilizezi lapte degresat.

Mersul pe oua

experimente stiintifice

Ai nevoie de: doua cartoane a cate 10 oua fiecare, saci de gunoi, o galeata cu apa, o bucata de sapun

Experiment: Intinde sacii menajeri pe jos si pune cartoanele cu doua deasupra lor. Ai grija ca ouale se fie intregi, fara crapaturi, si toate asezate in acelasi mod, fie cu partea ascutita in sus, fie cu partea ascutita in jos. Pune piciorul gol pe cel mai apropiat carton, avand grija ca greutatea sa fie distribuita pe intreaga suprafata a celor 10 oua. Roaga pe cineva sa te ajute sa pui si cel de-al doilea picior pe celalalt carton. Daca procedeul este executat intocmai, ouale vor fi suficient de „puternice” pentru a te sustine.

Explicatia stiintifica: Ouale se sparg foarte usor. Totusi, coaja oului este foarte tare si daca asupra ei se exercita o presiune egala pe intreaga suprafata, tensiunea va fi distribuita la nivelul intregului ou, iar acesta va ramane intact.

Esti pregatit sa incerci si tu aceste experimente? Ce alte experimente stiintifice ai facut cu copilul tau?

Sursa: brightside.me

Citeste continuarea: 1 2

Data articol: 18/12/2021