Shop

Sfaturile bunicii: Idei practice şi utile pentru gospodărie de la Sfatulparintilor.ro, litera F

06 aprilie 2012, , Vizualizări: ...
sfatulparintilor.ro - sfaturi practice de la bunica

Cine le ştie oare pe toate şi nu are nevoie de sfaturi utile în gospodarie cu care să rezolve acele mici sau mari probleme neprevăzute şi generatoare de stres? Cum nimeni nu-i perfect şi orice sfat e binevenit mai ales pe domeniul gospodariei de zi cu zi – în care avem oricând nevoie să învăţăm, continuăm să îţi oferim noi idei şi informaţii utile, de data aceasta cele care încep cu litera F. Citeşte şi sfaturile bunicii de la literele A-B, litera C şi literele D-E.

 

 

1. Faianţă de teracotă

Faianţa de teracotă va fi curată şi lucioasă dacă o cureţi des cu un amestec din săpun-pastă şi apă.

 

 

2. Faianţa şi plăcile de gresie

Faianţa şi plăcile de gresie se pot curăţa repede dacă le ştergi cu un amestec de cretă decantată şi apă. Petele mai dificile se pot îndepărta cu oţet.

După curăţare unge faianţa cu ceară de maşină şi lasă stratul de ceară să stea câteva minute. Înainte de uscare, lustruieşte faianţa cu o cârpă moale. După tratare, faianţa devine lucioasă, iar picăturile de apă se pot îndepărta cu uşurinţă.

Petele de grăsime de pe faianţă – de exemplu, în spatele aragajului – se pot îndeparta cu un amestec de cretă decantată şi oţet. După tratare limpezeşte faianţa cu apă fierbinte. Faianţa fără luciu redevine lucioasă dacă o ştergi cu amoniac.

 

 

3. Febra musculară

După eforturi repetate apare febra musculară. Ajută o baie fierbinte, saună sau frecţionare cu spirt mentolat.

 

 

4. Felii de cartofi

Poţi tăia cartofii fierţi în felii cu uşurinţă cu ajutorul aparatului de feliat, dacă doreşti să pregăteşti o salată de cartofi sau cartofi prăjiţi.

 

 

5. Ferigi de cameră

Ferigile sunt plante atrăgătoare dacă sunt îngrijite şi sănătoase. Ca să crească uniform, din când în când trebuie întoarse.

Un ceai negru slab sau o soluţie uşoară de sare (4 linguri de sare la 0,75 l apă) constituie un îngrăşământ foarte bun pentru ferigi.

 

 

6. Fermoare

Înainte de spălare închide fermoarele, în acest fel ele vor putea fi manevrate mai uşor.

Dacă ai probleme cu blocarea fermoarelor, ia un creion şi trece grafitul acestuia peste dinţii fermoarului de câteva ori. De obicei ajută.

 

 

7. Ficat

Nu se sărează ficatul înainte de prăjire fiincă se întăreşte. Ficatul se înmoaie dacă înainte de prăjire este ţinut în lapte timp de o oră, apoi se şterge şi se prăjeşte după ce este trecut prin făină.

 

 

8. Fierberea rapidă a cartofilor

Cartofii fierb mai repede dacă pui o linguriţă de margarină în apa clocotită. Prin aceasta se grăbeşte temperatura de fierbere, şi cartofii se înmoaie mai repede.

 

 

9. Fixarea părului

Un fixator excelent este berea blondă; limpezeşte părul după spălare cu aceasta. Dă ţinută şi luciu părului, iar mirosul de bere dispare la uscarea părului.

 

 

10. Flori rupte

Lipeşte deasupra locului rupt bandă adezivă transparentă.

 

 

11. Foarfecă de tapet

Foarfeca de tapet redevine ascuţită dacă tai de câteva ori cu ea şmirghel.

 

 

12. Folie de aluminiu

Nu folosi folie de aluminiu pentru acoperirea tăvilor din metal pentru că determină reacţii chimice în urma cărora mâncarea din tavă va primi un iz de metal.

 

 

13. Folie  pentru menţinerea prospeţimii

Poţi înlătura lipirea foliilor una de alta dacă le ţii în frigider sau dacă înainte de folosire le pui în congelator pentru câteva minute.

 

 

14. Fotografii

Fotografiile pătate sau murdare se pot curăţa cu alcool. Umezeşte o bucată de vată cu alcool şi şterge fotografiile cu grijă.

 

 

15. Frânghie pentru uscat

Înainte de a întinde hainele spălate pe frânghie, şterge frânghia cu o cârpă umedă. Astfel eviţi dungile negre pe haine.

 

 

16. Friptură arsă

Friptura arsă se poate salva. Înlătură părţile înnegrite şi pune carnea cu sosul şi cu un vârf de cuţit de bicarbonat de sodiu într-un vas curat şi continuă frigerea.

 

 

17. Friptură de porc

Friptura devine mult mai crocantă, dacă înainte de frigere ungi carnea cu bere sau apă sărată şi o frigi la temperatură mare.

 

 

18. Friptură de vacă

Carnea de vacă se frăgezeşte dacă înainte de frigere este cufundată pentru o secundă în apă clocotită, apoi se scurge bine de apă.

 

 

19. Fructe uscate

Fructele uscate se înmoaie mai bine la fierbere dacă pui zahărul ulterior în apă.

 

 

20. Fructe

Fructele proaspăt tăiate nu se închid la culoare dacă torni imediat câteva picături de zeamă de lămâie peste ele.

 

 

21. Furnici

Poţi scăpa de furnici astfel: toarnă câteva picături de miere pe un carton şi pune-le în calea furnicilor (dar nu peste!). Furnicile vor rămâne lipite pe carton.

Pune un burete înmuiat în oţet, peste noapte, în calea furnicilor. A doua zi pune buretele în apă fierbinte; furnicile prinse vor fi nimicite.

Furnicile nu agreează scoţişoara. Dacă doreşti să le stârpeşti, pune scorţişoară în calea lor.

Ca otravă poţi folosi praf de copt uscat. Presară praful în locul unde circulă furnicile.

 

 

Săptămâna viitoare:  sfaturi practice şi utile pentru gospodarie pe subiecte ce încep cu litera G.

 

(Mulţumiri Ana Maria Ţepeluş, Editura Aquila 93).

 

Cuvinte cheie: ,

Loading...
Scrie și tu
Nu necesită conectare click aici pentru toate intrebarile
Aboneaza-te
la Newsletter-ul zilnic
Primeste pe mail noutatile Sfatulparintilor.ro

Recomandări

Cele mai noi

Vezi cele mai noi 100 de articole

Cele mai citite din categorie

Comentarii (4)

 1. adelin_a spune:

  cred ca sunt functionale toate metodele ..mai putin aia cu furnicile. De obicei furnicile trag la dulce. Si cand simt vin foarte mult, nu 1-2..si practic in miere raman lipite cateva, restul trec peste ele:)). Mege foarte bine cu sare ..vezi pe unde intra si pune-le sare

 2. ramy29 spune:

  Interesante sfaturi ! Pentru cei alergici, sunt binevenite sfaturile pentru curatenie . Multumim Sfatul Parintilor !……asteptam cu interes urmatoarele sfaturi …cu litera G

 3. alinutza88 spune:

  iteresante sfaturi ar trebui sa faceti o rubrica cu toate sfaturile legate de gospodarie

 4. mari spune:

  multumim pentru sfaturi,trebuie sa le notam undeva sa nu uitam

Comenteaza

Nume (obligatoriu)

Mail (nu va fi facut public) (obligatoriu)

Website

Meniu